Kirjastoja ei saa sulkea

Jari Kinnunen
Helsinki

/ #6 Kirjasto on kansansivistystyön ja tasa-arvon lähde

30.11.2009 12:30

Ehdoton EI Helsingin lähikirjastojen sulkemisaikeille. Peruskoulun jälkeen kirjastot ovat tavalliselle kansalaiselle tärkein sivistyksen lähde. Kirjastotoimi takaa myös mahdollisuuden itseoppimiselle. Tietoyhteiskunnassa on internetin myötä tullut toki muitakin tiedon ja kulttuurin lähteitä, mutta maksuton kansalaistenkirjasto, takaa nämä mahdollisuudet kaikille ihmisille tulotasosta riippumatta. Mitä tekee tavallinen duunari kun työpaikan kahvipöydässä on keskusteltu esimerkiksi, Sofi Oksasen kommenteista miehistä ja samalla hänen kirjallisista töistään. Hän menee kirjastoon!! ja lainaa vaikkapa Puhdistuksen, ja yrittää ymmärtää Oksasta sekä hänen kirjaansa. Siis sivistää itseänsä. Kirjan ostaminen on aina tietenkin mahdollisuus mutta jää usein tekemättä kirjojen hinnan vuoksi.
Kirjasto on myös tärkeä tasa-arvoisuuden väline. Mitä tapahtuu esimerkiksi tilanteessa jossa opiskelijalla ei ole varaa tietokoneisiin sekä laajakaistayhteyksiin, ja kuitenkin menestykselliseen opiskeluun ne ovat lähes välttämättömiä välineitä. Hän menee kirjastoon!! ja se on vaikeaa jos sitä ei lähellä ole. Toinen case. Nykypäivänä lähes kaikki työpaikkahakemukset halutaan netin välityksellä. Mitä tekee työtön jolla ei ole varaa pitää yllä omia nettipalveluja? Hän menee kirjastoon!! Ja jos ei löydy läheltä, niin pummillako pitäisi keskustaan lähteä? KIvaa tietysti olisi jos kaikille jaettaisiin koneet ja nettiyhteydet mutta se vasta kaupungille kalliiksi tulisi.
SDP jäsenenä velvoitan kaikkia demareita allekirjoittamaan tämän adressin, sekä toivon kaikilta täyspäisiltä, sosiaaliseen sekä sivistykselliseen tasa-arvoon uskovilta ihmisiltä, puolue- tai puoluettomuus-kannasta riippumatta allekirjoitusta.