Porin eläinlääkäripäivystys säilytettävä.

Porin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Porin lisäksi Harjavallan sekä Ulvilan kaupungit ja Eurajoen, Luvian sekä Nakkilan kunnat. Tällä hetkellä alueella on järjestetty virka-ajan ulkopuolinen eläinlääkäripäivystys sekä tuotanto- että pieneläimiä varten.  

Pieneläinpäivystys on keskitetty Porin Maantiekadulle, jossa päivystävät eläinlääkäri ja pieneläinhoitaja työparina.   Pieneläinpäivystyksellä on taattu eläinlääkärin apu akuuteissa tapauksissa virka-ajan ulkopuolella ja tarvittaessa eläin on voitu jättää esimerkiksi kiireellisen leikkausoperaation jälkeen ammattihenkilöstön hoitoon.  

Porin kaupunki on nyt todellisuudessa lähes olemattomien säästöjen nimessä romuttamassa pieneläinpäivystystä koko yhteistoiminta-alueelta. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, löytyy päivystävä eläinlääkäri jatkossa öiseen aikaan joko Turusta tai Tampereelta.   Päivystyksen siirto näin kauas on paitsi eläinlääkintähuoltolain 14§:n (Peruseläinlääkäripalvelun ja kiireellisen eläinlääkärinavun tulee olla saatavilla palveluiden käyttäjien kannalta kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisella etäisyydellä maantieteelliset olosuhteet huomioon ottaen.) vastainen, myös potilasturvallisuutta vaarantava sekä eriarvoistava.  

Päivystyksen siirto kauas yhteistoiminta-alueen ulkopuolelle vaikuttaa palvelun saatavuuteen ajallisesti enemmän kuin varsinainen päivystysaika. Porin alueen eläinlääkäri ei voi enää 2-3h ennen työajan loppua aloittaa tekemään leikkausta, vaan potilas ohjataan yöpäivystykseen joko Turkuun tai Tampereelle. Lisäksi Porissa hoidettujen eläinten, jotka vaatisivat ammattihenkilöstön jatkohoitoa, olisi lähdettävä klinikalta yöksi kotiin.  

Yhteistoiminta-alueella on varovasti arvioiden vähintään 16000 koiraa ja 10000 kissaa, joiden lisäksi tulevat muut pieneläimet. Suurin osa näistä eläimistä on omistajilleen perheenjäseniä, jotka ovat tärkeitä myös omistajansa hyvinvoinnille ja usein myös niitä ainoita rakkaita. Monelle vanhukselle, vähävaraiselle tai yksinhuoltajaperheelle on käytännössä mahdotonta lähteä viemään akuuttia hoitoa vaativaa eläintä yöaikaan hoitoon Turkuun tai Tampereelle. Rakkaan kotieläimen kuolema saattaa laukaista yhteiskunnalle kalliiksi tulevia mielenterveysongelmia tai jopa itsemurhia. Kyse on siis paitsi eläinten, myös ihmisten hyvinvoinnista.  

Yllämainituin perustein me allekirjoittaneet vaadimme Porin yhteistoiminta-alueen pieneläinpäivystyksen säilyttämistä vähintään nykyisen tasoisena palveluna nykyisellä paikallaan.  

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn sen, että Tero Järvelä näkee kaikki tällä lomakkeella antamani tiedot.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.


Annan suostumukseni siihen, että tällä lomakkeella antamiani tietoja käsitellään seuraavissa tarkoituksissa:
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…