Suomen on autettava afganistanilaisia pakolaisia

Afganistanissa vallitsee humanitaarinen kriisi. Taliban on vallannut pääkaupunki Kabulin ja maan valtiomuoto on muutettu tasavallasta emiraatiksi. Kansa on pelon ja pakokauhun vallassa. Sadat tuhannet ovat paenneet kodeistaan, ja maassa on jopa 4 miljoonaa sisäistä pakolaista.

Afganistanista on mahdotonta päästä pois tällä hetkellä. Kaikki kaupalliset lennot on peruttu, viisumien hinnat ovat nousseet pilviin ja rajanylityspaikat ovat naapurimaiden tiukassa valvonnassa. Ihmiset ovat epätoivoisesti yrittäneet kiivetä nouseviin koneisiin kiitoradalla sekä odottaneet päiviä naapurimaiden rajalla kuuman auringon alla. Naapurimaista Pakistan on kieltäynyt vastaanottamasta afganistanilaisia pakolaisia.

Me vaadimme, että Suomi toteuttaa seuraavat toimet mitä pikimmiten kriisin helpottamiseksi ja ottaa osaa ihmishenkien pelastamiseen.

 1. Vaadimme, että Suomi kasvattaa pakolaiskiintiöitä ja tarjoaa turvapaikkaa lapsiperheille sekä yhteiskunnan haavoittuvimmassa asemassa oleville: naisille, vainotuille etnisille ryhmille, uskonnollisille vähemmistöille sekä aktivisminsa tai ammattinsa takia hengenvaarassa oleville yksilöille.

  Me vastaanotamme vuosittain keskimäärin 750 kiintiöpakolaista. Vuonna 2020 Suomeen saapui 661, vuonna 2019 saapui 891 ja vuonna 2018 saapui 606 kiintiöpakolaista, eikä vastaanotettujen joukossa ole ollut kiintiötä Afganistanille. Tänä vuonna on suunniteltu vastaanotettavan 1050 kiintiöpakolaista, mutta me pystymme parempaan (1).

  Vaadimme, että Suomi valmistautuu vastaanottamaan afganistanilaisia pakolaisia mahdollisimman nopealla aikataululla ja liittyy Yhdysvaltojen, Kanadan, Ugandan, Kosovon ja Albanian sekä muiden maiden joukkoon. Kiintiöpakolaiset on vastaanotettava hätätapauksina, eli kiireellistä uudelleensijoitusta tarvitsevina henkilöinä. Näin pakolaiset voidaan valita UNHCR:n asiakirjojen perusteella, ilman henkilökohtaisia haastatteluja, ja prosessia voidaan nopeuttaa.

 2. Vaadimme, että Suomi helpottaa kansalaistensa sekä oleskeluluvallisten perheenyhdistämistä myöntämällä humanitaariset viisumit kansainvälistä suojelua saaneiden afganistanilaisten perheenjäsenille ulkomaalaislain 93§ nojalla. EU:n perheenyhdistämisdirektiivi takaa oikeuden perheenyhdistämiseen ja oikeus perhe-elämään on turvattu Suomen laissa sekä kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

  Nykyinen systeemi vie vuosia aikaa ja tällä hetkellä vanhimmat vireillä olevat hakemukset ovat vuodelta 2019 (2). Afganistanilaisten on ensin käytävä tunnistautumassa Suomen edustustossa Intiassa, jotta prosessi saadaan aluilleen. Suomen oleskelulupahakemukset käsitellään nimenomaan New Delhin VFS-centerissa, eikä esimerkiksi pääkaupunki Kabulin suurlähetystössä tai naapurimaa Iranissa. VFS-center on ollut kiinni puolentoista vuoden ajan ja jatkanut toimintaansa vasta kahden viikon ajan kahtena päivänä viikossa. Jonot ovat pitkiä, mikä on viivästyttänyt hakemuksia ja tehnyt perheenyhdistämisestä käytännössä mahdotonta. Tutkimusten mukaan perheenjäsenistään erossa asuvilla on esiintynyt masennus- ja ahdistusoireita, univaikeuksia ja yksinäisyyden kokemuksia. (3)

  Humanitaaristen viisumien avulla perheenjäsenet pääsisivät turvallisia reittejä pitkin Suomeen, jossa voivat hakea oleskelulupaa ja suojelua. Perheenyhdistämisprosessi nopeutuu huomattavasti.

  Tämän lisäksi Suomen täytyy harkita evakuointilentoja, joihin perheenyhdistämistä hakeneet puolisot ja lapset pääsisivät. Suomen täytyy myös varmistaa konsulipalveluiden saatavuus New Delhissä ja avata konsulaattipisteet yhteen Afganistanin naapurimaista palvelujen saaatavuuden parantamiseksi.

 3. Vaadimme, että afganistanilaisten turvapaikkahakemukset käsitellään välittömästi nopeutetussa menettelyssä. Suomesta turvapaikkaa hakeneille sekä paperittomille on taattava turvapaikka tai toissijaista suojelua.

  Toissijainen suojeluasema voidaan taata Migrin mukaan seuraavista syistä (4):

  Hakijaa uhkaa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan kuolemanrangaistus, teloitus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu tai rangaistus.

  Hakija ei voi palata kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa joutumatta vakavaan henkilökohtaiseen vaaraan siellä vallitsevasta aseellisesta selkkauksesta johtuvan mielivaltaisen väkivallan vuoksi.


Meillä on mahdollisuus taata turvallinen elämä sekä uusi alku Talibanin vallan alla eläville ihmisille. Todistetaan olevamme ihmisoikeuksien mallimaa ja seistään historian oikealla puolella.

Luovutamme adressin pääministeri Sanna Marinille kun 10 000 allekirjoitusta on tullut täyteen.

(1) https://migri.fi/kiintiopakolaistilastot#6cd852da

(2) https://yle.fi/uutiset/3-12061679

(3) https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/maahanmuuttajien-terveys-ja-hyvinvointitutkimus-maamu-

(4) https://migri.fi/turvapaikanhaku#6cd852da