Uusi päiväkoti rakennettava Ojakkalaan (Vihti)

Vetoamme Vihdin kunnan päättäjiin, kunnanhallitukseen ja -valtuustoon, että luvattu määräraha palautetaan takaisin budjettiin ja uuden päiväkodin rakentaminen aloitetaan mahdollisimman pian. Ojakkala tarvitsee jo luvatun päiväkotinsa. Neuvolasta päiväkodin yhteydessä on jo luovuttu.

Uutta päiväkotia on suunniteltu jo vuodesta 2007 alkaen ja rahat on hyväksytty hankesuunnitelmaan, mutta rakentamista on toistuvasti siirretty. Viimeisimmän kerran päiväkodin rakentaminen viivästyi tontin vieressä asuvan naapurin, Vihdin kunnan rakennustarkastaja Juhani Hannuniemen tekemän valituksen vuoksi. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen kesäkuussa 2012, mutta päiväkodin rakentamiseen varatut rahat oli jo siirretty pois tämän vuoden budjetista. Nyt ehdotuksena on ollut, että päiväkodin rakentamista siirrettäisiin edelleen vuoteen 2015 asti. Kunnalla on useita muitakin kiireellisiä investointikohteita (myös päiväkoteja ja kouluja), joten kuka takaa rakentamisen alkavan edes vuonna 2015. Lisäksi suunnitteilla on kunnianhimoinen uusi ja laaja asunto- ja työpaikka-alue etelä-Nummelaan, johon toivotaan lisää uusia veronmaksajia.

Ojakkalan päiväkoti toimii nykyisin osittain koulun tiloissa (kaksi lapsiryhmää) ja väliaikaisparakeissa (tammikuun alusta kolme lapsiryhmää). Molemmissa tiloissa toimitaan ahtaasti. Tammikuussa uuden ryhmän aloittaessa menetetään liikunta- ja harrastetilat. Lisäksi lapset mm. nukkuvat ja syövät samoissa tiloissa, ja jos joku ei suostuisikaan nukkumaan, ei hänelle löydy paikkaa, jossa voisi rauhassa leikkiä. Piha-alue on karu (leikkivälineinä keinut ja hiekkalaatikko) ja sijaitsee koulun piha-alueella. Kova meteli välituntien aikana luo turvattomuutta ja levottomuutta pienten lasten hoitopäivään. Vaaratilanteet ovat myös lähellä, kun pallo karkaa jalkapallopelistä päiväkodin pihan puolelle. Myös koulun oppilaat kärsivät pihan ahtaudesta, ja niinpä myös jalkapalloa voi pelata luokka kerrallaan kerran viikossa.

Päiväkodin työntekijät tekevät jälleen paraansa turvatakseen lapsille olosuhteisiin nähden mahdollisimman hyvän hoidon. Mutta eikö päiväkodin henkilökunnan tulisi saada keskittyä mahdollisimman laadukkaaseen lastenhoitotyöhön ja lain määräämään varhaiskasvatukseen, eikä vaativien olosuhteiden kanssa taiteilemiseen? Kyse on myös heidän työolosuhteistaan.

Lasten päivähoidon monimuotoisuudesta Ojakkalassa on turha edes haaveilla. Yksityinen montessoripäiväkoti ja kaikki perhepäivähoitajat alueella yhtä lukuunottamatta ovat lopettaneet. Kyseenalaista on myös se, että mahtuuko parakkipäiväkotiin tammikuun jälkeen enää uusia lapsia hoitoon.