Varhaiskasvatus Mikkelissä

Me allekirjoittaneet toivomme, että te päättäjinä päätätte lapsille hyvän ja turvallisen päivähoidon. Me haluamme, että Mikkelissä ryhmäkokoja ei kasvateta eikä subjektiivista päivähoito-oikeutta rajata.


Suunnitellut säästöt tarkoittavat varhaiskasvatuksen käytännöissä erityisesti ryhmien lapsiluvun kasvua. Yli 3-vuotiaiden ryhmässä voi olla entisen 21 lapsen sijaan 24 kokopäiväistä lasta kolmella kasvattajalla. Todellisuudessa osa-aikaisuuden lisääntyessä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen myötä ryhmäkoot kasvavat tätä huomattavasti suuremmiksi: ryhmässä saattaa olla jopa 30 lasta tai enemmänkin, kun osa-aikaisia lapsia saa yhden kasvattajan vastuulla olla 13. Suuret lapsiryhmät ovat lukuisten tutkimusten mukaan haitallisia pienen lapsen terveydelle ja kehitykselle.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on erityisen merkityksellinen esimerkiksi työnhakijoiden, erityistä tukea tarvitsevien lasten ja hankalissa elämäntilanteissa elävien perheiden tukemisessa ennaltaehkäisevästi. Panostus varhaiskasvatukseen on todellisuudessa kannattava sijoitus, sillä laadukas varhaiskasvatus säästää ja tuottaa rahaa myöhemmin jälkipalveluiden, kuten lastensuojelun ja kouluerityisopetuksen vähäisempänä tarpeena. Varhaiskasvatus on erityisen taloudellinen väline eriarvoistumisen ehkäisyssä ja lasten taustoista johtuvien erojen tasoittamisessa.