Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#32819 Re: Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

27.03.2014 17:06

#32814: - Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

Julistukset ja suositukset eivät ole lakeja. Yksittäiset valtiot voivat lakeja säätäessään päättää noista asioista. Suomen avioliittolaki sanoo avioliiton olevan naisen ja miehen välinen.

"Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia."

Tuossa edellä mainitaan miehet ja naiset, mutta ei samaa sukupuolta olevia, joka siinä tulisi olla, mikäli tarkoitettaisiin myös samaa sukupuolta olevien avioliittoa.


"Yhdistyneiden kansakuntien kolmas yleiskokous hyväksyi ja julkisti ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen joulukuun 10. päivänä 1948. Julistuksen hyväksymisen puolesta äänesti 48 maata. Mikään maa ei äänestänyt vastaan. Kahdeksan maata pidättyi äänestämästä."

http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=fin


Huomannette, että julistuksen ajankohtana tuskin tunnettiin
avioliittoa homojen välisenä liittona. Kaikki samaa sukupuolta olevien avioliitot on solmittu 2000-luvulla. Vuoden 1948 julistukseen vetoaminen tuo myös esille sen ajankohdan lait koskien samaa sukupuolta olevien 'parien elämää'.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Samaa_sukupuolta_olevien_avioliitto







Vastaukset


Vieras

#32820 Re: Re: Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

2014-03-27 17:18:37

#32819: - Re: Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

"Tuossa edellä mainitaan miehet ja naiset, mutta ei samaa sukupuolta olevia, joka siinä tulisi olla, mikäli tarkoitettaisiin myös samaa sukupuolta olevien avioliittoa. "

Tulkitset tuota kohtaa päin honkia: Jos se rajaisi oikeuden vain miehen ja naisen väliselle liitolle, siinä sanottaisiin "Täysi-ikäisen miehellä ja naisella on oikeus solmia keskenään...."  Näin siinä ei sanota, joten avoimeksi jää myös samaa sukupuolta olevien liitto ja perhe.

Se, että tuohon aikaan ei tunnettu samaa sukupuolta olevien avioliittoa, ei muuta asiaa. Avioliitto on muuttunut tuosta ajasta ja samoin artiklan tulkinta.

Samalla tavoin Yhdysvaltain perustulaki ilmaisi kansalaisoikeudet kaikille kansalaisille. Aluksi se kuitenkin tulkittiin sulkevan pois alkuperäisasukkaat ja mustat orjat, koska valtaosa lainsäätäjistä ei osannut hahmottaa ihmisoikeuksien koskevan myös heitä. Nykyään se kattaa kaikki kansalaiset ilman, että tavuakaan tekstistä on tuossa kohden muutettu. Vain lain kohteena oleva maailma on muuttunut.

Tulkintasi mukaan amerikkalaisten pitäisi edelleen siis sulkea pois mustat ja natiiviamerikkalaiset pois kansalaisoikeuksista...?

 

Kevättä pukkaa

#32838 Re: Re: Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

2014-03-27 19:48:49

#32819: - Re: Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

Suomessa täysi-ikäisellä naisella ja miehellä on oikeus solmia keskenään avioliitto, ei miehillä keskenään, ei myöskään naisilla keskenään. Jos sinä, lukija, et mahdollisesti usko, asian voit tarkistaa Wikipediasta kohdasta Samaa sukupuolta olevien avioliitto. Ei ole mainittu Suomea listassa: tähän mennessä samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat laillistaneet..

Suomessa noudatetaan suomalaista lainsäädäntöä ja listassa ei ole mainittu Suomea, asia on selvä.

 

Suomessa on kylläkin ehdotettu samaa sukupuolta oleville pareille avioliitto-oikeutta ja adoptio-oikeutta. Mielestäni tässä vaiheessa ehdotuksen tekijöiden tulisi hävetä sitä, että eivät ole peruneet ehdotusta. Miksikö? Siksi, että ehdotuksen peruminen osoittaisi vastuunkantoa ja vastuuntuntoa asioista. MINÄKIN ihmettelen mitä tasa-arvo tarkoittaisi lapsen näkökulmasta tilanteessa, jossa lainsäädännöllä jo lähtökohtaisesti kyseenalaistettaisiin jokaisen lapsen perustava oikeus isään ja äitiin. Itsekkyys on Suomessa tullut tiensä päähän. Tosiasia lienee sekin, että asioiden keskiössä toimivilla on hankalampaa hahmottaa omaa tilaansa kuin ulkopuolelta tarkkailevilla. Asioiden keskiössä toimivat haluaisivat laajempia ihmisoikeuksia mutta käytännössä, lopputuloksena, paljon paljon suuremman ihmisjoukon ihmisoikeuksia oltaisiin samalla nakertamassa! Avioliittolain uudistus veisi "ojasta allikkoon". Näin sitä ei kannata uudistaa.