Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä.

Vieras
Vieras

#251 Re: Päänsärkyhän tästä tulee...

05.02.2011 21:03

#246: Ilostfaithinhumanity - Päänsärkyhän tästä tulee... 

"Toki minulle on muristu ja irvistelty, mutten olisi voinut kuvitellakkaan reagoivani koirien osoittamaan pelkoon alistamalla. Ei traumatisoituneita ihmisiäkään auteta kovakouraisesti. Millanin "näytä koiralle kuka on pomo"- menetelmä ei jätä tilaa eri tapauksille, sillä jokaisen ongelman ratkaisu ei yksinkertaisesti ole "koirasi ei kunnioita sinua". "

--Cesar ei alista pelokasta koiraa, hän näyttää, miten koiran luottamus saadaan heräämään. Neljän tuotantokauden aikana en ole nähnyt hänen alistavan ainoatakaan pelokasta koiraa.

 

"Mutta mikä ihmisiä vaivaa, kun koulutuksen saaneet käytöstutkijat, ammattitaitoiset eläinlääkärit ja pitkänlinjan koirankouluttajatkin ovat teidän perusharrastajien mielestä väärässä?"

--Ai, 'teidän perusharrastajien"? mikäs sinä sitten olet, kun tiedät kaiken kaikesta? :)

 

"Ystäväni käyttää pieneen ja ystävälliseen koiraansa Millanin näyttämää potkaisua ja hirttämistä."

--Mitä ilmeisimmin ystäväsi on siis tietämätön eikä osaa käyttää Cesarin metodeja. Se taas ei ole Cesarin vika, jos ystäväsi potkii koiraansa. Ohjelmassa sanotaan monta kertaa, ettei metodeja saisi yrittää ilman ammattilaista. Älä syytä Millania siitä, että ystäväsi ei osaa lukea.

 

Kunnioitan mielipidettäsi, mutta se, että muut asiantuntijat uskovat eri asiaan, ei tee Millanista sen epäpätevämpää. Makuasia, ystäväiseni. Makuasia.

Sellainen asia vielä, että yrittäkääpäs katsoa hetki alkuperäisversiota suomikeel-version sijaan, tai kuunnelkaa hetki, mitä Cesar SANOO, älkää lukeko, miten suomalaiset sen kääntävät. Just saying.

Vieras
Vieras

#252 Re:

05.02.2011 22:50

#218: A-L -  

"raaimpia metodeja ei näytetä suomessa -- ehkä siksi niin ruusuinen kuva..--"

oletko sitten nähnyt alkuperäisversiota? itse katson pelkästään Nationa Geographic - versiota, eikä Cesar siinä kohtele koiria yhtään sen väkivaltaisemmin kuin suomiversiossa. ainoa ero on, että suomalaiset tekstitykset antavat hieman väärää kuvaa siitä, miten cesar omistajia neuvoo, ja osa neuvoista jätetään suomessa pois.

Vieras
Vieras

#253 Re: Re: Päänsärkyhän tästä tulee...

05.02.2011 22:51


Vieras

#254

05.02.2011 23:04

Koirat ovat kuitenkin aivan erilaisia ja tarvitsevat aina luonnettaan nähden hyvinkin yksilöllistä koulutusta. Voi käydä tuuri, että saa tottelevan kiltin koiranpennun ja sitten kauhistelee, että millaisia "kurituskeinoja" sitten televisiossa näytetään.

Jos koira on iso ja tiedät, että se aikoo hyökätä suoraan päälle ja purra, auttaako välttämättä herkkupalat pysymään sitä paikoillaan?

Ammattilaiset tietävät mitä tekevät ja keinot varmasti poikkeavat toisistaan. Antaa kuitenkin tekojen ja tekojen tulosten puhua puolestaan.
Vito
Vieras

#255 Itkiskö vai naurasko

06.02.2011 12:17

Kuten täälläkin on todettu:"Kaksi koiran kouluttajaa voi olla yhtä mieltä ainoastaan siitä,että kolmas on väärässä"
En osallistu metodikinasteluun vaan otan kantaa itse aiheeseen eli tähän adressiin.
90% televisiossa esitetystä ohjelmasta on mielestäni roskaa jota en kuitenkaan ole vaatimassa poistettavaksi enkä myöskään vaadi uutisten sensurointia sen takia että niissä näytetään TAPETTUJA IHMISIÄ.
Maailmassa on jonkin verran tärkeämpiä asioita kuin jonkun ihmisen käyttämät koirankoulutus metodit saati VIIHDEOHJELMAN sensurointi sen takia,että joku lauma todellisuudesta vieraantuneita yhdenasian liikkeen teinejä niin vaatii.
KELLÄÄN ei ole oikeutta päättää siitä millaisia VIIHDEOHJELMIA TV:ssä saa katsoa,se kuuluu yksilönvapauteen.

Jos saatte koiranne toimimaan haluamallanne tavalla pelkillä makupaloilla,niin hyvä niin,jos ne ei riitä niin se on teidän ongelmanne.Joku muu toimii eri tavoin päästäkseen samaan lopputulokseen ja thats it,se ei teidän mielipiteistänne vääräksi muutu.

Tämä tässä,jatkakaa kinastelua tämä on viihdyttävää.

Esimerkki niistä vähän tärkeämmistä asioista:

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2011/02/06/taman-jalkeen-et-enaa-syo-elaimia/20111728/12?ref=tf1

ärsyyntynyt

#256 Re:

06.02.2011 13:51

#6: Saara Sormunen -  

Millä tavalla????? Kerropa se meille!

ärsyyntynyt
Vieras

#257 Re: Päänsärkyhän tästä tulee...

06.02.2011 14:02

#246: Ilostfaithinhumanity - Päänsärkyhän tästä tulee... 

Ei Millan käytä väkivaltaa! Et vissiin ole väkivaltaista käytöstä koskaan nähnytkään :)

Miten koirat käyttäytyvät laumassa? Tiedätkö? Tsekkaapa se ensin ja tule sitten puhumaan näistä asioista uudemman kerran :)

 

puuta heinää puheet ärsyttävät

#258 Re: Tarkennus adressiin

06.02.2011 14:04

#8: Elsa Pohjalainen - Tarkennus adressiin 

Mielepiteitä on moneksi ja omasi voit pitää ihan sisälläsi, kiitos!

Missu
Vieras

#259 Katsokaa

07.02.2011 05:33

ne, jotka pitävät Cesaria koiria huonosti kohtelevana ihmisenä, eilen sunnuntaina 6.2.-11-tullut jakso. Siinä oli pelokas koira. Varsinkin miehiä kohtaan. Katsokaa, minkälaisen koiran Cesar siitä teki, -ja ihan ilman "väkivaltaa".
Miten rauhallisesti hän sen otti kiinni, ja vei sen omiensa joukkoon. Hän myös osasi hakea sille juuri sopivan koirakaverin. Jos Cesar olisi tätä koiraa huonosti kohdellut, koira olisi alkanut pelkäämään häntä, mutta toisin kävi.
Kyllä vaan Cesar on oikea koirakuiskaaja, joka koiraa katsomalla ja sen eleitä lukemalla tietää, mitä koiran mielessä liikkuu ja hän osaa toimia sen mukaan.
Koirakuiskaaja jatkukoon pitkään Liv-kanavalla!!!
Unkown
Vieras

#260 Vastustajien motiivit?

07.02.2011 10:32

"Mutta mikä ihmisiä vaivaa, kun koulutuksen saaneet käytöstutkijat, ammattitaitoiset eläinlääkärit ja pitkänlinjan koirankouluttajatkin ovat teidän perusharrastajien mielestä väärässä?"

Mitkähän näiden suuresti kunniottamienne asiantuntijoiden motiivit mahtaa olla?
No kaskas,Millanin kiihkeimpien vastustajien taustalta löytyy mm.tällaisia firmoja kuin:
Director of Behavior Clinic, Tufts University - Cummings School of Veterinary Medicine
The San Francisco SPCA-Director of The Academy for Dog Trainers
Co-owner of Animal Behavior Associates, Inc., Littleton, CO
(Certified Dog Trainer and Behavior Counselor)Owner of Urban Dawgs, LLC of Red Bank, NJ
Instructor at The San Franciso SPCA Academy for Dog Trainers
Jne.
Jokainen voinee itse päätellä onko vastustamisen taustalla ainoastaan "huoli koirien hyvinvoinnista" :-)

Tuolla jenkkilässä koirabisnes on sen verran miljardiluokan toimintaa että olishan se kamalaa jos ihmiset oppis itse käsittelemään koiriaan!
Unknown
Vieras

#261 Motiivit?

07.02.2011 15:32

Tuohon edelliseen kun vielä lisätään että Millan tunnetusti kampanjoi voimakkaasti luonnonmukaisten hoitojen puolesta sekä vastustaa käytöshäiriöden lääkkeellistä hoitoa,niin on melko helppo päätellä kuinka "vaaralliseksi" hänet tietyissä piireissä koetaan.
Onko sanonnat "oma lehmä ojassa" tai "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat" tuttuja?
Yleisemmin näitä vastustajien keinoja kutsutaan "loan heitoksi" tai yritysmaailmassa
"kilpailijan mustamaalaamiseksi"

Millanin kunniaksi on nostettava hattua ettei hän ole sortunut samanlaiseen toimintaan,vaan kehottaa aina ottamaan yhteyttä "ammattilaisiin"

"pitkänlinjan koirankouluttajatkin ovat teidän perusharrastajien mielestä väärässä?"

Olet varmaan tietoinen että osa kotimaisistakin pitkänlinjan koirankouluttajista
sanoutui irti SEY:n Millanin vastaisesta lausunnosta ja taispa joku irtautua kokonaan SEY:n toiminnasta protestina kyseiselle kannanotolle.(ai mistäkö tiedän,arvatkaa)Tämä vaan sopivasti "unohdetaan" mainita silloin kun "vedotaan" SEY:n lausuntoon.

Koiran ehdoilla
Vieras

#262 Re: Vastustajien motiivit?

07.02.2011 23:35

#260: Unkown - Vastustajien motiivit? 

Cesar Millanin vastustajien argumenttihan on se, että Cesar Millanin metodit eivät auta ongelmakäytöksissä, vaan itse asiassa saattavat pahentavaa niitä. Ottaen tämän huomioon, eihän näiden muiden (ongelma)koirankouluttajien kannattaisi vastustaa Cesar Millania koska hänen metodiensa avulla he saavat lisää ongelmakoiria hoidettavaksi...

No vitsit vitsinä. Aikamoista salaliittoteoriaa tämä kommentti #260. Esimerkiksi ensimmäinen listassa mainittu "firma" ei ole firma vaan yliopisto, ja sieltä eläinlääketieteellisen laitoksen käyttäytymistieteellisen klinikan johtaja on kommenttien takana. Yliopistossa opiskellaan, tutkitaan ja opetetaan käyttäytymistieteitä, ei anneta koirankoulutustunteja.

Olisiko kuitenkin aika lailla todennäköisempää, että nämä useat asiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa sen takia, että heillä on todellakin aito huoli koirien hyvinvoinnista ja Cesar Millanin aiheuttamasta rangaistusten ja pakotteiden käytön kasvusta ja niiden aiheuttamista haitoista koirille ja ihmisille.

Koiran ehdoilla

#263 Re: Re: Tarkennus adressiin

07.02.2011 23:37

#258: puuta heinää puheet ärsyttävät - Re: Tarkennus adressiin 

Jos ei halua lukea muiden mielipiteitä niin ei ehkä kannata lukea keskustelupalstaa jossa vaihdetaan mielipiteitä, kiitos!

Koiran ehdoilla
Vieras

#264 Re: Re: Päänsärkyhän tästä tulee...

07.02.2011 23:57

#257: ärsyyntynyt - Re: Päänsärkyhän tästä tulee... 

Olen samaa mieltä, ehdottomasti kannattaa tutustua siihen miten koirat käyttäytyvät laumassa. Parhaita tutkimuksia koirien luonnollisesta käyttäytymisestä on saatu tutkimalla ja tarkkailemalla erilaisia villi- ja kyläkoiria, jotka vieläkin edustavat suurta osaa tällä pallolla elävistä koirista.

Tässä yksi lainaus koskien koirien laumakäyttäytymistä tältä sivulta http://www.verkkotie.fi/koirat/johdanto.html:

"Coppingerin teoksen Dogs - A Startling New Understanding of Canine Origin,
Behavior & Evolution (Scribner 2001) mukaan olosuhteet koiran synnylle alkoivat
kehittyä noin 15 000 vuotta sitten, viimeisimmän jääkauden jälkeen. Silloin
ihmiset alkoivat ensi kerran kerääntyä pysyviin asumuksiin. Pysyvät asuinsijat
merkitsivät myös tunkioiden syntyä kylien liepeille.
Susista pelottomimmat huomasivat, että tunkioilta löytyi vaivattomasti ruokaa –
kunhan vain susi oppi voittamaan luontaisen ihmisen-pelkonsa. Coppinger sanoo,
että koiran synnytti kyky syödä ihmisen läheisyydessä.
Coppingerin mukaan tällaiset kyläkoirat ovat "puuttuva rengas" suden ja koiran
välissä. Nykyisinkin suurin osa maapallon koirista on kyläkoiria – ei
lähinnä teollisuusmaissa yleistyneitä rotukoiria.
 

Ajatuskululla on mullistavia seurauksia muun muassa koirankasvatukseen ja
-koulutukseen: Kyläkoirat hakeutuvat omaehtoisesti tekemisiin ihmisten kanssa,
eikä niitä tarvitse siihen pakottaa. Kyläkoirat eivät myölskään elä isoissa
laumoissa, eikä niillä ole sisäänrakennettua ja jyrkkää tarvetta
laumahierarkiaan."

 

Toinen erinomainen kirja koirien laumakäyttäytymisestä, tai pikemminkin sen puutteesta on Tuire Kaimion Koirien käyttäytyminen, tässä lainaus kirjan kuvauksesta Tuire Kaimion omilta sivuilta (http://www.tuirekaimio.com/): 

 

"Koirien käyttäytyminen on erinomainen hakuteos kaikille, jotka haluavat perehtyä koiransa mielenliikkeisiin. Pitkällisen taustatyön tuloksena syntynyt kirja vastaa myös koira-alan ammattilaisten ja koirankouluttajien sekä kasvattajien tiedontarpeeseen.

Tiedämme miten sudet käyttäytyvät, mutta miten eläisivät koirat, jos voisivat valita? Nykytutkimuksen valossa vastaus koiran käyttäytymiseen löytyy ennemmin kylien liepeillä eläviä puolikesyjä koiria kuin susia tarkkailemalla. Sitä kautta paljastuvat monet lemmikkikoirienkin arvoitukseksi jääneet toimintatavat.

Teoksessa perehdytään syvällisesti lajin kesyyntymishistoriaan, koiran synnynnäiseen ja sosiaaliseen käyttäytymiseen ja oppimiseen sekä tyypillisimpiin ongelmia aiheuttaviin luonteenpiirteisiin."

 

Ja tässä vielä yksi tutkimus, johon on käytetty pohjana sekä tarhakoirien että villikoirien käyttäytymisestä tehtyjä havaintoja: http://elaintenhyvinvointikeskus.edublogs.org/2009/06/03/tutkimus-koirien-johtajuus-uskomus-vai-totuus/

Lyhennelmän alkuperäisestä tutkimuksesta on tehnyt Eläinten Hyvinvointikeskus, joka on "Helsingin yliopiston, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Maa- ja metsätalousministeriön yhteinen kansallinen eläinten hyvinvoinnin asiantuntijaverkosto. EHK:n tehtävänä on edistää eläinten hyvinvoinnin tutkitun tiedon levittämistä ja tunnistaa omalta osaltaan kansallisia tutkimustarpeita. EHK toimii Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan yhteydessä. Keskuksen toimintaa rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö."

Tämä porukka ei siis menetä "bisnestään" vaikka Cesar Millan menestyisi kuinka, eikä sen rahoitus riipu Cesar Millanista vaan se rahoitetaan valtion budjetista, joten on melko turhaa kehitellä mitään salaliittoteorioita, että ne ovat vaan kateellisia kun Cesar Millan menestyy ja eivät halua menettää omaa työtään. Tämän elimen tehtävä on "edistää eläinten hyvinvoinnin tutkitun tiedon levittämistä".

Eli, tässä lyhyt lainaus yllä viitatun tutkimuksen suomenkielisestä lyhennelmästä, kannattaa kuitenkin lukea koko artikkeli:

"Bristolin yliopiston tutkijat tarkkailivat puoli vuotta koirien välisiä kontakteja koiratarhassa, ja analysoivat uudelleen villikoirien käyttäytymisestä aiemmin kerättyä aineistoa. Tutkijoiden mukaan koirien väliset suhteet perustuvat aiemmin opittuihin kokemuksiin, eivätkä toisten yksilöiden alistustarpeeseen. Koirilla ei ollut myöskään tarvetta säilyttää arvoasemansa laumassa, kuten usein väitetään."

 

 

Unknown
Vieras

#265 Re: Re: Re: Päänsärkyhän tästä tulee...

08.02.2011 12:47

#264: Koiran ehdoilla - Re: Re: Päänsärkyhän tästä tulee... 

Heh,Mitä se todistaa kun linkität EHK:n sivuja tänne ja vetoat EHK:n kopioimiin yhden kokonaista puoli vuotta kestäneen tutkimuksen tulokseen ja siitä tehtyihin johtopäätöksiin?Se nyt oli jälleen yksi tulkinta tuhansien muiden joukossa ja jossa jälleen tehtiin"nollatutkimus",sillä kotikoirat EIVÄT elä koiratarhassa.

Entä suuresti jumaloimasi Kaimion jatkuva linkittäminen tänne.Tekeekö se hänestä jotenkin pätevämmän kuin Millan tai Fennell jotka ovat toimineet menestyksellä koirien parissa jo hieman pitempään kuin Kaimio?

http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Fennell

http://www.janfennellthedoglistener.com/

Millania ei lienee tarpeellista linkittää

Kaimion ajatukset , mielipiteet ja toimintamallit ovat hänen omiaan siinä kuin Millanin ja Fennellinkin,ei ne  sun päättökselläs muutu sen oikeammaks tai vääremmäks.Enkä tarkoita tällä sitä ettenkö arvostaisi Kaimion saavutuksia ja kykyä käsitellä eläimiä!

Kaikki nää ovat kirjoittaneet useampia kirjoja joissa ne kertoo omia ajatuksiaan ,kertoo omista toimintamalleistaan ja saavutetuista tuloksista.Sun päätökselläkö nyt päätetään mikä on oikein tai väärin tai pätevämpi?

Niinkuin joku osuvasti totesi:"mielipiteitä ystäväiseni,mielipiteitä" ja lisätään vielä "tulkintoja  ystäväiseni ,tulkintoja"

 

Unknown
Vieras

#266 Re: Re: Vastustajien motiivit?

08.02.2011 13:53

#262: Koiran ehdoilla - Re: Vastustajien motiivit? 

"Cesar Millanin vastustajien argumenttihan on se, että Cesar Millanin metodit eivät auta ongelmakäytöksissä, vaan itse asiassa saattavat pahentavaa niitä."

Huomaa "saattavat"!Sanana se voidaan yhtä pätevästi liittää ihan mihin tahansa metodeihin jolloin nekin "saattavat" aiheuttaa ongelmakäytöstä :-)

Otetaanpa esimerkiks namipalakoulutuksen tuotoksena syntynyt ylivilkas otus joka namipalan saadakseen tarjoilee kaikki temppunsa,hyppii,haukkuu,vinkuu,näykkii jne. tai vaihtoehtoisesti ei tee mitään ennenkuin makupalapussi on vyöllä tai käsi taskussa.Tästä päästään jälleen tulkintoihin!Sun mielestä nuo ei varmaan ole ongelmakäytöstä,mun mielestä taas on.

Tätä taustaa vasten ja olettamustanne,että miljoonat ihmiset käyttävät näitä "vaarallisia" metodeja omiin koiriinsa teiltä pitäs sitten löytyä tuhatmäärin esimerkkejä että näin on käynyt,eikä se siltikkään todista että käytetyt metodit olisivat syynä.

"Cesar Millanin metodit eivät auta ongelmakäytöksissä"

Millan on toiminut jo sen verran pitkän aikaa koirien parissa ja ohjelmassakin taitaa olla jo 7:s kausi meneillään,että eiköhän metodien "toimimattomuudesta" pitäs olla jo kohtuullisen runsaasti näyttöä väitteidenne tueksi ja luulisin,että pääosa ihmisistä on sen verran fiksuja että tajuaa muutenkin lopettaa toimimattomien keinojen käytön.Tuskin tuollasen ohjelman tekemisessäkään olis mitään järkeä jos tulokset olis niin huonoja kuin annatte ymmärtää.

Duodaduoda,miksiköhän nämä Millania vastustavat arvovaltaiset tutkijat ja tiedeyhteisöt eivät ole vaivautuneet viettämään vaikka sitä puolta vuotta Millanin laumaa tutkimalla?Sieltähän pitäs kaiken järjen mukaan löytyä todisteet vastustajien argumenteille!Toisaalta riskit siitä,että tulokset ei oliskaan haluttuja on myös suuri ja mitähän siitä seurais jos arvovaltaiset tiedeyhteisöt joutus JÄLLEEN KERRAN toteamaan ettei aiemmat johtopäätökset pidäkkään paikkaansa :-)

millanin puolesta.
Vieras

#267

08.02.2011 18:07

En tiedä, monesko kausi koirakuiskaajaa on Livillä nyt menossa, mutta jos saatte tilaisuuden, katsokaa 4. tuotantokauden jakso 17, jonka nimi on Lives Changed. tippa tuli linssiin ja kunnioitus Millania kohtaan kasvoi entisestään. Millä tavoin tuo ihminen muka kohtelee koiria väkivaltaisesti? Long live Cesar.
Koirapsykologi
Vieras

#268 Joo, mitä lööperiä tekin luulette.

08.02.2011 23:29

Voi teitä idiootteja, etten sanoisi. Eihän sitä Victoria Stilwelliä voi edes verrata Cesar Millaniin, sillä montako tapausta olette nähneet Stilwellin hoitavan jossa koira käy epäröimättä päälle jos uhkaat sitä vähääkään?! Ja tosiaankin lukekaa "Koirakuiskaaja" kirja ennenkuin rupeatte tuomitsemaan että Cesar on väkivaltainen koiria kohtaanö.PISTE.
Vieras
Vieras

#269 Re:

09.02.2011 06:56

#267: millanin puolesta. -  

Mistähän tämän jakson löytäisi?

Unknown
Vieras

#270 Re: Re: Vastustajien motiivit?

09.02.2011 10:43

#262: Koiran ehdoilla - Re: Vastustajien motiivit? 

"Cesar Millanin vastustajien argumenttihan on se, että Cesar Millanin metodit eivät auta ongelmakäytöksissä, vaan itse asiassa saattavat pahentavaa niitä.

asiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa sen takia, että heillä on todellakin aito huoli koirien hyvinvoinnista ja Cesar Millanin aiheuttamasta rangaistusten ja pakotteiden käytön kasvusta ja niiden aiheuttamista haitoista koirille ja ihmisille."

Arvovaltaisilla tutkijoilla ja tiedeyhteisöillä olis kyllä ollut runsaasti aikaa hankkia tieteellistä näyttöä väitteilleen ja argumenteilleen,sillä Fennel on käyttänyt omia metodejaan ja toiminut julkisesti jo liki 20v ja Millankin yli 10v.

Mutta mitämitä,arvovaltaiset tiedeyhteisöt antavat todella tieteelliseltä kuullostavia lausuntoja,että metodit saattaa ehkä mahdollisesti luultavasti aiheuttaa ongelmakäytöstä :-)

Annan tieteellisesti yhtä pätevän lausunnon:Arvovaltaiset tutkijat ja tiedeyhteisöt saattavat ehkä mahdollisesti luultavasti puhua p*skaa!

Mä nostan hattua Fennelille ja Millanille siitä,ettei ne sekotu tällaisiin keskusteluihin ja vastustuksesta huolimatta tekevät vaan omaa juttuaan.Miksiköhän?Ehkäpä ne oon vaan todennu metodinsa käytännössä toimiviks ja luottavat omaan tekemiseensä enemmän kuin arvovaltaisten tiedeyhteisöjen tarjoilemaan "faktaan"

Koiran ehdoilla
Vieras

#271 Re: Joo, mitä lööperiä tekin luulette.

09.02.2011 20:49

#268: Koirapsykologi - Joo, mitä lööperiä tekin luulette. 

"Eihän sitä Victoria Stilwelliä voi edes verrata Cesar Millaniin, sillä montako tapausta olette nähneet Stilwellin hoitavan jossa koira käy epäröimättä päälle jos uhkaat sitä vähääkään?!"

 

Juuri näin, Stillwellin ja muiden positiivista vahvistamista käyttävien kouluttajien ei tarvitse pelätä sitä, että koira käy päälle jos sitä uhkaa vähääkään, koska he eivät käytä koiran uhkaamista. Kannattaa miettiä kuinka järkevää/hyödyllistä/loogista on uhkaavalla ja dominoivalla käytöksellä "kouluttaa" pelkoaggressiivista koiraa (tyyliin koiran tuijottaminen, kouluttajan liikkeet hitaita ja jäykkiä, koiran tökkääminen sormella tai jalalla, koiran ylle kurottuminen, koiran kääntäminen selälleen). Eli koiraa, joka pelkää jotain niin paljon että on valmis käyttäytymään aggressiivisesti päästääkseen pois tilanteesta. Päinvastoin, pelkoaggressiiviselle koiralle täytyy opettaa, että sen ei tarvitse pelätä sitä asiaa/tilannetta vastaehdollistamalla. Se tapahtuu muuttamalla koiran käsitystä siitä pelätystä asiasta niin että negatiivisten asioiden sijaan liitetään siihen asiaan koiran kannalta positiivisia asioita. Tilanteessa, jossa koira on kokenut ainoaksi kannattavaksi käytökseksi aggressiivisen käytöksen, opetetaan koiralle jokin toinen toimintamalli (esim. hihnalenkillä hyökkimisen sijalle opetetaan seuraaminen).

Esimerkiksi, jos koira pelkää muita koiria, aloitetaan vastaehdollistaminen tarpeeksi kaukaa. Jos koira alkaa käyttäytymään aggressiivisesti kun se on 15 metrin päässä toisesta koirasta, aloitetaan treeni vaikkapa 20 metrin päästä. Sillä etäisyydellä tehdään koiran näkökulmasta miellyttäviä asioita ja palkataan koiraa kaikesta hyvästä käytöksestä. Ajan ja treenikertojen myötä voidaan lähestyä toista koiraa, eli sitä mukaa kun koira oppii uuden toimintamallin tämän toisen koiran läheisyydessä. Se kuinka kauan tässä menee riippuu täysin koirasta, sen historiasta, syistä miksi se pelkää muita koiria. On tärkeä myös pitää treenikerrat sopivan pituisina ja treenata ennemmin usein lyhyitä pätkiä kuin kerralla pitkään, sekä yleistää käytöstä useaan eri paikkaan eli treenata monessa paikassa.

Palkitsemalla kouluttamalla ei tosiaankaan tarvitse uhata koiraa millään tavalla. Tässä pari videota joissa Dr. Sophia Yin opettaa aggressiivisia koiria pois aggressioista palkitsemalla.

http://www.youtube.com/watch?v=8zyjiA9bD3E

http://www.youtube.com/watch?v=1l4Jd1bu3pY&feature=related

Kannattaa huomata, että näissä videoissa ei nähdä läheskään niin paljon murinaa, ärinää, hampaita ja puremista kuin Koirakuiskaajassa. Jos katsoo tarkkaan Koirakuiskaajaa, niin huomaa miten käytös muuttuu todella aggressiiviseksi vasta kun Cesar Millan on hetken aikaa "kouluttanut" koiraa, ja käytös pahenee siihen pisteeseen asti kunnes koira alistetaan. Onhan se tietty näyttävää viihdettä, ensin altistetaan koira pelkäämälleen asialle ja sitten annetaan pakotteita kunnes koiran aggressiivinen käytös on huipussaan, ja sitten alistetaan koira eleettömäksi, pelokkaaksi mytyksi.

Muuten, paras tapa katsoa Koirakuiskaajaa on ensin lukea esim. Turid Rugaasin kirja koirien rauhoittavista signaaleista ja sitten katsoa Koirakuiskaajassa koulutettavia koiria ilman ääntä, eli tarkkaillen pelkkiä eleitä - jos ei muuta, niin oppii ainakin miten pelokkaat, alistetut ja arat koirat käyttäytyvät.

Miettikää, miksi pitäisi alistaa koira joka käyttäytyy aggressiivisesti sen takia kun se pelkää? Mitä sillä saavutetaan? Jos vielä tiedetään se, että villikoirat ja tarhakoirat eivät hae mitään ylempää paikkaa laumassa eli koirilla ei ole tarvetta yletä laumahierarkiassa koska laumahierarkiaa ei ole, niin voimme unohtaa laumanjohtajuusharjoitukset. Niin, voidaan sanoa että eihän kotikoirat ole villikoiria tai tarhakoiria - mutta ne ovat silti myös koiria. Cesar Millankin usein kertoo kuinka meidän tulisi käyttäytyä kuten koiralauman johtajakoira - nyt meillä on paljon tutkimuksia siitä kuinka koiralauman johtaja käyttäytyy (=ei mitenkään, koska koirat eivät edes vapaana ollessaan laumaannu ja tarhassakin johtaja vaihtelee tilanteen mukaan, eikä laumahierarkiaa ole ollenkaan). Merkittävä osa aggressiivisesta käytöksestä voidaan jäljittää yksittäisiin erittäin negatiivisiin tapahtumiin (esim. koiran kimppuun on hyökännyt toinen koira hihnalenkillä), jatkuvaan lievästi negatiivisiin tapahtumiin (esim. jatkuvia hihnapakotteita hihnalenkillä) tai siihen, että koira on fyysisesti sairas. Näitä ei korjata yhdellä tai edes kahdella alistamisella ja tsst-äänellä, vaan vaaditaan paljon perusteellisempaa koulutusta palkitsemalla. 

No nyt tietenkin herää kysymys, että miksi sitten ohjelman koiran käyttäyvät "hyvin" Cesar Millanin käsittelyn jälkeen. No siksi, että Cesar Millan on opettanut pakotteita käyttämällä koiralle että sen ei saa näyttää pelkoaan käyttäytymällä aggressiivisesti. Sen ei itse asiassa saa tehdä mitään muuta kuin kävellä hiljaa Cesar Millanin takana, ja kaikesta muusta käytöksestä koira saa hihnapakotteen, tökkäisyn, tsst-äänen tai alistamisen rangaistuksena. Pelkoa ei ole poistettu, on vain opetettu koiralle että se ei saa näyttää sitä - ainoa tapa poistaa koiran pelko on opettaa sille uusi toimintamalli ja muuttaa negatiivinen ehdollistuma positiiviseksi. Jos tarkkailee koiraa ohjelman loppuvaiheessa, ne ovat erittäin, erittäin alistettuja - hiukan kyyryasennossa, häntä matalalla heiluen, nenää lipoen ja korvat luimussa. Tottakai ne käyttäytyvät tällä tavalla erityisesti Cesar Millania kohtaan koska häntä ne pelkäävät eniten - ja tämä tietty tulkitaan väärin, ajatellaan että voi kuinka nuo koirat rakastavat nyt tuota mahtavaa koirakuiskaajaa. Väärin, ne pelkäävät ja mielistelevät ja yrittävät rauhoittaa Cesar Millania etteivät saisi enää pakotteita tai rangaistuksia.

Koiran ehdoilla
Vieras

#272 Re: Re: Re: Vastustajien motiivit?

09.02.2011 21:21

#266: Unknown - Re: Re: Vastustajien motiivit? 

"Otetaanpa esimerkiks namipalakoulutuksen tuotoksena syntynyt ylivilkas otus joka namipalan saadakseen tarjoilee kaikki temppunsa,hyppii,haukkuu,vinkuu,näykkii jne. tai vaihtoehtoisesti ei tee mitään ennenkuin makupalapussi on vyöllä tai käsi taskussa.Tästä päästään jälleen tulkintoihin!Sun mielestä nuo ei varmaan ole ongelmakäytöstä,mun mielestä taas on."

 

Et ole tainnut nähdäkään palkitsemalla koulutettua koiraa, jos luulet, että se käyttäytyy noin. Ensinnäkin, palkitsemalla koulutettu koira tarjoaa lähinnä käytöksiä joista sitä on aikaisemmin palkittu. Minulla ei ainakaan ole tapana palkita koiraani esimerkiksi vinkumisesta tai näykkimisestä, mutta jos palkitsisin niin tottahan toki koira niitä tarjoaisi. Se on sitten jokaisen omista mielihaluista kiinni mitä haluaa koiralleen opettaa, mutta pääajatus on se että koira käyttäytyy kuten sille on kannattavaa, eli saadakseen jotain. Ensimmäisiä asioita on myös opettaa koiralle luopuminen, eli se että se ei saa esimerkiksi namia kädestä sillä että se tökkii ja raapii kättä, vaan sen on vaikkapa vedettävä pää poispäin kädestä saadakseen namin. Tätä kautta koira tajuaa, että saadakseen palkan sen on tehtävä jotain muuta kuin yrittää palkkaa suuhunsa keinolla millä tahansa. 

Toiseksi, palkitsemalla koulutettu koira saa koulutuksen aikana aktivointia, ja kunnon treenisession jälkeen koira on melkoisen väsynyt eikä todellakaan ylivilkas. Tottakai palkitsemalla koulutettu koira käyttäytyy yleisesti ottaen iloisemmin, itsevarmemmin ja aktiivisemmin kuin pakotteilla tai rangaistuksilla koulutettu koira, koska palkitsemalla koulutetun koiran ei missään tilanteessa tarvitse pelätä fyysisiä pakotteita tai rangaistuksia. No sekin on sitten jokaisen oma valinta, haluaako koirasta aktiivisen ja luottavaisen harrastuskaverin vai nurkassa nukkuvan hiljaisen ovimaton, joka kusee alleen kun omistaja vähänkin korottaa ääntään.

Kolmanneksi, jos olet nähnyt koiria jotka tottelevat vain kun namit ovat kädessä tai pussissa, olet nähnyt koiria joilla on vielä koulutus kesken. Palkitsemalla kouluttamisen perusajatus on, että sitä mukaan kun koira oppii haluttua asiaa, voidaan palkkaamista harventaa ja palkan kiinnostavuutta voidaan myös "pienentää". Se, että koulutetaan palkitsemalla ei todellakaan ole sama asia kuin namilla houkuttelu. Koulutettaessa palkitsemalla odotetaan, että koira itse tarjoaa käytöstä, itse kouluttaja odottaa liikkumatta ja sanomatta mitään. Tällä tavalla koira oppii oma-aloitteiseksi ja sille on paljon helpompi opettaa uusia asioita - yrittämisestä ei koskaan seuraa rangaistusta. Esimerkiksi, kun opetellaan seuraamista, aluksi palkataan usein ja koiralle mieluisimmalla palkalla (esim. namipalat, riippuu kuitenkin koirasta, jotkut palkkaantuu eniten vaikkapa leikistä). Sitä mukaan kun koira oppii, voidaan palkkaustiheyttä laskea ja sen jälkeen voidaan myös pienentää palkan haluttavuutta (alkuun parhaat namipalat, sitten vaikkapa lelu, sitten pelkkä kehu tai rapsutus). Palkkana voi itse asiassa käyttää mitä tahansa mistä koira palkkaantuu, esimerkiksi hyvän seuraamisen lopuksi koira saa mennä haistelemaan ojanpenkkaa tms. Tälläisen treenauksen lopputuloksena meillä on koira jolle vaikkapa seuraamisen osaaminen tulee selkärangasta, ja käytöksen ylläpitämiseen riittää vaikkapa kehu tai satunnainen nami/leikki.

On kuitenkin muistettava, että jos käytöstä ei enää palkata ollenkaan edes satunnaisesti vaikka pelkällä kehulla, käytös sammuu - joten koira lopettaa tarjoamasta käytöstä. Se ei ole huonon tai tottelemattoman koiran merkki, se on vain tosiasia joka seuraa siitä että koira käyttäytyy vain kuten sille on kannattavaa. Sellaisen käytöksen sammuminen, jota koira ei koe kannattavaksi on kuitenkin myös tärkeä ominaisuus. Sillä tavalla voimme opettaa koiralle mitä käytöksiä emme halua, ilman että meidän tarvitsee käyttää pakotteita tai rangaistuksia. Esimerkiksi, pentukoirat hyppivät ihmisiä vasten tervehtiäkseen ja saadakseen huomiota. Jos pennun hyppiessä emme anna sille sen haluamaa huomiota, alkaa pentu vähentää hyppimis-käytöstä koska se ei ole pennun näkökulmasta kannattavaa (eli se ei saa hyppimällä haluamaansa huomiota). Kun siihen yhdistetään huomion antaminen heti kun pennun kaikki neljä jalkaa on maassa, oppii pentu että se saa haluamaansa huomiota pitämällä kaikki tassut maassa. Eli yksinkertaisesti jättämällä ei-halutun käytöksen huomioimatta ja huomioimalla halutun käytöksen voi helposti opettaa pennulle että se ei saa hyppiä.

Palkkaamalla kouluttamisessa on myös se etu, että se on täsmällinen keino kommunikoida koiran kanssa. Hienosti hihnassa-sarjassa oli hyvä esimerkki ihmisten maailmasta: autoilemaan lähtiessä kuskille ei kerrottu minne pitää ajaa vaan odotettiin että kuski päättää ajaa/kääntyä jonnekin päin ja sitten kerrottiin vain jos suunta on väärä. Sama periaate pätee koirankouluttamiseen, on paljon tehokkaampaa ja nopeampaa kertoa koiralle miten sen tietyllä hetkellä halutaan käyttäytyvän eli palkata tietystä halutusta käytöksestä, kuin odottaa että koira käyttäytyy ei-halutulla tavalla ja sitten kieltää tai rankaista koiraa kaikista muista, ei-halutuista käytöksistä mitä sen ei sillä hetkellä saa tehdä.

Vielä varsinaiseen aiheeseen liittymätön kommentti: olisi kohteliasta käyttää keskustelussa jotain nimimerkkiä, jotta tietää kuka on kommentoinut mitäkin ja kenen kanssa on keskustellut mistäkin aiheesta. Viime aikoina on tullut paljon kommentteja ilman nimimerkkiä, kommentteja jotka ovat tyyliltään hyvin samanlaisia mutta koska nimimerkkiä ei olla käytetty, on vaikea tietää onko näiden takana yksi tai useampi henkilö.

Majakka&Perävaunu
Vieras

#274 Koirakaverukset keskenään

10.02.2011 09:55

Koiraa ei saisi rankaista eikä puuttua siihen fyysisesti millään lailla? Koska se on julmaa? Entäs kun meillä on tälläinen tilanne: koirallani on leikkikaverina hieman vanhempi lajitoveri, jonka kanssa peuhaaminen on parasta mitä se tietää. Kuitenkin meidän koiran leikki tahtoo mennä välillä liian rajuksi, jolloin "isoveikka" palauttaa kurin nappaamalla vähän hampailla niskavilloista, ja jopa selättämällä pikkuriiviön jos se ei muuten usko. Ja sen jälkeen leikki jatkuu taas kuin mitään ei olisi tapahtunut ja koirat ovat edelleen parhaat kaverukset.

Pitäisikö siis olla laskematta koiraani leikkimään kaverinsa kanssa, koska se niin julmasti rankaisee sitä joskus, ja vieläpä fyysisesti?
arto leskinen
Vieras

#275 koirakuiskaajasta kyse

10.02.2011 15:16

kuka kusipää väittää että tämä sarja pitäisi loppettaa. mene pikkasen ittees, olen katsonut tätä ohjelmaa ja toivon ettei missään nimessä pitäisi lopettaa sarjaa. sehän on sentään auttanut koiria,mitä moni kouluttaja on antanut jo tuomion ettei pysty kouluttaan koiria vaan pitäisi lopettaa kyseiset koirat. koirakuiskaaja sentään auttaa koiran tasapainoon sekä ettei pääsisi dominoimaan perheessää, silloinhan lapset siinä vaarassa on. koirakuiskaajahan auttaa pääsemään koirat peloistaan.sehän on täysin oikeassa ja olen myös seurannut sitä toistakin ohjelmaa sepä on valinnut semmoisia koiria vaan mitkä ei olekaan niin ongelmallisia kuin mitä KOIRAKUISKAAJA AUTTAA HYVÄ CESAR MILLAN. LISÄÄ KOIRAKUISKAAJAA SE SENTÄÄN OSAA AUTTAA ONGELMA KOIRIA SEKÄ IHMISIÄ.KOIRAN KÄYTÖSHÄN JOHTUU TÄYSIN OMISTAJASTA ITSESTÄÄN.