IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.

vastaus on Canada

#1626 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Puu ei riitä kattamaan turvetta - turveväelle ei riitä mikään!

22.10.2012 23:19

#1624: Kattilamaakari - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Puu ei riitä kattamaan turvetta

Niin tehottoman energiatuotantomuodon kuin lauhteen kustannukset /  hinta joutavatkin nousta. Se on eräänlaista "markkinaevoluutiota" jolla voidaan vähentää myös vesistöjen rehevöitymistä ja säästää alkuperäisluontoa. Mm. Itämeren ekologialle lauhdevesillä aiheutetaan suurta tuhoa, pienemmistä vesistöistä puhumattakaan. Ja tehtiinpä lauhdevoimaa sitten turpeella tai millä tahansa polttoaineella, ovat tuhot jo ennestäänkin rehevöityneissä vesistöissämme kohtalokkaita. Tiedämme erinomaisesti, että turvevedet, turvekentiltä tai muista suo-ojituksista, ovat erittäin merkittäviä luontomme ja ihmisten elinolojen pilaajia. On se joidenkin vain niin mahdottoman vaikeata myöntää, kun "oma lehmä on ojassa".

Kustannuksista puheen ollen, turvevesillä pilattujen vesistöjemme kunnostus tulee olemaan valtiolle (=kansalaisille) suunnattoman kallista ja siihen eivät turpeen jättämät tuotot tule koskaan riittämään. Eivätkä turvetoimijat niihin kustannuksiin edes halua osallistua. Kunnostustyö tulee sitäpaitsi olemaan myös erittäin hidasta ja vaikeaa, eikä tuloksista välttämättä ole mitään takeita. Nämä tosiasiat turveväki kuitenkin toistuvasti(!)  -  siis toistuvasti  -  sivuuttaa vastuunsa väistelyllä ja kieltämisellä, olkoonkin että metsätaloudellisten suo-ojitusten vaikutukset ovat nekin todella pahoja.

Kun turvealan suurhaitat ovat selkeästi paljastuneet, ei mitenkään ole järkevää eikä moraalisesti oikein, että turvetoimintaa edelleen tuetaan ja suositaan Suomessa, joka valtiona on sitoutunut päästövähennyksiin ja luonnon elinkyvyn suojeluun.

On jo ennakolta tiedossa, että paluupostauksena tulee turvemaakareilta julmettu litania Vapoviestien evankeliumia ja liuta linkkejä pöyryjen ynnä muiden "tutkimuksiin" turpeen "erinomaisuudesta ja puhtaudesta". Siis niitä samoja loppuunkuluneita fraaseja joita viestiketju jo pullistelee.

Ranex

#1627

23.10.2012 00:00

Hyvin kirjoitettu "vastaus on canada". uutena ilmiönä on näiden turveuutisten linkitysten lisäksi on tullut yt-neuvottelu, sekä työpaikkojen vähenemisestä linkitetyt uutiset. ikäänkuin luonnon puolustamisella oltaisiin syypäitä koko Suomen alamäkeen.

Saapa nähdä vedetäänkö tähän12000 henkilötyövuotta, tuo turveväen märkäpäiväuni, joka on puhtaasti liioittelua.

Euroopa menee alas ja että kolina käy ja Aasia nousee se on fakta, siihen ei turpeet vaikuta. Jo tästäkin syystä turve tulisi jättää reserviksi aikaa varten, jolloin ei ole muuta mahdollisuutta, kuin käyttää turvetta.

Entisen kaltaisiin talousnousuihin on vaikea uskoa Euroopassa pitkään aikaan jos koskaan, teollisuuden siirto aasiaan pitänee siitä huolen.

Samaa lyhytnäköistä politiikkaa ei pidä harjoittaa energian kanssa, mitä on harrastettu talouden kanssa.

Vieras

#1628 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Puu ei riitä kattamaan turvetta

23.10.2012 00:34

#1624: Kattilamaakari - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Puu ei riitä kattamaan turvetta

Ja noista kaikista järjettömin tapaus on juuri tuo Haapavesi - sisävesiä lämmittämässä maailman suurin turvelauhdevoimalaitos. Oletkos käynyt paikanpäällä katsomassa 'hienon lintujärven' kehittymistä joka etenee kesät talvet kun järven selkä on sula ympäri vuoden?

Kokoomuslainen

#1629 Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

23.10.2012 15:45


Tälläkin palstalla on moneen kertaan sivuttu aihetta aurinkosähkö. Yksi maailman suurimmista energiajäteistä on sanomassa hyvästit aurinkosähkön kehittämiselle. Monet muut yhtiöt ovat jo aiemmin tehneet samoin. Tutkijat ovat tulleet tosiasioiden äärelle ja huomanneet aurinkosähkön todelliset ongelmat, varsinkin jos kyseessä on suuret hankkeet joilla oikeasti olisi merkitystä globaalisti. Aurinkosähkö on aivan marginaalinen energiamuoto. Hirvittävillä tukirahoilla tietenkin siitäkin saadaan jotain irti, mutta kilpailukyky muihin energiamuotoihin verraten on erittäin huono.

Monet kirjoituksissaan hehkuttavat jopa Suomen arktisissa oloissa aurinkosähköä. Onhan aivan selvää että sillä ei meidän oloissamme pystytä korvaamaan turvetta. Siksi toiseksi turvetta tarvitaan kaukolämmön tuottamiseen. Siinä se suuri ero.

http://www.reuters.com/article/2012/10/22/siemens-solar-idUSL5E8LM5E020121022

Kokoomuslainen

#1630 Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

23.10.2012 15:50


Tässä vielä samaa uutista Suomen kielellä. Joillain lukijoilla ei ehkä tuo yllä oleva "Lontoon murre" taivu tarpeeksi hyvin.


http://www.talouselama.fi/uutiset/siemens+hyvastelee+auringon/a2151720?s=r
Canadan fraaseihin kyllästynyt lukija
Vieras

#1631 Canadan fraasit kyllästyttää, esitä jotain faktaa

23.10.2012 16:00

"On jo ennakolta tiedossa, että paluupostauksena tulee turvemaakareilta julmettu litania Vapoviestien evankeliumia ja liuta linkkejä pöyryjen ynnä muiden "tutkimuksiin" turpeen "erinomaisuudesta ja puhtaudesta". Siis niitä samoja loppuunkuluneita fraaseja joita viestiketju jo pullistelee."

Kuulehan "Canada". Aivan samalla tavalla sinä itse suollat noita loppuunkuluneita fraasejasi siitä, kuinka turvetuotanto sotkee vesistöt. Esitä joskus jotain kunnon tutkimustuloksia kuten on tehnyt turvetuotantoväki. Heidän tuloksensa perustuu tietoon, joka on ammattitutkijoiden ja isojen tutkimusyritysten tekemiä. Turvetuotannon vastustajilla on vain tuota samaa jankutusta koko ajan eikä koskaan kunnon faktaa. Vain jotain musta-nyt-vaan-tuntuu-tältä-tietoa.

Rex

#1632 Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

23.10.2012 17:39

#1629: Kokoomuslainen - Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

Selvennäppäs hyvä kokoomuslainen (en äänestä enää) kuinka merkittävä turve on globaalisti! Rohkenen väittää ilman vapon tutkimustuloksiakin, että aurinkosähkö ajaa siitä kirkkaasti ohi sananmukaisesti!, kun puhutaan noista globaaleista mittakaavoista

Aurinkovoima ei ole mahdollista meillä ympärivuotisesti, mutta saadaan siitä osan vuotta ihan kelpo tuottoja.

Ja eipä se Siemenskään luovu siitä sen vuoksi, että se olisi merkityksetöntä vaan kiinalaiset nyt vaan sattuvat tekemään sitä halvemmalla - taas sitä samaa vapolaista vedätystä.


Vieras

#1633 Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

23.10.2012 17:50

#1629: Kokoomuslainen - Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

Siemensin kaupittelemalle liiketoiminnalle on kuitenkin jatkaja samantien toisin kuin jos vapoa alettaisiin kaupittelemaan. Ei varmaankaan löytyisi kiinnostuneita ihan heti - ainakaan ulkomaisia :D


Vieras

#1634 Re: Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

23.10.2012 18:09

#1633: - Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

Jos Vapon turvetoimintoja olisi maakunnittain myytävänä, niin olisin kiinnostunut neuvottelemaan kaupoista.Koko yhtiö raskaine orgasaatioineen ei varmaan kiinnosta ketään.


Vieras

#1635 Re: Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

23.10.2012 20:49

#1632: Rex - Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

Kerroppas arvon Rex millä energiantuotantomuodolla mennään Suomen talven yli n.5kk

Anna ihan oma visio mihin ei kuulu turve missään muodossa, mielellään laitoskohtaisesti eriteltynä.

Sinähän sen tiedät?

vastaus on Canada

#1636 Re: Canadan fraasit kyllästyttää, esitä jotain faktaa

23.10.2012 22:18

#1631: Canadan fraaseihin kyllästynyt lukija - Canadan fraasit kyllästyttää, esitä jotain faktaa

Parahin nimimerkki "Canadan fraaseihin kyllästynyt lukija", älä aliarvioi muiden lukijoiden arvostelukykyä, vaikka sinua jurppiikin. :)

Rex

#1637 Re: Re: Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

23.10.2012 22:19

#1635: - Re: Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

Kyllä minä voin eritellä sen vaikka laitoskohtaisesti, kunhan annat tarkan listan kaikista laitoksista, joissa käytetään turvetta - älä unohda listasta yhtäkään pannua, ettei kukaan pääse saivartelemaan, ettei vastaus ole täydellinen ja siten aukoton ja toteuttamiskelvoton.


Vieras

#1638 Re: Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

23.10.2012 23:01

#1632: Rex - Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

Heh...vai ei kaveri enää äänestä kokoomusta? Luulen että tuollaisen näkökannan omaavaa ei kukaan kokoomuslainen edes halua joukkoonsa...

Canadan fraaseihin kyllästynyt lukija

#1639 Re: Re: Canadan fraasit kyllästyttää, esitä jotain faktaa

23.10.2012 23:04

#1636: vastaus on Canada - Re: Canadan fraasit kyllästyttää, esitä jotain faktaa

 

Edelleen kysyn: esitä tutkimustiedot siitä että turvetuotannosta tulee sinun esittämäsi suuret päästöt. Tutkimuslaitosten (monen) tulokset kertovat päästöjen olevan vain muutaman prosenttiyksikön suuruusluokkaa. Ei riitä se "mutu-tuntuma".

 

 

Kokoomuslainen

#1640 Re: Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

24.10.2012 10:48

#1633: - Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

 

Vapo ei ole ollut enää vuosiin täysin valtion omistama yhtiö. Turpeen ja muun kotimaisen energian tuottajana yhtiötä kohtaan on aina omistusmielessä ja sijoituskohteena oltu kiinnostuneita. Tällä hetkellä Vapoa omistaa Suomen Energiavarat Oy ( SEV ) 49,9 prosentin osuudella. Osakeyhtiöön kuuluu kaikkiaan 16 kappalaletta energia-alalla toimivia yhtiöitä tasaisesti eri puolilta Suomea. Joten väite siitä, että Vapoa ei kukaan haluaisi omistaa, ei todellakaan pidä paikkaansa. Kannattaisi ensin tutkia taustat ja vasta sitten kirjoittaa tosiasioihin perustuen.

Samoin kannattaa ensin tutustua tutkimustuloksiin, joiden mukaan turvetuotannon osuus päästöistä on erittäin marginaalinen. Vain muutaman prosenttiyksikön luokkaa. Tällaisen "tutkailun" jälkeen voi sitten kirjoitella mielipidepalstoille. Kirjoituksen henki onkin sitten jo mitä luultavimmin erilainen, koska kirjoittaja tiedostaa faktat. Tässä tapauksessa kirjoittaja alkaa luultavasti näkemään sen kuuluisan "metsän puilta" eli tajuaa kuinka marginaalinen tuollainen 2-4 % osuus on kokonaispäästöistä mikä kohdistuu vesistöön. Siinä vaiheessa viimeistään kirjoittajakin kääntää katseensa siihen suuntaan saastuttajia, jotka tuovat vesistöön 96-98 % päästöistä.

Tässä vielä luettelo SEV:in omistajista:

  • EPV Energia Oy
  • Hiirikosken Energia Oy
  • Imatran Seudun Sähkö Oy
  • Jylhän Sähköosuuskunta
  • Kaakon Energia Oy
  • Keravan Energia Oy
  • Keskusosuuskunta Oulun Seudun Sähkö
  • KSS Energia Oy
  • Lahti Energia Oy
  • Oulun kaupunki/Oulun Energia
  • Oy Perhonjoki Ab
  • Pori Energia Oy
  • Seinäjoen Energia Oy
  • Suur-Savon Sähkö Oy
  • Vaasan Sähkö Oy
  • Ääneseudun Energia Oy

Ja kannattaa muistaa että Vapo on tietysti suurin Suomessa toimivista turvetuottajista, mutta on hyvin paljon myös paikallisia toimijoita kuten Turveruukki Oulun seudulla, useita voimayhtiöiden omia tytäryrityksiä jotka tuottavat turvetta vain oman voimalayksikkönsä käyttöön sekä suuri joukko yrittäjiä jotka omistavat eri kokoisia turvetuotantoalueita ja myyvät turpeen eri energialaitoksille omin sopimuksin.

 

Kokoomuslainen

#1641 Re: Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

24.10.2012 11:05

#1632: Rex - Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

 

Parahin nimimerkki "REX". Kirjoituksesi lopussa kirjoitit: "vapolaista vedätystä". Itse en kuulu millään tavalla kyseisen yhtiön henkilökuntaan enkä muutoinkaan liity suoranaisesti "ryhmään" jonka toimeentulo olisi riippuvainen turpeesta.

 

 

ETTÄ JOTTA...

#1642 "Musta-nyt-vaan-tuntuu-..." ja näkyy

24.10.2012 12:51

http://www.vapo.fi/filebank/918-Kaakkois-Suomen_ELY-keskuksen_alueen_turvetuotantosoiden_paasto-_ja_vesistotarkkailu_2011.pdf

Tuolta nyt sitten vaikka sivut 17 - 23, kokien Suursuota, jonka vaikutus koskettaa käyttämiäni virkistysalueita.
Kiintoaineen "vuosituotto" matalaan vstaanottavaan Pien-Saimaan Maaveteen vuonna 2011 aikana on siis 39 118 kg. SIIS 40 TONNIA !
Kaikkien lupavaatimusten edellyttämien päästöarvojen lukema jäi saavuttamatta. Puhdistusteho kiintoaineelle vain 40 % !
Kiintoainepäästö 2.4. - 17.5.2011 aikavälillä 19 617 kg. SIIS 20 TONNIA KESÄN AVAUKSEKSI !

Edellisenä vuonna ja siitä taaksepäin lukemat (tuotanto alkanut 1979) ovat olleet vielä huomattavasti huimemmat, sillä nythän oli jo käytössä vimosen päälle BAT -systeemit (surunsekainen -heh-).
Mitä tämä vuosi tuo tullessaan, tai siis on jo tuonut, kun vuoden sademäärä alkaa lähennellä 1000 mm, niin voi vain kauhulla kuvitella.

Jos tämä on vain toitotettu 2-4 % kokonaispäästöistä, niin taitaa olla tuo järven osa jo kukkula ja vesi pelkkä kangastus?
Rex

#1643 Re: Re: Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

24.10.2012 15:17

#1641: Kokoomuslainen - Re: Re: Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

Olenkos väittänyt sinun olevan nimenomaan vapolainen? Tuohan on vaan toteamus täällä ja muualla käytetystä taktiikasta kertoa jotain asian vierestä koettaen saada se näyttämään joltain muulta kuin se oikeasti on - samoin kuin tämä 1%-juttu. Turveporukat taitaa sponssata noita liiviporukoita, koska niillä joillakin on liiveissään tuo 1% :DDD

Niin ja vastaisitko ystävällisesti myös tuohon kysymääni turpeen globaalista merkityksestä!


Vieras

#1644 Re: "Musta-nyt-vaan-tuntuu-..." ja näkyy

24.10.2012 18:41

#1642: ETTÄ JOTTA... - "Musta-nyt-vaan-tuntuu-..." ja näkyy

suokuutio sisältää vain 100 kg kuivaa tavaraa - eihän tuon pitäisi vaikuttaa millään tavoin vesistöihin

ETTÄ JOTTA...

#1645 "VAPO venkoilu" -malli

24.10.2012 19:18

Suursuon osuutta ennen on edellisen kirjoitukseni linkissä jutut Kiihansuosta.

Siellä aloitettiin turvetuotannon käyntiinpanotoimet vuodesta 1999 alkaen.
Vuodesta 2002 aloitettiin turpeen tuotantotoimet täysipainoisesti.
Turvetuotanto alue sai ympäristökeskuksen turvetuotantoluvan kyseiselle alueelle 20.2.2004.

Maalaisjärjelle hieman nurinkurinen järjestys, mutta...

Ja näytteiden ottohan on siis tapahtunut vain kyseisellä aikavälillä, ei esimerkiksi järven osassa sitä ennen. Huonontumista huonossa vedenlaadussa on kyllä havaittu, mutta samaan hengenvetoon muistetaan painottaa, että alueella on runsas hajakuormitus.

No, paikallisesti on kyllä todettu, että tuo hajakuormitus tuntui "puhkeavan juuri tuona aikana vahvasti kukkaan", sillä seuraavalla isommalla selällä on kyseisen reilun kymmenen vuoden aikana pudonnut näkyvyys vedessä niin, että aiemman 2,5 - 3 metrin sijaan pohjaan näkee nyt vain alle metrin syvyydessä.
Kattilamaakari

#1646

24.10.2012 19:43


40tonnia kiintoainesta ei ole paljoakaan.

UPM Pietarsaari päästi vuonna 2011 mereen purkuvesien mukana 592tonnia ja ilmaan savukaasujen mukana tuhkana 119tonnia.

Fosforia vesistöön 7tonnia. Suurisuolta meni 87kg

Tarvittaisiin 80 Suurisuon kokoista yksikköä, että päästäisiin edes yhden tehtaan vesistökuormitukseen. Eihän se ole kuin 31 000ha

Mittakaava on vähän hukassa, jos puhutaan 40tonnia olevan jotenkin iso määrä. Seuraavaksi joku varmaan saivartelee pietarsaaren laskevan purkuvetensä mereen, eihän se ole niin paha.
Mitenkäs Kaipola, Savon sellu, Kymi, Kaukas, Kaukopää tai Simpele?




http://www.upm.com/EN/ABOUT-UPM/Downloads/Responsibility/Documents/EnvironmentalStatements2011/EMAS_Pietarsaari_2011_fi.pdf
http://www.lappeenranta.fi/loader.aspx?id=521dccfa-9d35-4885-9e55-dc0c2c86300c
Ranex

#1647

24.10.2012 19:55

Saisikohan joku teistä turpeenmylläyksen äänitorvista laskettua prosentin talvivaaraan päästöistä? Saataisiin varmaan alle promillen päästöluokka kun huomioidaan vaikka koko maailman kaivospäästöt, lohduttaisi yhtä paljon sotkamolaisia ,kuin niitä joiden kotivedet tämä" mitätön" prosentti pari on pilannut.

Vieras

#1648 Re:

24.10.2012 20:04

#1646: Kattilamaakari -

Todella törkeä ajattelumalli, ettei 40 t kiintoainesta ole paljoa!!! Osoittaa todellista selkärangattomuutta. Sehän ei vastaa kuin 400m3 kuivaa turvetta (neljä täyttä rekkalastia) joka liotessaan veteen tekee valtaisan turvemössön.

Tämä on taas sitä samaa ulinaa siitä, että kun tuokin laskee noin paljon ...

Listasta jäi varmaankin vahingossa pois vähäpätöisimmän eli Talvivaara.

Muistuu mieleen kun opiskeluaikanani Siilinjärven Kemiran kipsivuoresta sanoivat, ettei se  kuormita vesistöjä sen enempää kuin Kuopion kaupunki

 

ETTÄ JOTTA...

#1649

24.10.2012 20:29

35 vuotta kertaa 40 tonnia = 1400 tonnia = 1 400 000 kg = 140 täysperävaunu rekka-autollista keskisyvyydeltään 2 metriseen järveen, jossa vuosivirtaama ja poistuma on käytännöllisesti katsoen olematon. Ja kun se määrä on alku hulluina vuosina ollut tupla, tai mieluumminkin tripla, niin...

Kaikki on tietysti suhteellista, kun asioita noikin kattilamaakarimaisesti "kansallisesti" ja jopa glopaalisti ajattelee näin paikallisen tasolta. Niin ei kai tässä voi pienenä tyhmänä ihmisenä kuin anteeksi pyydellä ja poistua kumarrellen takaviistoon. Että hölmöläinen menin 40 000 kiloa pitämään suurena määränä. Tarkemmin kun ajattelee, niin kauankos tuollaista kuivan tavaran pikkukekoa vaikka lapiolla mättäisi!
Kattilamaakari

#1650 Re:

24.10.2012 21:27

#1649: ETTÄ JOTTA... -

Kaukaan päästö vuosittain 16,5kg/d*365*35=210tonnia 100% fosforia rehevöittämässä saimaata.

Hulluina vuosina kuulemma saimaalla pystyi seilaamaan sellulautoilla.

 

HSY:n Viikinmäen ja Suomenojan vedenpuhdistamot laskivat yhteensä 31tonnia fosforia.

Viikinmäen lupa sallii 0,3mg/l ja Suomenojan lupa 0,4mg/l Fosforin pitoisuuden.

Vuonna 2011 Viikinmäki alitti lupaehdot, vain 0,22mg/l

 

Suurisuolta 2011 lähtevän veden Fosforipitoisuus 16µg/l eli 0,016mg/l.

 

 

 

http://www.hsy.fi/tietoahsy/Documents/Julkaisut/4_2012_jatevedenpuhdistus_paakaupunkiseudulla2011.pdf

http://www.upm.com/EN/ABOUT-UPM/Downloads/Responsibility/Documents/EnvironmentalStatements2011/EMAS_Kaukas_2011_fi.pdf

http://www.vapo.fi/filebank/919-Kaakkois-Suomen_ELY-keskuksen_alueen_turvetuotantosoiden_paasto-_ja_vesistotarkkailu_2010.pdf