Suomenlapinkoiran Trimmaus

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Suomenlapinkoiran Trimmaus.

pilkun viilausta ja oma mielipide

#26 rotumääritelmä

09.10.2012 22:24

Edellinen lause lukee rotumääritelmän tulkintaohjeessa, ei suoraan rotumääritelmässä. :)
Hankala varmaan tuomarin suoraan sanoa kehässä, mihin on saksilla kajottu ja mihin ei ja varmasti on suuri kynnys lähteä asiasta muuten kaikinpuolin hienolle koiralle mainitsemaan. Ei kuitenkaan ole mitenkään hieno juttu, että kehissä pyörii trimmattuja lapinkoiria, kun se ei tähän rotuun kuulu. Itse olen aina saksinut tassukarvat monestakin syystä (en pelkästään näyttelyiden takia). Siihen se saksilla kajoaminen on jäänyt. Ei meillä tosin ole koirissa paljoa, mitä saksia. :)

Kyllähän trimmaamalla saadaan koiralle rintapäätä esiin, kulmauksia muotoiltua/paremmin esiin ja vatsalinjaakin saksimalla muuttuu koiran ilme kummasti. Osa tuomareista erottaa trimmaamalla virheitä peitellystä koirasta ne virheet kumminkin, kaikki taas ei tunnu huomaavan. Menee näyttelytouhu ihan liian totiseksi, jos sitä varten pitää koiraan saksilla kajota, pitää olla jo melkoinen menestymisen halu. Hyvä, että asiasta keskustellaan, mutta ei se saa mennä siihen, että joku kasvattaja lynkataan joukolla (osa varmasti kateuttaan menestymisen takia, osa on asiasta oikeasti huolissaan) tai ketään sormella osoitellaan. Varmasti jokainen koira/kasvattaja on menestymisensä ansainnut, jos sitä on roppakaupalla tullut. :)
sivusta minäkin!

#27 JOS HALUU VOITTAA VAIN

09.10.2012 22:30

Niin pakko trimmata niinkö??? Mitä tämä tekee rodull? Ymmärtäisi vielä jotenkin jos tavan harrastaja haluaa trimmata mutta kasvattaja joka ulkomaillakin koiriaan pyörittää, antaen väärän kuva rodusta, niin se ei ole mielestäni soveliasta!
kokemusta rodusta 25v

#28 Katse tuomareihin

10.10.2012 14:49

Ulkomuototuomareilla on tunnetusti todella suuri valta rodun kehityksessä, on täysin turhaa jauhaa kakkaa etteikö näyttelymenestyminen ohjaisi rodun jalostamistakin. Koska kuitenkin ne koirat jotka pärjää näyttelyissä, niin niitä käytetään siitoksessakin pääsääntöisesti eniten. Mikäli jollakin trimmaamisella luodaan mielikuva millainen rodun kuuluisi olla, se takuulla myös vaikuttaa niihin jalostusvalintoihin eli haetaan siitokseen yksilöitä jotka olisivat lähinnä tätä keinotekoisesti muokattua kuvaa nykyajan lapinkoirasta. On jo vuosia ellei kymmenenkin puhuttu lapinkoirasta, ja näyttelylinjaisesta lapinkoirasta, nämä kaksi siis ovat paimensukuinen pitkäselkäinen niukempi turkkinen, ja toinen taas tiivisselkäinen pystykorvamaisempi, ryhdikkäämpi ja paksuturkkisempi. Nyt siis yritetään luoda vielä se kolmas, niin sanottu hifistelijöiden sekasikiö joka on tuppijalka, muhkuturkki, pystykorva ja mitä vielä..

Se että joku kenneli nostettu esiin on vain hyvä juttu! Turha sitä on kieltää ja ihmisillä on takuulla silmät päässään!


Mihin tämä rotu on menossa, minä vain kysyn.. Suositan kaikille käymään lävitse eri kenneleiden koiria, esimerkiksi juurikin tuolla aiemmin mainitussa lappalaiskoiragalleria.org, + näyttelyissä kuvaajien sivuilla. Kyllä siinä melko pian huomaa ketkä eivät ole perillä laisinkaan siitä, millainen rodun ulkomuodon tulisi olla, ja millaiseksi sitä yritetään jalostaa.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

10.10.2012 16:37


Lappari

#30 että niiin

10.10.2012 17:00

Meillä löytyy kahta erilaista rotua. Lapinkoiria ja sitten toista rotua, joka on oikeasti trimmattava rotu. Äärimmäisen iso työ on siinä toisen rodun trimmaamisessa ja ei enää kyllä kiinnosta lapinkoiraa alkaa trimmaamaan. Ilmeisesti joillakin ihmisillä on niinkin paljon joutoaikaa, että kerkeevät trimmailemaan keskikokoista koiraa kun pienen koirankin kanssa menee jo monta tuntia. Meille on ihan sama koiran menestys näyttelyissä, se on meille vain mukava harrastus! Koira on yhtä rakas pärjää se tai ei. Siinä olisi monella oppimista, liian totiseksi on tämä touhu mennyt.
Esa Väisänen

#31

10.10.2012 21:45

onks tää nyt totta,eikai nyt kukaan oo niin idiootti et alkaa suomenlapinkoiraa trimmaamaan siinä toivossa et pärjäis näyttelyssä paremmin?? sellaset ihmiset vois hakeutua hoitoon. hei haloo,se on alkukantanen rotu!!! onneks on muitakin harrastuksia,missä koira saa olla oma ittensä ja aina yhtä nättinä oli puhdas tai likanen ja sojottaa karvat minne hyvänsä.
sivusta taas09

#32 Re:

10.10.2012 23:01

#31: Esa Väisänen -

 

Esa, katsoppa täälläkin mainitun kennelin koirain kuvia vaikkapa lappalaiskoiragalleriasta, huomaat varmasti eron. Ja kyllä, näyttää pärjäävän nämä leikellyt aika hyvin.. Tosin muutkin osaa leikellä mutta tuolla se näkyy aika selvästi. Ketä tässä nyt pitäisi syyttää? kettua vaiko kanaa?

Kukkurukuu

#33

11.10.2012 09:09

kyllähän se niin on, että niin kauan koirat pärjää kun ovat parhaita. Itse selaisin lappalaiskoiragalleriaa kyseisen kennelin omien ja kasvattien osalta ja huomasin, että maksimissaan 8 koiraa oli leikelty. Nekään ei kaikki ole heidän omiaan ja varmasti tiedän, että ainakin yksi kasvatin omistaja itse leikkelee omat koiransa. Monen muunkin kennelin koiria leikellään ei se ole yksin heidän juttunsa.
Itse voin sanoa rehellisesti, että meidän koirat on mennyt ja menee tästä eteenpäinkin siistittyinä ja huoliteltuina kehään. Ei se hieno uros pärjää siellä kehässä, jos se on karvat takussa ja joka suuntaan sojottamassa, kun vieressä on siisti ja huoliteltu kilpakumppani. Tää on taivaan tosi!
Tulkintaohje

#34 Tulkintaohjeesta

11.10.2012 12:38

Rotumääritelmän tulkintaohjeessa http://www.lappalaiskoirat.fi/jalostus/rotumaaritelma/slk.pdf todetaan, että : "Eteenkin uroksilla on selvä kaulus ja raajoissa tulee olla kunnon hapsut, mielellään myös käpälissä varvastupsut (joita ei missään nimessä trimmata pois). "
Ilmeisesti tuo trimmaus-viittaus tarkoittaa varvastupsuja. Todennäköisesti rotumääritelmän tulkintaa laadittaessa ei ole ajateltu edes, että suomenlapinkoiraa aletaan trimmailemaan muiltakin osin.
Niinpä olisi todella aiheellista, että Lappalaiskoirat ry ottaisi kantaa trimmausasiaan. Jos se hyväksyy sen, tulisi myös rotumääritelmän tulkintaohjetta muuttaa.
-.-

#35 Ihmiset hoi!

11.10.2012 15:52

Trimmaus eli leikkoen/saksien turkkia. Trimmaukseen ei kuulu harjaus, pesu ja kuivaus.

 

Korvien taakse tulevia takkuja voi toki selvittää kampalla ja kartalla.

Kukkurukuu

#36

11.10.2012 20:41

En tiedä sitten minkälaisia karttoja -.- käyttää, mutta meillä ei ainakaan koirien korvantaus takut kartoilla pois lähde.
Kyllä sen tulkintaohje ja rotumääritelmäkin jo sanoo, että trimmaus EI OLE KIELLETTYÄ. Niin kauan niitä trimmataan julkisesti ja piilossa. Kiellon jälkeen piilossa. Omasta mielestäni on ilo katsella huoliteltuja koiria kehässä kuin kehässä.
Ja anteeksi nyt vaan -.-, ammattitrimmaajat laskevat myös pesun ja föönaamisen trimmaamiseksi.
eg

#37

11.10.2012 21:19

Missä kohtaa rotumääritelmässä/tulkintaohjeessa sanotaan, että trimmaus ei ole kiellettyä? En löytänyt...
Ja trimmauksella taitaa tosiaan ihmiset täällä tarkoittaa karvan leikkaamista, ohentamista yms, se on aika laaja käsite.
Siisti ilman saksimistakin.

#38 Pilkun viilausta taas

11.10.2012 23:49

Koira voi olla siisti ja karvat ojennuksessa ilman saksilla siistimistäkin. Kuulostaa siltä, että joko koira on trimmattu ja siistitty saksilla tai sitten se on takkupesä, siinäkö vaihtoehdot. :D Voi kai koiran siistiä näyttelyyn ilman trimmaamistakin, harjaamista ei kai vielä trimmaamiseksi lueta? :)
karvatupsu

#39 Yleisilmeestä

12.10.2012 16:59

Tässäpä hyvin sanottu Rotumääritelmän tulkintaohjeessa, millainen suomenlapinkoiran yleisilme pitäisi olla. Huom. erityisesti toinen kappale:

"Suomenlapinkoiralla yleisvaikutelma on erittäin oleellinen osa arvostelussa. Kehässä näkee
usein koiria, jotka ovat kyllä ”pitkäkarvaisia pystykorvia” mutta eivät lapinkoiria. Runsas turkki,
hyvä ryhti ja esiintyminen sekä terve rakenne hämäävät helposti tuomaria sijoittamaan koiran
korkealle, vaikka siitä puuttuisikin ”se jokin” mikä koirasta tekee juuri suomenlapinkoiran.

Rodussa esiintyy yksilöitä, jotka näyttävät eurasiereilta, värillisiltä samojedeilta tai
”yleispystykorvilta”. Vasta oikea rodunomainen olemus ja ilme, oikeat mittasuhteet ja liikkeet
sekä oikeanlainen turkki tekevät lapinkoiran."
pörrökäs

#40 Samaa mieltä

12.10.2012 22:28

Karvatupsu, komppaan!!
._.

#41

13.10.2012 00:17

Vaikka trimmaus peittäisi lapinkoiran vikoja tai parantaisi sitä, on lapinkoira silti alkukantainen rotu. Koiralla olisi silti ne viat vaikka ne eivät trimmauksen takia näkyisikään. Eikö lapinkoirakehässä ole ideana se, että koira olisi mahdollisimman luonnollinen itsessään ja oikeasti hyvännäköinen, eikä trimmauksen tuomaa lumetta. Ei näyttelyitä pitäisi ottaa ihan niin tosissaan, että kaikki keinot ovat sallittuja? Itse otan näyttelyt kivana yhteisharrastuksena ja on kiva päästä katsomaan muita koiria minkälaisia ne ovat. :)

Totta kai lapinkoiran turkki saa olla hoidettu, kuten peseminen, föönaaminen ja harjaaminen. Yli menee kuitenkin silloin kun turkkia ruvetaan muuttamaan toiseksi mitä se oikeasti on. Sillä lapinkoiran olemuksessa luonnollinen turkki on tärkeä osa, ei trimmattu turkki. On ollut kiva kun lapinkoiran esitys on aika vapaata ja sellaisena sen olisi pysyttävänä. Jokainen tekee kuitenkin itse sen valinnan minkälaisena haluaa koiransa esittää.
lapikas

#42 Ulkomuoto

13.10.2012 14:47

Siksi vastustan ja olen huolestunut tästä trimmaamisesta koska sillä luodaan keinotekoinen kuva siitä miltä lapinkoiran tulisi näyttää. Vääjämättä tämä johtaa myös siihen että epätyypillisiä yksilöitä tullaan käyttämään siitoksessa ja tämä muuttaa aivan takuulla sitä millainen alkuperäinen, alkukantainen rotumme edustajan tulisi olla ulkomuodoltaan. Ja kun taas mennään titteleiden ja ulkomuodon mukaan, koirista jää pois vääjäämättä sellaisia seikkoja kuten luonne ja muut rotutyypilliset ominaisuudet. Ulkomuotokeskeinen jalostaminen on osana jo nyt joidenkin kasvattajien tavoitteita. Tiedän tällä hetkellä kolme kasvattajaa joille se näyttelymenestyminen, ja tiettelit ovat pääasia. Jokainen asioista tietävä tietää nämä kasvattajat takuulla!
Lappari

#43

17.10.2012 11:05

Samaa mieltä olen tässä siitosasiassa. Moni haluaa jalostukseen näyttelytähtiä, koska luulee että pennuistakin tulee niitä. Ehei, tässä ollaan ihan hakuteillä. Me ollaan yritetty etsiä paremminkin sellaisia uroksia, joita on vähemmän käytetty ja jotka ei välttämättä ole näyttelyissä käynykkään. Yksi pentue on sellaisen uroksen takaa joka on yhden kerran käynyt näyttelyissä ja sieltä tullut EH, tähän pentueeseen ollaan melkeinpä eniten tyytyväisiä. Ja pentueen emäkin on sellainen joka ei näyttelyissä juurikaan käy, ei ole valiokaan. Mutta tokihan se ostajan silmissä näyttää hienolta kun siellä molempien vanhempien nimen perässä on pitkä liuta saavutuksia.. Harmi vaan, että ihmiset ei ymmärrä että tittelit ei periydy! Edelleenkin olen sitä mieltä että liian pitkälle alkaa menemään tämä touhu, jospa tähän piakoin saataisiin joku roti edes.
yksi muiden puolesta

#44 Tietyt kasvattajat..

18.10.2012 02:14

Olen huolestuneena seurannut tätä lapinkoiran kehitystä vuosia. Rodun kasvattajiksi on tullut uusia kasvattajia(tai no uusia ja uusia) jotka kasvattaneet noin 10v ajan. Tänä aikana lapinkoiran ulkomuoto muista seikoista puhumattakaan on muuttunut todella radikaalisti, minun oma mielipide. Nämä kasvattajat linjaavat välillä häkellyttävän suurilla sukusiitosprosenteilla. Ihan jo perusteissa(jalostus) on tiedossa että kun sukusiitos% nousee, nousee myös vakavien sairauksien kuten autoimmuunisairaudet, riskit. Mutta mitäpä näistä välittämään kunhan on vain oikean mallinen, muotoinen ja pärjää näyttelyissä. Omien riskilistojeni kärjessä on tällä hetkellä joitain kasvattajia kuten D***** ja P*********** joiden kasvatustyötä olen seuraillut silmä kovana tuttavieni kanssa. Tälläiset "trendikkäät" ulkomuotoa kasvattavat kasvattajat ovat nyt kovassa huudossa, ja miksi eivät olisi? kehissä pärjää ja koirista suurinpiirtein tapellaan(??) mutta kuka tätä venettä nyt liikuttaa, onko se nämä tietyn tyyliset kasvattajat, vaiko ulkomuototuomarit jotka päättävät millaiset koirat pärjäävät.. ?

Surullista on se, että näyttelymenestys tuntuu ohjaavan tätä jalostamista liiaksi saakka! Kuinkahan monta pentuetta näillä trendikkäillä kasvattajilla on jalostustoimikunnan hyväksymiä yhdistelmiä? Vai onko he seppiä syntyessään, ja soitellen sotaan ulkomuoto nro1 asenteella?

Mielestäni näistä asioista ei koskaan voi puhua liikaa, ja mielestäni nimet pitää nostaa esille, ei tämä kenttä muutoin tule muuttumaan miksikään jos vain kehien laidalla kuiskutellaan asioista.

Joskus ulkomuoto oli tälläinen:

http://www.lappalaiskoiragalleria.org/index.php?koira=4585

http://www.lappalaiskoiragalleria.org/index.php?koira=129

 

Nykyään sen pitäisi olla tälläinen:

http://www.lappalaiskoiragalleria.org/index.php?koira=3544

http://www.lappalaiskoiragalleria.org/index.php?koira=1282

 

Jossain on menty vikaan ja pahasti jos tuollaiset ovat niitä yksilöitä jotka pärjäävät kehissä antaen kuvan ulkomuodoltaan tyypilliselle lapinkoiralle!! Pitäisikö ulkomuototuomareilta jotka arvostelevat tiettyä rotua, vaatia jokin tietämys rodusta, että millainen sen kuuluisi olla? Varmasti vaaditaan jo, mutta miten se ei näytä siltä kuitenkaan..

 

 

kokokoko

#45 Ulkomuodon muuttuminen

18.10.2012 11:39

Itse olen huomannut, että lapinkoirien koko on alkanut kokoajan pienetä, säkäkorkeus madaltuu koko ajan.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

18.10.2012 21:49


Ylpeä kasvattaja

#47 Re: Tietyt kasvattajat..

18.10.2012 22:13

#44: yksi muiden puolesta - Tietyt kasvattajat..

Tarkoittaakohan tuo D niin kuin Dagolas vai Dimolin, tai P.., listasta varmaan puuttuu vielä L, ja mitä muita hyviä voisi keksiä. Ihailtavaa että tässäkin lajissa löytyy kateelliset koiraihmiset:) Itse en ole käynyt näyttelyissä kahteen vuoteen, ihan pihalla koko trimmausasiasta, en tälläistä nähnyt enkä kuullut. ja tämä kuulostaa jo sitten hulluimmalta mitä olen koskaan eläintenhoitajan urallani kuullut!!

Trimmaus ei tietenkään lapinkoiralla kuulu ja on päivänselvää, jos pienet tytöt haluaa touhuta koiriensa kanssa, vähän siistiä tassuja niin suodaan se heille, se voi olla niille kovin tärkeätä, jos vaikka kerran elämässä pääsevät käymään näyttelyissä, Meilläkin tallitytöt leikkelee hevosten kaviokarvoja, suodaan se myös heille, ei ne rotua pilalle saa, huonosti asiat olisi jos saisi, ja niinkö te muut luulette...

Hyvää ja terve rakenteista koiraa ei tarvitse trimmata, se pärjää turkin kanssa tai ilman, Se mikä siinä lapussa lukee on se palkinto kehästä, ei ne pystit. JOs joku haluaa koloja leikata niskaan tai häntään niin omaa typeryyttäänhän sen tekee, ei ne tuomarit tyhmiä ole, kyllähän ne käsikopeloi ne koirat... ainakin silloin kaksi vuotta sitten ku minä vielä kävin näyttelyissä..

... jos olette näiden kasvattajien kasvatustyötä jo pitempään seuranneet niin kannattais varmaan hankkia elämä ja seurata vaikka politiikkaa, tai lasten kurjuutta, auttaa tai muuta... vaan ei, ku nämä tohtorit katselee kateellisina koirien karvoja, huh, huh, ja valokuvia.. jatkakaa samaa rataa, kertokaa taas kaikelle kansalle kun olette löytäneet jostakin koirasta vaikka uuden zikzak kuvion trimmattuna, ja sitten se oli vielä vaikka rop ja yhdistäkää se vielä menestyneen kasvattajan nimeen.

jos kasvattaja on kasvattanut 200 koiraa, luuletteko ettei välillä siellä ole matalajalkaisia ja välillä suippokuonoja, ne vähän rumemmat ei vaan eksy kehään.. MINÄ olen kasvattanut jo A-pentueesta lähtien siihen tavoitteeseen joka minulla oli mielessä jo kasvatuskurssilla, ennenkin sitä, jo kun kiinnostukseni lapinkoiriin alkoi..

Joka tapauksessa seuraavasta D kirjaimesta jonka jostain luen, lähtee samantien kunnianloukkauksesta tutkintapyyntö poliisille, 10 vuoden kasvatustyötä ei nettikeskusteluissa herjata, verta, hikeä ja kyyneleitä kun aidoilla kasvattajilla niihin kasvatusvuosiin mahtuu..

Ihmiset on ihan sairaita kun tekeminen loppuu, surullista että pilaatte kaiken ilon tästä rodusta, ikuisilla terveysongelmien pohdinnoilla, kasvattajien haukkumisilla, silmä sairauksien ihmettelyillä ja kauhisteluilla.. kasvattakaa  ite paremmin!!

Tässä asiassa(trendikkyydessä) kasvattajat voisi tehdä adressin siitä että kansalle turpa kiinni adressi muiden kasvatustyöstä, näiden huippukasvattajien kasvatustyötä ei kannattaisi lähteä mielestäni kenenkään mollaamaan, kunnioitusta ja suurta sellaista niille pitäisi antaa, varsinkin näille joilla jo 30 vuoden kasvatustyö takana

JA MISTÄ HEMMETISTÄ#44 ON SAANUT PÄÄHÄNSÄ ETTÄ NÄYTTELYMENESTYS OHJAA KASVATUSTA, TSIISUS... Uskallatko sanoa kuka olet, ihan nimen kanssa? epäilen että et uskalla

terveisin Miia Vääräniemi , Dagolas suomenlapinkoirat

*

#48 Tuomarikoulutukset

18.10.2012 23:51

Minusta pitäisi painottaa enemmän tuomarikoulutukseen ja sitä kautta pureutua tähän(kin) ongelmaan, sekä siihen, että lapinkoirien tulee olla korkeuttaan pitempiä, eikä suinkaan neliömäisiä.

On monia tuomareita jotka eivät koske koiraan, usein ns. metsäkoiratuomareita joille riittää, että koira näyttää hyvältä ja liikkuu hyvin.

Vääränlaisesti rakentunut koira liikkuu huonommin kuin hyvärakenteinen. Joten sinänsä koiran rakenteen näkee jo liikkeistä, oli se miten tahansa leikelty tai esitetty. Liikkeet paljastaa aina koiran todellisen rakenteen. Vääränlainen takaosa saa koiran esim. töpöttämään, seisomaan tai juoksemaan takajalat alla. Vastaavasti taas jos etukulmaukset on huonot niin luonnollisesti se vaikuttaa etuliikkeisiin jos jalat lähtee ns. suoraan kaulasta.

...

#49 Re: Tietyt kasvattajat..

19.10.2012 10:50

#44: yksi muiden puolesta - Tietyt kasvattajat..

Totta turiset kirjoituksessasi! :)

Mutta joo tämä ei kyllä taida olla oikea paikka tiettyjen kennelien nimien esiinnostamiselle.. Kyllähän näitä kenneleitä on -onneksi taidetaan puhua vain vähäisestä määrästä?- mutta nimien julkaisu keskustelupalstoilla lietsoo vain turhaa riitaa.. :/ Rotuun perehtyneet tietävät asioista muutenkin.

Ylpeä kasvattaja

#50 Re: Re: Tietyt kasvattajat..

19.10.2012 11:04

#47: Ylpeä kasvattaja - Re: Tietyt kasvattajat..

#44 on rohjennut vielä laittaa linkin suoraan lappalaiskoiragalleriasta koirista mitä ne pitäis kaiketi olla ja millaisia ei... olisit nyt edes jotenkin peittänyt koiran nimen ensimmäisen kohdan... verta kerjäät nenästi.. mielenkiinnosta voisin laittaa kuvan jotta voisit sanoa tämän koiran mielipiteen, onko tämä nyt ennen aikaa oleva koira vai tulevaisuutta. Muistathan huomioida että kuvissa koirat voivat olla keskenkasvuisia

http://www.lappalaiskoiragalleria.org/show.php?koira=4074