Ambulanssien välitön lähtövalmius koko Pirkanmaalle

Infraktin kokenut

#51 Re: Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

31.10.2012 08:27

#26: Mietis ny vähä! - Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ? 

 Onko sastamalalainen arvottomampi ensiapu ketjussa, kun citytamrerelainen. Sykärissä tai aivoinfraktissa aika on tärkeä elementti toipumisen kannalta.

Hoitaja

#52

31.10.2012 09:29

Kun joku kommentoi, ettei aio lähteä 15 minuutin varoajalla ennen kuin se 15 minuuttia on kulunut, tuli vain mieleen että kyllähän sitä toki voi sen 15 minuuttia istua, mutta kun ainakin muistaakseni TES sanoo, että lähdön on tapahduttava viivyttelemättä, työntekijä on käytännössä kaulaansa myöten siinä itsessään, jos jää odottelemaan. Enkä todellakaan ole varallaolon kannalla - itse vuosia sairaankuljetusta tehneenä olen ollut varalla enemmän kuin tarpeeksi.

Ensihoidon palvelutasoa päätettäessä päättäjät ovat valitettavan lyhytkatseisia. Ei ymmärretä, että hyvä ensihoitopalvelu todellisuudessa vähentää terveydenhuollon kustannuksia pitkäaikaishoidon osalta, koska osa niistä, jotka todennäköisesti päätyisivät vuodeosastolle vuosiksi makaamaan, saattavat toipua vielä kotikuntoisiksi, tuetusti tai jopa täysin itsenäisesti. Näin ollen valitus liian korkeista kustannuksista on yksinkertaisesti asioista tietämättömän puhetta.

Kuntien ja SSK:n yhteisvaikutus ja ensihoitohenkilöstön järjestäytymättömyys ovat suurin uhka Suomalaiselle ensihoidolle. Kunnanisät eivät tiedä ensihoidosta keskimäärin sen enempää kun kala polkupyörästä - joskus ovat saattaneet nähdä, mutta siihen se ymmärrys sittenjääkin. SSK pyrkii pitämään yrittäjien kulut mahdollisimman pieninä, jotta voittoa syntyisi - tavallaan ymmärrettävää, mutta mitäs ovat neuvotelleet niin huonon sopimuksen kunnan kanssa alunperin? Henkilöstöllä riittää kyllä mielettömästi uhoa, mutta liittoon ei kuuluta, kun "se vaan maksaa eikä saa mitään hyötyä". Kyllä saa. Jos työnantajan kanssa tulee ongelmia (ja niitähän tällä alalla tulee), liitto on apuna. Jos työehtosopimus on syvältä, liitto on se, joka riittävän monen jäsenen mandaatilla voi siihen saada muutoksen.
Rahat on löydyttävä

#54 Järki päähän

31.10.2012 10:06

100 % korvaus sairaankuljetuksessa työskenteleville, niin ei tarvitse viivytellä eikä tapella mitä maksetaan. Kyllä ensihoitajat ovat palkkansa ansainneet. Ja koko Suomeen samat ohjeet ja samat lähtövalmiudet eli amulanssi matkaan heti, kun hälytys tulee. Siitä se säästö syntyy.
evy-hoitaja

#55

31.10.2012 10:13

Useimmissa maalaiskunnissa VPK:n ensivaste on ensiauttajana paikalla ja ambulanssi tulee kymmenien kilometrien päästä.
Aika jännää tulee olemaan myös esim.elvytystilanteessa vapaapalokuntien ensivastehenkilöillä (suurin osa ns."maallikoita") ambulanssia + ensihoidon ammattilaisia odotellessa apuun.... VPK:n lähtöaika voi olla sopimuksessa esim.5min hälytyksestä, ja ambulanssin alkaisi tämän mukaan olemaan 15min ja lanssin lähtöpaikka vaikka 30km päässä... HuhHuh!
Kuinkahan montaa kiinnostaa tämän jälkeen jatkaa hyvää VPK-harrastustaan, saatikka saada siihen uusia harrastajia, menee jo niin jännittäväksi..
Eemeli

#56 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

31.10.2012 11:28

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Miksi lähdette nopeampaa kun mistä maksetaan? Juuri tuon takia ensihoito alan työntekijä ja palkkaus tilanne on näin heikko kun on! Mikäli pirkanmaan shp päättää laskea valmiuden yöaikaan 15minuuttiin, niin toivon hartaasti, että ensihoitajat pitää siitä vartista kiinni. Niin ainakin meidän alueellamme olisi tehty, mutta onneksi täällä päättäjät ymmärsi välittömänvalmiuden olevan kaikkien etu, niin kuntalaisten kun työntekijöidenkin!

 

Ja kait sitä tehdään jaksamisen äärirajoilla kun järjestelmä on näin surkea, että työvuorot kestää 2-3vrk ja yksityisen palkkaus on kunnallista huomattavasti heikompi! Varmaan tämmöinen työ sairaalassa työskentelevää kiinnostaa.

Enska

#57 Re:

31.10.2012 11:30

#52: Hoitaja -

Ei työntekijän velvollisuus ole lähteä yhtään aikaisemmin kun mistä palkka maksetaan. Ei siitä kuseen joudu vaikka sen vartin vetäin tumppuun...

ana

#58 syrjäk.

31.10.2012 11:52

onhan tämäesitys ihanperseestä.ajatelkaa päättäjät enemmän yläpäällä kuin sillätoisella'.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

31.10.2012 11:53


Mahmoud Machaal, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen

#60 Ihmishenkeä ei voi mitata rahassa.

31.10.2012 11:56

Tämä on aivan käsittämätöntä, miten rahaa voi olla tärkempää kun ihmishengistä!?
Tiedämme kaikki kuinka erittäin tärkeää, että ihminen tulisi saada ensiapu/ hoito nopeasti, sillä voi pelastaa ihmishenkiä.

http://www.pshp.fi/default.aspx?contentid=28795&nodeid=9469&contentlan=1
RitvaT

#61

31.10.2012 12:18

Luin kommentit. Arvomaailma näyttäisi olevan osalla sairaankuljetushenkilökuntaa
joutunut täydelleen hukkaan. Työsokeutta....? Ammattitaidottomuutta...?
Onko koulutusta tarpeeksi...? Vai ovatko kirjoittajat ko. alalla lainkaan...?
Jotain on kuitenkin pahasti pielessä.

Kirjoitin nimeni adressiin, joka vastustaa ihmisoikeuksien polkemista ja
puolustaa välittömän avun saamista ambulanssia vaativissa tilanteissa.
Kuinka ollakaan, saan lukea kommenteista vihaa, peliä, pelleilyä ihmishengillä.
Koko hoitoketju on vaarassa välinpitämättömien asenteiden vuoksi.
Mietis ny vähä!

#62 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

31.10.2012 12:56

#51: Infraktin kokenut - Re: Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

Ei todellakaan ole, siitähän tässä adressissa on nimenomaan kyse. Ensihoitajia ei kuitenkaan mikään velvoita lähtemään ennen 15-minuuttia jos näin ovat päättäjät linjanneet. Siitähän tässä nimenomaan on kyse, että valmius pitää saada välittömäksi kaikkialla, jotta ihmiset ovat tasa-arvoisessa asemassa. Niinkauan kuin minä olen alalla ollut niin päättäjät ovat sokeasti luottaneet ensihoitajiin, että he lähtevät tehtäville aiemmin, vaikkakin eivät siitä ole valmiita maksamaan. Tuo epäkohta ei kuulu ensihoitajien taakaksi tai korjattavaksi vaan se tulee linjata hallintotasolla oikeaksi. Ei kukaan mene töihin aamu neljältä ilman korvausta jos työaika alkaa vasta klo 08.00. Tässä nimenomaan kärisivät kaltaisesi infarktin sairastaneet kansalaiset ja se syy ei ole ensihoitajien vaan päättäjien. Sellaista palvelua tuotetaan kuin tilataan.

Maailman vahvin tyttö

#63 Onko suunnitteilla mielenilmausta, sairaankuljettajat?

31.10.2012 13:13

Nyt on aika miettiä, miten tehdään asia näkyväksi! Vartin mielenilmaus voisi valaista päättäjillekin, kuinka pitkä aika se vartti on.

Vieras

#64

31.10.2012 13:15

15minuuttia on 15 minuuttia. Henkilökohtaisesti kun kotoa päivystän, niin kun herään, laitan vaatteet päälle, noudan auton, ajan nopeusrajoitusten mukaisesti tallille, laitan osoitteen navigaattoriin..se on se 15 minuuttia ennenkun auto liikkuu mihinkään!
Mietis ny vähä!

#65 Re:

31.10.2012 13:41

#61: RitvaT -

Hyvä RitvaT. En välttämättä näkisi arvomaailman olevan hukassa, enemmänkin ehkä kyse on siitä, että asia joka on 20-vuotta tiedetty vääräksi jää edelleen sellaiseksi. Mielestäni voitaisiin kysyä, että missä se päättäjien arvomaailma on, ei ainakaan ihmisten hoitamisessa ja avun välittömässä lähettämisessä. Koulutuksesta sanoisin, että nykyään tarvitsee suorittaa 2-vuoden välein testaukset ja uudet sairaanhoitajat joutuvat käymään vielä oman tutkintonsa päälle 30op erikoistumisopinnot päästäkseen ambulanssiin töihin. Mikäli aiot esimieheksi niin suotavaa olisi käydä vielä johtamisopinnotkin. Tällä kaavalla opintoja kertyy se 5 vuotta, joten en usko, että siitäkään on kyse. Nykyisin käytössä olevassa järjestelmässä jossa työtunnit ovat tyypillisimmillään 08.00-16.00 välillä kertyy työtunteja tuolta ajalta 8h/vuorokausi. Vuorokaudesta jää siis varallaolotunteja 16 tuntia. Tyypillisin työvuoron pituus taitaa olla nykyisin 3 vuorokautta eli 72 tuntia. Tuosta kolmesta vuorokaudesta sinulle maksetaan 24 tuntia täyttä palkkaa ja 48 tunnilta saat 28% perustuntipalkastasi. Ensihoidon työntekijät eivät useasti asu paikkakunnalla, joten pakon edessä joudut päivystämään keskimäärin 10 neliön "kopissa", koska kotiin ei ole mahdollista mennä. Tätä voisi kokeilla jokainen, kolme vuorokautta omalla työpisteellä, mutta maksettaisiin siitä vain 24 tunnin edestä... Miltä kuulostaa? Ja koska varallaolo ei ole työaikaa niin sitä voidaan teettää työntenkijän suostumuksella lähes kuinka paljon vaan. Itselläni joskus 2000-luvun alussa kokonaistuntimäärä sisältäen aktiivit ja varallaolot yhteensä oli vuodessa yli 3300 tuntia. Siinä on jonkin verran eroa tuohon normaaliin 8.00-16.00 tehtävään toimistotyöaikaan vuositasolla, josta useimmat saavat elämiseen tarvittavan elantonsa. Tuolla 3300 tunnilla vuodessa (sisältäen edelleen ne varallaolot) tienasi silloin pienellä paikkakunnalla noin 60% sairaanhoitajan keskimääräisestä vuosiansioista vaikka työsidonnaisuus oli kaksin kertainen verrattuna normaaliin sairaanhoitajan työtä tekevään hoitajaan. Lisäksi meni terveys. Tähän toki myös vaikutti se, että ensihoitajan palkka ei ollut tuolloin lähelläkään sairaalassa työskentelevän palkkaa eikä se ole kyllä sitä vieläkään.

Ei keneltäkään voi pyytää enempää kuin mistä sopimus on tehty. Jos tälläinen järjestelmä edelleen halutaan niin vaikka asia on perusteltu moneen kertaan niin ei sille sitten mitään mahda. Veikkaan kuitenkin, että jos rakennuttaa taloa ja vetoaa rakentajaan, että "ei se kolmas kerroskin tulisi samaan rahaan kuin kaksi aiempaa" niin luulen, että ei tule. Jos taas alan syyllistämään rakentajaa tästä niin veikkaampa, että jää aiemmat kaksikin kerrosta rakentamatta ja rakentaja vaihtaa työmaata.

Edellä kirjoitettu teksti on ehkä hivenen turhakin, mutta toivottavasti se auttaa ymmärtämään ensihoitajan näkökulmaa asiaan. Nyt ollaan tekemässä hallinnollista päätöstä joka sotii täysin ensihoitajien arvomaailmaa vastaan, päättäjät hyväksyvät sen, että avun tuojien ei tarvitse lähteä matkaan ennekuin 15 minuuttia on kulunut. Ja ne jotka asuvat paikkakunnalla voivat päivystää kotona jolloin siihen lähtöön menee kun haet sen työkaverin kyytiin todellisuudessakin se 15-minuuttia. Tämä ei ole oikein, mutta se ei ole ensihoitajien käsissä tämä asia vaan edelleen päättäjien.

 


Vieras

#66

31.10.2012 13:50

!

Vieras

#67 Jep jep.

31.10.2012 14:02

Pirkanmaalta kotoisin, vanhemmat ja isovanhemmat mm asuvat siellä. Ei mielellään..
Maalaishoitaja

#68 Re:

31.10.2012 14:50

#61: RitvaT -

Nimenomaan arvomaailman takia en voinut jäädä varallaoloa harjoittavaan paikkaan. Lisäksi työvälineet olivat niin ala-arvoisia (kun halvalla piti palvelua tuottaa ja voittoakin tehdä) ettei siitäkään syystä kelvollisen hoidon tarjoaminen potilaalle ollut aina mahdollista. Mutta tämä olisikin jo toisen keskustelun aihe.. Varallaolossa meni työparin hakuun/ siihen, että työpari haki minut kotoa, n. 15 minuuttia. Eli nopeampi lähtö ei ollut edes mahdollinen. Asemapaikalla ei ollut edes mahdollista päivystää koko henkilökunnan, koska kaikille ei ollut tiloja. Joku ulkopaikkakuntalainen siellä majoittui, mutta koska oletus oli, että henkilökunta on varallaoloaikanaan kotona, ei työnantajalla ollut paikkaakaan kaikille, niin että olisi voinut työparin kanssa olla samassa paikassa ja lähteä välittömästi tehtäville. Kun päättäjät ostavat ambulanssi palvelun 15 minuutin lähtövalmiudella, tehdään kirjallinen sopimus, että lähtö 15 minuutin viiveellä riittää. Jos lähtövalmius on sopimuksen mukaan välitön, jokaisella työntekijällä on velvollisuus lähteä välittömästi. Nuorena hankin muutaman vuoden kokemusta varallaolopaikasta, kun jostain piti aloittaa. Heti kun tilaisuus tuli, siirryin kunnalliselle työnantajalle, jossa varallaoloa ei ole ja hoitovälineet ovat asianmukaiset. Rikastumaan ei nykyisinkään pääse, palkka kun on sairaanhoitajan palkka ja valtavan pitkä työmatka vie rahaa, mutta mahdollisuus tehdä töitä oman arvomaailman mukaisesti palkitsee edelleen joka vuorossa.

Hoitajapulasta vielä. Ensihoitoon ja sairaankuljetukseen perusvaatimuksena on samat tutkinnot joilla voi työllistyä myös sairaalaan. Lisäksi ensihoitoon vaaditaan nykyään erikoistumisopinnot. Sairaaloissa on hoitajapulan takia koko ajan avoimia työpaikkoja (ilman varallaoloa). Lisäksi ensihoidossa on suurimmassa osassa Suomea alettu varallaoloa karsia ja työpaikkoja, joissa ei tarvitse varalla olla, on jatkuvasti avoimena. Miten ihmeessä Pirkanmaalle meinataan rekrytoida pätevää henkilökuntaa varallaoloon? Suurena riskinä on, että näihin paikkoihin työllistyvät ne, jotka eivät syystä tai toisesta pääse muualle. En nyt millään muotoa halua haukkua kollegoitani, jokaisella on tietysti hyvin moninaiset syyt työpaikan valintaan ja joka paikassa on myös pätevää ja kokenutta henkilökuntaa. Mutta jokainen tietää, että vähiten houkuttelevat työpaikat toimivat vasta-valmistuneiden läpikulkupaikkoina ja "loppusijoituspaikkana" alalle sopimattomille. Potilasta ei paljon lohduta, että firmassa on muutama kokenut ja osaava työntekijä, jos suurimpaan osaan vuoroista työpariksi on sijoitettu kaksi vasta-valmistunutta. Kaikkiin paikkoihin kun pitäisi saada houkuteltua henkilökuntaa, joka kykenee laadukkaasti perehdyttämään myös uudet hoitajat alalle.

Eija Toivonen

#69 Yleinen kommentti

31.10.2012 14:54

Toisaalla puhutaan (teot on toista) terveyden- ja sosiaalihuollon parantamisesta kaikkineen. Ministerit kilpailevat kommenteissaan sote-uudistuksista ja samalla kuntatasolla palvelut heikkenee. Puhutaan ja hankkeissa on jopa kirjattuna nää parannukset, et kun kunnat liittyy niin saadaan paremmat palvelut. Täyttä huuhaata koko juttu käytännön tasolla.

Maaseudut on kuolemassa ja sitä kuolleempia ne tullee olemaan, mitä isommaksi nää "Suurkaupunkiseudut" tullee. Ihan konkreettisesti. Täältä on pidemmät matkat jo sinne sairaalaan muutenkin, siihen lisää se, että tilaapa se ambulanssi eilen niin saat sen ehkä tälle päivälle. Nyt jo retuutetaan asiakkaita ensin paikallisen kautta Acutaan, ja huonokuntoisen ihmisen kestokyky on koetuksella, missä menee raja? Eikä kyse todellakaan ole paikallisesta pubista.

Henkka, toivottavasti tämä adressi tuottaa tulosta!

Vieras

#70

31.10.2012 15:54

ehdottomasti tärkeä asia!!!
kipeidenkuskaaja

#71

31.10.2012 16:01

Keskustelu ohjautuu täysin sivuraiteille. Tämän adressin tarkoituksena on vaikuttaa järjestelmän luomiseen, eikä kiistellä työntekijöiden motiiveista tai etiikasta.
Toisekseen, jos ei koe välittömästä lähtövalmiudesta saatavan hyötyä, niin voi varmasti jättää allekirjoittamatta, sen sijaan, että kiistelee asiasta täällä.
30 vuotta Tabiksessa

#72 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

31.10.2012 16:07

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Juuri tuollaisten maalaisurpojen takia ala ei kehity, koska annat kommenteillasi ja asenteellasi "liekaa" päättäjille, jotka välittämästi säästävät laittamalla päivystyksen välittömästä varallaoloon. Toivottavasti omaisesi tai itse saat tuta mitä on odottaa 15 ylimääräistä minuuttia hädässä.

Liisi Syväluoma

#73 siis 15 min vai yli 30 min...joka on kuulemma parannus !!!

31.10.2012 16:17

Miettikääs mistä se on pois jos isommilla paikoilla lähtövalmius on se
minuutti... säästöjen vuoksi ei sitten YÖLLÄ enään pidetäkkään paikallisambulanssia joka vois sen 15 min sisällä ( yleensä kyllä nopeammin ) lähteä, vaan se ambulanssi tuleekin aivan toiselta paikkakunnalta, yli puolentunnin päästä, sillä minutin lähtövalmiudella.. eli mikä siis onkaan nyt se PARANNUS... Potilas TAATUSTI odottaa pidempään, entäs sen vuoksi vammautumiset tai kuolemiset... No sehän lienee vain sitä luonnollista poistumaa... ja valtion kassa säästää eläkkeissä.. Näin siis Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä...

Vieras

#74 Re: siis 15 min vai yli 30 min...joka on kuulemma parannus !!!

31.10.2012 16:40

#73: Liisi Syväluoma - siis 15 min vai yli 30 min...joka on kuulemma parannus !!!

Varallaolon vaihtoehtona ei tarvitse olla ambulanssipäivystyksen loppuminen paikkakunnalta. Riittävästi ambulansseja välittömässä lähtövalmiudessa on ihan varmasti mahdollista järjestää hyvinvointivaltiossa, kyse on vain siitä mihin päättäjät haluavat laittaa rahaa. Välittömästi lähtevä ambulanssi tavoittaa ainakin osan potilaista alle vartissa. Hälytysajona 15 minuutissa ajaa jo melko kauas. 15 min. kuluttua hälytyksestä lähtevä ambulanssi ei tavoita yhtäkään potilasta alle 15 minuutissa.

 


Vieras

#75 Rahat palveluihin

31.10.2012 16:51

Aina itkeä vingutaan, ettei ambulanssiin, poliisiin tai sairaalaan ole varaa. Oikeasti peruspalveluiden järjestämisestä taitaa puuttua tahto ja osaaminen. Kuinka paljon terveydenhuollossa kuluu rahaa toimimattomiin tietojärjestelmiin, verorahan kierrättämiseen esim. Kelan kautta sairaanhoitopiirille, potilaan pompotteluun hoitopaikasta toiseen ym. byrokratiaan ja hallintohimmeleihin? Sekä näennäisiin säästöihin jotka aiheuttavat todellisuudessa moninkertaiset kustannukset? Kun nämä asiat laitettaisiin kuntoon, johan alkaisi rahat riittää peruspalveluihin.