Vuoden 1947 jälkeen syntyneitä uhkaavat eläkepienennykset poistettava

soili härkänen
Adressin tekijä

#1 adressi

12.02.2008 11:11

Kiitos, teille jo jotka olette osallistuneet.

Toivon, että vihjaatte tuttavillenne adressista, sillä kunnalisvaalit ovat lokakuussa. Kunkin kunnan toimintatavasta rippuu kuinka se kohtelee kaikkein heikommassa asemassa olevia jäseniä. Vaikka kunnallisvaaleilla ei voida vaikuttaa elinaikkertoimeen, niin ainakin voimme herättää keskustelua siitä jo vaalien alla eli annan kaikille luvan siteerata adressia esim. mielipidekirjoitteluissa ja radion soitto-puheohjelmissa.

Yst. terv. soili
Teppo Turja
Orivesi

#2 Sopimus on pidettävä

12.02.2008 13:19

Suomen valtio on taannoin luvannut maksaa meille eläkettä tiettyjen ehtojen mukaisesti. Tähän lupaukseen perustuvassa uskossa olemme antaneet työpanoksemme ja maksaneet veromme.

Jos näitä ehtoja mennään yksipuolisesti muuttamaan, kyse on ilman muuta sopimusrikkomuksesta. Sen nojalla voimme nostaa kanteen Suomen valtiota vastaan. Se olisi myös tehtävä.
soili härkänen
Adressin tekijä

#3 Hei Teppo

12.02.2008 16:33

Kerropa tuosta lupauksesta tarkemmin, jos voit - onko siitä jotain kirjallista, vai oliko se vaalihelinää. Kiinnostaa kovasti!
Teppo Turja
Orivesi

#4 Kirjallista ja suullista

12.02.2008 17:55

Kirjallisesti tätä käsitystä on ylläpitänyt mm. Kela esittelemällä meille erilaisia laskelmia, mikä on eläkekertymämme, kun olemme työelämässä siihen ja siihen asti.

Nimenomaista "sopimusta" asiasta ei ehkä ole, mutta mielestäni meillä on Suomen kansalaisina oikeus olettaa, että Suomen valtio viestittää meille asioista vilpittömästi ilman harhauttamisen pyrkimystä.

Minusta oleellista on se, minkaisen mielikuvan valtion laitos on meille antanut. Sitä paitsi suullinen sopimus on juridisesti aivan pätevä.

Olet adressisi kanssa tärkeän asian päällä. Sille pitäisi ehdottomasti tehdä jotakin. Itse kerään adressia eduskunnan puolittamiseksi, koska hallinnon paisuttamiseen kyllä rahaa löytyy, mutta ei vanhojen velvoitteiden asialliseen hoitamiseen.

Barrikadeille vaan koko porukka, mutta ensin nimi myös tänne: www.adressit.com/eduskuntapuoliksi
soili härkänen
Adressin tekijä

#5 siinähän se vaikeus on

12.02.2008 18:17

kun olis jotain konkreettista, valtio on luvannut turvata eläkkeet tietyillä ehdoilla. En ollut aikasemmin kuullut kaikkien eläkkeiden leikkurista, mutta aikaisemmin ei olla päästy sopimukseen suurten eläkkeiden leikkaamisesta - siitäkö meitä kaikkia nyt rangaistaan. Hyvin on valittu raja, suuret ikäluokat. Vuonna -47 on eniten syntyneitä, tuoni on tasoittanut tuota luokkaa. Tällä hetkellä suurin taitaa olla -48.
Teppo Turja
Orivesi

#6 Ay-liikkeelle haaste

12.02.2008 18:42

Me olemme asiassa aika hampaattomia eläkkeelle jäätyämme, ehkä sanamukaisestikin. Mutta vielä työelämässä ollessamme saattaisi olla jonkinlainen mahdollisuus painostaa eduskuntaa tekemään säädös, jolla mielivaltainen eläke-ehtojen muuttaminen tehtäisiin vaikeammaksi. Suurten ikäluokkien yhteinen lakkokuukusi voisi tehdä hyvää.

Tässä olisi ay-liikkeelle rooli. Eiköhän siellä ole jo ihan riittävästi ajettu tietyille ammattiryhmille superpalkkoja jopa siinä määrin, että alan yritykset katoavat maasta. Voisivat nyt alkaa kantaa yhdessä huolta siitä, mitä jäsenistölleen tapahtuu sen jälkeen, kun työura on ohi. Tämä on varmaan turha toivo; emmehän maksa edes jäsenmaksuja siinä vaiheessa; eläkeläiset hoitakoot itsensä kuten kykenevät.

Vähintä, mitä valtiovallan tulisi ensi tilassa tehdä on, että selväsanaisesti ilmoittaisivat, että eläkkeeseen oikeuttavasta iästä tai eläkkeen suuruudesta ei ole mitään takeita. Että punaisella alleviivattaisiin, että ehdot ovat voimassa nyt ja tällä hetkellä, tulevaisuudesta ei voi tietää.
pertti piitulainen
riihimäki

#7 Kyllä tuntuu oudolta

12.02.2008 21:29

Että ei näistä eläkkeiden leikkaamisista tiedoteta uutisissa mitään, herää kysymys onko jo korruptoitunu yleisradio? Vai mistä moinen vaikeneminen asiasta jolla on suuri yhteiskunnallinen merkitys, ja etenkin kun ottaa huomioon tää hallitus ei pysty ajattelemaan meitä pienempi tuloisia.
Köyhempi kansa saa keppiä mutta suuri tuloiset vaan kauheita optiota osinkoja kyllä sille hallitus vois rajat laitta jos ois halua.
Tää salailupolitiikka on kyllä viimme aikoina lisääntyny niinkuin jossain korruktoituneessa maassa, ei voi näin kauan jatkua, ottakaa kantaa myös www.adressit.fi eduskunta puoliksi
soili härkänen
Adressin tekijä

#8 en ymärrä

12.02.2008 21:48

kun ehdin, niin pengon hieman lisää, että milloin tälläinen asia on oikein päätetty ja kenen toimesta.

Kaiken aikaa eläkkeet kohoavat huonommin ja jäävät usein ilma vuosikorotuksia. joka päästä sitä oetaan. Kansaneläkkeen kohdalla tiedän menneen monta vuotta ettei sitä korotettu.
soili härkänen
Adressin tekijä

#9 hesari

13.02.2008 13:51

Tänään oli hesarin mielipidekirjoitus elinaikakertoimesta ja eläkkeiden eriarvoisuudesta!
Ritva Kahelin
Tampere

#10 Tieto ylen aamuteveestä

15.02.2008 14:10

Tästä elinaikakertoimesta ja eläkkeiden pienentämisetä tuli, ainakin minä kuulin, juuri tuolta yleisradion puolelta aamu-uutisissa, muistaakseni helmikuun 8 päivä. Siinä kerrottiin, että tuki- ja liikuntaelinsairaukien ja masennuksen takia eläkkeelle jäävien eläke tulee pienenemään keskimäärin 100 euroa/kk. Eikö juuri työelämässä loppuun ajettujen ihmisten pitäisi saada riittävän suuri eläke, jotta tulisivat toimeen ja saisivat tarvittavan hoidon ja lääkkeet.

70-luvulla luotiin uusi työeläkejärjestelmä. Sen piti turvata kaikille rittävä eläke työssä oleville. Eläkettä alettiin tienata joka kuukausi palkasta perittävällä maksulla ja osan eläkkeestä piti maksaa työnantajien. Eläkkeen ulkopuolelle jäivät kotona olevat perheen äidit. Eläke alkoi karttua vasta 23 vuotiaana. Sitä ennen työhön menneiden työeläke ei karttunut ennen kuin täytti tuon 23 vuotta vaikka se pidätettiin palkasta. Taitaa olla muuten vieläkin niin.
Mutta missä ovat nyt nuo maksetut eläkemaksut!
pertti piitulainen
riihimäki

#11 On se suuri vääryys

15.02.2008 21:26

Jos tuo pitää paikkansa että jonkun määrätyn sairauden takia putoo eläke, kun se muutenkaan tahdo riittää elämiseen tarkkaan joutuu laskee että saa kuukaudeksi riittämään, johtuen juuri siitä että työ historia jäi vähän vajaaksi.
Jus kun kituuttaa niin riittää ruokaan mut tarviis ihminen ees jonkun kympin ihan virkistäytymiseen, mut tää hallitus on kykenemätön ottaa huomioon heikommat, laitetaan viestiä päättäjille eihän se näin saa olla kun vielä päättäjät toitottaa valheellista tietoo, suomi muka hyvinvointi valtio.
Rohkenen väittää että on korruptoitunu nää suomen päättäjät saa nähdä milloin seiltä rupee tulee tietoo, on vai ajan kysymys.
Tehdään päätökset että kansa ei sais tietoo mahdollisimman salassa, ja asioista jotka vaikuttaa ihan ihmis oikeuksiin, eikä välitetä vaikka ovat saaneet moitteita euroopan ihmisoikeustuomio istuimesta.
Olis hyvä jos joku sais ihan todellista tietoo vaikka tänne näistä eläkkeistä.
pertti piitulainen
riihimäki

#12 Elinaikakerroin

16.02.2008 17:30

Täältä saa oikeaa tietoo kertoimen käytöstä:
http://työeläkelakipalvelu.etk.fi/fi/saados/elinaikakerroin
soili härkänen
Adressin tekijä

#13 laki

18.02.2008 11:45

En päässyt PP sinun laittamalla osoitteella mihinkään, mutta pääsin omia teitä...

Minusta oli kauhistuttavaa, että elinaikakerroin oli otettu lakiin jo 19.5.2006, mikäli osaan katsoa oikein.

http://tyoelakelakipalvelu.etk.fi/fi/saados/?_navi=haku&tunnus=TyEL

pykälä 82.

Minulla ei kyllä ollut mitään käsitystä asiasta ja samalla näin että kuntoutusrahalla olevat ovat heikoilla, heille ei tule rahaan viisivuotiskorotusta, kuten tulee työkyvyttömyyseläkkeelle. Ilmankos sitä ei päästetä eläkkeelle.
pertti piitulainen
riihimäki

#14 Tässä vielä tietoo

18.02.2008 13:36

Työkyvyttömyyseläkkeen kertakorotus 81§
Mom.1 Työntekijän eläkkeeseen lisätään kertakorotus sen kalenterivuoden alusta,johon mennessä eläkkeen alkamisesta on kulunut viisi kalenterivuotta. Korotusta ei lisätä jos työntekijä on korotusvuoden alussa täyttänyt 55 vuotta. Kerta korotusta ei lisätä kuntoutuskorotukseen.
Mom.2 Kertakorotus lasketaan työntekijälle myönnetynyksityisten alojen työeläkelakien mukaisten eläkkeiden yhteismäärän perusteella.Korotus määrätään työntekijän iän mukaan korotusvuoden alussa. Korotusprosentti on 21, jos työntekijä on korotusvuoden alussa 24-26 vuotias. Korotusprosentti pienenee kutakin ikävuotta kohden 0,7 prosenttiyksiköllä.
82§ Eläketurvan sopeuttaminen yleisen eliniän muutokseen.
Mom.1 Eläketurva sopeutetaan elin iän odotteen muutokseen siten, eläke muunnetaan työntekijän 62 vuoden iän täyttämisvuodelle vahvistetulla elinaikakertoimella vanhuus eläkkeen alkaessa.
Mom.2 Kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi 63 vuoden iässä, eläke tarkistetaan työntekijän 62 vuoden iän täyttymisvuodelle vahvistetulla elinaikakertoimella.
soili härkänen
Adressin tekijä

#15 joo...

19.02.2008 09:37

Niinpä PP, minä luin tuonkin kohdan. Asia on tehty niin monimutkaiseksi ja ihmiset jaetaan niin moneen kastiin että. Tuon perusteella tiedän, että olen kuntoutusrahalla muutaman vuoden ennenkuin on mahdollista päästä eläkkeelle.

Minulla on niska "vähän" kipeä, leikataan (vaarallinen leikkaus) vasta kun menetän kokonaan toimintakykyni. Istun pommin päällä ja odotan. kukaan ei tiedä kuinka kauan siihen menee. Meitä on varmaan monia!
pertti piitulainen
riihimäki

#16 Niinpä

19.02.2008 10:06

S.H kyllä meitä on paljon joita tää koskee olis vaan ihmiset aktiivisempia eihän näin saa olla että joutuu eriarvoiseen asemaan sen mukaan kun ei ole pystyny tekee normaaliin eläke ikään saakka töitä.
En käsitä miten tää hallitus voi tehdä noin räikeesti tasaarvoisuutta ja ihmisoikeukksia rikkovaa lakia, kirjoitin eräälle kristillisten edustajalle tästä lupas yrittää puuttua asiaan.
Myös pääministerille laitoin postia saa nähä vastaako kyllä ois aihetta.
Kansain väliset sopimuksethan jo kieltää mm: asettamasta eriarvoiseen asemaan ihmisiä sairauden perusteella.
soili härkänen
Adressin tekijä

#17 tuosta on huono valittaa

19.02.2008 14:57

pitää vissii valittaa EU.n elimeen, koska laki on läpäissyt maamme lakijärjestelmän. Sen tehtävän suon mielelläni jollekin halukkaalle... olen sitä tässä miettinyt luettuani tuon kauheuden
pertti piitulainen
riihimäki

#18 Niinhän se on että ei se täällä suomessa

19.02.2008 21:01

Varmaan pystytä vaikuttaa, mut täytyy yrittää jos löytys sellaista porukkaa saatais tehtyy euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen valitus, eihän tää näin voi olla että kun ihminen on menettäny työ kyvyn niin voidaan tätä ryhmää sortaa leikkaamalla jo tienattuja eläkkeitä, jotka muutenkin on alle köyhyysrajan.
Näin tullaan eriarvoiseen asemaan sen perusteella kun ei pystytä töihin, kysyn vaan tämäkö on sitä kannustavaa, välittävää paljon mainostettua politiikkaa.
Minun mielestä tää täyttää kyllä tietyn ryhmän sortamisen tunnusmerkit, saa nähdä iskeekö sensuuri tähän viestiin äsken kirjotin pitemmän iski sensuuri, ei näköjään saa arvostella tätä touhuu, tulee vaan mieleen mitä töissä kävijät ajattelee kun ei ole mitään varmuutta tulevasta eläkkeestä.
Luulisin että ei ainakaan lisää motivaatioo, yrittää tienata eläkettä silloin kun olin työelämässä vielä luotin että pitää mitä on luvattu eläkkeistä, mut joutui pettymään karvaasti.
soili härkänen
Adressin tekijä

#19 Hyvä!

19.02.2008 21:56

Kiitos, että tuet innokkaasti minun projektia ja toimit siinä omana itsenä, kyllä minä sen osoitteen huomenna löydän.
Ritva Kahelin
Tampere

#20 Kuntoutusraha

20.02.2008 16:48

Onko tuo kuntoutus raha sama kuin ennen oli määräaikaiseläke? Miten lasketaan elinikä ihmis le?En ole lukenut vielä noita lakipykäliä, mutta tietääkö kukaan miten käy meidän,jotka tarvitsemme jatkuvaa kuntouttamista. Lopetetaanko sellaisen kokonaan?
Jos jokaisen ihmisen pitäisi olla työelämässä mukana vähintään sinne 63 ikävuoteen asti kunnosta riippumatta, niin velvoitetaanko tynantajia työllistämään sairaita ja vammaisia,jotta tuo tavoite täytyy jokaisen kohdalla joka haluaa olla sairaanakin työssä.
Ei meitä ennekään tynantajat huolineet työhön vaikka lääkäri oli kirjoittanut terveenpaperit. Näin ainakin minun kohdallani kävi. Olin silloin 36 vuotias. Kauan sain kitkutella työttömien joukossa, kun en kelvannut edes ilmaiseksi työnantajille työntekijäksi, vaikka olin kouluttatunut uuteen ammattiin ja olin varmasti pätevä.
soili härkänen
Adressin tekijä

#21 ei kai sitä tulevaa tiedetä kovin varmasti

20.02.2008 17:21

kuntoutusraha sama kuin ennen oli määräaikaiseläke.

elinikä tai oikeammin elinaika lasketaan tässä laissa kuolleisuustilastojen perusteella eli sen muutokseen vaikuttavat se, että kuolevatko ihmiset aiempaa vahempina tai nuorempina.

Ne, jotka eivät ole tyäkyv.eläkkeellä/entisellä sairaseläkkeelle saavat kuntoutusrahaa joltakin luukulta. Kuntoutusraha tulee säilymään. En vain tiedä tuleeko sen saanti kiristymään. Kyllähän noita hylkäyksiä tulee vaikka kuinka ja ihmiset saa tehdä valituksia valitusten perään.

Käsittääkseni invalidien ja vammaisten vammaislakiin perustuvia etuuksia on karsittu, sillä niiden tuottaminen on kuntien vastuulla.

Mikäli ei ole työkyv.eläkeläinen niin saattaa päästä vuoden välein kuntoutukseen, koska kuntoutuksen tavoitteena on kuntouttaa takaisin työelämään.

Tähän sinun kohtaan voin vastata, että... "Jos jokaisen ihmisen pitäisi olla työelämässä mukana vähintään sinne 63 ikävuoteen asti kunnosta riippumatta, niin velvoitetaanko tynantajia työllistämään sairaita ja vammaisia,jotta tuo tavoite täytyy jokaisen kohdalla joka haluaa olla sairaanakin työssä."
- eihän sitä ole pakko ottaa eläkettä vastaan ja kunnon parannuttua voi palata eläkkeeltä töihin ja jäädä sille myöhemmin. Se on eri asia kuinka sitä saa työtä.
- tiedän yhden miehen, jonka työkyvyttömyyseläke on liian pieni, jotta hän ei tule toimeen sillä, niin työnantaja teki järjestelyjä työtehtävien työn suhteen, hän tekee niitä töitä mitä voi.
- sitä en osaa sanoa kuinka kovsti velvoitetaan tulevaisuudessa työnantajia työllistämään meitä kramuja, sen näkee kun alkaa lain tuon kohdan soveltaminen
- eihän nykyään kaikki ole päässeet eläkkeelle, vaan ovat työnhakijoita, joita kukaan ei huoli

En tiedä osasinko vastata yhtään sinne päinkään kuin mihin hait vastauksia.
pertti piitulainen
riihimäki

#22 Laki merkitsee eläketurvan

26.02.2008 09:02

Totaalista tuhoamista mitä enemmän siihen tutustunu vakuuttunu asiasta, mm. joka vuosi säädetän eläkkeen suuruudesta kuukautta ennen maksu päivää tieto minkä suuruinen eläke on, täysin mieli valtaisesti, periaatteella mitä vanhempi sitä pienempi eläke on, 55 täytettyäsi ei yleis korotuksia lisäksi lasketaan sen vuoden perusteella jona jouduit kuntoutus tuelle eli taso ei vastaa hetikään todellisuuta vaan kauan jälkeen olleen eläkkeen tasoa.
Tää lakihan vaikuttaa vain sairastuneisiin työkyvyn menettäneisiin ihmisiin joilla jo muutenkin suuret lääke sairaala kulut, ainoo oikea tapa on muutta totaalisesti lakia että ei koske työkyvyttömäksi tulleita, en vaan ymmärrä miten oikeusvaltiossa voidaan säätää laki joka vie jo luvatun eläketulon ja vain sairailta työkykynsä menettäneiltä, levittäkkä tietoo tästä adressista.
Anssi Sahlberg
Espoo

#23 Suuret ikäluokat turvaavat eläkkeensä

26.02.2008 12:33

Ahne sukupolvi näytti taas kyntensä, he turvaavat eläkkeensä varastamalla nuoremmilta ja työkyvyttömiltä. Tämä on todella törkeää touhua, en todellakaan äänestä jatkossa ennen vuotta 1947 syntyneitä. Lama tulee ja se pelottaa etteivät rahat riitä eläkkeisiin, siksi pitää ottaa heikommilta.
soili härkänen
Adressin tekijä

#24 Kiitos

26.02.2008 15:42

Hienoa, että olette kanssani samaa mieltä. Mikäli yritän radioon keskusteluohjelmaan, niin joku teistä ns. hyvin perillä oleva eläkeasioissa eli tietää ja osaa pyöritellä nåppärästi lukuja.

Itse en siihen enää pysty jatkuvan päänsäryn ja tinnituksen vuoksi.
Anneli Järvinen
Pieksämäki

#25 Aiheista tärkein nyt esillä...

26.02.2008 18:17

Minäkin kuulin aamu TV:stä ja täältä luin lisää. 11/2001 jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle. Ei paljon mieltä ylennä, jos jälkikäteen jo myönnettyjä eläkkeitä mennään leikkelemään, koska näyttää siltä, että EU:n myötä kaikki hinnat nousee, toisin kuin luvattiin sinne liittymisen aikoihin ja toisaalta kaikkea meidän suurten ikäluokkien työssä oloaikana saavutettuja mm. sosiaalisia etuja ajetaan alas. Olemme omalla työpanoksellamme olleet nostamassa elintasoa tässä maassa, ( sotia käyneiden esi-isiemme jälkeen jatkaneet) entä minne meidän työstä maksetut eläkemaksut ovat joutuneet, olisko jonkun sijoittajan kukaroon; korkoina, osinkoina ja optioina ?

Kertoisivat vaan ihan suoraan, kuinka on jo päätetty valmiiksi, kun saadaan yksityistettyä palvelut, niin siinä vaiheessa häviää loputkin köyhien tuet terveyden huollossa, elikkä vain rikkaaat saavat hoitonsa yksityisiltä kallilla rahalla, me muut eläkeläiset/työläiset jäämme oman onnemme nojaan. Yrittäisivät edes muistaa kuka heille ne työt tekee, jotta yhteiskunnan rattaat pyörii, jos työtä tekevät jätetään hoitamatta?
Hävytöntä on sekin, että meiltä ns. hyvinvointi valtion ihmisiltä viedään työt halpatyön maihin, elikkä häikäilemättömästi käytetään toisten jo muutenkin heikkoa tilaa hyväksi, jos teettävät töitä, pitäs maksaa myös kunnon palkka.

Onko tämäkin meidän sairaiden lisäksi sitä ihmisoikeutta - oikeusvaltiolta?
Kyllä Eu:n pitäs todella puutua asiaan.

Palkka kuuluu sille, joka työn tekee, eikä pelkästään heille, jotka vain myyvät ja ostavat "papereita" ja nostavat suuria tuottoja raskastatyötä tekevien selkänahasta revityinä. Tätä sitten jotkut sanoo kateudeksi, jos ko. asiasta kirjoittaa. Minusta se on epäoikeudenmukaista !
Mihin yhden ihmiselämän aikana noin isoja rahoja tarvitsee, ei niitä jaksa syödä eikä juoda, eikä mitenkään muutenkaan kuluttaa....meillä on vain yksi elämä, miksi sekin tehdään toisille liian kovaksi ja vaikeaksi - toisten kustannuksella?
Nyt ollaan ajettu ihmiset kovan työtaakan alle, minimi työvoimalla, niin senkö vuoksi jo varaudutaan suuriin sairauskuluihin ja ajetaan kaikki hoito alas jo vähän ennen kuin ihmiset alkaa todella voida pahoin ja sairastaa??

Fortum on hyvä esimerkki meillä. Hoitajille voitiin tehdä poikkeuslaki lakon varalta, mutta "mukamas" tälle miljooneja kiskovalle ei mitään - varmaa on vain se, että valtiovalta voisi siihenkin vaikuttaa, elleivät Fortumilta sähkönsä ostaajat tajua puuttua, muuttamalla sähkön myyjää, minä kilpailutin jo, vaikka en kyllä kuulunutkaan Fortumiin, mutta hankin silti.

Miksi yleensä ihmisten jokapäiväiseen elämään vaikuttavat yhtiöt voivat kuulua pörssiin, mitä kautta pyritään mahdollisimman suuriin voittoihin, joita me kaikki olemme pakotetut maksamaan, kun on pakko sitä energiaa ostaa.
Miksei niin kuin taloyhtiöissä, että suu säkkiä myöten, niin, että verotettavaa tuloa ei juurikaan jäisi, kyllä ihmiset maksaa mielellään sen, mikä heille oikeesti kuuluu.
Me olemme liian hyvä uskoisia politikkojen lupauksiin, uskomme kirkkain silmin kaiken maailman selitykset. Suomi ei enää halua huolehtia edes omista kansalaisistaan, jos meitä jo työmme tehneitäkin näin kaltoin kohdellaan?
Yhdyn täysin teidän edellisten kirjoituksiin ja tulen mukaan talkoisiin.

Iso kiitos Hänelle, joka tämän ketjun alkuun laittoi! Näinhän meidän tulisi olla valveutuneita ja edes pyrkiä tuomaa epäkohdat kaikkien tietoon, heidänkin, jotka eivät esim. työnsä jälkeen enää jaksa osallistua ja etsiä tietoa.