Tuplarippileirien poistaminen Kangasalan seurakunnasta


Vieras

#1

14.05.2013 19:10

En oo itse ollut tuplaleirillä, mutta olen kuullut, että niistä ei ole mitään hyötyä nuorelle. Kuka tahtoo mennä riparille ja olla vain osana massaa, jossa kukaan ei erotu hyvällä tavalla. Vain ne ääliöt, jotka riehuvat ja pilaavat leirin kaikilta. Myöskään leirin vetäjän näkökulmasta tuplaleirissä ei ole hyviä puolia. Vetäjä ei millään opi viikossa kaikkien nimiä ja mitä se sitten kertoo seurakunnasta nuorelle, joka etsii itseään?

Anonyymi

#2

14.05.2013 19:49

Olen ollut itse yhdellä tuplaleirillä, ja pidin sitä erittäin sekavana leirinä. Liikaa tekijöitä ja liian vähän aikaa oikealle kohtaamiselle. 25 rippikoululaisen leireiltä muistan kaikkien leiriläisten nimet - tuplaleiriltä (42 osallistujaa) muistan säkällä 15. Mikä meni pieleen?
AskoN

#3 Onko tarpeen?

14.05.2013 20:01

Pyysaloon on rakennettu isolla rahalla toinen luokkahuone tuplaleirejä varten ja nyt pitäisi katsoa helpottako tämä tilannetta. Isoset nukkumaan samaan huoneeseen leiriläisen kanssa ja toimimaan vapaa-ajalla leiriläisten kanssa. Järjestyshäiriöihin tiukka linja.
AnniJ

#4

14.05.2013 20:11

Mielestäni luokkahuone ei jää käyttämättä, vaikka tuplaleirit poistettaisiinkin tai niitä edes vähennettäisiin. Tämä adressi perustuu täysin omiin kokemuksiimme, ja niistä lähtökohdista tähän asiaan otamme kantaa. Hyvä, että saadaan keskustelua aikaiseksi!
SanniP

#5 Ainakin vahvaa muutosta tarvitaan

14.05.2013 20:21

Omasta kokemuksesta tuplaleiri voi olla ihan toimivakin, mutta silti seurakuntaan jäi leiriltä yksi kävijä, joka kävi vielä vuodenkin päästä oman rippileirin jälkeen. Ja meillä osa isosista nukkui samassa huoneessa sekä kaikki vapaa-aika vietettiin mahdollisuuden mukaan leiriläisten kanssa. Silti nimiä jäi muistiin vähemmän, en isosena pystynyt kohtaamaan kaikkia. Ja meidän leirillä isosiakin oli kolme enemmän kuin tavallisella tuplalla ja häiriköijät puuttuivat. Mielestäni adressi haastaa päättäjät miettimään onko meidän tehtävä olla mahdollisimman kustannustehokas, olisiko muita vaihtoehtoja tai kehitettävää nykyisessä muodossa esim. Lisäämällä isosten ja henkilökunnan määrää leiriä kohti. Nykyisessä muodossa tuplaleirit eivät kuitenkaan toimi Kangasalla.
SariM

#6

14.05.2013 20:27

Täällä joku muukin jo heitti saman ajatuksen ilmoille, mutta puen sen nyt vielä omiksi sanoikseni. Kyllä 25 leiriläisen leireillä on ihan eri henki ja ihmisiin tutustuu ihan eri tavalla kuin jos leirillä on 42 osallistujaa. Kun on paljon leiriläisiä niin millään ei pysty ottamaan kontaktia kaikkiin vaikka tahtoisikin.

Entä sitten ne nuoret jotka on jo valmiiksi tosi yksin, tulee rippileirille eikä saa siellä kehenkään mitään kontaktia, ei edes vetäjään. Houkutteleeko se jäämään seurakuntaan ? Ei minusta ainakaan.
Paljon arvokasta aika,a jonka vois käyttää paremmin menee näillä leireillä turhaan säätöön.
SenniS

#7

14.05.2013 20:35

Itselläni ei ole kokemuksia tuplaripareista. Mutta kuten toisaalla on todettu, muualla on myös toimivia suuria ripareita. Tuleeko ikinä toimimaan Kangasalla, sitä en tiedä, mutta kannattaa yrittää ottaa mallia toimivista malleista.
Millaisia tuplaleirit Kangasalla ovat olleet; onko yksi iso ryhmä / opetukset erikseen, muu yhdessä / kaksi täysin eri ryhmää? Onko jako kiinteä vai vaihdellaanko ryhmäkokoonpanoja?

Askon ehdotus isosten laittamisesta leiriläisten huoneisiin on minusta hyvä. Itselläni on siitä positiivisia kokemuksia. Mielestäni ei myöskään ole vaarallista, jos kaikki eivät kaikkien kanssa tule ylimmiksi ystäviksi; tärkeintä on että kaikki tulevat joidenkin isosten ja vetäjien toimesta kohdatuiksi (ja löytävät edes jokusen uuden kaverin). Nimien opettelussa auttavat pienet käytännön kikat kuten nimilaput ja nimien tietoinen opettelu ja toistelu (tiedän, siitä huolimatta haastava tehtävä).

Tuplaleireihin on myös syynsä. Korjatkaa, jos mulla on väärä käsitys, mutta oon ymmärtäny että ajatus siitä, että talossa olisi samaan aikaan samanikäistä väkeä on koettu järkevämpänä kuin se, että olisi riparia ja lastenleiriä samaan aikaa... Isoa taloa ei tietenkään kannata pitää puoliksi tyhjillään! (Tietysti voi miettiä, mitä leirejä voisi olla samaan aikaan. Onko esimerkiksi diakoniatyöllä kesällä leirejä?)
Annin kanssa olen samaa mieltä siitä, että uusi luokkatila ei missään nimessä jää turhaksi. Se on tosi iloittu, hieno ja käytännöllinen tila. Mahdollistaa/helpottaa esimerkiksi juttuja, joissa toisen luokkatilan tolppa rajoittaa...

Vieras

#8

14.05.2013 20:40

Olen kuullut, että olisi vetäjistä kiinni toimiiko lastenleiri ja rippis yhtä aikaa. Voisihan tätäkin kysyä, että ketkä olisi valmiita pitämään 25 hengen rippikoulun ja lasten leirin yhtä aikaa ja he pitäisivät sitten leiriä yhtä aikaa? Yksi kokeilu?

Vieras

#9

14.05.2013 21:03

Järjestö rippileirillä on kymmenen isosta ja leiri kestää 10 päivää. Pyysalossa pitäisi viikossa ryhmäyttää lähes yhtä iso porukka seitsemällä isosella, jos oikein muistan eikä ole erikoista tukea tarvitsevia leirillä. Sen lisäksi nuoriso on haastavampaa seurakunnan leirillä kuin järjestön leirillä lähes poikkeuksetta.
vieras

#10 isoista leireistiä

14.05.2013 21:35

luulen, että srk:n rippileireille tulee paljon enemmän ihmisiä rahan, tavan, kavereiden yms. syiden perässä, kuin uskon, verrattuna järjestö rippileireihin, missä suuret leirit toimivat. Seurakunnan tarkoitus on kertoa meille Jeesuksesta ja itse olen kokenut että kohtaamisella ja itsestään jakamalla voi saada paljon enemmän aikaan nuorissa kuin "luennoimalla". Massaleirit voi helposti kääntyä tuohon jälkimmäiseen. Itse olen käynyt järjestö rippileirin ja siellä melkein kaikki olivat jo uskossa, joten tilanne on hyvin erilainen kuin normi srk:n.

TiinaP

#11 Tuplaleireillä kohtaaminen vaikeutuu

15.05.2013 09:03

Tuplaleirien järjestämisestä koituu suuria ongelmia kaikille leirin osapuolille. Rippileirin varsinainen tarkoitus on kohdata nuorta ja kertoa hänelle Jeesuksen sovitustyöstä ristillä. Tämä onnistuu parhaiten viihtyisässä ja mukavassa toimintaympäristössä, jossa päivittäin on myös hauskaa yhteistä tekemistä ja uusien ystävien kanssa seurustelua.

Leirin vetäjien kannalta tuplaleirien suurin ongelma on turvallisuus. Puhumme nyt 50:stä noin 15-vuotiaasta nuoresta saman katon alla. Kaikkia ei mitenkään ole mahdollista valvoa - vaikka vetäjiä olisi enemmänkin. Lisäksi vetäjät eivät saa kontaktia yksittäisiin nuoriin oppitunneilla tai muutenkaan. Vetäjät hädin tuskin oppivat leiriläisten nimet! Tämä on erittäin huono asia leirin yhtenäisyyden kannalta.

Isosten kannalta suurin haaste on leiriläisten kohtaaminen. Yksittäisellä rippileirillä yksi onnistumisen merkeistä on, jos isoset onnistuvat luomaan pidempiaikaisiakin ystävyyssuhteita nuorten kanssa. Tällöin nuoret todennäköisemmin jäävät osaksi seurakunnan toimintaa ja hakeutuvat isoskoulutukseen. Isosille ongelmallista on myös isosryhmän dynamiikka, kun iltaohjelmien suunnittelussa tulee olla mukana kaikki 10 isosta yksöisleirin viiden isosen sijaan. Väistämättä suunnitteluprosessi hidastuu, ja jokainen isosena ollut tietää, että aika on todella vähissä jo valmiiksi leireillä.

Tärkein ongelma on kuitenkin leiriläisen asema tuplariparilla. Heidän näkökulmastaan leiri saattaa jäädä pinnalliseksi ja luodut ihmissuhteet vähäisiksi. Heitä ei välttämättä pystytä kohtaamaan tai yksilöimään 50 muun nuoren joukosta. Tällainen yksilönä kohtaaminen on leiriläisen kannalta erittäin tärkeää. Siihen ei aina tarjoudu mahdollisuutta tuplaleirillä. Lisäksi leiriläiset eivät välttämättä opi edes toistensa nimiä. Kahtiajako opetusryhmissä hajauttaa leiriä ja aiheuttaa närää - miksi samalla vaivalla ei suosiolla voitaisi pitää kahta samanaikaista mutta ERI leiriä, jolloin yhteishenki pystyisi syntymään edes osaryhmien keskuuteen? Tämänhetkinen systeemi, jossa leiriläiset ovat vuoroin yhdessä, vuoroin omassa ryhmässään (A/B), on leirihengen kannalta tuhoisaa.

On muistettava, että rippileiri on nuorelle ainutkertainen kokemus, ja kaikki leirejä koskevat päätökset tulisi tehdä juuri nuorta rippikoululaista ajatellen. Tuplaripareilta seurakunnan toimintaan jää huomattavasti vähemmän nuoria kuin yksittäisiltä ripareilta, mikä osoittaa myös hengellisen viestin välittämisen vaikeutuvan tuplariparilla. Ripari on monen nuoren ensikosketus seurakuntaan - ja seurakunnan tulee olla paikka, jossa jokainen kokisi tulevansa henkilökohtaisesti kohdatuksi. Tämä ei onnistu, jos nuori on vain osa suurempaa massaa. Nuoret kärsivät tästä ilmiöstä ihan tarpeeksi opiskeluissaan - meidän tulisi rippileireillä juuri mainostaa ja promota sitä, että seurakunta on ERILAINEN paikka, jossa haluamme tutustua nuoriin yksilöinä.

Tuplariparit siis minun mielestäni ja kokemukseni mukaan pahimmillaan vievät nuoria kauemmas seurakunnasta, vaikka tarkoitus olisi evankeliumia julistamalla ja henkilökohtaisella kohtaamisella saada nuoria mukaan seurakunnan toimintaan.


Vieras

#12

15.05.2013 14:42

Itse kävin tuplariparin ja vaikka seurakunnan toimintaan jäinkin, en tykännyt yhtään riparistamme. Varsinkin kun ryhmä oli varsin vilkas. Eipä olisi tullut riparin johdosta seurakunnan juttuihin jäädä, mutta uudistuin syksyllä uskossani, joten kävin ihmettelemässä.

Mielestäni juurikin hengellinen puoli jäi vähäiseksi kokoaikaisen riehunnan takia.
Vieras

#13

15.05.2013 19:28

Olen ollut erittäin onnistuneella tuplariparilla isosen, leirin henki oli hyvä ja moni leiriläinen jäi mukaan seurakunnan toimintaan ja ne jotka eivät jääneet, eivät varmasti kuitenkaan kadu riparin käymistä. Mutta olen itse ollut pikkusena tuplariparilla, joka ei toiminut. En muista kovinkaan monien leirikavereideni nimiä, en edes leirin aikana niitä oppinut, enkö ollut läheinen kuin vanhojen tuttujeni kanssa, sekä isosten, joista monet onneksi tekivät loistavaa työtä. Aika tuntui leirillä menevän muiden hiljentämiseen ja tiuskimiseen. Mutta olihan siellä nyt ihan kivaa onneksi.
Kaisa

#14

15.05.2013 23:01

Itse olen ollut tuplaleirillä sekä leiriläisenä, että isosena.
Oma leirini oli hirveä kokemus. Sieltä olen ollut lähes ainoa, joka kuitenkin jäi seurakunnan toimintaan aktiivisesti. Minkäänlaista leirihenkeä ei meillä ollut, kun oli sekä erityisen vilkas ryhmä, että kiusaamista. Nimeltä muistan ehkä korkeintaan 10 muuta leiriläistä. En ensin jäänyt seurakuntaan mukaan, muutenkuin isoskoulutukseen, kun omat isoseni siihen kovasi kannustivat.
Itse isosena ollessani oli parempi kokemus, en tiedä kuinka moni heistä jäi seurakuntaan tai isoskoulutukseen, mutta ryhmä oli silti jakautunut ryhmiin. Odotan innolla, että pääsen pienemmälle riparille isoseksi. Itse sain kokemuksen leirihengestä seurakunnassa vasta isoskoulutus leirillä.
Tuplaripareilla yritetään säästää rahaa, mutta samalla ihmetellään kun ei nuorisotoimintaan tule enää yhtä suuria lukuja riparikauden jälkeen, kuin ennen. Jos srk nuoret alkaa näin supistua, ei kohta enää budjetissa ole rahaa varattuna meille, kun olen ymmärtänyt että vuosittainen budjetti määräytyy kävijämäärien mukaan. Tuplarippileireillä ei saavuteta mitään muuta kuin rahaa, eikä Jumalan valtakunnan työssä ole tarkoitus säästää rahaa. Tässä on kyse sielujen pelastamisesta ja siskojen ja veljien uskon tukemisesta ja niin monesta muusta, kuin rahasta.

Vieras

#15 Ehdotus tilalle

16.05.2013 15:21

Mielestäni tuplaleirin sijaan voitaisiin järjestää yksi leiri lisää viroon, sillä sinne on halukkuutta kyllä. Myös heinäkallioon voisi järjestää tarvittaessa leiriä. En tiedä onko jo näin, mutta leiri aikatauluja voisi tiivistää mahdollisuuden mukaan eli samana päivänä kun pyysalosta loppuu leiri, niin siellä alkaisi myös leiri. Jos kaikista tuplista ei voi päästä eroon, niin jätettäisiin yksi jota kehittää ja palataan asiaan kun ollaan löydetty toimiva konsepti.
tuplaope ;)

#16

19.05.2013 12:13

Kuulostaa siltä, että Kangasalalla ei ole osattu suunnitella tuplaleirejä oikein vaan niitä vedetään samoin kuin pienempiä leirejä. Olen itse ollut niin isosena kuin opettajanakin sekä tavallisissa 25 nuoren että isoilla 50 nuoren leireillä. Meillä ei näkynyt eroa seurankunnan toiminnan jääneissä näiden leirien välillä. Joiltain leireiltä jää aina enemmän, toisilta vähemmän nuoria, mutta ero ei ollut leirin koossa.

Jokainen nuori tulee kohdatuksi, leirin koosta riippumatta, kun jokainen isonen huolehtii omasta ryhmästään ja kohtaa oman ryhmänsä nuoret. Isosten määrän suhteessa leiriläisiin tulee olla sama - kuten ilmeisesti Kangasalalla on, koska puhuttiin 5 ja 10 isosesta. Isonen kykenee kohtaamaan omat 5 nuortansa aivan samoin, oli leirillä ryhmiä sitten 5 tai 10. Myös opettajia tulee olla vastaavasti enemmän. Opetus voi tapahtua 2-3 ryhmässä, jolloin opetustilanteessa rippikoululaisia on saman verran tai jopa vähemmän kuin tavallisessa rippikoulussa.

Joku kirjoitti, että iltaohjelmien suunnittelu on vaikeaa, kun on 10 suunnittelemassa. Entä jos iltaohjelmat jaetaan? Jokaista iltaohjelmaa on suunnittelemassa vuorollaan 5 isosta? Ei kaikkien isosten tarvitse välttämättä olla suunnittelemassa jokaista asiaa. Isossa isosporukassa lahjoja voidaan käyttää paremmin, kun osa tehtävistä voidaan jakaa isosten kesken. Myös vapaa-ajan viettoa voi eriyttää, kun isosia on paljon - joukossa on varmasti erilaisia isosia, jotka voivat ohjata erilaista vapaa-ajan ohjelmaa.

Joku kirjoitti, että vapaa-aika käytettiin _mahdollisuuden mukaan_ leiriläisten kanssa. Isosten tärkein työaika ja tehtävä on olla leiriläisten kanssa, joten leiriläisten vapaa-ajalla isosilla ei tule olla mitään muuta tehtäviä hoidettavinaan, vaan se aika käytetään poikkeuksetta leiriläisten kanssa, ei vain mahdollisuuden mukaan.

Isolla leirillä pystytään tekemään sellaisiakin asioita, mitä pienemmällä porukalla ei pystytä, kunhan leiri vain suunnitellaan sen mukaan, että siellä tosiaan on enemmän porukkaa.

Vieras

#17 Mahdollisuuksien mukaan

23.05.2013 13:45

..aina ei aikataulut mene suunnitelmien mukaan, vaan esim. Raamispreppaus venyy, iltaohjelman valmistelu venyy, ryhmätehtävät esim.keittiön siivous vie aikaa, saunan lämmitys, rastiradan koonti, oppituntien valmistelun auttaminen, konfliktin selvittäminen, kioskin pitäminen tms. Vie leirin aikana isosen aikaa myös. Muuten kommentissasi oli hyviä pointteja mutta tähän tarttuin, että aina ei aikataulut täsmää vaikka kuinka yrittäisi yksittäisen isosen kohdalla. Ne isoset joilla ei olejoku työtehtävä menossa ovat tuona aikana tietysti leiriläisten kanssa.

Kangasalla on 7 isosta tavallisella tuplaleirillä.