Ambulanssin säilyminen Kuhmoisissa

Minkä hintainen ihminen on? Voiko hänelle laskea hintaa? Onko tasa-arvoista elää pienissä kunnissa? Mikä on kuntalaisen perusturva?

Kuhmoisissa on jälleen katkolla vuoden vaihteessa ambulanssin säilyminen pitäjässä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on esittänyt sen lakkauttamista kokonaan säästösyistä. Se tarkoittaisi, että lähikunnista tulisi ambulanssi tarvittaessa. Aikaa voi kulua kohtuuttoman paljon, jopa niin että potilas menehtyy odottaessa. Lähimmät ambulanssit sjaitsevat Jämsässä, Kangasalla, Pälkäneellä ja Mäntässä. Padasjoen tilanne ambulanssin suhteen näyttää myös huonolta.

Välimatkat ovat pitkiä, odotusajat venyvät ja aina ei ambulansseja ole lähipitäjissäkään. Normaalisti ambulanssi on 25 minuutin kuluessa Kuhmoisten keskustaan, jos pääsevät heti lähtemään. Todellisuus on ihan jotain muuta. Syrjäkylille aikaa menee, navikointi vie osan ajasta ja reittivalinnat aiheuttavat päänvaivaa. Paikkakuntatuntemusta muualta tulevilla yksiköillä ei ole. Ensihoitohelikopterit eivät aina lennä tänne asti, vaan he priorisoivat tarpeellisuuden mukaan ja joka hälyytykseen valmiutta ei ole. Myös heillä on päällekkäisiä tehtäviä. Lentoaika Kuhmoisiin on Pirkkalasta hyvällä kelillä 23 minuuttia. Ensivaste ei pysty hoidollisesti ihan mahdottomiin hoitotoimenpiteisiin. Se on pitkä aika pitää omaista kädestä kiinni ja vannottaa, että apua saadaan. Ethän sinäkään halua olla tuo omainen tai potilas?

Haluatko sinä vaikuttaa ambulanssin pysyvyyteen Kuhmoisissa? Nyt on toimittava, kerätään nimiä ja ollaan puhaltamassa yhteen hiileen hyvän asian puolesta. Tehdään yhdessä hyvää!