Anomus Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnalle: Vegaaniruoka

Oulun vegaanien puolesta haluaisimme anoa Oulun serviisin tarjoaman kasvisruokavaihtoehdon korvaamista vegaaniruoalla tai uuden vegaanivaihtoehdon luomista kasvisvaihtoehdon rinnalle. Anomuksemme taustalla ovat eettiset syyt. Vegaaniliiton sivuilla vegaani määritellään seuraavasti: 

"Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.

Vegaaneja voi halutessaan luokitella monilla tavoin, mutta harva vegaanikaan mahtuu minkään tietyn kategorian alle. Vegaanit eivät ole yhtenäistä massaa, jolla olisi yhtenevä maailmankuva, vaan he ovat mitä erilaisimpia yksilöitä, jotka kaikki ovat kuitenkin syystä tai toisesta ryhtyneet vegaaneiksi."

Lisätietoa: http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/mika-on-vegaani#sthash.veZqjJbu.dpuf

Me vegaanioppilaat emme voi syödä kouluissamme tarjottavaa kasvisruokaa. Tälle on lukuisia sekä ekologisia että eettisiä perusteita. Eläinperäisten elintarvikkeiden valmistus kuluttaa esimerkiksi turhaan luonnonvaroja. 18 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu karjataloudesta. Eli enemmän kuin liikenteestä ja ajoneuvoista.* Eläimiä kohdellaan lisäksi huonosti niiden elinaikoina ruoan tuotannon vuoksi.
Vegaanien lisäksi muutkin oppilaat hyötyisivät kasvisruoan korvaamisesta vegaaniruoalla. Jos kasvisruoka vaihdettaisiin vegaaniseen, ei tarvittaisi esimerkiksi erikseen munatonta ja maidotonta vaihtoehtoa allergikoille.

Vegaanisuus on eettisenä aatteena rinnastettavissa uskonnolliseen vakaumukseen, jonka pohjalta on jo olemassa erityisruokavalio. Vegaanien on kuitenkin omien uskomuksiensa takia edelleen tuotava monesti omat ruoat mukanaan tai oltava jopa koko päivä syömättä. Oma ruoka pitää valmistaa keittiön tiloissa. Tämä luo vaikeuksia oppilaiden lisäksi myös keittäjille, sillä oppilaiden opastus ruoan lämmittämisessä vie heiltäkin aikaa.
Haluamme painottaa, että vegaanius ei ole rinnastettavissa esimerkiksi karppaamiseen, koska kyseessä on usein henkilökohtainen vakaumus, eivät terveydelliset syyt.

Koska meitä vegaaneja on niin suuri ja kasvava määrä Oulussa, olisi oikein tarjota myös vakaumuksiemme mukaista ruokaa. Vetoomuksellamme haluamme tuoda esille asian tärkeyden jokapäiväisessä elämässämme.

*http://www.cowspiracy.com/facts/ katsottu 2.3.2016


Sara Sjöman, Saara Pääkkönen, Sampo Heikkinen    Ota yhteyttä adressin tekijään