Bluesministeriä ja Kantritohtoria ei saa lopettaa

Tiedotteessaan (12.12.2022) Yle kertoi typistävänsä rakastetut roots-musiikin erikoisohjelmat, Bluesministerin ja Kantritohtorin viikottaisista lähetyksistä kesätuotannoiksi.

Samalla Yle kertoi lopettavansa monia muitakin ohjelmia. Tiedotteen mukaan toimitetut erikoisohjelmat korvataan toivemusiikilla ja suorilla lähetyksillä. Ideana näyttäisi olevan virtaviivaistaa ohjelmavirtaa kaupallisen radion suuntaan.  

Bluesministeri ja Kantritohtori ovat kokoaan suurempia musiikin erikoisohjelmia, joilla on uskollinen kuulijakunta ja iso merkitys monessakin mielessä.  

Toimittaja Esa Kuloniemellä ja Teppo Nättilällä on vuosikymmeniä karttunut syvä ymmärrys roots-musiikista, sen uusista tuulista ja villistä historiasta. Näin mittavasta kulttuuripääomasta ei kannata luopua heppoisin perustein.  

Ohjelmat, varsinkin Bluesministeri, on lisännyt merkittävästi suomalaisten ymmärrystä ja tietoisuutta afroamerikkalaisesta kulttuurista ja sen julmasta historiasta. Samalla moni löytänyt juurimusiikin autuuden ja syvän tenhon.  

Tuotantokustannuksiin nähden Bluesministerillä ja Kantritohtorilla on myös suuri vaikutus kotimaisen juurimusiikin kenttään. Suomalainen roots-musiikki ei soi muualla Ylen kanavilla, eikä liioin muillakaan radiokanavilla, Roll FM:ää lukuun ottamatta.

Päätöksellään Yle osoittaa suhtautuvansa julkisen palvelun tehtävään yhä enemmän kaupallisen radiokanavan lailla. Suoratoistopalvelujen aikakautena toivemusiikista ei ole pulaa. Pula on ammattitaidolla ja rakkaudesta lajiin toimitetuista erikoisohjelmista.

Pyydämme Yleä harkitsemaan uudelleen ohjelmien kohtaloa. Vetoamme Ylen toimintaperiaatteeseen: julkisen palvelun tulee tukea monipuolista kulttuuritarjontaa.

Bluesministeriä ja Kantritohtoria ei saa lopettaa.

Antti Karkiainen
Hannu Nurmio
Karri Miettinen
Erja Lyytinen
Jyrki Jantunen
Kaija Kärkinen
Maiju Lasola
Raoul Björkenheim
Esa Pulliainen
Jussi Kinnunen