Eläin EI ole tavara -STOP pentutehtailulle myyntisivustoilla!

Me allekirjoittaneet vaadimme internetissä toimivien myyntisivustojen (tori.fi, findit.fi, keltainenporssi.fi) tehostavan valvontaa ja kiristävän sääntöjään, jotta sivustoilla tapahtuvalle pentutehtailulle saadaan loppu.


"Pentutehtailu on säännöllistä kissojen tai koirien myytäväksi kasvattamista, jossa eläinten tarpeita laiminlyödään rahallisen voiton maksimoimiseksi."(Wikipedia.) Netissä toimivilla myyntisivustoilla yksityiset myyjät voivat helposti kääriä isot voitot myydessään erikoisen näköisiä, tai eri rotuja risteyttämällä tuotettuja eläimiä. Näissä tapauksissa eläimen hyvinvointi on täysin toissijainen asia, ja niillä on monesti todella kehnot lähtökohdat elämään "kasvattajan" laiminlyönnin vuoksi. Ostaja voi tietämättään tukea moraalinvastaista, jopa rikollista toimintaa, ja lisäksi ostaa sairaan eläimen ihastuttuaan myynti-ilmoituksen suloiseen kuvaan. Myyjälle ainut merkityksellinen asia on raha, joten myyntihinnalla pitäisi näissä tapauksissa olla alarajan lisäksi myös yläraja, jotta toiminnalla ei voitaisi tehdä voittoa. Myyntikohteen ollessa rotueläin, täytyy myyjällä olla asianmukaiset todistukset, jotka tulee vaadittaessa pystyä esittämään.

Myyntisivustojen tulee kantaa vastuunsa ja pystyä valvomaan tarkemmin, että sivustoilla käytävä kauppa on hyvän tavan mukaista, rehellistä ja lainmukaista. Esimerkiksi rokottamattoman, madotetun ja asianmukaisesti hoidetun maatiaiskissan myyntihinta ei saisi ylittää sataa euroa. Sadoissa euroissa pyörivät myyntihinnat eivät ole perusteltuja, eikä niiden takana pyöritettävä
toiminta useinkaan kestä päivänvaloa.