OMAN USKONNON OPETUS SÄILYTETTÄVÄ NYKYISELLÄÄN

Kommentoitu viesti

Aleksi
Vieras

#10

03.06.2010 22:14

Miksei uskonnonopetusta voisi siirtää kirkkojen vastuulle? Koulussa uskonnonopetus voisi olla kokonaisvaltaista ja siinä voitaisiin käsitellä kaikkia uskontoja, ei vain omaa. Ehkä näin eri uskontojen väliset törmäykset vähenisivät ja uskonnoista voitaisiin puhua järkevästi.

Vastaukset

Jari
Vieras

#11 Re: Aleksille

2010-06-03 22:56:40

#10: Aleksi -

Kirkko ottaa vastuun uskonnonopetuksesta sekä katekumeeneille että kirkon jäsenille. Siitä esimerkkinä on tämä adressi. Kirkon muodostamme me, sen jäsenet, jotka yhteisesti haluamme olla vaikuttamassa nyt esitettyyn uskonnonopetuksen muutokseen.

Koulun uskonnonopetuksessa käsitellään myös muita uskontoja, mutta tietenkin oman uskonnon opetus on keskiössä. Uskontojen välistä yhteentörmäystä ei Suomessa ole paljoa näkynyt, koska kun tuntee oman uskontonsa kunnolla, oppii kunnioittamaan myös niitä joilla on toinen uskonto. Koulujen koko ajan kehittynyt uskonnonopetus on suuresti vaikuttanut tähän Suomessa vallitsevaan rauhaisaan rinnakkaiseloon kirkko- ja uskontokuntien välillä.

Yhteentörmäyksiä sattuu silloin, kun jompikumpi tai molemmat törmääjät eivät kunnolla hallitse oman uskontonsa oppeja. Järkevä dialogi toimii vain jos molemmilla on kunnon pohja ja tieto keskustelulle. Tälläisen hyvän perustan dialogille luo juuri koulujen uskonnonopetus, jota nyt siis ollaan heikentämässä.

Vieras
Vieras

#13 Re: kommentti Aleksille

2010-06-04 11:20:15

#10: Aleksi -

 Varmin tae fundamentalismiin, suvaitsemattomuuteen ja epäekumeenisuuteen on jättää uskonnonopetus yhteisöjen hoiviin. Näin on tapahtunut maissa jossa opetus ei ole kunnolla koulun yleisen opetuksen piirissä.

OMAN yhteisön opetusta ei valvo kukaan eikä siellä käy koko ikäluokka. Koulussa on varma, valvottu opetuspaketti. Yhteisöt hoitavat sitten uskonnon harjoittamiseen liittyvät asiat.

Yhteiset tunnit ovat hyviä, mutta keskustelua ei synny ilman tietopohjaa. Eli yhteistä etiikkaa on hyvä opettaa vasta sitten kun oppilailla on riittävät valmiudet.

 

Jarmo
Vieras

#62 Re:

2010-08-19 11:31:10

#10: Aleksi -  

Kirkoille kuuluu tunnustuksellinen opetus ja kasvatus, koululle tiedon jakaminen ja ajattelun kehittäminen. Nämä ovat eri asioita ja molempia tarvitaan. Kouluissa opetetaan muitakin uskontoja, ne ovat jo pitkään kuuluneet uskonnonopetuksen sisältöihin.