Valtion retkeilyalueiden metsien hakkuut on lopetettava

Kommentoitu viesti


Vieras

#36 Re: Re: Re: Re: Re:

16.01.2012 18:40

#34: MP - Re: Re: Re: Re:

Kuvissa on tasaikäistä tiheää mäntymetsää. Sellaista harvennettaessa ei synny tuollaisessa maastossa muita jälkiä kuin oksia, jotka häviävät kyllä viidessä vuodessa. Jos tuollainen metsä annetaan olla luonnontilassa, se pusikoituu, rungot riukuuntuvat, katkeilevat ja kuolevat. Tuloksena on melko matalakasvuista läpipääsemätöntä "rääseikköä". Järeää puustoa ei synny. Jotta tuollaisesta lähtökohdasta syntyisi retkeilijöiden suosimaa monipuolista, moni-ikäistä metsää missä on myös järeää puustoa, joka sitten aikanaa kaatuilee ja lahoaa, ja jossa on valoa myös alikasvustolle, täytyy sitä harventaa. Jos noin 9000 hehtaarin alueelle tehdään yhteensä 15 hehtaaria pienaukkoja, jotka ovat alle puolen hehtaarin kokoisia (alle puolet Senaatintorin pinta-alasta), niitä ei mielestäni voi verrata lapin avohakkuisiin. Aukot käsittääkseni tehdään juuri puuston uudistumista ajatellen, eikä hakkuita tehdä erämaisissa metsissä, vaan talousmetsiin rinnastettavissa metsätyypeissä.

Vastaukset

Raimo Heikkilä

#44 Hossan hakkuut

2012-01-17 16:56:47

#36: - Re: Re: Re: Re: Re:

"Jos tuollainen metsä annetaan olla luonnontilassa, se pusikoituu, rungot riukuuntuvat, katkeilevat ja kuolevat. Tuloksena on melko matalakasvuista läpipääsemätöntä "rääseikköä". Järeää puustoa ei synny. Jotta tuollaisesta lähtökohdasta syntyisi retkeilijöiden suosimaa monipuolista, moni-ikäistä metsää missä on myös järeää puustoa, joka sitten aikanaa kaatuilee ja lahoaa, ja jossa on valoa myös alikasvustolle, täytyy sitä harventaa."

Lainaus numerolta 36, joku aiemminkin kirjoitti samaa soopaa. Suosittelen, että menette käymään Venäjän puolella. Heti rajan takana on Kostamuksen seudulla helposti saavutettavissa metsiä, joissa ei ole tehty minkäänlaisia hakkuita jääkauden jälkeen. Eivät muuten oli matalakasvuista läpipääsemätöntä rääseikköä. Puusto on niin järeää, että Suomessa ei missään. Upeita retkeilymaastoja, eikä ole tarvinnut harventaa. Nimimerkki ei ole tainnut kuulla käsitteestä itseharveneminen? Hossassa hakattavaksi suunnitelluissa metsissä se on käynnissä, eikä minkäänlaista pelkoa pusikoitumisesta tai riukuuntumisesta ole.