säilyttäkäämme swengi järvenpäässä

Kommentoitu viesti


Vieras

#1

24.04.2012 18:21

Ko. rakennus olisi suojeltava ja korjattava. Ei purkuun! Rakennuksella pitkä historia!

Vastaukset

Stadilainen Jäke-turisti

#39 Re:

2012-06-19 12:42:51

#1: -

Swengin, Joensuun Vanhan Jokelan ym. kaltaiset perinteikkäät kulttuuriravintolat ovat henkireikiä S-mafian ketjuhelvettien kyllästämillä ravintolamarkkinoilla. Järvenpää voi pahoin juuri siksi, että sen asukkaat ovat juurettomia. Jos kaupungista hävitetään kaikki vähänkin perinteikäs, jolla on historiallista jatkumoa, juurettomuus jatkuu sukupolvesta toiseen.

Kaikki kaupungin uudisrakentaminen on ollut 80-luvun puolivälistä asti persoonattomien elementtilaatikkojen tai häthätää kyhättyjen aaltopeltihallien pystyttämistä. Kaupungin niin sanottu keskusta on kuin legokylä.

Kaupunkikuvassa pitää olla historiallisia kerrostumia: uutta ja vanhaa, eri tyylisuuntia, asioita jotka tekevät siitä inhimillisen ja persoonallisen, elämänmakuisen paikan. Pelkkä tehokkuuden maksimointi johtaa arkkitehtoniseen fasismiin.

Käsitteenä klubi tarkoittaa muutakin kuin seiniä, joiden sisällä kulttuuria esitetään. Tavastia ei olisi Tavastia, jos se ei olisi ollut samassa paikassa yli 40 vuotta. CBGB's, Marquee, Astoria – kaikkien poistuminen jätti maailmalla suuria aukkoja klubikulttuurin kenttään.

En rinnasta Swengiä näihin legendaarisiin paikkoihin, mutta jos talo suojeltaisiin ja remontoitaisiin, toimintaa voisi kehittää pitkäjänteisesti sen sijaan, että roikutaan jatkuvasti löysässä hirressä. Jos ravintoloitsija omalta osaltaan sitoutuisi tähän, tilanne palvelisi kaikkia.

Lukekaa lopuksi vielä tämä ajatuksen kanssa, se linkittyy osaksi tätäkin tarinaa: http://hurskainen.blogspot.fi/2011/09/old-is-not-dead.html


cicero

#42 Re:

2012-09-23 14:13:15

#1: -

Näyttäisi siltä että kokoomuslaiset kehitysmaakarit ovat purkamassa jokaisen vähän vanhemman talon. Kokoomushan on myös laittamassa maan tasalle Vanhankylänniemen terveysasemaa ja rakentamassa tilalle ökytalojen reservaatin. Siinä menee sekin kaupunkilaisten virkistyasalue. Samaa kohtaloa kaavaillaan Swengin talolle.  Lieneekö Aallopin kammottava puolalaisen öljynjalostamon näköinen tekele saman kehitysmaakarin hankkeita kun tämäkin ja haluaako hän Swengin tilalle toisen samanlaisen.

 

Jyrkkä ei kokoomuksen purkutalkoille. Vanhankylänniemi on säilytettävä virkistysalueena ja Swengin ravintolan jatko on taattava.