Armahtakaa Aki Greus!

Arvoisa Tasavallan Presidentti Tarja Halonen,

pyydän teitä armahtamaan aseistakieltäytyjä Aki Greusin, joka on suorittanut 111 vrk:n vankeusrangaistusta Suomenlinnan työsiirtolassa 9.2.2009 alkaen. Hänet on tuomittu siviilipalvelusrikoksesta 111 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen Helsingin hovioikeuden päätöksellä 31.7.2008.

Greus kotiutettiin siviilipalveluskeskuksesta (määräaikainen vapautus terveydellisin perustein) vastoin tahtoaan kesken sen suorittamisen Lapinjärven siviilipalveluskeskuksen silloisen johtaja Eero Soinion allekirjoittaman lääkärinlausunnon perusteella. Soiniolla ei ole lääkärin pätevyyttä, joten hänellä ei luonnollisesti ollut oikeutta lääkärinlausuntoa allekirjoittaa. Greus valitti lykkäyspäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka kumosi päätöksen ja palautti Greusin siviilipalveluskeskukseen jatkamaan palveluksen suorittamista. Lainvastainen hallinnollinen päätös aiheutti kuitenkin yhdeksän kuukauden katkoksen palveluksen suorittamisessa, mikä aiheutti Greusille suuria vaikeuksia hänen opiskelu- ja työelämäsuunnitelmiensa kannalta. Palattuaan siviilipalveluskeskukseen hän koki joutuneensa laitoksen henkilökunnan silmätikuksi ja vihamielisen suhtautumisen kohteeksi. Näiden syiden johdosta hän keskeytti siviilipalveluksen suorittamisen samana päivänä, jolloin se olisi loppunut ilman laittomin perustein määrättyä määräaikaista vapautusta. Tämä johti syytteeseen siviilipalvelusrikoksesta ja vankeustuomioon.

Aki Greus joutui siviilipalvelusta suorittaessaan mielivaltaisen, laittomaksi todetun hallinnollisen päätöksen kohteeksi. Tämä päätös, ja siitä aiheutunut ennakoimaton haitta hänen elämälleen, oli perussyy vankeustuomiolle, jota hän parhaillaan suorittaa. Tässä tilanteessa hänen armahtamisensa olisi ainoa kohtuullinen ratkaisu.

- Aki Greusille myönnettiin armahdus presidentin esittelyssä 27.3.2009. Oikeus siis voitti, ja Greus pääsee vapaaksi vielä tänään. Armahduspäätöksen myötä vetoomus luonnollisesti suljetaan. Vielä kerran lämmin kiitos kaikille allekirjoittajille, mielipiteillänne todellakin oli merkitystä!

Kaj Raninen, järjestösihteeri, Aseistakieltäytyjäliitto ry -