Hallintarekisteröinnin laajentaminen pysäytettävä

Hallitus on tuonut eduskunnan käsittelyyn arvopaperien säilyttämistä koskevan lakiesityksen (HE 28/2016). Lakiesityksessä ei ole kyse hallintarekisteröinnin sallimisesta Suomessa, mutta esitetyssä muodossa se mahdollistaisi omistusten hallintarekisteröinnin suomalaisille ulkomaalaisissa arvopaperikeskuksissa.

Hallintarekisteröinti on käytäntö, jossa omistajia ei rekisteröidä, vaan arvo-osuustilin tietoihin merkitään pelkästään tilinhoitaja. Hallintarekisteröityjen arvo-osuuksien todellisen omistajan selvittäminen on vaikeaa, erityisesti mikäli osakkeenomistajat muodostavat pitkiä ketjuja piilottaakseen omistuksen alkuperän. Tämä vaikeuttaa viranomaisten tai muiden tahojen, kuten median, mahdollisuuksia seurata omistajuuksia. Näin ollen esimerkiksi poliitikkojen sidonnaisuuksien selvittäminen muuttuu hankalaksi tai käytännössä mahdottomaksi. Myös veronkierto helpottuu, kun arvopaperien todelliset omistajat ovat vaikeasti selvitettävissä.

Hallituksen ehdotus epäsuoran omistajuuden sallimisesta suomalaisille sijoittajille ulkomailla on luopumista avoimen omistajuuden mallista. Avoimen omistajuuden malli on todettu hyväksi, luotettavaksi ja tehokkaaksi.

Me, allekirjoittaneet, vaadimme, että hallitus luopuu aikeistaan laajentaa suomalaisten mahdollisuuksia omistaa arvopapereita epäsuorasti hallinnoituna ulkomaalaisissa arvopaperikeskuksissa hallintarekisterien kautta.

Vaadimme, että hallitus käyttää tarmonsa veronkierron ja muun harmaan talouden torjuntaan sen sijaan, että edistää sellaisia lainsäädännöllisiä muutoksia, jotka vaikeuttavat omistajuuden selvittämistä ja helpottavat veronkiertoa. Hallituksen on pidettävä valtiovarainministeri Alexander Stubbin antama lupaus, että ”hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu” ja että hallintarekisteröinnin laajentamista ei tuoda eduskunnan käsittelyyn tämän hallituskauden aikana.

Lisää tietoa hallintarekisteröinnistä.

Kampanjasivumme Facebookissa.

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Matti Karppa voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.

Huomaathan, ettet voi vahvistaa allekirjoitustasi vastaamalla tähän viestiin.
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Facebook
Pitäisikö perintövero poistaa?