Z-junien puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Z-junien puolesta.

Jouko Skinnari Lahti
Vieras

#1 Z-juna tärkeä työmatkaliikenteessä mutta myös muutoin

05.09.2010 00:21

Nyt tarvitaan joukkoliike Z-junien puolesta.Työmatkalaisille mutta myös Helsingissä tai Helsingistä muualla käyville kansalaisille Z-juna on tosi tärkeä. Juna  on myös yksi vastaus ilmastopolitiikan haasteisiin.Eduskunnassa on muutettava hallituksen esitystä niin,että Z-junien kulku turvataan vähintään nykyisenlaisina.

 

Pontus Söderblom
Vieras

#2 Ihmetystä

05.09.2010 15:29

Junan käyttö/ täyttöaste on ollut tosi iso. Kolmen vuoden aikana jotka olen kulkenut, juna on ollut kivasti täysi. Moka minkä Vr mielestäni teki on ajoituksessa. Kun tuli kesälomakausi ja asiakasmäärät putosivat viisaudessaan lisäsivät yksikön vaunuja ja tietenkin silloin täyttömäärä on ollut vajaa... Liekö tutkinta asiakasmääristä tehty juuri kyseisenä ajanjaksona ja tultu päätelmään että vuoroja pitänee harventaa. Kuljen itse säännöllisesti 8.17 junalla ja takaisin 18.41 junalla... Jos tulee kyytiin Esim. Tikkurilasta niin kyllä alkaa jo täyttä olemaan. Työpäiväni venyy nyt jo matkojen kanssa 12 tuntiseksi ja jos harvennus osuisi kohdalleni niin sehän tietäisi lisää pidennystä, joten ei kiitos!

Kari Orre
Vieras

#3 Oikoradasta tulossa Putinin teollisuusrata Vuosaareen myrkkyvaunujen kuljetusta varten

06.09.2010 01:03

Kysymys ei ole henkilöliikenteen vähentamisessä oikoradalla rahasta Pohjanmaalle. Viimeksi kun kuljin junalla oikoradalla. Aseman sivuraiteen Mäntsälässä täytti pitkä venäläinen säiliövaunujuna. Säiliöt sisältävät todennäköisesti kemikaleja puhdistettavaksi Saksaan Vuosaaren sataman kautta.

Oikoratahan rakennettin Puutinin pyynnöstä ja Lipponen asian toteutti. Liito-oravatkaan eivät oleet esteenä vaan rahan voimalla rata rakennettiin kun määräys tuli ylemmältä taholta.

Työmatkaliikenteeseen on vaadittu lisää vaunuja mutta niitä ei ole saatu. Ihmiset ovat kyllästyneet seisomaan työmatkajunissa ja siirtyneet takaisin oman auton käyttöön.

Jos ajatellaan henkilöliikenteen parantamista tulisi oikorataa jatkaa Lahdesta Jyväskylään. Nelostien liikennekin ehkä' vähenisi.

Nyt joudutaan Jyväskylään matkustamaan Tikkurilaan ja Tampereen kautta.

Vimeksi matkustin Ähtäriin Tampereelta Haapaniemenrataa, joka on todella antiikinen dieselvetureineen ja vanhoine vaunuineen , joissa oli vielä wc:t suoraan radalle ja pysäkki Tuurissa olikin Keskisen kaupan kohdalla suoraan radan varrella.

 Valtion pitäisi myydä VR:kin niinkuin kaikki muutkin kannattavat firmat on myyty jollekin Italian mafian yrityksille. Ei olisi juonittelua vaan pelkkää bisnestä.

Temme
Vieras

#4 Juna vuoroja lisää!

06.09.2010 17:35

Ketä muuta ärsyttää odottaa tunti junasemalla istuen kun myöhästyy junasta johon oli alun perin menossa. Jos juna vuoroja ei tule lisää niin hommatkaa nyt edes joku kiska tai kahvio siihen lähelle!

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

06.09.2010 21:51


Vieras
Vieras

#6 Re: Z-juna tärkeä työmatkaliikenteessä mutta myös muutoin

07.09.2010 08:39

#1: Jouko Skinnari Lahti - Z-juna tärkeä työmatkaliikenteessä mutta myös muutoin

Nimenomaan Z -junavuoroilla on houkuteltu ihmisiä asumaan pääkaupunkiseudulta pohjoisemmaksi

ja nyt näitä vuoroja ollaan sitten karsimassa. Kuljen usein tätä väliä ja lähes aina juna on täysi.

Tyttäreni perhe alkaa juuri rakennuttaa taloa Mäntsälään ja  Z- juna oli se ratkaiseva asia,

koska mies kulkee Helsingissä ja tyttäreni Lahdessa töissä.

Lupaukset pitää pitää.

Vieras
Vieras

#7 Re: Re: Z-juna tärkeä työmatkaliikenteessä mutta myös muutoin

07.09.2010 08:41

MiuLiu
Vieras

#8 Elämän kokoinen asia

07.09.2010 11:46

Ihmiset tekevät isoja ostopäätöksiä ja ratkaisuja elämäänsä julkisen liikenteen saatavuuden perusteella. Liikenne- ja viestintäviraston toiminta ei voi olla näin lyhytnäköistä! Viimetalven työmatkaliikenteessä z-juna on ollut juuri se lähes aikataulussaan kulkeva, pendoliinot sen sijaan lähes järjestään myöhässä. Meitä ei saa pendelöijiksi pakottaa!

Pekka
Vieras

#9

07.09.2010 15:19

Tämä on aivan järjetöntä! Tämäkö on se käytännön tapa, jolla julkisen liikenteen käyttöä tuetaan? Pannaan nyt päälle tähän ne pääkaupunkiseudun tietullit vielä. Sairasta touhua.

sipe
Vieras

#10 Mäntsälä liikenteelliseen pussiin

07.09.2010 18:05

Miten on mahdollista, että Mäntsälän kokoinen paikkakunta on supistusratkaisujen takia jäämässä joukkoliikenteen suhteen kokonaan pussiin. Junaradan tultua on Mäntsälään pysähtyvä linja-autoliikenne supistunut miltei olemattomiin. Suuri osa pikavuoroista ei pysähdy enää Mäntsälässä ja vakiovuoroja ei juurikaan mene enempää Helsingin kuin Lahdenkaan suuntaan. Kaikki nykyisen joukkoliikenteen käyttäjät eivät yksinkertaisesti mahdu harventuneisiin julkisiin kulkuneuvoihin. Tämä on todellinen petos ja välistäveto. Ei tällaista mielivaltaa voi hyväksyä. Ensin houkutellaan junankäyttäjäksi ja sitten kun muutakaan ei ole enää tarjollaan vedetään junat pois.  Näin poukkoilevaa ei liikennepolitiikka olla.

Mäntsälästä on nykyisellään nousemassa junaan päivän hiljaisinakin tunteina n. 30 ihmistä ja ruuhka-aikana satoja.

Sohvi
Vieras

#11 Uskomatonta touhua!

07.09.2010 18:21

Kuulun itse "junantuomiin": muutimme Helsingistä Mäntsälään juuri junayhteyden vuoksi. Vaihtoehtoisia paikkakuntia olisi Uudellamaalla ollut muitakin, mutta näppärä junayhteys painoi vaakakupissa PALJON.

Junavuorojen karsiminen on todella lyhytnäköistä touhua. Samaan aikaan kun puhutaan yksityisautoilun vähentämisestä yms. ympäristöasioista, suunnitellaan tällaisia päätöksiä! Uskomatonta!

Hyvät junayhteydet ovat tämän kunnan kasvulle ja kehitykselle elinehto. Niitä ei missään nimessä saa karsia - pikemmin niitä tulisi kehittää entisestään.

Mäntsälän kunnallispoliitikot, puuttukaa asiaan - ja napakasti!

Vieras
Vieras

#12 Re: Z-juna tärkeä työmatkaliikenteessä mutta myös muutoin

08.09.2010 08:39

#1: Jouko Skinnari Lahti - Z-juna tärkeä työmatkaliikenteessä mutta myös muutoin 

 Näin on se on tärkeä myös mm Mäntsälälle ja Pohjois - Pornaisille. Risto Kuisma

 

Oon hämmästynyt
Vieras

#13 Z-juna

08.09.2010 09:18

Z-junien vähentäminen välillä Lahti-Helsinki on hölmöläisten hommaa.  Miksi tehdä uusi rata, joka päästetään kasvamaan ruohoa. Ottakaa oppia Sveitsistä, missä raideliikenne toimii sujuvammin kuin Suomessa.    - Siirrynkö yksityisautoilijaksi jälleen Lahden ja Helsingin välillä?

Vieras
Vieras

#14 Re: Z-juna tärkeä työmatkaliikenteessä mutta myös muutoin

08.09.2010 11:22

#1: Jouko Skinnari Lahti - Z-juna tärkeä työmatkaliikenteessä mutta myös muutoin 

 Vähentää julkisen liikenteen vuoroja siellä missä niitä eniten tarvitaan pohjanmaalaisten mukavuuden rahoittamiseksi.  Kuulostaa Keskustapuolueen siltarumpupolitiikan strategialta. Uskomatonta nykyaikana.

Veikko T. Valkonen
Vieras

#15 Petoksen tunnusmerkit

08.09.2010 12:44

Valtio rakentaa radan, ihmiset hankkivat asuntoja, muuttavat maalle, alkavat matkustaa junalla, joka on ehdottomasti ympäristöystävällisin liikkumismuoto. Zetan matkustajamäärät ovat nousseet kohisten.

Nyt liikenneministeri joukkoineen on ottamassa junavuoroja pois ja siirtämässä rahoja korpeen. Hölmöläisen puuhaa.

Siis pettääkö kepu aina, kuten sanotaan.

Janne Savelainen
Vieras

#16 Tänään matkustin täydessä Z-junassa

08.09.2010 19:38

Kai tässä maailmassa täysillä junilla ajelu sentään jotenkin kannattaa ?

Onkohan katetuottoteoria ihan vieras LVM:lle ( ja VR:lle  ?!?

kiukkuinen
Vieras

#17 Nyt ollaan leikkaamassa taas väärästä paikasta

08.09.2010 22:26

Z-juna on tärkeä kaikin puolin.  Nyt olisi  eri "kunnan isien"  ja luottamushenkilöiden  kiireesti omalta osaltaan yritettävä saada stoppi vuorojen karsintaan. Tämä on tärkeää myös kuntien elinvoiman kannalta. Ei vuorojen vähentäminen käyttäjien määrää lisää - päin vastoin. Minä ainakin siirryn heti oman auton käyttöön, jos yksikään vuoro lakkaa. Olkoot sitten ja pitäkööt junansa. Lieneekö tämä hallitukesn ja LVM:n tarkoituskin?

 

Maarit Uusikumpu
Vieras

#18 Oikorata tehokkaampaan käyttöön

09.09.2010 09:01

Oikorata ja ratainvestoinnit ovat kalliita ja oikoradan käyttöä pitäisi päinvastoin lisätä mm. tavaraliikennettä lisää.

Viestinviejä
Vieras

#19 Pelkkää peliä

09.09.2010 11:54

Z -junan ympärillä käytävä keskustelu paljastaa kuinka monta peluria junan kulkemiseen vaikuttaa: Liikenne- ja Viestintäministeriö, Helsingin Seudun liikenne ja VR. Mitä useampi kokki sen huonompi soppa.

Ihme touhua täällä. Ensin rakennetaan oikorata yli 300 miljoonalla eurolla. Liikenne alkoi valtion 100% omistamalleen VR:lle maksaman miljoonien ostoliikennetuen turvin syyskuussa 2006, ja sen seurauksena itsekannattavasta bussiliikenteestä Lahti-Helsinki kuoli huomattava osa hiljalleen pois. Nyt sitten kun juna on saavuttanut suosiota reitillä, ei monopoliasemansa turvin liikennöivä VR/HSL suostu enää junia ajamaan radalla niin paljon kuin asiakkaiden osoittama tarve on. Kun ei saa enää "tarpeeksi" ostoliikennetukea.

Vertailun vuoksi, pohjautuen sivulta http://www.raideryhma.fi/Lahiosto09.pdf löytyvään liikenteen ostosopimukseen:
* VR kuittaa jokaisesta ajetusta Z -junakilometristä oli juna sitten täynnä tai lähes täynnä 5,48 euroa
* samaisesta asiakirjasta ilmenee, että muilla reiteillä tuki on vain noin 1,50 euroa kilometriä kohden

Valtiontalouden Tarkastusvirasto kertoi tutkivansa VR:n touhuja tutkitaan - ja hyvä niin! Tässä on yksi räikeä epäkohta. VR:ltä ei löydy mukamas tappiolliseen Z -junaliikenteeseen halua vaikka junat ovat täynnä. VR:ltä kyllä löytyi toukokuun lopussa yhtäkkiä 40 miljoonaa euroa omaa rahaa pantavaksi Seinäjoki-Oulu peruskorjaukseen - siis saman verran kuin nyt valtion budjettiin vuodelle 2011 tulee väännön jälkeen.


Sapettaako VR:ää edelleen oikoradan investointivero? Kyllä taitaa sapettaa! Oikoradan avauduttua ei ajettu tavarajunia radan kautta ennenkuin asiaan alettiin kiinnittää huomiota. Nyt jos ostoliikennetukea ei tule tarpeeksi aletaan vähentää Z -junia. Ostoliikennetuki kun taitaa korvata monin verroin investointiveron. Rahaa vekslataan siis valtion tililtä toiselle. Ja välistä jää VR:lle iso potti. Potti jolla ehkä tuetaan jotain mihin ei kehdata tai uskalleta hakea tukirahaa julkisen tuomion pelossa.

Kalevi Kämäräinen
Vieras

#20 VR:n ei-optio

09.09.2010 13:40

Valitettavasti tässäkin asiassa törmätään jälleen kerran VR-Yhtymän yksinoikeuteen sanoa EI, jos ei kiinnosta tai rahaa ei yhtiön mielestä tule tarpeeksi. Kuten adressikommenteista ilmenee, Z-junat ovat hyvin kuormitettuja. Kuinka junat sitten ovat tuen tarpeessa? Emme taida saada tolkullista vastausta niin pitkään kuin liikenneministeriö myötäilee tämän yhden ainoan operaattorin intressejä muun muassa salaamalla meiltä kansalaisilta merkityksellisiä tietoja:

http://www.rautatiematkustajat.fi/Valitus.pdf

Olen samaa mieltä, ettei oikoradan henkilöjunaliikennettä pidä supistaa. Nykyisestä pysähtyneisyyden tilasta pitäisi kuitenkin jotenkin päästä eteen päin. Siinä suhteessa voimme ottaa oppia myös paljon parjatusta Britanniasta, jossa kansalaisillakin on selkeämmin sananvaltaa junien kulkuun kuin meillä:     

 

Terveisin Kalevi Kämäräinen
Jaana A-K
Vieras

#21 Z-junasta kuullaan vielä

09.09.2010 13:59

Ihmeellisten ja epäonnistuneiden ideoiden aika ei ilmeisestikään ole ohi. Hölmöläisiä löytyy kaikkialta muualtakin kuin hölmöläisten kylästä.

Z-juna on edelleen tarppeellinen ja matkustajat ovat ottaneet sen paremmin omakseen kuin uskallettiin edes odottaa tai toivoa.

Työmatkaliikenteessä ei aina edes mahdu istumaan Pasilasta junaan noustessa, kun se on jo täyttynyt Helsingin päärautatieasemalla. Keravalla kyllä sitten viimeistään tulee tilaa.

Viikonloppuna on usein käynyt niin, ettei Lahdesta tulevassa junassa ole kuin hajapaikkoja jos niitäkään enää Mäntsälässä, kun juna on niin lyhyt (yksirunkoinen).

Vähentämisen sijasta olisi hyvä saada lisää vuoroja, jotka menisivät ehkä vain välillä Lahti - Kerava, jossa voisi sitten vaihtaa useaan eri junaan oman tarpeensa mukaan.

Ihmisiä on paljon muuttanut junaradan takia pois "pääkaupunkiseudulta", nyt heiltä viedään mukava ja ympäristöystävällinen matkustustapa.

Junamatkailu on huomattavasti mukavampi työmatkaliikenteessä kuin jokin muu matkustustapa. Siinä voi rauhassa ottaa aikaa itselleen ja tehdä kaikenlaista, jolle ei aina muuten mahdollisesti olisi aikaa päivänmittaan; esim. lukea, kuunnella musiikkia tai tehdä jopa käsitöitä. Voi myös tehdä töitä tietokoneella, jos haluaa pidentää työpäiväänsä.

Ehdottomasti tarpeellinen rata sekä kannatettava ja kansoitettu junalinja.

Vaikka junan tunnus on Z, ei se kuitenkaan tarkoita, että matkustajat nukkuisivat, eivätkä nousisi pitämään ääntä saavutetuista etuuksistaan. Toivottavasti asiasta lopullisen päätöksen tekevät päättäjätkään eivät nuku tai näe omituisia päiväunia.

ajokortiton ja kohta ilmeisesti junavuoroton
Vieras

#22 Lisää z-vuoroja eikä suinkaan vähennyksiä

09.09.2010 14:18

 

Kylläpä menee taas älyttömyyksiin, ensin rakennetaan rata isolla rahalla ja sitten supistetaan sen käyttöä; koettakaa nyt hyvät päättäjät keksiä jotain järkevämpää, Mäntsälästä Helsingin keskustaan kulkemiseen ei ole kuin yksi hyvä liikenneväline ja se on juna! Olen itse muuttanut Mäntsälään sen vuoksi että pääsee suht kätevästi töihin, pitänee kait muuttaa takaisin Helsinkiin tällaisesta maaseutupitäjästä jossa ei mikään näytä toimivan, kaikessa vaan supisetaan palveluja. Jos ei veronmaksajien tulot kelpaa niin...

Tulkaahan jossain välissä katsomaan millainen matkustajamäärä on normaalina arkiaamuna Mäntsälän asemalla, laiturille hyvä kun mahtuu turvallisesti seisomaan, saati sitten että saisi vielä istumapaikan kaverin kanssa samasta "loosista".

Vuoroja pitäisi lisätä entisestään, laittakaa lähtöjä lisää klo 8.10 ja 8.40 sekä Hgistä 16.10 ja 17.10, näiden sijasta voisi karsia pari päivälähtöä ja joku Keravalle menevä vuoro, niin olisi moni veronmaksaja tyytyväinen ja toisi tämäkin lisää asukkaita Mäntsälään.

Markku Rytkönen
Vieras

#23 Valtion rahankäyttö

09.09.2010 16:09

Onhan tämä hallitus toiminut tosi "hienosti"....rahaa on kyllä kylvää Kreikkaan,mikä ei tule koskaan nousemaan ja miksi niin tekiskään kun EU rahoittaa, suomi muiden joukossa konkurssikypsää valtiota,miksi?sieltä tulee vaan oliiveja ja oliiviöljyä...jeesus,mitä touhua,toivottavasti äänestäjät tajuavat,mitä täällä touhutaan

Uskomatonta
Vieras

#24 Miten käy kasvavien radanvarsipaikkojen, kuten Mäntsälän?

09.09.2010 16:59

Jos näin harvakseltaan kulkevan junan vuoroja ruvetaan harventamaan, ei esim. Mäntsälä varmastikaan kiinnosta tulevaisuudessa asunnonostajia. "Junayhteys joka toinen tunti" ei liene kovin vetävä myyntivaltti asunnonmyynti-ilmoituksessa. Sääli Mäntsälälle! Sääli myös Lahti-Helsinki -väliä jo autoileville, koska ruuhkat tulevat taatusti lisääntymään ja työmatka sitä kautta pidentymään, kun yhä useampi radanvarren asukas siirtyy moottoritielle.

Nyt täytyisi uskaltaa toimia juuri päin vastoin kuin mitä ollaan suunnittelemassa: Z-junalle ehdottomasti lisää vuoroja!

hölmöläisten hommaa
Vieras

#25 tyhmin juttu ikinä

11.09.2010 08:55

uus rata rakennettu,junat on täysiä ja ihmiset on saatu muuttamaan radan varsi paikkoihin,kasvukehitystä tapahtunut ja kasvaa edelleen!. nyt pitäisi lisätä vaunuja ja ruveta ajamaan tihemmim,että kasvu jatkuisi ja toiminta muuttuisi voitolliseksi, niin mitä tehdään, ajetaan liikennettä alas,siis kasvavaa toimintaa ajetaan alas! tyhmenpää juttua en oo ikinä kuullu! tämähän tietty romahduttaa radanvarsi paikkojen tonttien arvoa ja nostaa taas helsingin arvoa. markkina peliä,sitähän tämäkin vissiin on sitten.