Adressi Seinäjoki–Jyväskylä –välisen taajamajunaliikenteen supistamista vastaan

ihme touhua täällä Suomessa
Vieras

#1

15.09.2010 07:53

- eikös Seinäjoki-Jyväskylä välillä ole edelleen kiluttavat raiteet? Jos rälläköisi ja hitsaisi puskusaumoihin pari hammaspalaa "sillaksi" niin loppuisi se. Miksei niin tehty jo sata vuotta sitten.

Ja pikajunan vaunuista saisi yhä hiljaisempia siten, että (eteisen ja matkustamon välisiin) välioviin vaihtaisi harjasten tilalle kunnon tiivisteet.

Junista (malleista riippumatta) ulospäin kantautuvaa melua puolestaan saisi merkittävästi vaimennettua peittämällä vähintään telien sivustat esim polyuretaanimatoilla, olisi se kaikin puolin parempi vaihtoehto kuin meluvallit ratojen varsilla.

- pohjan kautta matkustamoihin tuleva melu vaimenisi samaten polyuretaanimatolla.

Ja entäs sitten näitten vanhojen sinisten pikajunanvaunujen päällemaalaaminen nykyisellä vaaleanvihreän teemalla? Samoin veturit voisi maalata.

Uuden kaluston hankkimista piiloviestinnällisesti perustellaan sillä että annetaan vanhan kaluston ruostua käsiin, miksi? Kyllähän vanhan kaluston saa pikkuinvestoinneilla päivitettyä eteenpäin aina sitä mukaa kun ilmenee tarvetta. No ei semmoisilla 220 km/h nopeuksiin päästä, mutta nopeuden kasvaessa myöskin junaonnettomuuksien riski ja vakavuusaste kertautuen kasvaa. Ei ole kukaan täällä Suomessa vielä unohtanut sorkkarautaa kiskoille mutta joku tenava senkin tempun vielä tekee. Sen jälkeen joko raiteet piikilanka-aidataan, asennetaan lämpökameroita tietyin välein tai sitten kehitetään joku lasersilmäinen puhdistusvaunu joka kulkee muutaman sata metriä ennen jokaista junaa - tai joku muu insinöörien taidonnäyte. Luulisin että piikkilanka-aidataan koska se voidaan markkinoida myös sillä ettei hirvet jää junan alle.

Puolestaan mitä tulee siihen että lipunhinnoilla pyrittäisiin pitämään junien täyttöasteet aisoissa, niin päivittämällä vanhaa kalustoa ei lipunhintojen pitäminen korkeina olisi enää kovinkaan perusteltua, mutta matkustajamäärien kasvun voisi pitää hallinnassa samoin kuin nykyäänkin väliaikaisratkaisuina eli suositut junat on pilkottu kahteen perätysten matkaavaan junaan. Lipunhintojen pitäminen korkeina sillä verukkeella että korkeat hinnat kompensoivat verotuloja, ei ole ympäristön kannalta perusteltua, sillä edelleen matkan taittaminen yksinajona henkilöautolla meinaa olla junalippua edullisempaa.

Junalippujen hintojen pitämistä korkealla vaativat myöskin bussikuskit bussiliikenteen kilpailukyvyn ylläpitämiseen vedoten. Mutta hetkinen, eihän edelleenkään bussilinjat olisi kannattavia ilman valtion tukea. Toisilla bussireiteistä syynä tähän harva asutus, toisilla taas se, että ajavat samoja reittejä kuin junat - hyvä ettei rinnakkain junan kanssa. Ja tästä valtion tuesta kaiketi johtuu sekin, että kannattaa omakotitalon kokoisella bussilla kuljettaa keskimäärin viittä maksavaa matkustajaa (sekä matkahuollon pakettilähetyksiä). Kun puolestaan ilman valtion tukea bussiliikenteelle, bussireitit - aivan kannattamattomimmatkin, sanoisin - ajettaisiin tilatakseilla kannattavuuden huidellessa kirkkaasti plussalla vaikka suositumpia välejä ajettaisiin useammalla perättäisellä tilataksilla: Bussien keskimääräinen polttoaineenkulutus on luokkaa 40 ltr/100km, tilatakseissa ja minibusseissa puhutaan 10-15 litrasta/100km.

Junavuorojen säilyttävä!
Vieras

#2 #2

15.09.2010 09:24

Illan Seinäjoki-Jyväskylä ja Jyväskylä-Seinäjoki junavuoroja ei saa lopettaa! Vuorot ovat elintärkeitä niin opiskelijoille ja työntekijöille kuin pienten taajamien välisien sosiaalisien suhteiden ylläpitämiselle.

 

Jos lakkauttamisen perusteena on säästöt, eikö päiväjunat Vaasa-Jyväskylä ja Jyväskylä-Vaasa ole parempi lakkautuskohde. En kannata minkään vuoron lopettamista, mutta päiväjunissa on vähemmän matkustajia kuin iltajunissa. Varsinkin perjantai ja sunnuntai-iltaisin iltajunat ovat ihan täynnä. Uskon, että tämä vuoro on kannattava myös VR:lle.

 

VR:n on viime vuosina panostanut ympäristöasioihin ja ns. vihreään matkustukseen.

http://www.vr-konserni.fi/fi/index/vastuullistatoimintaa/ymparisto/ymparistolupaukset_19.html

Sivuilta käy ilmi VR:n ympäristölupaukset, mm: "6. VR parantaa matkaketjujen toimivuutta ja lisää yhdistettyjä kuljetuksia". Tämä ei mitenkään toteudu, jos ko. junavuoro lakkautetaan. Mahdollinen lakkautus vain pakottaa ihmiset yksityisautoiluun, joka ei ole ympäristöystävällistä. Ja miten VR on ajattelut saada opiskelijat eri taajamista välillä Seinäjoki-Jyväskylä opiskelu- ja kotipaikkakunnilleen, kun alaikäiset eivät tietenkään voi itse ajaa autolla ja välillä ei muita julkisenliikenteen vaihtoehtoja ole.

 

Toivottavasti mahdollisimman moni allekirjoittaa addressin ja laittaa sähköpostia vaikka suoraan Ari Vanhaselle tai muulle asianosaiselle.

Anne Heinonen
Vieras

#3

15.09.2010 10:48

Lapseni kulkee tällä junalla!

Mervi Korkeala
Vieras

#4 Elintärkeä junaliikenne

15.09.2010 17:03

Me Pihlajavedellä asuvat olemme olleet todella iloisia tästä junien yhteydestä eri suuntiin etelään ja pohjoiseen. Olemme mieheni kanssa eläkeläisiä ja käytämme junaa aina, kun matkaamme Helsinkiin tai sukuloimaan Kuopioon ja pohjoiseen. Matkustaminen on mielyttävää  helppoa ja edullista.

Nuoria opiskelijoita ja varuskunnassa paljelevia sekä työmatkalaisia helpottavat nämä suorat yhteydet.

On todella järkyttävää, että edes ajatellaan supistaa tätä rataosuuden liikennettä. Päättäjät istuvat liikekeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla. He sitten päätävät asioista, jotka koskevat kipeimmin syrjäpaikkakuntia ja maaseutukaupunkeja.

Me taistelemme!

 

Paula Jartti
Vieras

#5

16.09.2010 16:41

Pääsee helposti  käymään entisellä kotiseudella.

Käytän aina junaa, joka lähtee Helsingistä 14.30 ja jatkaa Haapamäelle 16.15 Tampereelta ja vaihto  Jyväskylästä Haapamäellä  ja on Pihlajavedellä klo.18.

 

Irja Kallio
Vieras

#6

16.09.2010 20:01

Tärkeä juna Helsinkiin lasten luo ja takaisin.

Juna-aika on juuri sopiva ja nopea vaihtaa.

Vieras
Vieras

#7 Re: kuinka tämä sinun kirjoituksesi liittyy junaliikenteen supistamiseen ko. rataosuudella?

17.09.2010 14:26

Matti Leppävuori
Vieras

#8 Uusi yhteys

18.09.2010 11:10

Kun herrat päättivät nopeuttaa Seinäjoki-Vaasa radan liikennettä viidellä minuutilla sähkoistämällä   radan, esitän seuraavaa:

Nykyinen Jyväskylä -Vaasa junayhteys muutetaan Jyväskyl-Kaskinen yhteydeksi.

Kaskinen Seinäjoki väli on tiheään asuttu ja seutu tarvitsisi syöttöyhteyden Seinäjoelle nopeisiin sähköjuniin.

Nyt pitäisi Jyväskylä - Seinäjoki radan kuntien olla yksimielisä ajamaan esitämääni asiaa Suupohjan kuntien kanssa  liikeenneyhteyksien säilyttämiseksi.

Tuimah
Vieras

#9 Ei näin

18.09.2010 13:53

Tämä juna on ainoa mahdollisuuteni päästä opiskelupaikastani Ähtäristä kotiin Vaasaan viikonlopuksi :'( Sitä ei saa poistaa!!!

Matti Järviö
Vieras

#10

19.09.2010 11:41

Tämä junavuoro on tärkein, jos asioi Jyväskylässä. Kaikki palvelut, kuten verotoimistokin on siirtymässä sinne.  Keskussairaalakin sijaitsee Jyväskylässä ja matkustaa täytyy junalla.

Kalevi Lystimäki
Vieras

#11 BIOENERGIAVÄYLÄ

20.09.2010 19:07

Rata kulkee halki metsäisten seutujen ja näyttää muodostavan tärkeän väylän puuenergian pääsemiseen mukaan luotettavasti uudistuvan energian toimitusketjuun.

Eila Mäkinen
Vieras

#12 Kulkuyhteydet

22.09.2010 11:34

Mielestäni kaikilla pitää olla samanlaiset kulkuyhteydet vaikka ei autokorttia olisikaan. Onhan se helppoa isoissa kaupungeissa kulkea ja lähteä, linja-autot kulkevat melkein 15 min. välein. Miten olisi Helsingissä, jos 2 autoa/junaa kulkisi aamulla/päivällä keskustaan ja 2 illalla kottiin päin? Jos myöhästyt päiväjunasta saat odottaa 3,5 tuntia seuraavaa kulkupeliä. (junaa n. 6 tuntia) Tämä onnistuu syrjäseudulla, mutta lisä vähennys asettaa ihmiset vielä enemmän  eriarvoiseen asemaan. Kokeilkaapa tätä helsingissä.

Kommentoija
Vieras

#13 Kulkuyhteydet.

22.09.2010 13:19

Ehdottomasti tästäkin asiasta päättäville samanlainen kokeilu, kuten Eila Mäkinen (#12) ehdottaa.

Itse olen kotoisin Pohjanmaalta, ja aina siellä käydessäni käytän nimenomaan näitä vuoroja, jotka aiotaan supistaa. Vaikka jotkut pätkät korvattaisiinkin busseilla, on 2-vuotiaan kanssa rasittavaa istua autossa; junassa saa sentään juoksennella eikä tarvitse istua pönöttää turvavöissä. Sitä paitsi, saako busseihin turvaistuimet, esimerkiksi tilaamalla VR:ltä etukäteen, vai pidänkö lasta sylissä? Sepäs kuulostaa turvalliselta!

En ymmärrä, kenen päähän tämäkin ajatus on pälkähtänyt.

Vr on kaikkea muuta kuin vihreä ajaessaan ihmiset käyttämään omia autojaan!

keskittämiseen kyllästynyt. SMP
Vieras

#14 www.lamminkoski.com

22.09.2010 20:28

Ähtärin äänikuningattaren kotisivuilla oli aiheesta selvitys jo viimme kesällä. Luettavissa edellen. ÄHTÄRIN edellinen johtaja istui juuri niissä neuvottelukunnissa, joilla yhteydet menikin. Myöhässä on keskustan poikain huutaa tuuleen pappi ja lukkari poika olivat asemalla kun jonat meni.

Nehän purjehtivat vanhojen poliittisten puolueiden reuna-alueita näivettävän keskittämisen, aluepolittikan ikeensä alla. Turhaa höpöttää Ähtärin poikainkaan mitään, kun valtion palveluja keskitettäessä vain Seinäjokeen ja pois ihmisten läheltä.

Kansa on jo herännyt näivetys tilan näkemään. Eihän reuna-alueille tule enää työntekijöitäkään kuin sopivia. Pätevät eivät hae enää reuna-alueille. Sehän palvelee taas smaa näivetys linjaa KESK. KOK.DEMARIT.

Seija Keinänen
Vieras

#15 Juna kulkee

22.09.2010 21:54

Ei kaikki halua asua ruuhkasuomessa. Antakaa mahdollisuus ihmisten myös asua pikku paikkakunnilla ja siihen tarvitaan yleisiä kulkuneuvoja. Juna on hyvä menopeli!!!

Äänestäjä
Vieras

#16 Ajat muuttuvat

23.09.2010 07:50

Menen niillä junilla aina välillä Tikkurilasta (Vantaa) Eläinpuistoon (Ähtäri) tai takaisin niin kauan kuin minä kuljen ja ne kulkevat.

Se aika meni jo, jolloin Pihlajavedellä asui 2000 ihmistä ja sen niminen kunta oli olemassa. Ei ole junat Töysän asemalla pysähtyneet aikoihin ja ympäröivän kylän nimikin vaihtui jo aikoja sitten Töysän asemankylästä Hakojärveksi. Entisellä Ähtärin asemalla pyörii nyt muut kuin VR:n porukat. Potentiaalisten matkustajien määrä on siinä mielessä laskenut, että väki on muuttanut muualle. Ajat ovat muuttuneet ja ihmiset liikkuvat enemmän työssä ja varsinkin vapaa-ajalla, jota on huomattavasti enemmän kuin 100 vuotta sitten. Ei silloin tainnut olla ympäristöystävällisiäkään näin paljon eikä rahaa.

Eduskuntavaalit ovat ensi keväänä ja aioin äänestää ehdokasta, joka on tässä asiassa meidän kanssamme samoilla linjoilla. Seuraan mielenkiinnolla, riittääkö ympäristön ystäviä junavuoroja vähentämään.

Markku Tawast
Vieras

#17 Kiskot vievät Ähtäriin

23.09.2010 08:08

Kun kiskot on kerran rakennettu, pitää niillä olla myös liikennettä. Tämä on harvoja poikkiratoja, jolla on kannattavaa henkilöliikennettä.


Vieras

#18 Ainoa mahdollisuus

23.09.2010 12:15

Kyseiset junavuorot ovat ainoa mahdollisuus kulkea opiskelupaikkakunnan ja kotipaikkakunnan välillä kun ajokorttia ei vielä ole!


Vieras

#19 :/

23.09.2010 20:24

Uskomatonta :( Tämä junavuoro on ollut itsellä ainakin kovassa käytössä kun kuljen opiskelupaikkakunnalta (Seinäjoki) harva se viikonloppu kotikonnuille Jyväskylään. Toki Jyväskylään pääsee Tampereenkin kautta mutta kalliimmalla ja  Tampereella muutaman minuutin vaihtoaikakin tuntuu tuskalta kun toisessa kädessä laukku ja toisessa elukoitten kantokoppa.

 

fatouma ben aziza
Vieras

#20 EI

24.09.2010 12:02

Ei saa poistaa nitää viimesiäkin yhteyksiä!!!!! Mielummin lisätä niitä!!!

Lee
Vieras

#21 Ihme juttu

24.09.2010 14:05

Merkilliseltä tuntuu juuri noiden junavuorojen lakkauttaminen. Opiskelijapoikieni kertoman mukaan ovat (ainakin viikonloppuisin) täysiä. Luulisi päiväjunayhteyksien olevan tarpeettomampia, jos nyt jostain pitää karsia ..

Varmaan VR nyt sitten muuttaa myös hintapolitiikkaa siten, että Tampereen kautta kulkevat junavuorot välillä Seinäjoki-Jkl ovat samanhintaisia kuin taajamajunayhteys  ;)

Pirjo Hannuksela
Vieras

#22 Vaasa -Alavus

24.09.2010 18:29

Juuri tällä lakkautettavalla junalla matkustan kesäperjantaisin mökille. Vaasa-Alavus välillä. Kuinkas ensi kesänä?

 

 

Pekka Kaunismaa
Vieras

#23 VR taktikoi

27.09.2010 15:31

Juuri tämän junaparin lakkauttaminen on omituista, sillä junalla liikkuu varsinkin perjantaina ja suunnuntaina paljon opiskelijoita ja muuta väkeä, jotka vaihtavat maisemaa viikonlopuksi.

Jäljelle jää vuorot Jyväskylästä 7.33 ja 10.33 ja Seinäjoelta 10.34 ja 19.34. Varsinkin Jyväskylän suunnastajäljelle jäävät yhteydet eivät palvele liikennetarvetta. Nyt leikataan kannattivin vuoropari ja seuraavaksi menevät loput, ennustelen.

Jos leikattava olisi, itse valitsisin Jyväskylästä 10.33 ja Seinäjoelta 19.34 lähtevät vuorot.

Vieras
Vieras

#24 VIRHE adressissa

27.09.2010 21:16

#1: ihme touhua täällä Suomessa -  

 Ei jyväskylästä 16.33 lähtevää vuoroa ole aiottu lopettaa, vaan 10.33 vuoro !!!!!

Vieras
Vieras

#25 Re:

27.09.2010 21:19

#5: Paula Jartti -  

 Niin tätä junaahan ei ole kukaan lakkauttamassa, lähtee edelleenkin jyväskylästä 16.33, haapamäeltä 18 aikaan seinäjoen suuntaan....