Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä


Vieras

#1101 Re: Re: Re: Re: MUSTA LISTA

30.11.2011 19:36

#1094: D.O.A. - Re: Re: Re: MUSTA LISTA

Pääsihän se Tuijakin loistamaan!
Päivitetty 30.11.2011 18:20, julkaistu 30.11.2011 17:15

Tornion perusturvajohtaja Kaisu Norrkniivilä pitää uutisointia herjaavana

Kuva: Tuuli Truhponen
Matti Nikkilä

http://www.pohjolansanomat.fi/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobkey=id&bl...


Tornion perusturvajohtaja Kaisu Norrkniivilä ei kommentoi häntä koskevaa uutisointia.

 

Tornion perusturvajohtaja Kaisu Norrkniivilä ei halua kommentoida häntä koskevaa uutisointia.

– Olen sitä mieltä, että tämä homma on lähtenyt hanskasta. Tässä on niin paljon virheellistä tietoa ja herjaa, että en enää pui asiaa omasta puolestani lehtien palstoilla, vaan asiat selvitetään nyt muuta kautta.

Norrkniivilä saa puolustajan Tornion sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Tuija Palosaaresta. Palosaari pitää uutisointia ajojahtina Norrkniivilää kohtaan. Palosaari itsekin vaikuttaa puhelimessa kiihtyneeltä asiasta.

– Moni kahdella pallilla istuva käyttää tilannetta hyväkseen. Kaisun osaaminen on asiakaslähtöisessä palveluiden kehittämisessä ja siinä hän on osoittanut kykynsä.

Uutisoinnilla lisätään hänen mielestään turhaan perusturvajohtajan taakkaa. Vaikka asiat henkilöityvät Norrkniivilään, Palosaari muistuttaa, että päätöksiä tekevät kunnan luottamushenkilöt.

– Toivottavasti Kaisu jaksaa jatkaa edelleen hyvää työtään. Me noudatamme lautakunnassa hankintalakia.

Palosaari ihmettelee myös Ville Mattasen kirjoitusta Pohjolan Sanomissa. Yksi häiritsevä asia on se, että siinä listattiin Torniossa alasajettuja palveluita.

– Minkä me voimme sille, että Suojapirtti ja Hopearanta hinnoittelivat itsensä selkeästi pihalle.

 


Vieras

#1102 Re: Re: Re: Re: Re: MUSTA LISTA

01.12.2011 13:54

#1101: - Re: Re: Re: Re: MUSTA LISTA

Norrkniivilän kommentoimattomuus osoittaa jo aika paljon hänen asenteestaan ja pyrkimyksistään. Kyllä monelle varmaan kelpaisi 6600,-/ kk. ala-arvoisesti suorittamastaan työstä.

Rahaa pitää saada säkkikaupalla vaikka meriitit ja näytöt työstä, palkan eteen ovat todella surkeat.

Karun totuuden näkee jokainen terve järkinen Tornion terveys- ja sosiaalitoimen todella surkeasta tilasta, jos haluaa ja jaksaa hieman vaivautua ottamaan asioista selvää.

Kai nyt terve järkikin sanoo, ettei huonoilla meriiteillä nosteta palkkaa missään työpaikoissa/viroissa. Sairainta tässä on, että moinen palkan korotuspyyntö meni läpi Torniossa. Noloa


Vieras

#1103 Re: Re: Re: Re: Re: MUSTA LISTA

01.12.2011 19:20

#1101: - Re: Re: Re: Re: MUSTA LISTA

"Kaisun osaaminen on asiakaslähtöisessä palveluiden kehittämisessä ja siinä hän on osoittanut kykynsä."

 

Palosaari voisi kertoa edes yhden esimerkin Kaisun "asiakaslähtöisestä" toiminnasta?

verovelvollinen

#1104 Re: Re: Re: Re: Re: MUSTA LISTA

01.12.2011 22:55

#1101: - Re: Re: Re: Re: MUSTA LISTA

Palosaari toteaa:

"Kaisun osaaminen on asiakaslähtöisessä palveluiden kehittämisessä ja siinä hän on osoittanut kykynsä."

ja lisäksi..

"Me noudatamme lautakunnassa hankintalakia."

Laissa julkisista hankinnoista 30.3.2007/348 todetaan mm. seuraavaa: 

"Lain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden hankintojen tekemistä sekä turvata yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuolisia mahdollisuuksia tarjota tavaroita, palveluita ja rakennusurakointia julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa."

Koska Palosaari on sitä mieltä, että sos.ter.lautakunnassa noudatetaan hankintalakia niin sitten vain tehostamaan entisestään julkisten varojen käyttöä ja kilpailuttamaan kaikki terveys- ja sosiaalitoimen palvelut (CPV-koodi 85000000-9). 

Edistääksemme Torniossa laadukkaita hankintoja kannattanee seuraavaksi kilpailuttaa lasten päivähoitopalvelut (CPV-koodi 85312110-3).

pilppopäkä

#1105 Re: Re: Re: Voiko tämä olla oikeasti totta

03.12.2011 15:34

#1083: Kristontien mies - Re: Re: Voiko tämä olla oikeasti totta 

 Joopa joo.  Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä. että Norrkniivilä on ansainnut roiman palkankorotuksen työtehtävien lisääntymisen vuoksi.  Tavallaan huvittavaa on joidenkin kaupunginhallituksen jäsenten poliittinen populismi tässä asiassa.  Työmies on palkkansa ansainnut sanonta käy hyvin tähän asiaan. Hyvä Kaisu ja erittäin hyvä, rohkea Tuija Palosaari, juuri näin pitää toimia.

päkäpilppo

#1106 Re: Re: Re: Re: Voiko tämä olla oikeasti totta

03.12.2011 15:37

#1105: pilppopäkä - Re: Re: Re: Voiko tämä olla oikeasti totta

Minä kans haluan samanlaisen palkankorotuksen. Minullakin on työtehtävät lisääntyneet.

Huolestunut paikkakuntalainen

#1107 Kaisun puuhastelut

05.12.2011 01:43

Kuinka moni sulattaa Kaisun palkankorotuksen, ym. puuhastelut Tornion kaupungissa???
muistakaa!

#1108 Re: Re: Re: Outoa johtamista Torniossa

11.12.2011 17:09

#1092: - Re: Re: Outoa johtamista Torniossa

Kuntavaalit 2008 tuloksen perusteella seuraavat henkilöt päättävät Tornion (asukasluku 10/2011 22582 asukasta) veronmaksajien verovarojen käytöstä palveluheikentäjän palkankorotuksiin:

 

Tuija Palosaari KESK AINOASTAAN 122 ääntä
Eeva Lohiniva VAS AINOASTAAN 135 ääntä
Marianne Junes-Leinonen
KESK AINOASTAAN 163 ääntä
Kaisa Rättyä KESK AINOASTAAN 126 ääntä

Mari Doktare VAS AINOASTAAN 138 ääntä

Taimi Arvola
KESK AINOASTAAN 60 ääntä
Tuomo Heikkilä KOK AINOASTAAN 211 ääntä
Markku Taramaa KESK AINOASTAAN 308 ääntä
Simo-Pekka

#1109 Re: Re: Re: Re: Outoa johtamista Torniossa

12.12.2011 20:21

#1108: muistakaa! - Re: Re: Re: Outoa johtamista Torniossa 

 Kertokaahan miten Kaisu on heikentänyt Torniolaisten palveluja ?  Totuus esim. Suojapirtin ja Hopearannan kohdalla on se, että ne eivät pärjänneet tarjouskilpailussa alkuunkaan. Sama tilannehan oli myös aiemmin tässä ensihoito/sairaankuljetus asiassa, jossa mm. SPR hinnoitteli itsensä ulos.  On kohtuutonta syytellä perusturvajohtajaa, tai sosteria siitä, että toimivat kilpailutussääntöjen mukaan. En ole mikään Kaisu fani, mutta olen sitä mieltä, että johtajan ei tarvitse olla mukava, vaan riittää, että hän on pätevä.  Pätevyys mitataan usein rahassa, työtehtävien lisääntymisen vuoksi ymmärrän täysin Kaisun ( kohtuullisen )palkankorotuksen.

 


Vieras

#1110 Outoa on

13.12.2011 23:36

Suojapirtin kilpailutus meni uusiksi tarkoitushakuisesti. Suojapirtin ensimmäisen kilpailutuksen hinnat olivat avoimesti kaikkien nähtävissä kaupungin sivuilla. Reilua peliä?

Samaa on nähty vasta terveyskeskuksen osastonhoitajien paikkojen valinnoissa. Uusiksi valintaa kunnes löytyy sopiva. Reilua peliä?

Ensihoitoasiaa ei olisi tarvinnut kilpailuttaa uudestaan vain kahta vuotta varten. Uudella yrittäjällä ja työntekijöillä menee tuo aika opettelussa. Järkevää?

Hopearannan kilpailutuksesta löytyy siitäkin outoja piirteitä. Asia onkin markkinaoikeudessa.

Hopearanta ja Karungin palvelukoti on vanha sopimuskumppani, kuten Pelastusarmeijan päiväkotikin. Yksikään itseään kunnioittava vanhan kaartin poliitikko ei olisi kehdannut edes yrittää ajaa niitä alas. Ulkopaikkakuntalainen pantiin hoitamaan likainen työ. Ja ratkaisuja puolustellaan hankintalailla.

PTJ kykenee hoitamaan oman työnsä ohella parit muutkin akateemista koulutusta vaativat työt oman työnsä ohessa. Olisiko hieman löysiä omassa työssä kun ehtii...

J. Buska

#1111 totuus julki

15.12.2011 17:52

Ensihoitopalvelun puutteellinen valvonta ja alueellinen epätasa-arvo ovat uhka potilasturvallisuudelle

14.12.2011

Terveydenhuoltolaki edellyttää, että toiminnan on perustuttava näyttöön ja hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin. Terveydenhuollon toiminnan on oltava laadukasta, turvallista ja asianmukaisesti toteutettua. Terveydenhuoltolaki ja asetus ensihoitopalveluista eivät kuitenkaan ole parantaneet ensihoidon saatavuutta. Valvonnan puute, eriarvoisuus palvelujen saannissa sekä toiminnan laatuongelmat ovat nousseet esiin valtakunnallisesti.

Äkillisesti sairastuneen tai vakavasti loukkaantuneen tapahtumapaikalla saaman ensihoidon taso voi vaihdella kohtalokkain seurauksin maan eri osissa. Osassa sairaanhoitopiirejä ambulanssien henkilöstöltä edellytetään ensihoitaja AMK tai sairaanhoitajan tutkintoa, mutta lainsäädäntö sallii edelleen ambulanssien miehittämisen myös ilman terveydenhuollon ammattitutkintoa olevilla henkilöillä. Potilaan tilaan nähden riittämätön koulutus ja osaaminen on uhka potilasturvallisuudelle ja asettaa kiireellistä hoitoa tarvitsevat eriarvoiseen asemaan.

Tällä hetkellä tarkastellaan kriittisesti lääkäreiden tutkintotodistusten aitoutta. Samaan aikaan on kuitenkin mahdollista työskennellä ambulanssissa ilman minkäänlaista terveydenhuollon tutkintoa, terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvonnan ulkopuolella.

Suomen Ensihoitoalan Liitto ry on jo terveydenhuoltolain valmistelun yhteydessä ollut huolissaan edellä esitetystä tilanteesta. Sosiaali- ja terveysministeriölle 2010 antamassaan lausunnossa Suomen Ensihoitoalan Liitto ry on korostanut, että minimivaatimuksena ensihoitopalvelussa (ambulanssissa) työskentelemiseen tulee olla terveydenhuollon ammattitutkinto ja ensihoitotyön pätevyys. Lisäksi Suomen Ensihoitoalan Liitto ry on lähettänyt ensihoidon laatua, potilasturvallisuutta sekä pätevyys- ja kelpoisuusehtoja ensihoitotyössä käsittelevän kirjelmän Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira). Valvira ei ole toistaiseksi vastannut kirjelmään.

Suomen Ensihoitoalan Liitto ry ja TEHY ry ovat tiedottaneet sairaanhoitopiireille säädösten puutteellisuudesta henkilöstön pätevyys- ja kelpoisuusvaatimusten osalta. Kirjeessä on kehotettu sairaanhoitopiirejä huolehtimaan siitä, että ensihoitopalvelussa työskentelevillä tulee kaikilla olla terveydenhuollon ammattitutkinto.

Ensihoitopalvelun kilpailuttaminen on johtanut vakaviin ongelmiin. Äärimmilleen kiristetty kilpailu on johtanut siihen, että useiden sairaanhoitopiirien alueella toimivat tuottajat ovat ajautuneet vakaviin taloudellisiin ongelmiin. Suomen Ensihoitoalan Liitto ry on jo vuonna 2009 pyytänyt Sosiaali- ja terveysministeriötä kiinnittämään huomiota ensihoitopalvelun kilpailuttamisesta aiheutuviin ongelmiin. Suomen Ensihoitoalan Liiton näkemyksen mukaan kunnat ja sairaanhoitopiirit eivät hallitse ensihoitopalvelun kilpailuttamista niin, että laatu ja riittävä saatavuus (ml. lähtövalmius) turvattaisiin. Kirjelmässä tuotiin jo tuolloin esiin riski ensihoitopalvelun joutumisesta ”markkinahumun” ja erilaisten voittoa tavoittelevien sijoitusrahastojen omistaminen yritysryppäiden uhriksi.

Suomen Ensihoitoalan Liitto ry pitää välttämättömänä, että ensihoitotyössä työskentelevien pätevyys- ja kelpoisuusehtoihin puututaan. Säädöksiä tulee täsmentää niin, että ensihoitopalvelussa ei ole mahdollista työskennellä ilman terveydenhuollon tutkintoa. Tämä edellyttää ensihoitoa ohjaavan asetuksen muuttamista.

Sairaanhoitopiirien tulee huolehtia siitä, että ensihoitopalvelujen kilpailuttamisen lähtökohtana on ensihoitopalvelun tasa-arvoinen saatavuus. Palvelutasoa suunniteltaessa sairaanhoitopiireillä tulee olla käytettävissään myös ensihoitotyön käytännön ja hallinnon osaamista.

Suomen Ensihoitoalan Liitto ry
Heikki Sederholm
puheenjohtaja
0400454646
heikki.sederholm@sehl.fi

(Lähde: http://www.tehy.fi/tehy/ajankohtaista/?x22250=21817610)

rampo

#1112 Re: Outoa on

16.12.2011 18:34

#1110: - Outoa on 

 Ei ollenkaan outoa !  Outoa olisi, jos kilpailutuksessa hävinnyt valittaisiin palvelun tuottajaksi.

Tarkkana

#1113 Re: Re: Outoa on

16.12.2011 22:13

#1112: rampo - Re: Outoa on 

 rambon kannattaisi lukea "Outoa on" juttu uudelleen ja miettiä mikä on asian ydin... voi olla ettei se mee sulle jakeluun mutta kannattaa aina kokeilla.

Rampo

#1114 Re: Re: Re: Outoa on

20.12.2011 23:23

#1113: Tarkkana - Re: Re: Outoa on 

 Kuulehan nimim. Tarkkana.  Olemme kummatkin oikeassa, sinä vähemmän ja minä taas enemmän !

Simo-Pekka

#1115 maalaisjärkeä päätöksentekoon ...

23.12.2011 22:17

Sitä tuntuu moni kaipaavan, ihan syyttä. Mielestäni meitä kuntalaisia ovat parhaat edustamaan hyvin koulutetut ihmiset. Maalaisjärki on eräänlainen myytti, vailla todellisuuspohjaa. Tähän myyttiin tukeutuvat sellaiset valtuutetut/ehdokkaat, joiden koulutustaso on heikko, joillain jopa olematon. On selvää, että jos valtuutettu ei tunne edes kokouskäytäntöjä ja ajautuu lehtien palstoille selittelemään tekemisiään omaksi edukseen jälkikäteen, tyyliin, " kannatin, mutta olin toista mieltä ", niin ollaan ihan hukassa. Tällainen tempaus nähtiin esim. vajaa vuosi sitten paikallislehtien palstoilla, jossa keskustan valtuutettu lopulta puhui itsensä nätisti pussiin.

Vieras

#1116 Re: maalaisjärkeä päätöksentekoon ...

24.12.2011 05:02

#1115: Simo-Pekka - maalaisjärkeä päätöksentekoon ... 

 Oon ihan just samaa mieltä, kuin Simo Pekka.


Vieras

#1117 MALLIA KAINUUSTA!

25.12.2011 09:53

Terveydenhuoltolain yhtenä tavoitteena on parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta hoidon saatavuudessa (2§: ” Lain tarkoituksena on toteuttaa väestön tarvitsemien palvelujen yhdenvertaista saatavuutta, laatua ja potilasturvallisuutta”).


Sosiaali- ja terveysjohtajan ehdotus:
Sosiaali- ja terveyslautakunta tekee terveydenhuoltolakiin perustuvan ensihoitopalvelun palvelutasopäätöksen 1.1.2013 alkaen ensihoitokeskuksen esityksen mukaisesti. Samalla lautakunta toteaa, että toiminnan palvelutasopäätös edellyttää henkilöstön lisäystä ja määrärahavarausta vuoden 2012 talousarvioon verrattuna vuoden 2013 talousarvioon noin 1 milj.euroa.
Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.
(http://kafi.tutka.net/mk_paatokset/kokous/2011898-13.PDF)

2) Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti ensihoitopalvelun järjestämisestä 1.1.2013 alkaen, että ensihoitopalvelutoimintaa Hyrynsalmen, Puolangan ja Ristijärven toimipisteiden osalta ei kilpailuteta, vaan toiminta siirretään Kainuun maakunta-kuntayhtymän omaksi toiminnaksi 1.1.2013 alkaen. Samalla lautakunta totesi, että toiminnan muuttaminen ostopalvelusta omaksi toiminnaksi edellyttää uusien vakanssien perustamista ensihoitopalveluun 1.1.2013 alkaen ja niiden käyttöönottoa siinä vaiheessa kun se on toiminnallisesti tarkoituksenmukaista. Toiminnan siirtäminen omaksi toiminnaksi edellyttää vuoden 2013 talousarvioon noin 280.000-500.000 euron lisämäärärahavarausta.
(http://kafi.tutka.net/mk_paatokset/kokous/2011898-12.PDF)

 

http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194700020889/artikkeli/pula+hoitotason+ambulansseista.html


Vieras

#1119

30.12.2011 10:46

Tornio, rajattomien mahdollisuuksien kaupunki. =)

Vieras

#1120

31.12.2011 16:56

Suapa nährä mitä tuo medigruuppi vielä ehtii saada aikaseksi. Hyvähyvä.

Vieras

#1121 Re:

12.01.2012 18:36

#1120: -

Just joo.  Kyllä ämgeen toimintaa on kaikin keinoin yritetty kampittaa, mm. työntekijöiden ammattitaito on kyseenalaistettu useassa kirjoituksessa tälläkin palstalla , lisäksi jotkut ovat ottaneet  toiminnan silmätikukseen ja huudelleet isoon ääneen epäillyistä epäkohdista.  Ihan hävettää vaikken itse ole lokaa heitellytkään.

Tornion malli

#1124 "Oikeus on voittanut taas...."

14.01.2012 22:27


Vieras

#1125

15.01.2012 20:44

Eikös tämä Kaisu ole päättämässä Länsipohjan sairaanhoitopiirin ensihoidosta. Siis kun järjestämisvastuu siirtyy shp:lle. Mitä ihimettä tämä touhu on?