Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Matti Suopajärvi
Vieras

#751 sakupandalle vielä...& Re#749

15.02.2011 15:20

 

"Ei oikein ollut mielessä tällainen asioiden vatvominen kun päätin liittää sanani keskusteluun."

Keskustelupalstalla voi joutua keskustelemaan.

"Kyseessä on varmaankin 8.2.2011 ollut kokous johon oli laadittu kirjelmä. Kyseinen pöytäkirja kaikkine liitteineen löytyi tornion kaupungin sivuilta eikä siinä ollut mainintaa potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Vai tarvitsenko taas hyviä ja halpoja lukulaseja?"

Tarvit, on se siellä ihan selvästi vastuulääkärin sanomana liitteen loppuosassa jossa hänen vastineensa. "Olen ilmaissut Med Groupille huoleni ylipitkistä vuoroista useaan otteeseen, mielestäni ne vaarantavat ptls turvallisuutta.."

"Ykköslähdön autona näytti ainakin pari päivää sitten olevan vuonna 2011 käyttöönotettu auto."

Niin on, 7.1. lähtien. Siihen asti sopimuksen vastainen auto. Mainitsen asian sopimusrikkokirjeessä - vanha auto 1.1.-6.1.2011. Sen sijaan kakkoslähdön auto on yhä sopimuksen vastainen...uusi lupeissa maaliskuun puolivälissä.

"Sopimus toki sanoo ettei pelastajia saa käyttää, koska eivät ole terveydenhuollon ammattilaisia, mutta eikös myös lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja ole myöskin poistettu terveydenhuollon ammattihenkilöistä?"

Ei ole. Lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja kuuluu sen lisäksi myös sopimuksen hyväksymiin koulutuksiin.

"Järjestämisvastuu säilynee edelleen kunnilla, SHP vaan sanelee säännöt sille."

Eikun sh-piirillä.

"Toivotaan että kaikki pitävät keskustelun asiapohjalla eivätkä turvaudu provosointiin."

Jep. Viimeaikaisenkin valossa samaa toivon minä.

 

matti

 

PS:

Re#749: Ilkka Kapraalilta saadun tiedon mukaan sopimusrikkopaperi vastineineen menee KH:een.

 

sama

 

 

 

 


Vieras

#752

16.02.2011 18:50

"Mielestäni nykyisin ensihoitoalalla on ajoittain havaittavissa terveen itsekriittisen nöyryyden puutetta joillakin ensihoitotyöntekijöillä. Joku voi jopa ajatella vuoden tai parin ensihoitotyön kokemuksella (jopa vain sijaisuuksia tehneenä) olevansa kaiken nähnyt ja kokenut, mitä ala vain voi antaa ja pyrkiä vaikka puoliväkisin esim. ensihoitopalvelun esimiesasemaan jos sellainen jollakin organisaatiolla sattuu olemaan tarjolla. Tietyn tyyppinen terve itsevarmuus alalla on kylläkin jopa suotavaa, mutta sitten kun "muutaman kovan keikan kokemuksella kuljetaan kylillä takki auki henkseleitä paukutellen", niin tämä ilmiö alkaa tuntumaan jopa vaaralliselta."

Höpö höpö!Kyllä ne kollegat pian tälläiset alas tipauttaa. Kukaan ei ole täydellinen ensihoitaja , aina on opiskeltava lisää ja pysyttävä ajan hermolla. Eiköhän olisi parempi tälläkin seudulla puhaltaa yhteen hiileen, katsos kun koskaan ei voi tietää milloin kohteessa kentällä tiiminä toimitte.
Juha Buska
Vieras

#753 Re:

16.02.2011 21:10

#752: -

"Eiköhän olisi parempi tälläkin seudulla puhaltaa yhteen hiileen, katsos kun koskaan ei voi tietää milloin kohteessa kentällä tiiminä toimitte"

Tämä juuri olisi varsin toivottavaa. Se tästä bisneksen riepottelemasta ensihoitoalasta vielä puuttuisikin, että ensihoitotyöntekijät asettautuisivat toisiaan vastaan.

Kohtuu pitkään ensihoitoalaa intensiivisesti seuranneena ja kokeneena en kirjoittele omalla nimelläni ihan mitä tahansa, joten en myöskään siedä nimettömiltä mitään "höpö höpö" kommentteja.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

17.02.2011 00:53


Pertti Ilmarinen; ensihoitaja
Vieras

#755 Tekopyhyyttä

17.02.2011 13:53

#753: Juha Buska - Re:  "Se tästä bisneksen riepottelemasta ensihoitoalasta vielä puuttuisikin, että ensihoitotyöntekijät asettuisivat toisiaan vastaan."

 Voi tuota suurta tekopyhyyttä, mitä osoittaakaan mies, joka on jo monta kuukautta vain lietsonut eripuraa hoitajien välillä. Puuttuu vain oma kuva ja päätä ympäröivä sädekehä. Vai osoittaako suurta toisten ensihoitajien kunnioittamista Medigrupin työntekijöitten jatkuva mollaaminen?

sairaanhoitaja
Vieras

#756 Mites son Outi ?

17.02.2011 18:06

Niinkuin itse aikaisemmin mainostit, niin sinulla on johdettavana, koulutuslautakunta, henkilöstöjaos ja vesiyhtiön hallitus. Voisitko niiden kautta vaikuttaa tähän ensihoito asiaan ? Minusta tuntuu siltä, että olet evääs syönyt tässä asiassa ! Yhtä asiaa ihmettelen. Kun olet kerran niin hiton hyvä, niin mikset ole kaupunginhallituksessa päättämässä ISOISTA asioista ?
Vieras
Vieras

#757 Re: Tekopyhyyttä

17.02.2011 20:49

#755: Pertti Ilmarinen; ensihoitaja - Tekopyhyyttä

Nyt haukut väärää puuta. On kyse ihan valtakunnallisesti ensihoidon tason pitämisestä sillä tasolla mille ollaan päästy, luulisin. Me täällä Torniossa saamme ollaa huolissaan tästä kaikesta. Ei ihmisiä olla mollattu vaan asiat ja sopimusehdot riitelee (toki jos kaksi vastaalkajaa neuvoo toinen toistaan ei siitä hyvää seuraa... niin henkeleitä paukutellaan).

Me jotka olimme Tornion hoitotasoon tyytyväisiä, meitä risoo tälläinen nykyinen meno.

Sopimusehdot on tehty noudatettaviksi ja nyt Tornion rakkaat päättäjät katseleva sormien välistä, ettei vain tarvis myöntää olevansa väärässä.

Kokeneet työntekijät ja vielä paikallistuntemus. Se riittäisi minulle. Ei tuleville "pörssiyhtiöille" (vai joko tuo mg on pörssissä.)

Vieras
Vieras

#758 Re: Mites son Outi ?

17.02.2011 21:22

#756: sairaanhoitaja - Mites son Outi ? 

 Minäkin haluaisin tietää, toimiiko Outi tämän asian eteen vai ei.  Kovin on ollut hiljaista kivenmurikoitten nakkomisen jälkeen !!!  Isot vaalit on ovella, tarttis varmaan tehdä jotakin, jos kykenee !!!

Vieras
Vieras

#759 Re: Tekopyhyyttä

17.02.2011 22:23

#755: Pertti Ilmarinen; ensihoitaja - Tekopyhyyttä

Voisitko ystävällisesti linkittää tästä viestiketjusta  seuraavaan viestiisi kaikki ne mollaamiset ja eripuran lietsomiset, joista syytät Juha Buskaa. Olen alusta saakka seurannut tätä keskustelua eikä minulle kyllä ole sellaista mielikuvaa hänen kirjoituksistaan jäänyt??!!

 

Juha Buska
Vieras

#760 Re: Tekopyhyyttä

18.02.2011 09:49

#755: Pertti Ilmarinen; ensihoitaja - Tekopyhyyttä

Kiitos "Pertti" kannanotostasi. Arvostan sitä, että uskallat antaa painavaa kritiikkiä kannanottoihini ja vielä "omalla" nimelläsi. Liekö opintosi vielä kesken vai eikö tietosi ole jostain syystä päivittyneet julkiterhikkiin (https://julkiterhikki.valvira.fi/)? Mainitsemastasi "sädekehästä" en ole havainnut jälkeäkään, vaikka varsinkin kuluneen syksyn aikana jouduin kovastikin harjoittamaan kriittistä "itsetutkiskelua".

Kuten jossain aiemmissa kannanotoissani olen todennut, on ensihoitoalalla työskentelevien koulutus- ja kokemustausta varsin kirjava edelleen ja esimerkiksi "ensihoitaja"-nimike on tavallaan "lainsuojattoman" asemassa. Ensihoitaja-nimikettä voidaan pitää ns. yleisnimityksenä ensihoitoalalla työskenteleville henkilöille, vaikkakin maassamme on vuodesta 1998 ollut ensihoitaja AMK-koulutus. Nämä rekisteröidään kuitenkin sairaanhoitajina terveydenhuollon laillistettuihin ammattihenkilöihin (http://www.valvira.fi/luvat/ammattioikeudet).

On varsin kunnioitettavaa ja jaloa puolustaa ns. "ruokkivaa kättä", niin minäkin tekisin. Jostain syystä mieleeni juolahti Hietasen lausahdus Tuntemattomassa sotilaassa: "Kui helvetin taval sitä voi oikke rakasta rätei ja lumpui. Jokku rakastava nätei flikoi, ja sen mää kyl ymmärrä. Mut kuin helvetin taval lumpui? Ei, mää olen mahrottoman hämmästyny. Mää ihmettelen kauhiast tämmöst. Mää ole niinku klapil päähä lyäty."

Olisitko "Pertti ensihoitaja" ystävällinen ja osoittaisit aiemmista kannanotoistani viitteet missä kohdin olen lietsonut eripuraa hoitajien välillä ja missä kommenteissani olen mollannut jotain ensihoitopalvelua tuottavaa organisaatiota. Myönnän kyllä, että kirjoitin omista negatiivisista kokemuksistani työntekijänä erääseen yksityiseen ensihoitopalvelua tuottaneeseen organisaatioon liittyen, mutta en mielestäni ole maininnut yhtäkään palveluntuottajaa nimeltä.

Tämän adressikeskustelun ydinasiahan on kuitenkin vaikuttaminen Tornion ensihoitopalvelun laadullisiin tekijöihin ja mielestäni keskustelua voitaisiin laajentaa koskemaan koko sairaanhoitopiirin ensihoitopalvelua. Varsinkin kun uusi terveydenhuoltolaki tekee tuloaan ja ensihoidon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta sairaanhoitopiireille.

Ensihoitaja etelästä
Vieras

#761

18.02.2011 12:55

Yksityisen uuden työehtosopimuksen neuvottelut ovat käynnissä. Nyt olisi hyvä aika asettaa painetta neuvottelijoiden suuntaan jos haluaa oikeasti parantaa ensihoidon laatua ympäri maata. Palkkaukseen ja varallaolon määrään vaikutetaan juuri siellä päässä. Yritykset ei juuri itse näihin asioihin voi vaikuttaa kuitenkaan.

Jos MG ei olisi voittanut Torniota niin sen olisi tehnyt joku muu yksityinen ja luulenpa, että suunnilleen samanlaisilla järjestelyillä kuin nyt vuoden alusta. Firmoilla SPR mukaan lukien kun ei ole juuri ollut tapana tehdä mitään tappiolla. Harvoin myöskään tarjota parempaa palvelua kuin mistä on kunnan kanssa sovitaan juurikin niiden menojen vuoksi.

Jos palkkaehdot ja työajat saadaan työehtosopimukseen asiallisiksi varmasti myös yksityisille hakeutuu pitkän työkokemuksen omaavia tekijöitä töihin vielä enemmän. Syyttävä sormi siinä määrin menee usein nyt väärään osoitteeseen. Ehkä se onkin niin, että bisnes ei sovi alalle, mutta todennäköiseltä näyttää ettei se ole ihan heti poistumassakaan. Ja itseasiassa ympäri eurooppaa/maailmaa on järjestelmiä joissa palo-/pelastuslaitos ei järjestä ensihoitoa ja silti tulokset ovat hyviä. Se vaakuna hihassa kun ei juuri paranna kenenkään tieto-taitoa yksinään.

Nyt olisi aktiiveilla "oikeasti" mahdollisuutta tuoda ääntä kuuluville asiassa joka niin monesti unohdetaan. Matala palkka ja huonot työajat saattavat olla enemmän oire kuin syy ja siihen syyhyn on puututtava niin kentällä ja hallinnossakin.

Matti Suopajärvi
Vieras

#762 Re:

18.02.2011 12:59

Puhut pitkälti asiaa. Yksi lyhyt kommentti...

"Jos palkkaehdot ja työajat saadaan työehtosopimukseen asiallisiksi varmasti myös yksityisille hakeutuu pitkän työkokemuksen omaavia tekijöitä töihin vielä enemmän. Syyttävä sormi siinä määrin menee usein nyt väärään osoitteeseen."

Hakeutuminen ja pääseminen eivät ole sama asia. Tästä on tässä adressissa pitkälti kyse.

matti

 

 

 

 

 

 

maanviljelijä Arpelasta
Vieras

#763 Re: Re: Mites son Outi ?

18.02.2011 13:14

#758: Vieras - Re: Mites son Outi ? 

 Ei politiikkaa, kiitos ! Kuten Outi muistaakseni kirjoitti, niin hän toimii kulisseissa tämän asian puolesta.  Annetaan hänelle työrauha ja katsotaan mitä hän saa aikaan.  Turha siis vinoilla jostain vesiyhtiön hallituksesta Outille.

Juha Buska
Vieras

#764 Re:

18.02.2011 14:01

#761: Ensihoitaja etelästä -

"Nyt olisi hyvä aika asettaa painetta neuvottelijoiden suuntaan jos haluaa oikeasti parantaa ensihoidon laatua ympäri maata. Palkkaukseen ja varallaolon määrään vaikutetaan juuri siellä päässä."

Olet oikeassa ja olen samaa mieltä, että nyt olisi varsin hedelmällinen aika pyrkiä saamaan ehkä jotain aikaiseksi. Asiassa on vain eräs mutta...

Yksityissektorin työehdolliset ongelmat eivät ole suinkaan mikään uusi ilmiö ja vuosien aikana osa kenttäväestä on tuonut epäkohtia esille roppakaupalla neuvottelijoille. Tulee muistaa, että työehtosopimuksista neuvotteleva ammattijärjestö Tehy koostuu meistä jäsenistä ja paine neuvotteluihin on yhtä vahva kuin jäsenistön tuki neuvoteltavalle asialle. Liian monet kerrat Tehyn neuvottelijat ovat todenneet, että jäsenistön tuki ja painostuskeinot asioiden eteenpäin viemiseksi ovat olemattomat.

Mielestäni meidän jokaisen ensihoitotyöntekijän olisi aika miettiä tahollamme ja yhdessä mitä voisimme alan työehdollisten asioiden edistämiseksi tehdä. Lisäksi ensihoitotyöntekijöiden järjestäytymisaste Tehyyn on saatava kuntoon.

Vieras
Vieras

#767 Re: Re:

18.02.2011 16:46


Vieras

#768 arvot kohdallaan

19.02.2011 09:18

Ensihoidossa sallitaan minkä tahansa firman hoitaa homma, mutta pysäköinninvalvonnassa ei...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Perustuslakivaliokunta%20ei%20hyväksy%20yksityistä%20pysäköinninvalvontaa/art-1288370158386.html

Matti Suopajärvi
Vieras

#769 ...postituksia...

19.02.2011 19:59

Sopimusrikkomus Tornion ensihoitopalveluissa 14.2.2011

Viime maanantai-tiistaina on Tornion ensihoitopalveluissa ollut pitkään kestänyt tilanne jossa perustason yksikkö ei ole ollut käytettävissä. Tarjouspyynnössä mainitaan että "...palvelun tuottajalla tulee olla järjestettävissä yksi vara-auto." Sopimuksesta kyseinen kohta on jätetty pois.

(Sopimuskohdan poisjättäminen saattais kiinnostaa muita tarjouskilpailuun osallistuneita, koska sillä on voinut olla vaikutusta tarjouksen hintaa laskettaessa.)

Sopimuksessa mainitaan: "5.3. Palvelun tuottaja vastaa sopimuksen mukaisen valmiuden ylläpidosta ja tasosta sekä kuljetuksista ja että vastuulääkärin ohjeita noudatetaan." Sopimus ei tunne tilannetta jossa lähtövalmiutta ei kyetä pitämään yllä.

Palveluntuottajan velvollisuus on huolehtia sopimuksen mukaisen valmiuden ylläpidosta. On selvää että autoihin ja muuhunkin kalustoon tulee aika ajoin vikoja, joita ei voi ennakoida. Palveluntarjoajan käytettävissä tulisi olla riittävä määrä nopeasti saatavilla olevia vara-autoja kaikkina vuorokauden aikoina jotta se kykenee suoriutumaan sopimuksen noudattamisesta. Ilmeisesti näin on palvelun ostajan puolelta oletettukin koska vaatimus vara-autosta on jätetty sopimustekstistä pois.

Kemissä olevan siirtoauton käyttäminen vara-autona ei ole realistinen vaihtoehto, koska kyseisellä autolla on velvoitteita LPKS:n siirtokuljetussopimukseen nojaten.

Torniossa 19.2.2011 Matti Suopajärvi

Eh etelästä
Vieras

#770 Re: Re:

20.02.2011 08:56

#762: Matti Suopajärvi - Re:

Juu. Ei ollut nyt tarkoitus varsinaisesti puuttua adressiin sen kummemin kun en juuri faktoja tiedä. Nettikeskustelu on aina nettikeskustelua, mutta varmasti hyvällä asialla olette. Tämä nyt kommentti oli lähinnä sen takia kun joku aina mainitsee, että on huolissaan koko Suomen ansihoidon tasosta.


Vieras

#771 Samaa mieltä

20.02.2011 15:36

Voi tuota suurta tekopyhyyttä, mitä osoittaakaan mies, joka on jo monta kuukautta vain lietsonut eripuraa hoitajien välillä. Puuttuu vain oma kuva ja päätä ympäröivä sädekehä. Vai osoittaako suurta toisten ensihoitajien kunnioittamista Medigrupin työntekijöitten jatkuva mollaaminen?

Olkaa vain MedGroupilaiset ylpeitä ammattitaidostanne ja viis veisatkaa näistä huuteluista täällä. Teette hyvää ja arvokasta työtä, ihan samaa mitä muutkin ensihoitajat. Se on tänäpäivänä niin helppoa kirjoittaa tänne kaikenlaista p....., syytöksiä ja herjauksia. Rehellinen ihminen sanoo päin naamaa, eikä kirjoittele netissä, olkoonkin nimellä tai ilman.


MP
Vieras

#772 Re: Samaa mieltä

20.02.2011 18:59

#771: - Samaa mieltä

Miten se vaikuttaa ettei vielläkään kaikki ole ymmärtäneet tämän adressin alkuperäistä aihetta.

Tuttu
Vieras

#773 Re: Re: Samaa mieltä

20.02.2011 22:49

#772: MP - Re: Samaa mieltä

Odotamme liikaa, kaikki eivät vain voi ymmärtää, vaikka lukisivat koko pitkän ketjun alusta loppuun ja lopusta alkuun. Onneksi edes muutama ymmärtää : ).

Vieras
Vieras

#774 Re: Samaa mieltä

20.02.2011 22:52

#771: - Samaa mieltä

Ai piru vie, mihis se katos tältä vieraalta se oma rehellisyys, kun netiin kirjoittelle ja vielä ilman nimeä. Ai ai, hävetköön hän.

Hoitaja
Vieras

#775 Ongelmille lisää näkyvyyttä

21.02.2011 13:33

Adressin laatijat ja allekirjoittaneet ja muutkin ensihoidon laadusta huolestuneet: Tänään olisi Tornion rajalla kauppakeskuksessa eduskuntavaaliehdokkaita. Ehdottaisin, että tulostaisitte adressin mukaan ja veisitte viestiä ehdokkaille, mihin tällainen hintakilpailu ensihoidossa käytännössä johtaa. Nyt olisi aika saada valtakunnallista näkyvyyttä ensihoidon ongelmille ja päättäjät mukaan keskusteluun!
Samat ongelmat ympäri Suomea. Yhdelle adressin tekijöistä laitoin henkilökohtaisesti asiasta viestiä vähän tarkemmin, mutta en tiedä onko huomannut..Joten nyt sitten laitoin asian tännekin.