Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Matti Suopajärvi
Vieras

#826 Valtuuston kokouksesta

01.03.2011 13:35

Valtuuston kokousta ennen pidettyä Ali Omarin ym. tilaisuutta ei ole radioitu. Valtuuston kokouksen (ihan) lopussa Gunnar Kourilehto puhuu asiasta ensin, sen jälkeen:

Valtuuston puh.joht: Yleensä täytyy olla erittäin varovainen kun julkisuudessa esittää väitteitä puutoksista jos väittää semmoista mikä ei todellisuudessa pidä paikkansa siitä voi joutua ite vastuuseen, että kannattaa olla erittäin varovainen siinä. Palosaari.

T.Palosaari: Liittyen tähän valtuutettu Kourilehdon esittämään epäilykseen ensihoidon tasosta Torniossa. Torniolaiset voivat olla ihan rauhallisin mielin. Meillä on osaava ammattitaitoinen henkilöstö hoitamassa kyseistä tehtävää. Olemme kilpailuttamisasiakirjat korkeatasoisesti laatineet ja kisaan on useampia kisailijoita ollut matkassa ja valituksia ei ole tullut. Ensihoidon vastuulääkäri valvoo, lautakunta myös vastaa tästä toiminnasta. Seuraamme aikaa ja voimme olla ihan turvallisin mielin ja olemme yksimielisesti hyväksyneet kaikki asiat mitä tähän asti on menneet. Torniolaisten ei pidä olla huolissaan asiasta. Meillä on korkeasti koulutettu väki siellä joka vastaa myös tulevan lain vaatimuksiin toukokuun alusta alkaen. Autot ovat ihan sopimusten mukaiset. Ja kaikki lääketieteelliset asiat mitä siellä pitää osata tehdä, myös tehdään. Ja kaikki ovat läpäisseet työntekijät kokeet ja testit ja osaamisen alueet kuin myös tämän kartaston täällä Tornion kaupungin alueella. Se että sopimus saatiin kirjoitettua vasta joulun tietämissä on hiukan hidastanut autojen hankintaa, mutta meillä on täysin hyväksytyt autot siellä välineistöineen. Ja miksi tämä sopimus tehtiin näin myöhään vuoden lopussa, että hiottiin kaikki yksityiskohdat Torniolaisten parhaaksi ja turvaksi.

http://www.radiopro.fi/mp3/trn_valtuusto_280211.mp3

t: matti

jänishousu
Vieras

#827 Re: Valtuuston kokouksesta

01.03.2011 15:47

#826: Matti Suopajärvi - Valtuuston kokouksesta

Niin tätäkö sinä tuolla tarkoitit?

Valtuuston puh.joht: ... jos väittää semmoista mikä ei todellisuudessa pidä paikkansa siitä voi joutua ite vastuuseen

Palosaari: Autot ovat ihan sopimusten mukaiset.

Matti Suopajärvi, Ilmoitus sopimusrikoista 16.1.2011: Sopimuksen vastainen auto. T191 (Kakkoslähdön auto) Ford Kasten CHE-929 on otettu käyttöön 3.2.2009.

Heidi Tolvanen, ensihoidon vastuulääkärin vastine Matti Suopajärven kirjelmään. Kohdat 1 ja 2 Sopimuksen vastainen auto. Totta. Toiminan alkaessa molemmat autot olivat yli vuoden vanhoja ja siksi sopimuksen vastaisia. ... Uusi T191 on vielä rakenteilla, saamani arvion mukaan se tulee maaliskuun puolivälissä eli T191 on vieläkin sopimuksen vastainen auto.

 

Vieras
Vieras

#828 Re: Valtuuston kokouksesta

01.03.2011 16:22

#826: Matti Suopajärvi - Valtuuston kokouksesta 

Tuja Palosaaren on itse kehuttava omaa toimintaansa, kun sitä ei kukaan muu tee. Kyllä kehittyäkseen  pitäisi nähdä oman toiminnan puutteet, eikä aina vain kiitellä itseään erinomaisesta työstä. Paha mieli oli kun kuunteli tuota Tuijan puheenvuoroa.

Sosterin jäsenet (useimmat) eivät alunpitäenkään olleet perehtyneet koko ensihoito/sairaankuljetus asiaan, eivätkä ole sitä vieläkään. Mutta ovat valinneet kantansa uskoa ainoastaan Ali Omaria, torniolaisten ensihoito asiantuntijoiden puheita he ovat päättäneet pitää epäluotettavina..

Matti Suopajärvi
Vieras

#829 Re: Re: Valtuuston kokouksesta

01.03.2011 16:27

#827: jänishousu - Re: Valtuuston kokouksesta

"Niin tätäkö sinä tuolla tarkoitit?"

No en tarkoittanut sinänsä muuta kuin yleisöystävällisyyttäni tuoda kommentit nähtäväksi, kun mp-tiedostosta on aika hidas hakea.

Mutta kun kysyit niin mainitsemasi kohta on puhdasta pötyä. Kiistatta. Asian olemme mm. minä ja vastuulääkäri todenneet ja Med Group myöntänyt. SOSTERI:n puheenjohtaja näköjään ei. Ei vaikka SOSTER on merkinnyt asian pöytäkirjassaan tiedoksi!

Lausunnossa on muitakin kohtia joista voi olla erimieltä - aika paljonkin, mutta toteennäytettävyys ei niin selvää kuin tuossa yllä koska osa puheesta kohteita erittelemätöntä.

Kilpailuttamisasiakirjojen korkeatasoisuus, yksimielisesti hyväksyneet, sopimus saatiin kirjoitettua vasta joulun tietämissä on hiukan hidastanut autojen hankintaa, torniolaisten ei pidä olla huolissaan asiasta, valituksia ei ole tullut, ensihoidon vastuulääkäri valvoo...

Viimeiseen kohtaan vastuulääkäri on myöntänyt etteivät hänen resurssit riitä paikallistuntemuksen valvontaan. (Tarjosin SOSTERI:lle apuani korvausta vastaan, mutta eivätpä ole ottaneet yhteyttä.)

matti

 

 

 

 

 

jänishousu
Vieras

#830 Re: Re: Re: Valtuuston kokouksesta

01.03.2011 16:36

#829: Matti Suopajärvi - Re: Re: Valtuuston kokouksesta

Kerkesit jo vastaamaan, mutta tässä jälkikirjoitukseni.

Luin vielä uudestaan. Saatoit tosiaan tarkoittaa tätäkin:

Palosaari: Olemme kilpailuttamisasiakirjat korkeatasoisesti laatineet ja kisaan on useampia kisailijoita ollut matkassa ja valituksia ei ole tullut.

Matti Suopajärvi, Ilmoitus sopimusrikoista 16.1.2011. Viisi sopimusrikkomusta ja kuudes mahdollinen.

Heidi Tolvanen, ensihoidon vastuulääkärin vastine Matti Suopajärven kirjelmään. Kohdat 1 ja 2: Totta. ... Kohdat 3 ja 4: Totta. ... Kohta 5: Totta. ... Kohta 6: Mahdollisesti

Matti Suopajärvi, Sopimusrikkomus Tornion ensihoitopalveluissa 14.2.2011: Viime maanantai-tiistaina on Tornion ensihoitopalveluissa ollut pitkään kestänyt tilanne jossa perustason yksikkö ei ole ollut käytettävissä.

Tai tätä:

Palosaari: Ensihoidon vastuulääkäri valvoo, lautakunta myös vastaa tästä toiminnasta.

Heidi Tolvanen, ensihoidon vastuulääkärin vastine Matti Suopajärven kirjelmään. Kohta 5: Totta. ... Olen ilmaissut Med Groupille huoleni ylipitkistä vuoroista, mielestäni ne vaarantavat potilasturvallisuutta. ... Kohta 6: Paikallistuntemusta ei ole rutiininomaisesti testattu. Jos lautakunta sitä haluaa, se tulee toteuttaa ulkopuolisen toimijan toimesta. Minun resurssini eivät siihen riitä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta 8.2.2011: Sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi ensihoidon vastuulääkärin antaman vastineen.

Tai tätä:

Palosaari: Seuraamme aikaa ja voimme olla ihan turvallisin mielin ja olemme yksimielisesti hyväksyneet kaikki asiat mitä tähän asti on menneet.

Sosiaali- ja terveyslautakunta 30.11.2010: Gunnar Kourilehto pyysi merkittäväksi pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä, jonka hän jättää myöhemmin kirjallisena liitettäväksi asiakirjoihin.

kuntalainen
Vieras

#831 vaadin äänestäjänä!

02.03.2011 12:49

Nyt julkiseksi keskustelu, joka on käyty 28.2. Tornion kaupungin valtuuston kokouksessa ensihoidon tilanteesta!!

Juha Buska
Vieras

#832

03.03.2011 17:01

TEHY IRTISANOI TYÖEHTOSOPIMUKSEN: YKSITYISET SAIRAANKULJETTAJAT PALKKAKUOPASSA


Tehy on irtisanonut sairaankuljettajia koskevan työehtosopimuksen, joka koskee noin tuhatta yksityisen sairaankuljetusyritysten palveluksessa työskentelevää tehyläistä.

Neuvotteluissa työnantajia edustavien Suomen sairaankuljetusliiton ja Terveyspalvelualan liiton kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen palkkatason korjaamisesta. Erot valtakunnalliseen yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimukseen ovat tällä hetkellä noin 200 - 300 euroa. Kunta-alan palkkatasoon nähden palkkaerot ovat vielä suuremmat.

Tehyn keskeinen tavoite neuvotteluissa on sopia palkkaohjelmasta, jonka avulla palkkataso saadaan kohtuullisella aikataululla vastaamaan muun sosiaali- ja terveydenhuollon tasoa. Tähän ei työnantajalla ole ollut valmiutta.

Tehy muistuttaa, että yksityisten sairaankuljetuspalveluiden vaativuus on lisääntynyt, mutta palkkauksen taso on jäänyt tästä jälkeen. Nykyisin yksityisen sektorin toimijat vastaavat hyvinkin vaikeista ja vaativan tason ensihoitoa edellyttävistä sairaankuljetustehtävistä ja ovat näin ollen oleellinen osa toimivaa hoitoketjua.

- Viime aikoina julkisuudessa on esitetty paljon muitakin yksityisen sairaankuljetuksen ongelmia, jotka liittyvät työoloihin ja työsuhdeasioihin. Kehno palkkataso ja muut työntekijöiden esille tuomat ongelmat herättävät kysymyksen siitä, onko alan yrityksillä riittävät edellytykset huolehtia näin vaativasta osasta terveydenhuollon kokonaisuutta, kysyy Tehyn neuvotteleva lakimies Vappu Okkeri.

Yksityisen sairaankuljetuksen palkkakuopan korjaaminen on Tehyn mukaan välttämätöntä, jotta riittävä osaava työvoima ja sairaankuljetuspalveluiden laatu ja taso voidaan turvata.


Tehyn tiedote 25.02.2011

mielenterveyshoitaja
Vieras

#833 siinä se

04.03.2011 12:39

Taitaa jo uppiniskaisimmatkin uskoa, että tämä oli tässä. Valtuuston kokouksesta selvä viesti nykyisen toimijan puolesta. 3 vuotta sitten tämä asia olisi pitänyt hoitaa " kotiin ". Silloin Kapraalin Ilkka esitti " järjestetään kaupungin omana toimintana ". Eipä saanut kannatusta. Sillä tavalla toimien kilpailutus olisi vältetty ja vältetty nykymeno.
Eikös se näin mennyt, vai onko vastaväittäjiä perusteluineen ?
Simo-Pekka
Vieras

#834 Re: siinä se

04.03.2011 16:00

#833: mielenterveyshoitaja - siinä se 

 Enpä väitä muuta. Sen olen kyllä huomannut, että myöhäisherännäisiä kunnallispoliitikkoja on asiaan ottanut kantaa, kolme vuotta myöhässä.  Mm. eräs keskustan korkealle kurottava kunnallispoliitikko, jonka nimeä ei saa mainita, koska Tarkan Minna tulkitsee asiallisenkin arvostelun parjaukseksi.

Vieras
Vieras

#835 Re: siinä se

04.03.2011 17:57

#833: mielenterveyshoitaja - siinä se

Tämä ei tosiaankaan ollut tässä!

Älähän liputa vielä "voiton" puolesta. Monta "onkea on vielä vedessä" ja ensihoidon tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu hyvää. Ja tuohon valtuuston kokoukseen liittyen ihmetyttää, että missä vaiheessa lastentarhanopettajista on tullut ensihoidon asiantuntijoita....?

Vieras
Vieras

#836 Re: Re: siinä se

04.03.2011 18:06

#835: Vieras - Re: siinä se

Tuota minäkin olen pitkin matkaa miettinyt, että miten tuolla koulutuksella voi olla noin vankkoja mielipiteitä tästä ensihoito asiasta.

Toivotaan tosissaan, että Torniolaiset viisastuisi ja jättäisi tuollaiset ensi vaaleissa rannalle ruikuttaan. Sehän tietää tällainen vähemmän älykkö kuin minä, että silloin kun todetaan, että kaikki on HYVIN, niin kehittymisen mahdollisuutta ei ole ja virheitä ei huomata. Ja kyllä nyt on lautakunta tuudittautunut tähän hyvänolon tunteeseen.

 

 


Vieras

#837

04.03.2011 18:20

Laki parantaa ensihoidon laatua


Sairaankuljetuksen ja ensihoidon laadussa on suuria alueellisia eroja. Tärkeitä syitä ovat vähävaraisten kuntien nuukailu sekä osaamisen puute kilpailutuksessa. Myös palveluntuottajien taso vaihtelee. Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkärin Susanna Wilenin mukaan ongelmana on, että kunnissa ei vastuulääkäreillä ole ollut aikaa paneutua tähän asiaan.

-Maallikoiden taas on hyvin hankalaa toteuttaa kilpailutusta. Lisäksi terveydenhuollon kilpailutuksissa valitaan aina halvin vaihtoehto, Wilen sanoo.


Tarkat tilastot puuttuvat


Käsitys palvelujen laadun heittelystä on yleinen. Suomessa ei kuitenkaan ole tilastoja, mitä palveluja kuntalaiset saavat tai millaisella henkilöstöllä ne tuotetaan. Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtajan Tom Silfvastin mukaan palvelu on ollut epätasaista laadultaan. Suomessa on esimerkiksi ollut kuntia vapaamatkustajina. Näissä kunnissa ei ole päätetty hoitotason ensihoidosta. Jos on tapahtunut sydämen pysähdys, paikalle on hälytetty kunnan oma, perustason auto. Hoitotason yksikön osalta kunta on joutunut turvautumaan naapurikuntaan, Silfvast sanoo.

Wilenin mukaan kunnanisiä kiinnostavat kovasti liuotushoidot. Niistä kysytään usein. Kymmenistä tuhansista tehtävistä vain muutamissa annetaan liuotushoitoja. Olennaisempi asia on lähtövalmius. Elvytettävän potilaan luo
pitäisi päästä kymmenessä minuutissa. Kaksi minuuttia riskiarvioon ja kahdeksan perille pääsyyn. Tämä edellyttää välitöntä lähtövalmiutta. Se on kallista, sanoo Wilen.

Ministeriö kohottaa toukokuussa voimaan astuvalla terveydenhuoltolailla ja sen rinnalle annettavalla asetuksella palveluiden tasoa.


Piirillä riittää ammattitaitoa


Ensihoidon siirtyminen sairaanhoitopiirien vastuulle varmistaa, että tilaajalla on riittävä ammattitaito. Lisäksi kullakin
erityisvastuualueella tulee olla piirien ensihoitoa koordinoiva ensihoitokeskus. Sairaanhoitopiirit ja sairaankuljetusyritykset pitävät tätä hyvänä uudistuksena. Laatu tulee yhdenmukaistumaan.


Asetus ei tulevaisuudessakaan määrittele minkä tasoista palvelua kuntalaisille pitää olla tarjolla. Joissakin tapauksissa palvelujen saatavuus jopa heikkenee, jos sairaanhoitopiirin kuntien välillä aiemmin on ollut suuria laatueroja. Usein sairaanhoitopiireissä valtaa käyttävät suuret kaupungit.

Sairaankuljetusliiton puheenjohtaja Teuvo Kontio Oulaisista kertoo, että reuna-alueilla tehtäväkohtainen kustannus on korkeampi.
-Tämä johtuu tehtävien vähäisestä määrästä suhteessa valmiustasoon. Osa kunnista voi päättää, että pidetään korkea valmiustaso täällä meillä ja reuna-alueiden siitä kärsiessä, arvelee Kontio.

Tätä ehkäistään riskikartoituksella. Piirin jokaiselle neliökilometrille määritellään riskiluokitus muun muassa väestötietojen ja aiempien hälytysten pohjalta. Riskiluokituksia tulee viisi. Kaikille samaan riskiluokkaan kuuluville alueille on tarjottava yhtäläinen palvelu. Laajoja, saman riskitason alueita muodostuu Silfvastin mukaan vain erittäin harvaan asutuista alueista. Riskineliöiden kartta tulee olemaan hyvin mosaiikkimainen, sanoo Silfvast.


Vieras

#838 siinä se tais olla

05.03.2011 19:28

Kunnallisvaaleissa tämä sähellysporukka toivottavasti saa lähtöpassit. Kepuvetoista on ollut ja tässä on tulos, yhden puolueen sanelupolitiikka ei koskaan ole hyväksi.
Vieras
Vieras

#839 Re: siinä se tais olla

05.03.2011 20:43

#838: - siinä se tais olla

Joo ei ole muutkaan puolueet saaneet yhtään mitään aikaiseksi. Minun äänestys lapussani lukee ensi vaalesissa Ali Omar :)


Vieras

#840 oiskohan se siinä

07.03.2011 00:25

Taitaa tämä juttu olla tässä, Matti Juha Ali poliitikot ja kumppanit palataan arkeen ja aletaan elämään pientä elämäämme!
MP
Vieras

#841 Re: oiskohan se siinä

07.03.2011 07:41

#840: - oiskohan se siinä

Jo on kummallisia mielipiteitä joillain pien eläjällä.


Vieras

#842 kyllä son siinä

07.03.2011 17:46

Matin ja Juhan ansiosta on epäkohtia tuotu esiin. Kapraalin Ilkan ansiosta keskustelua asiasta on käyty mm. kaup.hallituksessa, valtuustossa ja sosterissa. Valtuutettu Kourilehto on asiassa pahasti jälkijunassa, mutta parempi myöhään, kuin ei milloinkaan. Lopuksi jaan pisteet: Kapraali 10 pojoa, samoin Juha ja Matti ja Matille vielä papukaijamerkin sijasta sopivampi pöllomerkki. Valtuuston viesti oli harvinaisen selvä: Näillä mennään ja siinä son.
Matti Suopajärvi
Vieras

#843 Aluehallintoviraston tarkastus

08.03.2011 19:53

AVI suoritti 3.3.2011 Med Group sairaankuljetus Oy, Tornion toimipisteessä työsuojelutarkastuksen. Poimintoja tarkastuskertomuksesta:

Työnantajalle annettavat kehotukset:

1. Työn haittojen ja vaarojen arviointi.
Työn haittojen ja vaarojen arviointia ei ole tehty.
-Asian on oltava kunnossa 30.12.2011

2. Työpaikalle ei ole tehty työterveyshuollon työpaikkaselvitystä.
-Asian on oltava kunnossa 30.12.2011

3. Työaikakirjanpito ja työaikalain noudattaminen
...työaikakirjanpidon perusteella säännöllinen työaika on ylittynyt usealla työntekijällä toiminnan alusta tarkastuspäivään lukien eikä ollut tasoittunut poikkeusluvassa edellytettyyn keskimääräiseen 38.25 tuntiin.
-Asian on oltava kunnossa 15.5.2011.

Kehotuksen merkitys:
Kehotus on annettu asiasta, jonka tarkastaja on havainnut lainsäädännön vastaiseksi ja josta aiheutuva vaara tai haitta on vähäistä suurempi. Kehotuksen noudattamatta jättäminen asetetun määräajan kuluessa, voi johtaa työsuojeluviranomaisen velvoittavaan päätökseen. Työsuojeluviranomainen voi määrätä velvoitteen tehosteeksi uhkasakon, teettämis- tai keskeyttämisuhan.

t: matti


Vieras
Vieras

#844 Re: Aluehallintoviraston tarkastus

09.03.2011 21:32

#843: Matti Suopajärvi - Aluehallintoviraston tarkastus 

Oijoi.

Olikohan väärää tietoa lipsahtanut MedGroupin edustajalta valtuutetuille 2.3.2011? Ylipitkiä vuoroja oli vain tammikuussa, niinkö se info meni? Joku valtuutetuista voisi täällä vastata, kun asioita näin kuntalaisilta salataan. Julkiseksi tällaiset infotilaisuudet, niin ehkä epäilyjä ei ole enää kuntalaisillakaan.

Tätä aluehallintoviraston tarkastuksen tulosta voisi valtuutetutkin miettiä. Onko se yhteneväinen saamienne tietojen kanssa? Oletteko saaneet luotettavaa tietoa 2.3.2011?

Vieras
Vieras

#845 Re: Re: Aluehallintoviraston tarkastus

10.03.2011 09:24

#844: Vieras - Re: Aluehallintoviraston tarkastus

Jos kaikkitietävä lastentarhanopettaja, moraaliton perusturvajohtaja ja ihmisten hädällä bisnestä tekevät ensihoitopalvelun edustajat sanovat, että kaikki on kunnossa niin tämä on fakta tässä kieroutuneessa kaupungissa!

Toisarvoista on se mitä todellisuudessa tapahtuu ja mitä "häiriköt sekä terroristit" räksyttävät...

jk
Vieras

#846 edustuksellista demokratiaa

10.03.2011 17:39

... on mm. se, että kaup.hall./kaup.valtuusto ovat asiasta kantansa tuoneet esiin, samoin sosteri. Suomi ( myös Tornio ) edustavat länsimaista demokratiaa, jossa päätöksentekoelimissä olevat päättävät puolestamme. Näin on myös tapahtunut. Muistutan vielä, että asialla ei ole mikään punakaarti, jossa päätökset tehdään huutoäänestyksellä, vaan vaaleilla valitut edustajamme päättävät, mikä meille on hyväksi !!! Tähän meidän on demokratiassa tyydyttävä !!!
Vieras
Vieras

#847 Re: edustuksellista demokratiaa

10.03.2011 19:39

#846: jk - edustuksellista demokratiaa 

 Tornion päättäjät ei ole vielä huomanneet kuinka niitä vedetään linssiin eli välillä pitää vähän tarkentaa... suorastaan herätellä!!

Vieras
Vieras

#848 Re: edustuksellista demokratiaa

11.03.2011 12:31

#846: jk - edustuksellista demokratiaa 

Olet tasan tarkkaan oikeassa jk.  Seuraavissa kunnallisvaaleissa voimme taas vaikuttaa siihen ketkä meitä edustavat.

Vieras
Vieras

#849 Re: edustuksellista demokratiaa

11.03.2011 21:45

#846: jk - edustuksellista demokratiaa 

 Eivätkö äänestäjät voi olla vuorovaikutuksessa valtuutettujen kanssa? Mielenilmaisut pitäisi sallia Suomessakin. On se kumma, jos tiedon ja mielipiteiden esiintuominen häiritsee demokratiaa?

Jotkut Tornion valtuutetuista pyrkivät eduskuntaan. Nyt kannattaa miettiä, ovatko he pystyneet hoitamaan asioita kunnallisella tasolla. Eli jo kevään vaaleissa voimme vaikuttaa.

 

 

mielenterveyshoitaja
Vieras

#850 Re: Re: edustuksellista demokratiaa

13.03.2011 16:43

#849: Vieras - Re: edustuksellista demokratiaa 

 Tottakait mielipiteensä saa tuoda julki, samoin saa päättäjiä arvostella, juuri näinhän on tällä palstalla tehty.

Kysymys onkin siitä, miten se on vaikuttanut tähän keskusteluun ja varsinkin päätöksentekoon.  Vastaus on jo kaikkien tiedossa.  Ei yhtään mitenkään.  Kaup.valtuustolta tuli selkeä tuki ämgeelle, sitä ei mitkään työsuojelu yms. tarkastukset muuta miksikään. Kuten joku jo aikaisemmin totesi, niin kyllä tämä oli tässä !