Kehitysvammaisilla ja vanhuksilla oikeus valita asuinkuntansa!


Vieras

#1

13.11.2014 18:42

Onhan se älytöntä, että meillä on oikeus valita terveyskeksuksemme, mutta kehitysvammaiset ja vanhukset eivät voi valita edes asuinpaikkaansa.

Vieras

#2

13.11.2014 20:53

Tarvitsee vain kuvitella itsensä avun tarvitsijaksi, vai mitä, sinä, joka päätöksiä teet!

Muutama vuosi ja itse olet kokijan asemassa vaipoissasi...

Vieras

#3

13.11.2014 21:31

Raha EI voi sanella kaikkea! Jonain päivänä Sinä Päättäjä voit sairastua vakavasti. Mieti sitä, mitä päätät, koska loppujen lopuksi päätöksesi koskee myös sinun kohtaloasi ja saamaasi hoitoa. Erityisasiakkaat / vanhukset ovat hoitonsa ja asuinpaikkansa omassa kunnassaan ansainneet, joten miksi tätä edes mietitään?
HAn

#4 Irtopisteitä jaossa?

13.11.2014 22:25

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070348

"Tarjouksista on hyväksyttävä se, joka on hankintayksikön kannalta kokonaistaloudellisesti edullisin hankinnan kohteeseen liittyvien vertailuperusteiden mukaan, tai se, joka on hinnaltaan halvin. "

=> laki vaatii jotain. Tyrnävän tarjouspyynnön tekijää sitoo laki. Ei adressit...

Se missä on töpeksitty on tämä tarjouspyynnön hyväksymiskriteerit. Adressista ei saa selvää onko palvelun toteuttaja jo valittu? 

Paikalliset olosuhteet voidaan ottaa huomioon ihan lain perusteella => " hankintayksikkö voi kokonaistaloudellista edullisuutta arvioidessaan ottaa huomioon myös asianomaisen yleisön tarpeisiin liittyviä taloudellisia ja laadullisia perusteita sekä ympäristövaatimusten täyttämiseen liittyviä perusteita, jos tällaiset perusteet ovat mitattavissa ja liittyvät hankinnan kohteeseen. Samoin edellytyksin hankintayksikkö voi ottaa huomioon myös hankinnan kohteen käyttäjänä toimivan erityisen heikossa asemassa olevan väestönosan tarpeisiin liittyviä perusteita, jos tällaiset tekijät on määritelty teknisissä eritelmissä."

=> Onko tarjouspyynnön teknisissä eritelmissä mukana nämä perusteet joita laki vaatii? Jos on, niin tarjouksen pyytäjällä on valta päättää sen mukaan. Jos ei, niin olisi kannattanut palkata paikallinen konsultti tekemään tuo tarjouspyyntö...

Vanhus minäkin

#5 Re: Kunnassa puutteellinen lain tuntemus

14.11.2014 06:53

#1: -  Mistähän kilpailutusosaamista on hankittu, kun kunnan viranhaltijoilla ei ole edes perusasioissa osaamista? KUnta käyttää kuntaliiton lakimiestä satunnaisesti 

Sosiaali & terveyslautakuntaa vetää autoilun ammattilainen, jolla ei liene mitään alan koulutusta sosiaali-ja terveyspuolelle saatikka osaamista. Näin ollen kunnan työntekijät voivat tehdä pitkälti mitä haluavat ilman, että siihen tulee ohjausta lautakunnasta. Kykyä kyseenalaistaa ratkaisuja ei ole.

 


Vieras

#6 Kaus on pitkä matka...

14.11.2014 07:10

Ikäihmisten tehostetun asumispalvelun tuottajaksi tulivat mm. seuraavat toimijat, toimipaikan sijainti suluissa. Eli Melko kauas voi joutua oman mummun tai papan viemään: Attendo Aurora( Inarissa), Attendo Hillakukka (Rovaniemellä), Attendo Metsäkumpu (Kemissä), Attendo Suvisaari (Torniossa)


Vieras

#7 Pakkomuutto on todellinen uhka!

14.11.2014 07:31

Vaikka nykyiset asukkaat MAHDOLLISESTI saavat jäädä nykyiseen paikkaansa, ei tällaisilla ratkaisuilla taata pysyvää kotia jatkossa. Jos uusia asukkaita ei ole mahdollista ottaa, ei palveluntuottajat pysty toimimaan jos asukasmäärä vähenee (esim. luonnollisen poistuman =kuoleman myötä). Näin ollen pakkomuutto tulee uhkaamaan myös nykyisiä asukkaita, mikäli asialle ei tehdä jotain! Millään toimijalla tai palveluntuottajalle ei ole mahdollisuutta pyörittää toimintaa vajailla asukaspaikoilla kovin pitkään.


Vieras

#8 Re: Kaus on pitkä matka...

14.11.2014 07:38

#6: - Kaus on pitkä matka... 

 Tarkoittaako tämä sitä, että asukkaat sijoitetaan ko. paikkakunnille vai sitä, että toimittajan kotipaikka on jollain em. paikkakunnilla ja palvelu kuitenkin tuotettaisiin paikallisesti?


Vieras

#9 Re: Re: Kaus on pitkä matka...

14.11.2014 08:40

#8: - Re: Kaus on pitkä matka... 

 Esim. Attendo Oy:n Auroran hoivakoti sijaitsee Inarissa ja kyllä se sitä tarkoittaa, että mikäli asukkaan paikka sieltä ostetaan, muuttokuorma suuntaa Inariin! Puitesopimuskumppaneiksi on valittu nimenomaan tietyt yksiköt. Näiden joukossa ei ole yhtään tyrnäväläistä toimijaa. 


Vieras

#10 Tyrnävä - juurtumisen paikka?

14.11.2014 08:58

Vai miten se kunnan motto nyt  menikään?


Vieras

#11 Re: Re: Re: Kaus on pitkä matka...

14.11.2014 10:30

#9: - Re: Re: Kaus on pitkä matka... 

 Kunnassa ajatellaan varmaan, että matkailu avartaa. Seuraava sukupolvi matkaa jo luultavammin koko euroopan sisällä...pieni on maailma


Vieras

#12 Päätös löytyy netistä

14.11.2014 10:33

#4: HAn - Irtopisteitä jaossa? 

 Palvelun toteuttajat ja päätös löytyy Tyrnävän kunnan nettisivuilta. http://www.tyrnava.fi/ajankohtaista/uutinen.php?id=2295

Kunta ei näe ymmärtääkseni tarpeellisena ilmoittaa päätöksestä asianosaisille henkilökohtaisesti tässä vaiheessa. Uusi sopimuskausi alkaa 1.1.2015, joten onhan tässä vielä "reilusti" aikaa varautua muuttoon. Jokainen kehitysvammainen ja ikäihminen voi periaatteessa googlettaa vastauksen netistä. Ilmoitusvelvollisuus kuitataan vissiin näin Tyrnävällä! 


Vieras

#13 Re: Re: Re: Re: Kaus on pitkä matka...

14.11.2014 10:41

#11: - Re: Re: Re: Kaus on pitkä matka... 

 Niinhän se taisi ollakin, että vierivä kivi ei sammaloidu? ;) Eli mummot vain maailmalle uusia tuulia haistelemaan. Mitä tuota Tyrnävällä kykkimään, jos on esim. jo 80 vuotta putkeen täällä asunut. Korkea aika lähteä jo maailmaa valloittamaan! Voi elämän kevät sanon minä! =)  

huolestunut.

#14

14.11.2014 11:53

"Toiminta-alueelle perustettava palvelukoti". Mikähän tuo toiminta-alue tarkoittaa Onko se koko suomi vai....


Vieras

#15

14.11.2014 12:06

#14: huolestunut. -  

"Toiminta-alueelle perustettava palvelukoti". Mikähän tuo toiminta-alue tarkoittaa Onko se koko suomi vai....

 

Ei ainakaan näytä olevan Tyrnävällä mitään uutta palveukotia rankenteilla/suunnitteilla ja valmista pitäisi olla 1.1. 2015. Parakit nousee kyllä nopeasti pystyyn ja sukkulahotellityylinen ratkaisu voisi olla kustannustehokaskin? 


Vieras

#16

14.11.2014 15:08

Ihmisen perusoikeuksiin kuuluu se, että saa asua siellä missä tuntee olevansa kotonaan ja turvassa. Meidän pitää huolehtia, että tämä oikeus toteutuu myös heidän kohdallaan, jotka eivät saa toiveitaan asuinpaikastaan kuuluviin.

Vieras

#17

14.11.2014 15:23

Tyrnävän väkiluku vähenee kun työntekijät muuttavat muualle. Verotulot vähenevät. Vanhukset ja vammaiset ovat heittopusseja!

Vieras

#18

14.11.2014 15:47

Miksei Tyrnävän kunta voi luoda palvelusetelisysteemiä jonka avulla kunnan asukas voi halutessaan ostaa palvelun toisesta kunnasta vaikka siltä yksityiseltä palvelutaholta. Ei tarvi koko systeemiä ajaa päälleen ja ajaa ihmiset mahdollisesti kotoaan. Kenellä on kunnassa sellainen päätäntävalta joka menee esim. omaisten tahdon yli. Eli heidän rakas mummunsa ei saa jäädä asumaan nykyiseen paikkaansa vaan hänet siirretään muualle.


Vieras

#19

14.11.2014 16:55

Kehitysvammaisen ihmisen elämässä asioiden muuttumattomuus, tuttuus ja pysyvyys ovat lähes "elinehto".

Pienikin muutos arjessa tai rutiineissa voi pilata koko päivän, ja luoda suurta turvattomuuden tunnetta. Tällainen asia voi olla esimerkiksi totutusta poikkeava istumajärjestys ruokapöydässä,  tai viikon tietylle päivälle kuuluvan kauppareissun siirtyminen eri päivälle.

Suuret muutokset kehitysvammaisen ihmisen elämässä voivat nollata vuosien kuntoutuksen työn.


Vieras

#20

14.11.2014 18:06

Kuvitelkaapa kohdallenne seuraava tilanne: asut puolisosi kanssa Tyrnävällä, ja työskentelet esim. Raahessa. Myös sukulaisiasi ja ystäviäsi asuu Tyrnävällä. Yhtäkkiä sinulle ilmoitetaan (1,5kk varoajalla, luonnollisesti), että sinun onkin muutettava Raaheen asumaan, koska niin se on halvempaa: valtion ei tarvitse maksaa kilometrikorvauksia kulkemastasi päivittäisestä työmatkasta. Mutta ÄLÄ HUOLI, sinulle on kyllä hommattu mukava asunto. Jätä siis, hyvä ihminen huoletta puolisosi, sukulaisesi, ja ystäväsi Tyrnävälle ja muuta sinne Raaheen! Nou hätä!

Moniko teistä suostuisi mukisematta tähän?

Tämähän on periaatteessa sama tilanne nyt: muuttakaa ikäihmiset ja kehitysvammaiset pois omasta kodistanne, tuttujen ihmisten, ystävienne ja perheidenne läheltä vaikkapa sinne Inariin, sillä Tyrnävän kunta säästää sillä euroja! Elkää huoliko, kyllähän te voitte vaikka käydä Inarista Tyrnävällä tuttuja/sukulaisia katsomassa ihan milloin vain itse haluatte....Nou hätä...

 

huutolais

#21

14.11.2014 18:10

Nykyajan vanhukset ovat kuin entisajan huutolaiset, mikä/kuka vähiten maksaa niin sinne vaan mummut ja papat.  Turha puhua mistään hyvästä vanhuudenhoidosta ja välittämisestä.

Vaikka äitini on muistisairas ja vaikka hän ei aika ajoin tunnistaisikkaan huonettaan kodikseen eikä muista käyntiäni tai muitten sisarusreni käyntejä niin haluaisin hänelle kuitenkin inhimillisen kohtelun yhteiskunnalta loppuelämäkseen.

Ja jos annamme tämän "huutolaisyhteiskunnan" vallata vanhustenhoidon nyt niin miten sitten kun me nykyiset keski-ikäiset olemme samassa tilanteessa?  Tuleeko vanhusten itsemurhat lisääntymään? Miten meidän käy jos nyt annamme omat omaisemme siirreltäviksi sinne missä on halvinta heitä hoitaa!

Minua ainakin pelottaa nyt äitini tulevaisuus ja omanikin sitten joskus!

 


Vieras

#22

14.11.2014 20:17

Mihin suuntaan kehittyvät jatkossa tyrnävän muut palvelut (kaupat, taksit, kampaamot, terveyskeskus, yms.) jos kaikki ikäihmiset ja kehitysvammaiset viedään kunnasta kannattamaan muiden kuntien palveluita?


Vieras

#23

14.11.2014 21:47

Sehän tässä on jännää että nämä kuntalaiset jotka heivataan muualle hoitoon, käyvät joka tapauksessa omassa kunnassa omalla lääkärillä koska ne palvelut kuuluvat heille kuntalaisina. Sitten näitä huonokuntoisia ihmisiä kuskataan takseilla ja ambulanssilla ties miten kaukaa hoidon pariin... Sekö tässä sitä säästöä tuo jos sitä tavoitellaan niinkuin Rantalakauden jutusta voi päätellä. Lisäksi erityissairaanhoidon kustannukset kasvavat kun ihmiset pusketaan suuriin yksiköihin joissa heitä ei kertakaikkiaan sillä henkilömitoituksella pystytä hoitamaan heille vaativalla tasolla. Sitten maataan Oysin osastolla kirran puolella komean painehaavan kanssa... Kyllä ollaan menossa taas takapuoli edellä puuhun TÄSSÄKIN asiassa.


Vieras

#24

14.11.2014 22:03

Hieman laittaa nämä päätökset ja toiminta nykyään Tyrnävän kunnassa -asiassa kuin asiassa- mietityttämään että mitä puuhastelijoita siellä istuu. Näkyy noita esimerkkejä olevan näköpiirissä siihen suuntaan... Ensinnäkin kaikkien asioiden hoitamisen äärimmäinen hitaus esim. liikenneympyrä kirkkoristeykseen, jatkuvat vesiongelmat, tämä päätös josta keskustellaan. Vieraissa kunnissa mm. Liminka, Kempele, Muhos, porskutetaan hienosti ja kunnan keskustojen infrastruktuuria parannetaan ja siihen panostetaan. Uusia kouluja ja terveyskeskuksia rakennetaan.. Vaan ei Tyrnävällä. Jokainen uusi asia on hirveä ponnistus, ja vie aikaa. Ikärakenne ja syntyvyys on samaa luokkaa Limingan kanssa, eli sitäkään ei voi syyttää. Pistää mietityttämään että mihin se raha Tyrnävällä häviää... Tässäpä tälläistä pohdintaa kun kerta alettiin keskustella asioista VIHDOIN niiden oikeilla nimillä!


Vieras

#25

15.11.2014 05:27

Hyvä homma, jos jotenki tällä saadaan vaikutusta aikaan. Alakaa mennä liiallisuuksiin tuo keskittäminen. Jokainen valitkoon asuinpaikkansa itse.