Uskontoneutraali joulujuhla kouluihin

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Uskontoneutraali joulujuhla kouluihin.

kristitty lukiolainen
Vieras

#1 no voi Herran jestas

18.12.2010 17:23

Miten uskonnotonta joulujuhlaa edes voitaisiin viettää? Joulu on kristitty juhla, eli ilman uskonnollista sävyä sitä ei edes voisi viettää. Joulujuhlat ovat suomalainen perinne joulukuvaelmineen päivineen, ja minun mielestäni maahanmuuttajat eivät ole oikeutettuja vaatimaan suomalaisten perinteiden lopettamista sillä perusteella, että heidän kulttuurinen perintönsä ja uskontonsa on erilainen. Ja sitä paitsi, mitä pahaa joulukuvaelmassa edes on? Aina väitetään kristittyjen tuputtavan omaa uskoaan, mutta eivätköhän muiden uskontojen edustajat ja ateistit tee ihan samoin.
satu
Vieras

#2 Vastaus

18.12.2010 18:55

Joulu on alunalken pakanallinen juhla. Toki soisin, että sitä voi viettää niin kristityt kuin pakanatkin, mutta näin ihan vastakysymyksenä voisin kysyä, että miksi kristityillä olisi oikeus omia joulu itselleen? Tontut ja Joulupukki ovat kuuluneet suomalaiseen jouluun kauan, joten uskonnotonta joulujuhlaa voitaisiin juhlia vaikka erilaisilla tonttunäytelmillä.

Perinteikkäitä joulukuvaelma ja virret ovat, mutta ne eivät yksi yhteen tarkoita suomalaisuutta, koska me uskonnottomatkin ihmiset olemme suomalaisia. Joulukuvaelmassa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta mielestäni sen paikka on yhteisössä, jonka elämänkatsomusta se tukee. En ymmärrä sitä, miksi vahemmat eivät voisi hoitaa lastensa uskonnollista kasvatusta kotona ja seurakunnissa. Miksi se täytyy toteuttaa yleisillä verovaroilla koululaitoksissa, jotka kuitenkin ovat tarkoitettu kaikille Suomessa asuville lapsille. Olisi aivan eri asia, jos vaikka kirkolla olisi oma koulunsa, jossa kävisi vain kristittyjä.

Vielä viimeisenä kysymyksenä kysyn Sinulta, että miten tämä adressi tuputtaa sinulle uskonnotonta elmänkatsomusta? Tämä on adressi muiden joukossa. Vasta-adressi löytyy kyllä tuolta listalta, mutta en minä siellä ole käynyt kirjoittelemassa halveksuvia kommentteja.

Mukavaa Joulua, vietä sitä juuri niin kuin itse haluat, niin teen minäkin.
Anna
Vieras

#3 Joulua voi hyvin viettää ilman kristillistä sanomaa

18.12.2010 22:17

Hämmästyttää tämä ihmisten typeryys että kristinusko olisi aukottomasti, lopullisesti ja täydellisesti jouluun sidottu asia. Talvipäivänseisausta oli juhlittu pitkät ajat ennenkuin papisto päätti väkisin pistää Jeesuksen synttärit samalle ajankohdalle.
Suomalaisessa joulun vietossa ei kristillisiä merkkejä paljoa näy. Jouluhan koostuu pääasiassa jouluruuasta, kinkusta, tortuista ja pipareista sekä glögistä ja kynttilöistä. Tontut kurkkii ikkunoista ja joulupukki käy aattoiltana ja tuo lahjoja (näin etenkin lapsiperheissä.) Voi laulaa kauniita joululauluja (ilman kristillistä sanomaa).
Tänä päivänä suvaitsevaisuus on avainsana. Kouluissa pitäsi pystyä pitämään joulujuhla, jossa ei tarvitse nousta seisomaan virren aikana jossa ylistetään Jumalaa. Meillä Suomessa kun on kuitenkin sellainen hyvä asia kuin uskonvapaus. Normaali koulun joulujuhla koostuu näytelmistä, tonttupiireistä, kauniista joululauluista ja muista esityksistä, joissa nykyään ei ole edes monesti mitään jouluista. Pääasia on se, että vietetään yhdessä aikaa ja lapset saavat muistoja joita vaalia. Sen voi todellakin tehdä ilman Jeesusta, joka ei ole edes syntynyt joulun aikaan. On todella sääli, että jotkut kiihkoilevat seimikuvaelmista niin paljon, että niiden vuoksi pitäisi eri uskoiset ja uskonnottamat kokonaan sulkea pois joulujuhlasta. Tämä jos mikä on väärin. Uskovaisilla ei ole oikeutta omia joulua, joka ei ole ollu heidän juhlansa alunperinkään.
Heidi
Vieras

#4 Joulun perinteistä

19.12.2010 07:47

Ennen kristinuskoa on talvipäivänseisauksen aikoihin vietetty sydäntalven juhlaa, josta tulee myös meidän käyttämämme joulu-sana. Sana joulu on muinaisgermaanista perua sanasta hjul ja tarkoittaa pyörää, jota on pidetty auringon vertauskuvana. – Ei siis mitään tekemistä kristillisen juhlan kanssa. Esim. Briteissä ja Yhdysvalloissa juhlan nimi on Christmas ja nimestä jo kuulee, että vietetään kristillistä juhlaa, mutta Pohjoismaissa nimi on yhä edelleen ns. pakanallista perua: Suomi = Joulu; Ruotsi, Tanska ja Norja = Jul; Islanti = Jól.

Meiltä löytyy myös yllin kyllin jouluperinteitä, jotka ovat ns. pakanallista perua: joulupukki on perua kekripukista ja tontut ovat muinaissuomalaisia henkiolentoja, kinkku edustaa muinais-skandinaavisen Freyer-jumalan uhrilahjaa, jopa kynttilöiden polttelulla on alun perin ollut pakanallinen merkitys: Saturnuksen, kylvön jumalan kunnioitus. Ikivihreissä puissa, kuten joulukuusessamme (jonka koristelu on tullut saksasta vasta 1800-luvun lopulla), on aurinko elänyt edelleen vuoden pimeimpään aikaan ja se poltettiin joulupäivinä karkottamaan pimeyden henget.

Oman perheeni joulu, kuin myös arki ja vuoden muut juhlat, on ollut virallisesti täysin uskonnotonta siitä asti kun esi-isilläni oli mahdollisuus erota kirkosta vuonna 1923. Kunhan vielä vihdoinkin saataisiin erotettua valtio ja kirkko toisistaan, niin meidän ei tarvitsisi pakosta enää olla missään tekemisissä koko instituution kanssa.

Vieras

#5

19.12.2010 14:09

mikä on uskonnoton joulujuhla???
satu
Vieras

#6

19.12.2010 14:17

Uskonnoton joulujuhla ei pidä sisällään minkään uskontokunnan tunnustuksellista ohjelmanumeroa.
Lukiolainen Tampereelta
Vieras

#7 Re:

19.12.2010 19:16

#6: satu -  

Miksi näin tulisi toimia? Suurin osa kansasta on kristillisen kirkon jäseniä ja ainakin jollain tasolla uskoo Jumalaan. Suomessa vallitsee demokratia eli enemmistö päättää. Joulua on vietetty kristillisenä juhlana lähes 2000 vuotta. Suomeen kristinusko tuli 1100-luvulla. Miksi perinteet tulisi tuhota?

Jeesus on historiallinen henkilö, jonka olemassaolo on todistettu. Hänen tärkeimpänä sanomanaan voidaan pitää lähimmäisen rakkautta. Jos ei halua juhlia Jeesusta Jumalan poikana, voi häntä juhlia ainakin suurena filosofina. Kristinusko on luonut perustan länsimaiselle kulttuurille. 10 käskyn pohjalta on muotoutunut yleinen moraali sekä lakeja. Kristinusko näkyy myös taiteissa, sanonnoissa ja arkkitehtuurissa. Kristinuskon ansiosta moni kansa on saanut oman kirjakielen.

Monessa muussa maassa uskontoa ja kulttuuria ei voi edes erottaa toisistaan. Esimerkiksi Intian kulttuurista ei voida puhua ilman, että puhuttaisiin hinduista. Jotta Nokialla töissä oleva liikemies voisi tehdä hyviä kauppoja esimerkiksi Intiassa, hänen tulee ymmärtää paikallista kulttuuria, jonka ymmärtäminen edellyttää hindulaisuuden tuntemista. Miten liikemies voi ymmärtää hindulaisuutta, jos ei ymmärrä edes omaa uskontoaan?

Kaikkien on hyvä tuntea oman maansa pääuskonto, jotta ymmärtäisi maansa kulttuuria. Samasta syystä myös historian opetus koulussa on tärkeätä.

Minusta perinteiden tuhoaminen on todella surullista. Minulla on monia hyviä muistoja ala-asteen joulujuhlista ja niissä esiintymisestä. Minusta on sääli, ettei esimerkiksi pikkuvelvelläni ole kunnon joulujuhlaa.

satu
Vieras

#8 Re: Re:

19.12.2010 23:03

#7: Lukiolainen Tampereelta - Re:  

Meillä on Suomessa demokratia, mutta myös uskonnonvapaus ja sananvapaus. Minulla on siis oikeus kerätä adressiin nimiä, vaikka enemmistö olisikin sitä vastaan. En hetkeäkään ole ajatellut, että enemmistö suomalaisista seisoisi adressini takana, mutta minulla on oikeus sanoa mielipiteeni, ja toivoa että maailma joskus muuttuu. Maailma ei muutu, jos emme sitä yritä muuttaa. Minulla ja muilla ihmisillä on myös oikeus olla osallistumatta sellaiseen uskonnonharjoittamiseen, jonka koemme omantunnon vastaisena.

"Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen."

Ymmärrän uskonnollisten perinteiden olleen vuosikausia mukana yhteiskunnassamme. Ymmärrän myös, että monen on niistä vaikea luopua, koska ne tuovat mieleen oman lapsuuden joulut, ja tietysti osa väestöä juhlivat oikeastikin joulua Jeesuksen syntymäjuhlana. Korostan nyt, että minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kukin tahollaan tunnustaa uskontoa, vaalii uskonnollisia perinteitä tai vaikka jättää joulun kokonaan viettämättä. Kyse on vain siitä, että tarvitseeko koulun tai päiväkodin tukea yhtä uskontoa siten, että osa lapsista kokee joulujuhlassa itsensä ulkopuoliseksi? Suomen koululaitos on kuitenkin tarkoitettu ihan kaikille Suomessa asuville lapsille, taustasta, ihonväristä ja vakaumuksesta riippumatta. 

Joulujuhlan pitäminen pelkästään Suomen kulttuurin opetuksen takia on mielestäni täysin turhaa. Uskonnottomat lapset saavat lukea kristinuskosta ja muista uskonnoista ET-tunneilla. Itseasiassa ET-tunneilla käsitellään laajemmin myös muita uskontoja, kuin perinteisellä uskontotunneilla. Voimme tutustua erilaisiin uskontoihin ilman, että osallistumme tunnustuksellisiin ohjelmanumeroihin. Voisin esimerkiksi kiinnostua juuri Intian kulttuurista, mutta ei se tarkoita silti sitä, että minun tarvitsisi matkustaa Intiaan ja osallistua paikalliseen elämään. Sama pätee Kristinuskoon. Lapseni saavat lukea siitä, kerron itsekin neutraalisti mistä uskonnossa on kyse, mutta en silti laita heitä näyttelemään joulukuvaelmassa tai kunnioittamaan Jumalaa laulamalla virsiä.

Jeesuksen elämää en kiistä. Tiedän, että Jeesus on elänyt maapallolla, mutta tarinoihin Jumalan pojasta en usko. Kristinusko ei suinkaan ole saanut pelkkää hyvää aikaan, vaikka uskovat niin tahtovatkin uskoa. Paljon on verta vuodatettu, jotta on saatu ihmiset kääntymään kristityiksi. 10-käskyä on ehkä osittain lakien perusta, mutta ne ovat myös ihan perusasioita, jotta yhteiselämä maapallolla voisi onnistua. Nykyisin käytössä olevat lait kietäisivät todennäköisesti tappamisen ja varastamisen, vaikka kristittyjä ei olisikaan. Pitäiskö minun ja lapsieni osallistua tunnustukselliseen joulujuhlaan siksi, että kirkolla on 10-käkyä, tai siksi että Jeesus oli filosofi, tai että kirkoissa on hienoa arkkitehtuuria?

Maailma muuttuu. Olemme luopuneet ajan saatossa monistakin perinteistä. Voimme lukea kirjoista kuinka aikoinaan on menty Joulupäivänä hevosreessä kirkkoon. Nuuttipukkikaan ei vieraile monenkaan kotona, mutta tiedämme perinteen. Miksi meidän uskonnottomien pitäisi vaalia perinteitä, jotka eivät ole osa meidän elämäämme? Kunnioitan perinteitä, mutta niiden pitäisi olla niiden ihmisten vaalittavana, jotka niihin uskovat ja haluavat niiden jatkuvan. Koska koululaitoksissa ja päiväkodeissa eivät kaikki niihin usko, ei mielestäni ole perusteltua niitä siellä vaalia. 

En aio viedä "liikemieheltä" OMAA uskontoaan, mutta täytyy muistaa, että liikemiehellä ei ole mielestäni oikeutta viedä MINUN uskonnottomuuttani. Nämä asiat ovat henkilökohtaisia kokemuksia, joita meidän muiden tulisi kunnioittaa. Minä kunnioitan uskovien perinteitä silloin, kun niitä ei väkisin syötetä minulle ja lapsilleni esimerkiksi joulujuhlan muodossa. Uskovien tulisi ymmärtää, että uskonnon harjoittaminen tilaisuuksissa, jotka ovat tarkoitettu kaikille uskonnosta riippumatta ei ole toisten kunnioittamista, vaan oman vakaumuksensa esiin tuomista. Saatte tutustua omaan uskontoonne seurakunnissa, uskontotunneilla ja kotona, mutta miksi ihmeessä se täytyy tehdä kaikille tarkoitetuissa joulujuhlissa?

T
Vieras

#9 Re: Re:

20.12.2010 08:33

#7: Lukiolainen Tampereelta - Re:  

Demokratia ei tarkoita suoranaisesti sitä, että enemmistö päättää. Demokratian muotoja on useita. Pääperiaatteena pidetään enemmistösääntöä, mutta yhtä tärkeänä demokratiassa pidetään sitä, että turvataan myös vähemmistöjen oikeudet ns. "enemmistön tyrannilta". Demokratia pitää sisällään myös ilmaisunvapauden. 

Jeesuksen olemassaolo on todistettu...niin on myös hänen syntymäajankohtansa, mikä ei ole hirveän lähellä joulua. Kertomuksen mukaiset tapahtumat ja paikka on todistetusti ollut mahdolliset 17. kesäkuuta vuonna kaksi eaa. Tulisiko täten kristillinen joulu siirtää tuonne juhannuksen tienoille?

Toteat myös, että: "Kaikkien on hyvä tuntea oman maansa pääuskonto, jotta ymmärtäisi maansa kulttuuria. Samasta syystä myös historian opetus koulussa on tärkeätä." Olen täysin samaa mieltä ja täten uskontojen opetus tulisi olla neutraalia ja kuulua historian tunneille. Suomalainen koulujärjestelmä on yleissivistävä oppilaitos, johon ei kuulu tunnustuksellinen oskonnon harjoittaminen...se ei ole yleissivistävää.

On sääli, että pikkuveljelläsi ei ole kunnon joulujuhlaa ja hyvä, että sinulla on hyviä muistoja omistasi. Minulla puolestaan on ahdistavia muistoja joulujuhlista, syrjäytymistä ja kiusaamista, kun enemmistö päättää syrjiä vähemmistöjä.

Opiskelija oulusta
Vieras

#10 Muutosta

20.12.2010 10:27

Suomalainen kulttuuriperinne kristinuskoineen päivineenhän on siis niin sisäsiittoista, junttimasita ja kapeakatseista! Eikö olisi ihanaa saada joku Islamilaisen kalenterin perinnejuhla tai Somalialaisia kansanperinteitä tilalle! Ah, suvaitsevaa, monikulttuurista, väistämätöntä. Tätähän te haluatte eikö? No siihen se ainakin lopulta johtaa kun aletaan luopumaan kotimaisista perinteistä.

Vieras

#11

20.12.2010 10:32

Olen itse ateisti, mutta siltikin vastustan suomalaisen kristillisen kansanperinteen lakkauttamista poliittisen korrektiuden nimissä, joten mielestäni kristilliset joulujuhlat sun muut voidaan pitää kouluissa. Ne eivät minua haittaa. Moni vanha asia ja periaate, jossa on hyvää ja muutakin sanomaa, kuin osta sitä tai tätä ja mulle kaikki muista viis-ajattelua saa melkeinpä kannatukseni. Alkaa jotenkin nyppiä nykyajan muutenkin liian poliittisesti korrekti harmaa arvomaailma ja maallistuminen ei välttämättä ole hyvä asia, jos se tuo mukanaan kovat arvot.

Mutta uskonto-opetukseen voitaisiin tehdä muutoksia. Ensinnäkin uskonto-opetukseen voitaisiin lisätä tietoa muista uskonnoista, kansoista ja heidän tavoistaan ja kulttuuristaan, mitä et:ssä on enemmän. Filosofista uskonnosta erillistä moraalikasvatusta voitaisiin myöskin lisätä jo ala-asteille ja opettaa, että myös omilla aivoilla ajattelu ja omien mielipiteiden olemassaolo on hyvä ja suotava asia. Kaikkea ei tarvitse niellä purematta suoraan auktoriteeteiltä. Myöskin mediakasvatus olisi paikallaan, sillä mainonnan ja median vaikutus nuoriin on hyvin suurta ja sen ei tulisi olla liian suuresti kasvattajan roolissa.
antti vaurio porista PERUSSUOMALAINEN K.
Vieras

#12 ATEISTINEN MAAILMA VELJEILI ISLAMIN KANSSA!

20.12.2010 14:04

ATEISTIT RAIVAAVAT TIETÄ ISLAMILAISILLE USKONNOLLE,KOMMUNISTILLE,SOSIALISTILLE,JNE. SUOMEN KULTTUURIN TUHOAAJA ADRESSI!!!!! EN ALLEKIRJOITTAA.
Teuvo Moisa

#13 Pedofiilisatu pois

20.12.2010 19:16

Se jouluevankeliumi on aika nolo tarina kun siinä on se nuori tyttö ja muka neitseellinen sikiäminen.
juu
Vieras

#14

20.12.2010 19:25

Joulujuhlaa ei siis edes voi viettää. Se on kristitty juhla. Olis sentään vaan kevätjuhla. vai haluatteko jotain RAMADANIA joulun tilalle?

Vieras

#15 No voi, voi!

20.12.2010 21:02

Voi, voi Satua kun on keksinyt "hienon" idean. Kyllä joulua vietetään Jeesuksen syntymän kunniaksi. PISTE.
Huolissaan lahkolaisten lapsista

#16 Säilytetään joulujuhlaperinteet!

20.12.2010 23:06

#11: -  

Minä erosin kirkosta jo nuorena, mutta olen silti sitä mieltä, että meidän pitäisi säilyttää kouluissa joulun monimuotoiset perinteet joulupukkineen ja Jeesus-lapsineen. Pukki ja tontut ovat sitä varhaisempaa pakanallista perinnettä ennen kristinuskoa, mutta kristinuskokin on sävyttänyt joulujamme jo satojen vuosien ajan.

Jos me pohjoismaalaiset olemme osanneet pitää pukkimme kristinuskon puristuksessa, niin kai ateistinkin elämänkatsomus kestää muut uskomukset.

Muutenkin kannatan nro 11:sta kommentoijaa siinä mitä tulee uskonnonopetukseen. Mielestäni voitaisiin poistaa nykyinen eriytynyt uskonnon ja ET:n opetus ja yhdistää ne kaikille pakolliseksi uskontotieteen, filosofian ja moraalikasvatuksen oppiaineeksi.

Kaikenlaiset ääri-ilmiöt kukoistavat tietämättömyydessä ja niistä meidän pitäisi olla huolissamme. Olisi parempi, että kaikki lapset saisivat samat perustiedot, sen sijaan että osa lapsista saa vain ahdasmielisempien uskontojen lahkojen kiihko-opetusta.

nedraq
Vieras

#17 Ei pysty allekirjoittaan!

21.12.2010 20:11

En tiedä onko käyttäjässä vai missä vika, mutta kun yritän allekirjoittaa tätä, niin alhaalle ilmestyy teksti: "Leave this field empty", eikä suostu menemään eteenpäin. Vaikka kaikki kentät ovat siis täynnä?!?!? Kumma juttu.
Satu
Adressin tekijä

#18 Re: Ei pysty allekirjoittaan!

21.12.2010 20:49

#17: nedraq - Ei pysty allekirjoittaan! 

Hei,

En tiedä mikä voi olla syynä.

Harmi.

nedraq
Vieras

#19 Ei pysty allekirjoittaan!

21.12.2010 22:38

Myös kaveri yritti eri koneelta, ei onnistunut....
Satu
Adressin tekijä

#20 Re: Ei pysty allekirjoittaan!

21.12.2010 22:58

#19: nedraq - Ei pysty allekirjoittaan! 

Hei taas,

Itse pystyin allekirjoittamaan omalta koneelta nimellä "testi testi".

Toivotaa, että tämä on jokin väliaikainen ongelma.

 

Vieras
Vieras

#21 Re:

21.12.2010 23:29

#6: satu -  Uskonnoton joulujuhla ei pidä sisällään minkään uskontokunnan tunnustuksellista ohjelmanumeroa.

 Mitä ihmettä siellä joulujuhlassa voisi sitten olla? Kaikki perinteet liittyvät uskontoon. Joulupukkikin on kauppojen lapsia ja heidän kaupankäynnin edistämistä varten muokkaama taikausko. Noitarummut ja vastaavat henkiin herätettyä shamanismia.

Perinteisimpiin voimassaoleviin suomalaisiin joulujuhliin liittyy joulukuvaelma, partiolaisten adventtikalenteri, tiernapojat ja koristeltu joulukuusi, nykyään latvassa Betlehemin tähti. Pitäisikö joulukuusikin poistaa kouluista? Pohjolaan se tuli uskonpuhdistuksen myötä 1500 luvulla, Suomessakin se tunnetaan kynttilöin koristeltuna Lucian päivältä melkein sata vuotta sitten.

Sopeutukaa
Vieras

#22

22.12.2010 00:07

Kuinkahan monessa kodissa joulunviettoon oikeasti liittyy uskonnollisia piirteitä? Vanhempieni tapakristityssä perheessä uskonto ei ainakaan ollut missään roolissa: jouluna syötiin hyvin, pelattiin, vietettiin aikaa yhdessä, odotettiin joulupukkia ja saatiin lahjat. Jeesuksen syntymäjuhlan sijasta meillä juhlittiin vaan _perinteistä suomalaista joulua_ - joulu on irroitettu sanattomalla sopimuksella kristillisestä sanomasta. Jos joku haluaa viettää kristillistä joulua, siitä vaan, mutta kyllä uskonnottomatkin voivat viettää ko. juhlaa edellä mainitulla tavalla, eikä siinä pitäisi olla mitään omituista. Iso osa kansasta on tehnyt niin jo pitkään - ei ole mikään uusi juttu.

Vastaavasti koulun joulujuhlankin pystyy helposti järjestämään ilman isää, poikaa tai pyhää henkeä. Koulu, jossa työskentelen, on tehnyt niin jo vuosia, eikä kenelläkään ole ollut asiasta huomauttamista. Tonttulaulujakin löytyy pilvin pimein - kenenkään ei oleteta uskovan tonttujen olevan totta, lauletaan vaan satuolennoista. Jumalan palvelemiseen liittyvät menot ylittävät sopivuuden rajat.

Nykypäivän "perinteinen suomalainen joulu" on siis jo pitkään ollut jotain muuta, kuin mitä uskovaiset yrittävät väittää. Näiden "uusien" perinteiden siirtyminen koulumaailmaan on ollut käynnissä jo pitkään, eikä takaisin ole paluuta. Jospa vain yrittäisitte sopeutua tilanteeseen ja paikata mahdollista uskontovajausta kotioloissa.

aivo vaurio tykkää porista PERUSV*TUNIDARI
Vieras

#23 Re: ATEISTINEN MAAILMA VELJEILI ISLAMIN KANSSA!

22.12.2010 04:16

#12: antti vaurio porista PERUSSUOMALAINEN K. - ATEISTINEN MAAILMA VELJEILI ISLAMIN KANSSA! 

 Taidat itse olla kaiken ällyllisen elämän TUHOAAJA!!!!! ja takapakkia evoluutiolle noin yleensä...

Jani K
Vieras

#24 Voi voi

22.12.2010 11:40

Hei antakaahan uskovaiset olla ketkä täällä valittaa. Joku mainitsi edellä että suurin osa suomalaisista on kristittyjä ja uskoo jumalaan. Eka oikein mutta suurin osa ei todellakaan usko jumalaan, vaan kuuluu kirkkoon sen takia että heidät on siihen synnyttyään laitettu (automaattisesti melkeinpä.). Ja kaikki ei sitten mieti sitä asiaa, että kuuluvatko kirkkoon ja uskovatko jumalaan, eli antavat asian vaan olla. Siksi kirkolla on niin paljon jäseniä lyhykäisyydessään.
Mutta homma ei saisi nyt karata uskonnosta puhumiselle, vaan kysehän oli joulusta, joten oma mielipiteeni on edellä mainitun selityksen mukaan että nuoria ei todellakaan pitäisi ^psyykata^ alakoulusta lähtien kaikilla maailman kristillisillä hoilauksilla(edelliset kommentoijat selittäeet jo aika hyvin, että Suomessa joulu on joulu! Pakanajuhla. Joulupukit ja tontut).
Joten miks v*tussa pitää Joulupukki sekoittaa Jeesukseen? Jospa säästetään ennemmin lapset tältä hämmennykseltä, ja jätetään ne jeesustelut sinne kirkkoihin.
antti vaurio porista PERUSSUOMALAINEN K.
Vieras

#25 Re: Re: ATEISTINEN MAAILMA VELJEILI ISLAMIN KANSSA!

22.12.2010 14:59

#23: aivo vaurio tykkää porista PERUSV*TUNIDARI - Re: ATEISTINEN MAAILMA VELJEILI ISLAMIN KANSSA! 

oletko punavihainen? kun väitin.... HAUSKA JA HYVÄ KOKEMUS KRISTILLINEN JOULUJUHLA! HIENO OLLA SUOMALAISESSA MAASSA!!!!