Maksikirje säilytettävä postin valikoimissa

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Maksikirje säilytettävä postin valikoimissa.

Hintriikka75

#101 Re:

14.01.2015 20:36

Olen tänään lähestynyt asian tiimoilta ministeri Krista Kiurua (postin toiminnasta vastaava ministeri) sekä lähettänyt kopion kansanedustaja Mauri Pekkariselle (myös Postin hallintoneuvoston pj.) ja Postin hallituksen jäsenille. Olen viesteissä jättänyt selvityspyyntöä maksikirjeen poistamisesta ja maininnut myös tästä adressista :) Myös muutama tieto asiaan liittyen poimittu adressin kommenteista, suotakoon tämä hyvän asian puolesta :)

abcdef

Viestin sisältö:

Arvoisa rouva ministeri

Posti on lopettamassa helmikuun alussa niin kutsutun Maksikirjeen, joka on ollut ainut toimiva lähetysmuoto pienille tuotelähetyksille, varsinkin maaseudulla asuville. Kaupungissa asuville posti puolestaan on normaali pakettipalvelunsa lisäksi kehittänyt pakettiautomaatit, joiden hinnat ovat edullisemmat kuin tavallisten postipakettien.  Kaupungissa asuville on tarjolla myös monien muiden yritysten palvelut, jotka postin perinteistä postipaketteja edullisemmat, kuten Ärräpaketti R-kioskilta, matkahuollon pakettipalvelut, sekä Siwan ja Valintatalon Postnord pakettipalvelu.

Maalla asuville lähinnä ainut vaihtoehto on maksikirjeen poistuessa joko  kirje (koko: 250x400x30 mm ) tai paketti (pienimmän hinta: 7,90, enimmäispaino 2 kg)  .

Maksikirjeessä (enimmäispaino 2 kg, pit+lev+paks. maksimi yht, 900mm) puolestaan pystyi lähettämään kevyttä pientavaraa ja se jaettiin omaan postilaatikkoon/luukkuun. Jos maksikirjettä ei ole voinut koon takia toimittaa postilaatikkoon/luukkuun, niin siitä on jätetty noutoilmoitus.  Jos maksikirje on painanut alle 250 grammaa, tavaran lähettäminen pakettina tuli huomattavasti kalliimmaksi.

Se mikä tässä suurin ongelma hinnan ohella on ensinnäkin se, että paljon lähetetään kevyttä tavaraa, esimerkkinä nyt vaikka villasukat. Se meni mainiosti maksikirjeessä viidellä eurolla, mutta koska tavallisella kirjeellä enimmäispaksuus 3 cm niin siinä ei pysty postittamaan enää useimpiakaan maksikirjeessä lähetettyjä tuotteita. Samalla tämän uudistuksen yhteydessä posti on  myös pienentänyt kirjeen maksimimittaa 400 mm:stä 350 mm:iin sekä nostanut kirjeiden hintoja. Tämä samalla hankaloittaa sitä että osa maksikirjeissä lähetetyistä yritettäisiin lähettää nyt kirjeenä. Posti on lähinnä perustellut maksikirjeen poistoa sillä, että ei ole voitu olla varmoja siitä mihin lähetys tarkkaan ottaen jaetaan. Kuitenkin myös ulkomailta tulee edelleen maksikirjeitä. Niiden jakaminen on postille ihan samanlainen 'ongelma' kuin Suomen sisäisten maksien. Se, että maksikirje poistetaan suomen valikoimasta ei siis tunnu liittyvän mitenkää niiden jakamiseen, vaan on tekosyy postille laskuttaa enemmän postipakettien kautta.

Toiseksi tämä maksikirje on palvellut etenkin maaseudun asukkaita, kuten alussa sanoin; postiverkoston harventuessa noutomatkat lähimmästä toimipisteestä tai asiamiespostista on helposti monella jopa lähellä sata kilometriä, itselläni  onnekkaalla noutomatka noin 18 km. Maksikirjeet on liki aina voitu toimittaa omaan postilaatikkoon. Kun tämä poistuu, pienetkin lähetykset joutuu hakemaan kaukaa. Kaupungissa asuvat ovat aina sen muutaman kilometrin päässä lähimmästä automaatista/ postista tai vaihtoehtoisesti muiden yrittäjien pisteistä, ja tietenkin siis maksikirjeet kaupungissakin kulkeneet kotiin.

Tahdon, että te siellä Arkadianmäellä kiinnitätte postista vastaavana viranomaisena huomiota kansalaisten tasa-arvoiseen kohteluun. Maksikirjeetkin kuuluvat postilain nojalla postin yleispalveluun sillä kirjeet ja enintään 10 kg painavat paketit kuuluvat yleispalvelun piiriin. Maksikirje-luokan poistaminen ilman korvaavaa tuoteryhmää aiheuttaa lisäkustannuksia yrityksille sekä yksityishenkilöille pahimmillaan n. 3 euroa. 3 senttimetrin paksuusraja tulee erittäin monessa tilanteessa vastaan, jolloin päälle 4 euron postitushintaan laitetaankin sitten pakettina päälle 7 euron hinnalla. Ulkomaille voi saman sisällön kuitenkin edelleen lähettää maksikirjeenä 6,50€, kun kotimaassa se pitää laittaa pakettina 7,90€.

Tiedän että kirje on hiemän sekava, mutta halusin tuoda nämä epäkohdat kaikkine puolineen teille esille. Lähetän tämän kirjeen yksityishenkilönä.

Maksikirjeen poistumisesta on myös käsitelty runsaasti sosiaalisessa mediassa, 99% keskusteluista joita olen nähnyt on totaalisesti tyrmännyt maksikirjeen poiston.

Maksikirjeitä puoltava adressi myös löytyy, ja siihen on tähän päivään mennessä kerännyt  viiden vuorokauden aikana liki 5000 allekirjoitusta: http://www.adressit.com/maksikirje_sailytettava_postin_valikoimissa

Myös iltapäivälehdistö on käsitellyt asiaa.

Ystävällinen terveisin

 ---------------------

Hintriikka75

#102 Re: Re:

14.01.2015 20:37

#101: Hintriikka75 - Re:  

 En kyl tiedä mistä tohon viestiin tempas noi abcde.... niitä ei alkuperäses ollu :D


Vieras

#103 Re: Re:

14.01.2015 21:22

#99: - Re:  

 

Tässä Ruotsin Postin (nykyään Postnord) maksimimitat ulkomaille lähetetävälle kirjeelle.

Största mått

Längd = 600 mm
Längd + bredd + tjocklek = 900 mm
Rulle:
Längd = 900 mm
Längd + dubbla diametern = 1 040 mm
 
Ruotsissa on ulkomaankirjeen mitat rajattu ainoastaan pituus+leveys+paksuus on max. 900mm.
 

Vieras

#104 Re: Re:

14.01.2015 21:56

#99: - Re:  

 

Saksan postilla nuo samat max. mitat ulkomaan kirjeelle kuin Ruotsilla. 

 

 

 

    bis 500g

Vieras

#105

15.01.2015 04:30

Maksikirje poistuu JA kirjeen pituus pienenee 5cm JA paksuus 1cm!!!

Vieras

#106 Re: Re:

15.01.2015 07:23

#99: - Re:  

 Kun katsoo netistä eri maiden ulkomaan kirjelähetysten maksimikokoja voi todeta, että Postin selitys kansainvälisestä käytännöstä on hatusta vedetty.


Vieras

#107 Re: Re:

15.01.2015 11:27

#99: - Re:  

 Norjalla on erikseen tuotevalikoimassa 1. luokan kirje jonka paksuus saa olla 2-7cm ja maksimipaino 350g jonka hinta kotimaassa 35 NOK = 3,87 euroa ja Eurooppaan 45 NOK = 4,97 euroa.

Vastaavan lähetyksen hinta Suomessa on uudistuksen jälkeen kotimaassa 7,90 euroa ja ulkomaille (Eurooppaan) 13,00 euroa. Eli Suomessa nämä hinnat ovat kotimaan postiliikenteessä 104% kalliimmat ja ulkomaan (Eurooppa) postiliikenteessä 161% kalliimmat. Ja jos tuo enintään 350g:n painoinen ja enintään 7cm paksu lähetys menee Euroopan ulkopuolelle, ovat hinnat 60 NOK = 6,63 euroa ja 22 euroa eli Suomesta lähetys on 231% kalliimpi. 

Olen aina kuvitellut, että Norja on kallis maa......


Vieras

#108

16.01.2015 07:55

Yksityisyrittäjän kassa karttuu euroista ei miljoonista. Maksikirje on säilytettävä.
Hintriikka75

#109 Sain vastauksen joltain postin johtajalta

16.01.2015 13:30

Sain vastauksen joltain postin johtajalta, kun postin johtoonkin laitoin tietoa ministeriöön lähettämästäni viestistä:

"

Hyvä Satu -------

 

kiitos palautteestanne koskien käteisasiakkaiden Maksikirjeen poistumista Postin tuotevalikoimasta.

 

Maksikirje on ollut yksi vähiten käytetyistä käteistuotteistamme. Samalla se on ollut tuote, josta olemme vuosien ajan saaneet runsaasti negatiivista palautetta. Erikokoisten tavaroiden kulku kirjeenä ei ole ollut ongelmatonta postin lajittelussa, jakelussa tai kirjeen kulun selvityksessä. Uudistus selkeyttää palveluamme kuluttajien lähettämien tavaralähetysten osalta. Paketit ovat seurattavia lähetyksiä toisin kuin kirjeet. Asiakas saa lähetystunnuksen, jolla paketin kulku voidaan todentaa. Seurannan avulla myös mahdolliset poikkeamat voidaan selvittää ja tarvittaessa korvata asiakkaalle.

 

Postilain mukaan tavaralähetykset ovat paketteja ja viestit kirjeitä. Kirje voi painaa enimmillään 2 kg, mutta postilaki ei ota kantaa kirjelähetyksen ulkomittoihin. Kun kirjelähetys kuitenkin on lain mukaan viesti, vastaa uusi tuotteistus paremmin lain määrittelyä.

Maksikirjeet ovat olleet pääsääntöisesti posteista noudettavia lähetyksiä, sillä ne eivät yleensä mahdu postiluukkuihin eivätkä kulje jakajien mukana. Maksikirjeeltä odotettiin kotijakelua, vaikkei se kuulunutkaan lähetyksen palvelulupaukseen. Kun lähetys on paketti, on asiakkaalle selvää, toimitetaanko se postiin, pakettiautomaattiin vai kotiovelle.

 

Postilla on monia vaihtoehtoja paketin lähettämiseen. Postien lisäksi paketin postimaksun voi maksaa verkkopalvelussa tai pakettiautomaatilla. Näissä palveluissa pienimmän paketin postimaksu on 6,70 e (9.2. alkaen 6,90 e). Verkkopalvelu on käytettävissä helposti netissä, ja siellä maksetun paketin voi jättää mihin tahansa postiin. Pakettiautomaattiverkostoon kuuluu 460 pakettiautomaattia, ja niitä sijaitsee myös pienemmillä paikkakunnilla. Jos asiakkaan asiointimatka postiin on yli viisi kilometriä, on hänellä mahdollisuus tilata postista noudettaville lähetyksille maksuton kotiinkuljetuspalvelu haja-asutusalueella.

 

Ymmärrettävästi juuri ne lähettäjät, joita kevyiden mutta suurikokoisten Maksikirjeiden poistuminen koskettaa, ovat harmissaan muutoksesta. Postitoimiala on murroksessa ja yksikkökustannukset ovat voimakkaassa nousussa, mikä aiheuttaa tarvetta hinnankorotuksiin. Maksikirjeen kohdalla hinnankorotusten sijaan päädyttiin lopettamaan tuote, joka ei ole sopinut hyvin isompien tavaroiden lähettämiseen. Jotkin pehmeät ja kevyet tavarat, kuten villasukat, sen sijaan mahtuvat esimerkiksi 3 sentin paksuiseen, postiluukkuun sopivaan laatikkoon, ja voivat kulkea kirjeenä jatkossakin.

 

Meille on tärkeää, että palvelumme ovat tarkoituksenmukaisia. Otamme kaikki uudistuksesta saamamme palautteet huomioon kehittäessämme pakettien tuotevalikoimaamme ja toivomme voivamme palvella asiakkaita hyvin erilaisissa lähetystarpeissa.

 

Ystävällisin terveisin

 

Ulla Seppälä, johtaja, Posti Oy"

 

Että näin.... :(

 

Monopoli aseman väärinkäyttöä

#110 Re: Sain vastauksen joltain postin johtajalta

16.01.2015 20:34

#109: Hintriikka75 - Sain vastauksen joltain postin johtajalta 

Kiinnostaisi tietää mitkä nämä nousussa olevat yksikkökustannukset ovat?

Sillä työntekijöitähän on vähennetty, joten työkustannuksista ei ainakaan voi olla kyse.

Aikaisempina vuosina käytetty kestosuosikki polttoainekustannusten nousu on myös pois suljettu, koska öljyn hinnan romahdus on pudottanut tätä sektoria tuntuvasti.

Tästä ei oikein jää jäljelle kuin suurinvestoinnit Smartpost järjestelmään.

---

Tästä tulee mieleeni yksi mahdollinen skenaario miten Postissa asiaa on ajateltu:

Posti on investoinnut Smartpost järjestelmään, joka automaattisuudessaan vähentää tarvittavia työntekijöitä. Suosio ei ehkä sittenkään ole ollut sitä tasoa mitä on oletettu tai suosiota halutaan kiihdyttää keinotekoisesti seuraavalla tavalla.

Poistetaan Maksikirjeluokka, jolloin kaikki tässä luokassa olleet ovatkin Paketteja. Smartpost on tällä hetkellä hinnoiteltu halvemmaksi, kuin perinteinen postikonttorista lähettäminen. Näin ollen ihmiset alkavat hinnan perusteella suosia Smartpostia.

Smartpostin suosion myötä voidaan jälleen vähentää työntekijöitä, perustellen että Smartpostin suosio on kasvanut.

Kenties suljetaan taas lisää postitoimipaikkoja, "perinteisen paketin lähettämisen suosion laskettua".

Kun lopulta Smartpostin suosio ylittää postitoimipaikasta lähettämisen, voidaan aloittaa ruuvaamaan tämän hintaa ylöspäin.

---

Mitä Postin päättäjät eivät suuressa tuloksen maksimoinnissaan ole ottaneet huomioon että tämä liike pelaa pelin suoraan Matkahuollon käsiin. Sillä heidän Siwa/Valintatalo palvelunsa sujuvuus paranee koko ajan, on nopea ja on ennen kaikkea halvempi.

Ehkä loppujen lopuksi Maksikirjeen poistaminen onkin hyvä asia. Saadaan ihmiset heräämään siihen ettei monopoli ole hyvästä ja ruvetaan tukemaan muita yrityksiä.

Itse ainakin heräsin, ja laitoin tänään ensi kertaa paketin Matkahuollon palvelun kautta.


Vieras

#111

18.01.2015 06:21

Täähän on vaan PELKKÄÄ rahastusta, jälleen!!!
Arjen helpottaja

#112 Maksikirje säilyy jatkossakin...

18.01.2015 09:13

Yrityksien lähetys tapana, esim. lehtitalojen tilauslahjat kävelysauvoista veitsisarjoihin kulkevat jatkossakin perusjakelun kautta. Se että jaetaanko niitä laatikkoon/luukkuun on paikkakunta/tapaus kohtaista... Keväällä tullut uusi maksilähetysten käsittelyohje antaa käytännössä jakajalle päätösvallan jakamisen/hyllytyksen suhteen; kirjoitatko suoraan saapumisilmoituksen vai yritätkö jakelua jolloin lapun kirjoitusaika mahdollisesti säästyy...

Uuden työohjeen tarkoitus alunpitäen oli helpottaa jakelun valtavaa työtaakkaa YT:den jälkeen; maksit voi jättää matkasta suoraan hyllytettäväksi myymälään. Maalla ja pienemmissä taajamissa ne kuitenkin edelleenkin ja vastakin jaetaan suoriltaan vastaanottajille jollei pykälät muutu....

Siis epäselvyydet tuolta osin jatkuvat...

 


Vieras

#113

18.01.2015 09:55

Koko postin voisi lopettaa. Postilaatikoiden paikat määrätään jne. Voin hakea jostain lokerosta viikoittain mainokset. Avoin kilpailu yksityisille yrittäjille postin jakelusta.
saa mitä tilaa

#114 koko rahan edestä

19.01.2015 08:30

Muistammehan, että paketin enimmäiskoko on 100x60x60cm. Muistamme myös käyttää sen enimmäismitan ja enimmäispainon. 240gramman tuotteen ympärille mahtuu paljon sanomalehtitolloa ja täytettä noihin enimmäismittoihin vietynä. On siinä sitten hiukan ihmettelemistä kun rullakot täyttyy.


Vieras

#115 Re: koko rahan edestä

24.01.2015 20:19

#114: saa mitä tilaa - koko rahan edestä 

Muuten tuota enimmäispainojen ja -mittojen käyttöä voisi ehkä kokeillakin, mutta vastaanottajaa en halua kuitenkaan sellaisen vuoksi kiusata. :)

 

Maksikirjettä käsitteenä en niinkään kaipaa mutta kohtuullisuutta ja hintaporrastusta toivoisin Postilta tässä asiassa. Ei kai kukaan tämän käsittämättömän päätöksen tehneistä halua itsekään maksaa esim. kananmunankokoisen ja -painoisen tavaran lähettämisestä saman verran kuin 2 kg:n paketista?


Vieras

#116

25.01.2015 10:06

Jag vill också att maxibrevet ska få fortsätta ....Tack !
jotain on tehtävä

#117 Re: Re: koko rahan edestä

28.01.2015 08:33

#115: - Re: koko rahan edestä 

 Vastaanottajalla ei niin kohtuuton ongelma. Samaa laatikkoa voi käyttää uudelleen ja uudelleen. En ole vielä punninnut banaanilaatikkoa, mutta laatikkona se on monikäyttöinen, kunhan teippaa keskiaukon. Vastaanottajalle voi myös ilmoittaa suuresta kuoresta ja kertoa kapinatarkoituksista.

RH

#118 Maksikirje pitää säilyttää!

28.01.2015 17:25

Lähetän usein pieniä lahjoja, joiden korkeus nippa nappa ylittää kolmen senttimetrin rajan. Saatte vihaisen asiakkaan, jos pakotatte minut lähettämään ne paketteina!

Äkäinen

#119

29.01.2015 12:10

Huutonetin kautta pyörii valtava määrä kirjeitä, maksikirjeitä ja paketteja, veikkaan, että maksikirjeiden määrä on todella iso, onneksi Siwojen, Valintatalojen ja Matkahuollon kautta saa huutopkaetin hintaan 5,90 eli entisajan maksikirjeet ja myös paketit menvät tällä maksulla, mikä selvästi edullisemoi kuin postin maksut.

Postin jatkuvat hinnankorotukset on TÖREKÄÄ, on kaikkien edun mukaista, että ihmisillä on varaa lähetellä erinäistä postia, ilahduttaa ja kierrättää ja hoitaa välttämättömiä asioita, kohta tähän ei ole varaa. Ja samaan aikaan Posti on törsänyt huikeita summia nimen edestakaiseen vaihtamiseen, järjetön rumba sekin ! 


Vieras

#120 Posti-Itella-Posti

29.01.2015 19:40

Itella nimi otettiin käyttöön 2007 koska vanha POSTI oli tylsä nimi "Itämeren alueen suurimmalle logistiikka yhtiölle". Yhtiö satsasi valtavasti varastointi ja rahtimarkkinoille; Ruotsi,Norja,Tanska,Balttia ja Venäjä. Ulkomailla pääsääntöisesti ostettiin kun taas täällä Suomessa rakennettiin itse varastohotelleja ( Vantaa, Kerava, Orimattila...)  Valitettavasti tuo logistiikka liiketoiminta on ollut Itellassa tappiollista jo kuusi vuotta peräkkäin, 2008-13 tappiot n.100 miljoonaa.

Suurimman osan noista investoinneista ja tappioista on tavan suomalainen kuluttaja saanut maksaakseen; ylisuuret postimaksut, kohonneet lehtitilausmaksut, kohonneet palvelumaksut... Toinen puoli samaa asiaa on postitoiminnan jatkuvat henkilöstösäästöt; palvelutaso ja laatu heikkenee kun sama työmäärä tehdäänkin vähemmällä väellä. Suomalaisen postitoiminnan tuotot ovat tähän saakka vielä riittäneet muun "bisneksen" ylläpitoon mutta kohta se ei enää riitä... Kovat hinnat ja huono laatu ohjaavat asiakkaat muualle ja lakisääteinen viisipäiväinen jakelu joudutaan lopettamaan...

Loppukevennys:  https://www.youtube.com/watch?v=Pewt_iqYYLI


Vieras

#121

30.01.2015 09:32

Maksikirjeet on säilytettävä.

Vieras

#122

01.02.2015 18:53

Sujuvamman arjen mainostaminen on melko tyhjää jos yksi käyttökelpoisimmista lähetysmuodoista poistuu.

Vieras

#123

02.02.2015 11:00

Maksikirje sanana voisi poistua ja käyttöön otettaisiin normaali pakettilähetys joka olisi hinnoittelussa entisessä hintaluokassa. Pienpakettihinnoittelu säilytettävä postin palvelussa ja otettava pakettilähetyshinnoitteluun / luokkaan.
Juho K

#124 Re:

03.02.2015 10:32

#1: -  

 

Tällaisen palautteen sain kun laitoin kiukkuisen mailin.

 

Hei 



Kiitos palautteestasi, joka koski tuoteuudistuksiamme. 

 

Maksikirje poistuu 9.2. kotimaassa kuluttajien lähettämänä, mutta säilyy edelleen yritysasiakkaiden toimitustapana. Käteisasiakkaiden yli 3 sentin paksuiset tavaralähetykset lähetetään jatkossa paketteina, esimerkiksi vaikkapa S-kokoisena pakettina pakettiautomaattiin kautta (hinta 9.2. alkaen 6,90 eur).

 

Haluamme, että asiakkaamme tietävät ennalta, mihin lähetys jaetaan. Maksikirjeitä ei yleensä ole voinut ison koon takia jakaa ja vastaanottaja on joutunut noutamaan lähetyksen postista, vaikka tarkoitus on voinut olla, että lähetys tulisi kotiin saakka. Pakettilähetys soveltuu muutoinkin paremmin tavarankuljetukseen. Paketista saa lähetystunnuksen, jolla lähetyksen kulkua voit seurata esimerkiksi kännykällä Posti-sovelluksesta tai Posti.fi-sivuiltamme.

 

Hintakorotuksiin vaikuttaa postilähetysten jakelumäärien voimakkaana jatkunut pudotus, jonka taustalla on sähköisen viestinnän yleistyminen. Postimaksujen on katettava lähetyksen keräily-, kuljetus-, lajittelu- ja jakelukustannukset, joita ei tehostamistoimenpiteistä huolimatta pystytä alentamaan postin vähenevää määrää vastaavasti.

 

Pahoittelen, ettei uudistus ole mieleinen. Palautteesi on meille arvokasta toiminnan jatkuvassa kehittämisessä. 



Ystävällisin terveisin


Inkeri
Asiakaspalvelu | Posti Oy
PL 6, 00011 POSTI 
Puh. 0200 71000 (pvm/mpm)
ma-pe klo 8-18 


Vieras

#125

03.02.2015 15:00

Naurettavaa, että palvelu voitaisiin poistaa tuosta noin vain. Postissa eivät vain halua tehdä työtään- Johtoporras huluaa selvästi tänäkin vuonna uudet mersut vaikka väkisin.