PELASTETAAN KUOPIOSSA MINNA CANTHIN TALO!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista PELASTETAAN KUOPIOSSA MINNA CANTHIN TALO!.


Vieras

#1

12.02.2015 18:53

Isoäitini, lahtelaistunut kansakoulunopettaja, kuoli kun äitini oli pikkutyttö. Minulla on ompelulaatikollinen sekalaisia nappeja, joita olen perinyt toiselta mummiltani, äidiltä ja äitipuolelta. En erota eri paikoista saamiani nappeja toisistaan, mutta aina, kun löydän tarpeisiini sopivan vanhan napin ja ompelen sitä vaatteeseen, ajattelen, että sen on voinut ostaa Minna Canthilta Kuopiossa kasvanut mummi nuorena ennen opettajaseminaariin menoaan – tai myöhemminkin vanhempiensa luona vieraillessaan.

Suuri kirjailija, joka sattui olemaan nainen siihen aikaan kun naisen ei sopinut olla kyvykäs, sekä sinnikäs kangas- ja nappikauppias, joka toimi yrittäjänä, kun naisen lapsineen olisi pitänyt elää almuilla, ansaitsevat kumpikin pysyvän muistopaikan, jossa kävijät kokevat tuulahduksen historian taisteluista ihmisarvon puolesta.


Vieras

#2

12.02.2015 19:02

Kulttuuriperintöä pitää kunnioittaa.
Empty

#3

12.02.2015 19:07

Pitäisi kunnioittaa Minna Canthin aikaansaannoksia. Harva ymmärtää että hänen tekemänsä työ ei ollut ainoastaan kirjalliset saavutukset vaan oli paljon muutakin. Henkinen perintö, minkä hän jätti näkyy varmaan vieläkin, vaikkei sitä ehkä huomaisikaan. 


Vieras

#4

12.02.2015 20:02

Kaikki vain tukeman että jotain vanhaa ja arvokasta saataisiin säilytettyä Kuopiossa
Aino Sederholm
Adressin tekijä

#5 Re:

12.02.2015 21:07

#1: -  

 Hieno, aivan upea ja koskettava tarina! Toivotaan, että hanke menee läpi, jotta päästään viemään tätä henkistä perintöä eteenpäin, erittäin tärkeää!

pelastajia

#6 Ehdottomasti rakennuskohde tulee arvokkaana suojella?

13.02.2015 08:41

Ensin on symbolisoitava talo kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokkaansi, laajalle eurooppaan ja sen ulkopuolellekin.Tehtävä tunnetuksi ja myös haettava kaikki mahdolliset avustukset,kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden luomiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi,siis rahastamiseksi,kun kerran kysymys on nyky Suomesta,ei vaan Kreikasta,jossa kymmenien,ehkä satojenkin miljardien eurojen entisaikojen monumenttien,raunioiden kunnostus on vielä pahastikin kesken rahanpuutteen vuoksi.Lainahanatkin ovat kokolailla jo ehtymässä.

Tämäkin valmis mittaamattoman arvokas rakennuskokonaisuus tulee tietenkin sitten aikanaan vakuutetuksi korkeaan summaan.Sitähän on vaikea vielä tässä vaiheessa arvioida rahassa,kun nuo hinnatkin nousevat rakennusten kohdalla aivan pilviin. Mutta kyllä se se mittaamattoman arvokkaan rakennuksen kohdalla ja taiteilijan töineen alkuperäis kirjoituksineen liikkuu tuolla jossakin sadan- viiva viidensadan miljoonan euron paikkeilla.Mikäli olisi kesymys maailman kuulusta taidemaalarista tauluineen,vakuutus-arvo liikkuisi useissa miljardeissa.

 

Miten ihanaa, Sanna neiti

#7 Pelastetaan Minna Gathin talo

13.02.2015 09:35

On tosi hienoa,että hyvät ihmiset lähtevät joukolla mukaan pelastaa arvokasta kansallisaarrettamme. Miniota,että kuopiolainen alkujaan, kulttuurineuvos Veijo Baltzar on lähtenyt hanketta vetämään ja haluaa ostaa itselleen kohteen,ennenkuin se lopullisesti turmeltuisi. Koko Savon kulttuurihistorialliseti merkittävin kohde tulee näin pelastetusi varmohin käsiin.

Kijailijat ovat luoneet tämän maan henkisen hyvinvoinnin ja jättäneet näin arvokkaan henkisen perinnön meille  ja tulevillekin sukupolville.

Olga

#8 Suuri kirjailijamme,pitäkäämme lippu korkealla

13.02.2015 09:56

Kulttuurineuvoksella on tietoa, taitoa ja kokemusta hoitaa arvokasta kohdetta ja luoda uusia tuulia maailmalla. Uusia pilviä taiteen aavalle taivaalle.Antakaamme kulttuurin kukkia uuteen loistoonsa.

Jouni

#9 Minna Canth

13.02.2015 10:04

Suuri taiteilijamme ja kirjailjamme. Pidetään juhlavana tapahtmana saada olla läsnä luomassa perinnearvoille kestävä ja turvalista muistoa meille j tuleville jäkipolville.


Vieras

#10

13.02.2015 11:38

Oispa jo aikakin saada talo oikeaan käyttöön.

Vieras

#11

13.02.2015 13:37

Kuopiolaisia allekirjoittajia näyttää olevan kovin vähän. Miksiköhän?

Vieras

#12

13.02.2015 16:29

Arvatenkin asia kiinnostaa varmaakin monta muutakin,onhan kyseessa mittaamattoman arvokkaasta perintökohteesta ja Euroopan kuuluisata kirjailijasta ja Hänen perinteistään,Suomi vetää lipun salkoon joka vuosi, se tehdään jokavuosi tämän Kuopiolaisen kirjailijan muistoksi.


Vieras

#13 Re:

13.02.2015 16:40

#11: -  

 Samaa pohdin. Olen saanut yhden kuopiolaisen allekirjoittamaan.


Vieras

#14

14.02.2015 09:07

Nyt on tainut tulla  jo kuopiolaista kannatusta jokunen lisääkin. Vähempi kuopiolaisia kiinnostaa,koska heille se on itsestään selvyys näin läheinen ja todellakin mittaamattoman arvokas rakennus, muisto ja aina kaikki tunneavot lisukkeina.

VVK?

#15 Re:

14.02.2015 16:23

 

Kuopiolaiset ovat aina olleet nurkan takana jäpittäjiä ja jälkeenpäin voivottelijoita. Silloin kun pitäisi tehdä jotain, ei saada aikaiseksi. Kyllä nytkin kuopiolaisena hävettää tämä vähäinen osallistuminen hyvän asian puolesta. Jouduin aikanaan työni puolesta seuraamaan tämän korttelin kohtaloa. Kyllä rakennusliikkeen tarkoitus oli tylysti purkaa pois kaikki vanha. Lopulta Työväentaloa ei saanut purkaa ja sen pelasti yksityishenkilö ostamalla ja kunnostamalla. Sitten rakennusliike yritti moneen kertaan saada luvan ja perusteet Kanttilan purkamiseen. Yhtenä keinona jättämällä rakennuksen heitteille, että se lahoisi ja siitä tulisi peruste purkamiselle. Onneksi kaupunki puuttui asiaan uhkasakon voimalla. Rakennusliike teki kosmeettisen ehostuksen, mutta ei sentään vesi enää tullut katosta läpi.

Kun ison rakennusmassan tekeminen ei enää näyttänyt mahdolliselta, ryhdyttiin Kanttilaa myymään.

Kysyin talvella tutustuessani yhden ostajatahon asiantuntijana taloa esitelleeltä välittäjältä, millaisia katsojia on käynyt, niin välittäjä totesi kiinnostuneiden olleen pääosin pieniä rakennusliikkeitä ja suunnitelmissa olisi kullakin purkaa mahdollisimman paljon vanhaa rakennusta ja tehdä asuntoja.

Eläkevaari

#16 Re: Re:

14.02.2015 20:06

#15: VVK? - Re:  

Kyllähän se valitettavasti on niin,että lähellä olevaa kulttuuriarvoa on vaikea nähdä - muuta kuin jälkeenpäin menetyksenä! Taloudellinen ahneus ajaa valitettavan usein kaiken muun edelle.

Työelämän ehtoopuolta lähestyvä

#17 Re: Re: Re:

14.02.2015 20:47

#16: Eläkevaari - Re: Re:  

Olisi se joskus mahtavaa saada sellainen yllätys, että rakennusliikekin näkisi kulttuuriarvot! Kyllä elämä olisi köyhää ilman juurien tuntemista, siitä muistuttavia rakennuksia ja erilaista jatkuvaa kulttuuritarjontaa. Pelkällä rahan mahdilla ja vanhan raiskauksella ihminen ei ole onnellinen. Tutkitusti!


Vieras

#18

14.02.2015 21:23

Suomessa on tuhottu häpeällisellä tavalla vanhoja, kauniita ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia. Luulin kuitenkin että sitä ei enää tapahdu..
mie

#19 Outoja allekrijoittajia

15.02.2015 11:35

Mielestäni tässä listassa näyttäisi olevan jotain "outoja" allekirjoittajia, ei välttämättä juuri todellisia henkilöitä, vaan ehkä pilaa toisten nimissä. Vai onkohan Hannu Kailajärvi, pyramidisijoittaja, oikeasti itse tänne kirjoitellut? Olisikohan näin?

niin varmaankin tämäkin aikanaan pois rumentamasta maisemaa

#20 Paljonhan niitä vanhoja rakennuksia ja varsinkin suojelukohteita palaa.

15.02.2015 13:42

Ei vanhoilla ja lahoilla ja homeisilla rakennuksilla ole mitään arvoa. Sen hävittäminenkin, purkaminen ja kaatopaikka jätemaksut ovat  korkeat. Monesti kannattaakin rakennus suojella ja polttaa. Sellainen väite, että palo olisi tahallinen, ei näissä suojelukohteissa ja yleensä arvokohteissa ole mahdollista, vaan aina vakuutusyhtiö korvaa kaikki vahingot täysimääräisenä

Jari Aarnio

#21 Ei pidä aliarvioida ammattitaitoa, silloin, kun sitä on tarpeeksi paljon.

15.02.2015 13:49

Tämän kaltaisten suojelu ja arvokohteiden hankkiminen vaatii ammattitaitoa ja kokemusta, myöskin ennenkaikkea kokeneen tausta joukon.

Aino Sederholm
Adressin tekijä

#22 Kulttuurineuvoksen kädenjälkeä

15.02.2015 14:06

Tässä suora linkki, josta näkee esimerkkejä kulttuurineuvoksen kädenjäljestä liittyen vanhojen rakennusten kunnostamiseen, vuosikymmenten kokemuksella:

 

http://www.veijobaltzar.fi/rakennustaide


Vieras

#23

15.02.2015 16:30

Itä-Suomesta löytyy vielä elävää romanikulttuuria, on korkea aika nostaa myös romanikulttuuri vahvasti esille osan suomalaista kulttuuria. Kuopio on hyvä ja keskeinen paikka Romanikulttuurikeskukselle!

Vieras

#24

15.02.2015 19:50

nykyisin on kauhea purkamisvimma, kaikki kaunis pois, "ilman historiaa, ei ole tulevaisuutta"

Vieras

#25

17.02.2015 10:07

Adressissa hyvät perustelut