Eläkkeensaajan asumistukea ei saa laskea yleisen asumistuen tasolle


Vieras

#2851

25.10.2015 08:29

Turvapaikanhakijat maksavat valtiolle jo miljoona euroa päivässä

Näin kertoi eilen Yle. Kolmessa kuukaudessa menee summa joka säästyy vuodessa asumistukien yhdistämisen myötä.

ELÄKKEELLÄ TAHTOMATTAN

#2852 Re:

25.10.2015 16:08

#2815: -  

 Tiedän olevani älykäs,koska tiedän etten tiedä mitään ? Jos en tiedä missä olen , en voi eksyä ! "hallitus" hukassa !

Epätoivoinen

#2853 Milloin?

27.10.2015 07:29

Milloin saamme tietää, paljonko asumistuen leikkaus tulee olemaan kullakin. Pitäisi jo tietää, koska itse ainakin joudun sanomaan vuokra-asuntoni irti, en pysty enää maksamaan ensi vuonna ja on kai minulla jokin irtisanomisaika, jota minun tulee noudattaa. Olipa tämä miten rasistista tahansa, ihmettelen, mistä ne kymmenet miljoonat otetaan, mitä hallitus on  pyytänyt lisää rahaa maahanmuuttajille. Eläkkeitähän ei ole vielä puolitettu, joten kai niistäkin jotain kertyisi. Jätetään pressan kutsut väliin tässä tilanteessa, eihän meillä ole enää itsenäisyyttäkään.


Vieras

#2854 Tarja

27.10.2015 08:28

sitä tietoa täällä odotellaan, lähetellään päättäjille viestejä jy kysä asiaa, kysyin viimeksi Sipilältä, avustaja oli kääntänyt sen sosiaali- ja terveysministeriölle käsiteltäväksi, aika kauan on mennyt ei kuulu mitään ,laitankin taas kyselyn


Vieras

#2855

27.10.2015 11:11

Mistä sen edullisempi vuokraisen asunnon saa, kyllä tämä asumistuki muutos on kohtuuton sairailta ja vanhuksilta.Miten hallitus kehtaa ajaa heidät kodeistaan, syyksi ei käy maan taloudellinen tilanne.Rikkaita suosiva on tämä hallitus.


Vieras

#2856

27.10.2015 15:42

Aika moni on unohtanut täysin sen, että eläkkeensaajien asumistuen muuttaminen yleiseksi on perustuslainvastainen. Siksi taistelu jatkuu ja valituksia oikeuskanslerille ja oikeusasiamiehelle. Sekä pyytää perustusvaliokuntaa ottamaan kantaa. Hallitus tiesi päätöksen olevan perustuslainvastainen siksi se pyrkii ohittamaan perustuslakivaliokunnan ja perustuslaki käsittelyt. Perustuslaki asiantuntijoiden mukaan asia on täysin selvä ja perustuslainvastainen. Siksi valituksia kehiin ja yhteyttä perustulakivaliokuntaan.

Suosittelen, jokaista ottamaan yhteyttä perustulakivaliokunnan jäseniin ja vaatimaan ottamaan kantaa eläkkeensaajien asumistuen muuttamisesta ja eläkeläisten indeksikorotusten jäädytyksestä, koska ne molemmat ovat perustuslainvastaisia

perustuslakivaliokunnan

puheenjohtaja Annika Lapintie sähköposti annika.lapintie@eduskunta.fi   www.annikalapintie.net

 

Annika Lapintie voi ottaa myös yhteyttä puhelimella http://lapintie.vas.fi/yhteystiedot/

 

Nyt vain kanteluita oikeusasiamiehelle, sekä oikeuskanslerille eläkkeenasaajien asumistuen muuttamiseksi yleiseksi asumistueksi on PERUSTUSLAINVASTAINEN. Löysin 3 kohtaa perustuslaista, joita eläkkeensaajien asumistuen poistaminen rikkoo. Allinna olevaa sinistä oikeusasimiehelle ja oikeuskanslerille olevaa kohtaa klikkaamalla vie linkki suoraan kantelu lomakkeeseen.

Kantelu oikeusasiamiehelle

 
Arkadiankatu 3
00102 Eduskunta
Puhelin: (09) *4321
Faksi (09) 432 2268

Sähköposti:
oikeusasiamies(at)eduskunta.fi

 

PERUSTUSLAKI, 2 luku : Perusoikeudet

19 §
Oikeus sosiaaliturvaan
Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään
toimeentuloon ja huolenpitoon.
Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja
vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.
Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja
terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen
huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.
Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.


6 §
Yhdenvertaisuus
Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.
Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen,
uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn
perusteella.

22 §
Perusoikeuksien turvaaminen
Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen.

Muutoksenhaku Suomessa

Kantelun oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille voi tehdä, jos epäilee viranomaisen, virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan tahon loukanneen perus- tai ihmisoikeuksia tai menetelleen muutoin lainvastaisesti. Oikeusasiamies ja oikeuskansleri eivät voi tutkia asiaa, jos muutoksenhaku asiaan on kesken.

 


Vieras

#2857

27.10.2015 16:22

Kyllähän poliitikot on ennenkin osanneet tehdä laittomia päätöksiä. Kannattaa tutustua vaikka EU: potilasdirektiivin häslinkiin. 


Vieras

#2858

27.10.2015 16:33

Ei perusturvalla pysty vuosia elämään.Riittää vähän aikaa just ja just kaikkiin aivan välttämättömiin, mutta kun kaikki tarvittava kasaantuu mitä ei voi hankkia niin mitä sitten....Täyttyykö perustuslain vaatima jos jää sen perusturvan verran rahaa.??Eläkkeellä olevalle sisarelleni tuli 19.90€ vuokran korotus ilmoitus , 60€ leikkaus katto mitätöityy jo 3 vuodessa.

Työkyvytön ilman toivoa

#2859 Re:

27.10.2015 19:08

#2858: -  

 Ikävä kyllä taitaa se mennä eritavalla, eli esimerkiksi jos asumistuki ensi vuoden alussa 380 ja tippuu 320 euroon ja seuraavana vuonna 2017 nousee vuokra 20 eurolla on asumistuki edelleen 320 mutta sen vuokrankorotuksen joutuu asumistuen saaja itse maksamaan.

Vaikka asia olisi kuten ajattelit niin silti siskollasi saattaa elämäntilanne muuttua(parisuhdetilanne/lapsia) tai tulla jostain syystä muutto(siis muustakin kuin vain ettei rahat riitä)

Olen pahoillani mutta ikävä kyllä perustuslakivaliokunnassa päättämässä enemmistö on hallituksen(sekä rkp) edustajia ja Suomen perustusvaliokunnan jäsenten ei tarvitse välittää asiantuntijoista, jos jotain kaadetaan niin se on poliittista harkintaa mitä asioita esim aikaisempi perustusvaliokunta kaatoi sote uudistuksen mutta olisivat voineet Suomen lain mukaan myös läpi päästää jos enemmistö valiokunnasta olisi kannattanut ja suomessa ei ole ylempää tasoa joka voisi asiaa x estää etenemästä jos enemmistö perustusvaliokunnasta asialle näyttää vihreää valoa.

Euroopan unioni ja yk on sitten eri asia jos sieltä tulee riittävän voimakasta vastustusta mutta jos ensi vuonna romutus tapahtuu en usko eläkkeensaajan asumistuen tulevan koskaan takaisin jollei punavihreä oppositio lähde eläkkeensaajan asumistuen palautuksella vaaleihin ja saa tarpeeksi kansanedustajiaan läpi.

Itselläni tämän asumistuki asian takia olen joutunut lääkitystä muuttamaan koska ahdistus, masennus ja nukkumisvaikeudet paljon huonompaan suuntaan menneet lisäksi olen hakenut terapiaa kunnan maksamana, osa ongelmista tosiaan oli jo aikaisemminkin mutta tämä asumistuki asia on henkisen tilani romauttanut.


Vieras

#2860

27.10.2015 21:06

Kyllä hallituksen päätös asumistuki muutoksesta aiheuttaa eläkeläisissä pelkoa ja turvattomuutta että joutuu kodeistaan muuttamaan ja suurta huolta miten rahat riittävät kun nyt jo on tiukkaa.Sama huoli kaikilla kun eläkeläisiä tapaa.Ei voi ymmärtää miten hallitus voi tehdä päätöksen, että ottaa heiltä joilla jo nyt vaikeaa toimeentulonsa kanssa, sairailta ja vanhuksilta.Miten Suomessa eläkeläiset voivat joutua tälläistä kokemaan.


Vieras

#2861 Sosten sivut

28.10.2015 11:09

Sosten sivuilta voi lukea viime viikon seminaarista. Siellä on myös sosten lausunto joka on annettu lakiehdotuksesta.


Vieras

#2862 Re: Re:

29.10.2015 11:21

#2859: Työkyvytön ilman toivoa - Re:  

 Tämä asumistuen muutos, aiheuttaa sen, että meillä ei asumistuet enää nouse ja monella ei edes eläke. Kansaeläke ja takuueläke tulevat todennäköisesti laskemaan jatkossakin. Vuokrat nousevat ja itse laskin, että vuokrani nousee vähintään 99 euroa neljässä vuodessa (vähintään 4% vuodessa). Joten lopputulos on tuloista pois ensin 60 ja vuokrankorotukset vähintään 100 euroa. Vuonna 2019 vuokran jälkeen jää noin 400 euroa. Vuokrani nyt 583 euroa ja eläke756 euroa. Nyt on jäänyt 580 euroa vuokran jälkeen ja olen ollut tyytyväinen. No minullehan jää vuonna 2019 jopa 400 euroa. Ei se naurat minua, mutta tiedän joukossa olevan niitä joilla käy todella huonosti. Olen itse tehnyt ratkaisun jo viisi vuotta sitten ja muuttanut Hämeenlinnaa Helsingistä, koska siellä ei jää juuri mitään käteen vuokran jälkeen nytkään, koska halpaa vuokra-asuntoa on mahdoton saada. Pahoin pelkään, että sieltä tulee ensimmäiset eläkeläiset asunnottomat.

Kela alkaa postittamaan asumistukea saaville postia 15.11. jälkeen


Vieras

#2863

29.10.2015 14:23

Töihin se on lähdettävä eläkkeellä..esim.lehdenjakoon.  Minulla toimii sentään jalat mutta liikuntakyvyttömät- ja rajoitteiset eivät siihen pysty. 


Vieras

#2864 Re: Re: Re:

29.10.2015 17:48

#2862: - Re: Re:  

 Onkos laki muutostakaan viellä tehty, mitä postia Kela alkaa jo 15.11 postittamaan??Tuo 60€ leikkaus katto on ihan yhtä tyhjän kanssa,hupenee vuokran korotuksissa ja sen menettää itsestään johtumattomista syistäkin esim. vuokranantaja myy asunnon.Mihin eläkeläiset muuttavat, mistä saa sen halvemman asunnon???Miten voivat kertakaikkiaan ajaa eläkeläiset tälläiseen ahdinkoon.APUA!!!eikö nyt mitään ole tehtävissä, että saisi tuon asumistuki muutoksen peruttua??


Vieras

#2865 Re: Re: Re: Re:

30.10.2015 11:48

#2864: - Re: Re: Re:  

 Allekirjoittakaa nyt tuo aloite taitetun indexin korjaamisesta.  Paljo puuttuu nimiä 50 000.

Sitten vasta otetaan edes käsittelyyn.


Vieras

#2866 Re: Re: Re: Re: Re:

30.10.2015 11:51

#2865: - Re: Re: Re: Re:  

 Ei nyt sympatia ja empatia auta, tarttis tehdä jotakin.    Aloitteen allekirjoituksella vois yrittää.

 


Vieras

#2867

02.11.2015 15:26

Ymmärrys ei kyllä riitä, miten hallitus voi kerta kaikkiaan ottaa pientä eläkettä saavilta asumistukea, nyt otetaan kaikista heikoimmilta ja joilta ei otettavaa ole.Asumistuki muutos ajaa eläkeläiset kodeistaan ja loppu iäksi toimeentulo tuen varaan ja leipä jonoihin.Miten voivat näin kohdella eläkeläisiä täällä Suomessa.


Vieras

#2868

02.11.2015 20:53

Mitä siellä facebook ryhmässä keskustellaan asumistuki muutoksesta tällä hetkellä??


Vieras

#2869

03.11.2015 09:01

Kyllä mieluummin pitäisi leikata "lesken"eläkkeestä ja isoista eläkkeistä kuin eläkkeensaajien asumistuesta.Asumistuki muutos kurittaa pientäeläkettä saavia kohtuuttomasti.

pöh

#2870 no ei meillä hätää, Kela kaavailee perustuloa kaikille

03.11.2015 16:13

Mikä taas todennäköisesti tarkoittaa sitä, että koko asumistukijärjestelmä lopetetaan tulevaisuudessa. Ollaan nyt kiitollisia edes nykyisistä armopaloista, jatkossa sitä ei asumiseen ole luvassa. Näin se alkoi kuulkaas hyvinvointivaltion alasajo oikeiston päästessä valtaan. Kuka näitä äänesti?

Masentunut työkyvytön b luokan ihminen(hallituksen mukaan)

#2871 Re: no ei meillä hätää, Kela kaavailee perustuloa kaikille

03.11.2015 18:34

#2870: pöh - no ei meillä hätää, Kela kaavailee perustuloa kaikille 

  

Takuueläke+eläkkeensaajan asumistuki seuraava vaihe takuueläkettä nostetaan parilla kympillä 766 euroon ja monilta kymmeniä tai yli satakin euroa pois kun muuttuu yleiseksi asumistueksi, toimeentulotuki sentään jää ja sitten perustulo jollei valtasuhteet muutu seuraavissa vaaleissa n.800 euroa eikä asumistukea, eikä toimeentulotukea ole saatavilla.

Jos seuraaviin eduskuntavaaleihin menee puolueet jollain edellä mainitsemallani perustulolla tai jopa sitä huonommalla niin jos ei tule vaalitappiota niin järki on mennyt enemmistöltä, nykyinen eduskuntakokoonpano muodostui pääosin valehtelulla mutta toivon että puhuivat totta tai ei niin hallituspuolueisiin ei uskottaisi ainakaan pieni ja keskituloisten hyvinvoinnista välittävän muuta kuin ennen vaaliovien sulkeutumista.

 

1000 euronkin perustulo 2019-2020 alkaen ilman asumistukea olisi alhainen verrattuna jos nyt asuu yksin vuokralla takuueläkkeen sekä eläkkeensaajan asumistuen ja mahdollisesti vielä eläkkeensaajan hoitotukeakin saavana. Tottakai monet hyötyisivät mutta olisi kiva jos vanhuksista, työkyvyttömistä sairaista ja vammaisista pidettäsiin mukana yhteiskunnassa tasa arvoisina eikä b luokan kansalaisina jotka eivät pysty lisää tuloja hankkimaan sosiaaliturvan lisäksi, jollei tietenkin voita lotossa tai vastaavassa ja laita mahdollisesti muutaman tonnin osakkeisiin jolloin tuloja tulisi pääomatuloina tosin ei kai arvalle voida ihmisten elämää laittaa, eihän??


Vieras

#2872

04.11.2015 01:52

Yle.fi
UUTISET
KOTIMAA
Kotimaa 3.11.2015 klo 20:13
Eläkeläiselle jo parinkympin leikkaus on kohtalokas – "Seuraava luukku on toimeentuloluukku"
Marja-Terttu Koivuluoma kertoo murehtivansa joka päivä toimeentuloaan. Menoistaan tarkkaa kirjaa pitävä vaasalainen eläkeläinen tietää elämän käyneen entistä niukemmaksi. Joka kuukausi rahat loppuvat kesken ennen eläkkeenmaksua.

Vaasalainen eläkeläinen Marja-Terttu Koivuluoma muistaa, että aikaisemmin eläkkeestä saattoi jäädä joskus jokunen kymppi säästöön. Enää niin ei käy.

Varsinkin asumiskustannusten nousu on horjuttanut viime vuosina Koivuluoman taloutta. Vuokra on noussut, mutta asumistuki pysynyt ennallaan.

Suunnitellut leikkaukset eläkeläisten tuloihin huolestuttavat Koivuluomaa.

Eläkeläisten edunvalvojan Eläkeläiset ry:n varapuheenjohtaja Irmeli Mandell muistuttaa, että jo viidennes eläkeläisistä elää köyhyysrajan alapuolella. Mandell on myös Vaasan kaupungin vanhusneuvoston jäsen, joten hän tuntee eläkeläisten arkea.

Eläkkeiden indeksijäädytykset, leikkaukset asumistukeen ja muun muassa lääkekorvauksiin tulevat näkymään eläkeläisten toimeentulossa. Mandell tähdentää, että näiden lisäksi myös kunnat ja kaupungit ovat tekemässä omia säästösuunnitelmiaan, jotka nekin kohdistuvat eläkeläisiin.

– Jos ajatellaan pieneläkeläisiä, joilla on hieman yli 700 euron takuueläke, niin kyllä se monellakin tarkoittaa sitä, että seuraava luukku on toimeentuloluukku.


Vieras

#2873 Re:

04.11.2015 10:02

#2872: -  

 Kirjoittakaa hallituspuolueiden + opposition kansanedustajille, miten suuresti asumistuki muutos vaikuttaa.Myös muutkin pientäeläkettä saavat kuin takuueläkeläiset.noin 1000€ eläkkeellä putoaa elämään toimeentulotuen suuruisella summalla.Jos asumismenot ylittää kohtuullisen asumisen menon joutuu perusosasta maksamaan myös vuokraa.Kokemusta on kun olin sairauspäivä rahalla ennen eläkepäätöstä."Harkinta varaisen" toimeentulotuen esim.silmälaseihin, hammashuoltoon jne..saanti varmasti vaikeutuu kun kuntien toimeentulotuki menot kasvaa.Laittakaa yhteyden ottoihin aiheeksi mielenkiintoinen "otsikko"että lukevat postit.Eläkeläinen tai asumistuki sanat saattavat vaikuttaa etteivät lue posteja.60€ leikkauskatto 10 vuodeksi on"huuhaata",tuli 19.90€ vuokrankorotus ilmoitus.Kattohan hupenee jo 3 vuodessa kun vuokrat nousevat joka vuosi, jokainen vuosi on aina vaikeampi..Ja kukaan ei voi olla varma asunnostaan, saattaa joutua muuttamaan.Ei niitä halvempi vuokraisia asuntoja noin vaan oteta ja kurjaa on muuttaa tutusta ympäristöstä muualle. Me pientä eläkettä saavat joudumme totaaliseen ahdinkoon jos asumistuki muutos toteutuu.Nyt on yritettävä kaikki keinot.


Vieras

#2874

05.11.2015 20:18

Hallitus uhkaa kaatua sote-sotkun myötä. Toivottavasti kaatuu ja saadaan uudet vaalit. Näin tämä päätös voisi peruuntua.


Vieras

#2875

08.11.2015 14:09

Mihinköhän porsaan reikään hallitus vetoaa eläkkeensaajien asumistuki muutoksessa.Perustuslaissahan sanotaan selvästi "omin sanoin sanottuna" että muun muassa eläkeläisille kuuluu pitemmälle viety toimeentulo  turva.Tuet oltava isompia kuin toimeentulo tuki.Nythän jos asumistuki muuttuu ja vaikkakin olisi se 60€ leikkaus katto joka on ihan yhtä tyhjän kanssa, putoaa suuri joukko elämään toimeentulo tuen varassa ja sen allekkin.