Vaadimme reilua journalismia

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Vaadimme reilua journalismia.

Allekirjoitanko

#1 Tavoite?

08.08.2011 20:01

Asiahan on hyvä ja yhteinen, mutta mulle jäi hämäräksi, mitä tällä addressilla tarkalleen tavoitellaan, mitä vaaditaan keneltä ja kenelle tämä on tarkoitus luovuttaa. Enemmän tämä kuulostaa julistukselta kuin addressilta.

Vieras

#2 Re: Tavoite?

08.08.2011 20:34

#1: Allekirjoitanko - Tavoite?

Hei

Tässä vastaus kysymykseesi.

"Luovien alojen ammattilaisille asianmukaisen korvauksen saaminen töiden käytöstä on elinehto, mutta myös tae ammatillisesta jatkuvuudesta. Hyvää työtä hyödynnetään potentiaalisesti moneen kertaan, ja oikein käytettynä jokainen uusi käyttökerta mahdollisesti tuo myös taloudellista hyötyä.

Lienee kohtuullista, että työn tehnyt saa tuloksesta oikeudenmukaisesti itselleen kuuluvan siivun."

Luovutamme adressin lehtitalojen päätoimittajille sekä eduskuntaan.

 


Vieras

#3

11.08.2011 00:05

Tarvitaan rutkasti lisää demokratiaa, avoimuutta ja tasa-arvoa. Hieno homma!
Tarkennusta

#4 Kuka on ME?

11.08.2011 15:52

-eli kuka/ketkä tätä organisoivat ja ketkä luovuttavat adressin? Olisi hyvä tietää... itse asia on erittäin kannatettava.

Vieras

#5

11.08.2011 16:45

Reilu journalismi ei ole haave, vaan välttämättömyys vapaan ja turvallisen journalistisen työn jatkumiselle Suomessa ja läntisessä maailmassa.
Suosittelen ehdottomasti kaikkia allekirjoittaman adressin, jolla pyritään turvaamaan tiedonvälityksen ja kuvajournalismin tulevaisuus.
Kuvaajat ja journalistit joutuvat peräytymään heille nykyisin tarjotun sopimuksen edessä, koska lehti- ja mediatalojen tarjoama sopimus vaarantaa journalismin tulevaisuuden.
Lyhytnäköistä alan suurilta työnantajilta/toimijoilta - todella lyhytnäköistä - kuten useat massasopimukset ovat, koska niissä ei olla ajateltu sopimuskäytännön laajempia ja pitkäaikaisempia seurauksia koko journalismille ja valokuva-alalle.

Vieras

#6 Re: Kuka on ME?

12.08.2011 00:40

#4: Tarkennusta - Kuka on ME?

Hei! Kyseessä on ryhmä freelancer valokuvaajia, toimittajia, graafikoita, kuvittajia ja kirjailijoita, jotka päättivät tehdä asialle jotain. Kyseessä on yhteinen asia, ja taistoon tarvitaan kaikki jotka kunnioittavat itseään tekijöinä - ja lehtien lukijoina. Eettisesti tuotettu journalismi on demokratian kivialka. Reilulla journalismilla laatuu säilyy!


Vieras

#7

14.08.2011 00:58

Totuuden sanoominen on aina ollut vaikea tehtävä, mutta se on meidän ammattillinen velvollisuus ellemme suostu teesiin, että journalismi on toiseksi vanhin ammatti. Tulen mukaan.

Vieras

#8 Re:

14.08.2011 01:21

#7: -

Tervetuloa! Tukea tarvitaan!

Allekirjoitanko - en taida kuitenkaan nolata itseäni

#9 Re: Re: Tavoite?

17.08.2011 12:22

#2: - Re: Tavoite?

 

Eihän eduskunnalle voi lähettää addressia jossa vaaditaan "kohtuullisuutta" tai "oikeudenmukaisuutta". Lapsellista. Miksi tässä ei vaadita esim. VTA-SJL sopimuksen noudattamista? Se olisi jokin täsmällinen tavoite. Oikeudenmukaisuus on hölynpölypuhetta jos sen takana ei ole täsmällistä oikeudenmukaisuuden tavoitetta.

Tuohonhan voi vastata että olemme nyt nähneet nykyolot oikeudenmukaisiksi.


Vieras

#10

17.08.2011 12:23

Täyttä asiaa. Tekijöille enemmän kuin luu käteen. Eettisyys vastaan polkemista.
Jore Puusa

#11 TÄMÄ PUUTTUU !!!!!

17.08.2011 14:56

1. Lehdistössä työskentelevä valokuvaaja on joko lehtikuvaaja tai kuvatoimistokuvaaja, ei valokuvaaja.

2. Koko projektista puuttu olennaisen tärkea asia.
Missään ei mainita sitä, miten kuvaavien toimittajien kuvien halpamyynti tappaa kuvajournalismin. Olen kohta 15 vuotta työskennellyt tämän asian puitteissa ja aina asia on jäänyt hyljeksittynä toimittajajärjestöjen ulkopuolelle ilman reaktiota.
Kun toimittaja ottaa itse kuvansa, ne ovat amatöörimäisiä räpsyjä, niitä ei kukaan jaksa katsoa ja juttujen lukuarvo pienenee.
Nuoria ei saada lukemaan juttuja ja lehtiä, joiden visuaalinen anti on heikko, joten lehtien asema heikkenee ja journalismi tukahtuu hitaasti.
Tämä on vielä vaarallisempi ongelma kuin freelansien yleiset oikeudenmenetykset koska se on alaa sisältä syövä syöpä ja vaikuttaa siihen, että allalle tuleville nuorille koulutetuille kuvajournalismin ammattilaisille ei ole töitä.
Kukaan toimittaja ei kuitenkaan tähän puutu, vaan ottavat edelleen juttukeikkapalkkionsa sisään 20 euron kuvauspalkkion. Kun on kyseessä oma mahdollisuus ansaita toisten kustannuksella --se onkin tabu.
Toki silti allekirjoitan addressinne.
Jore Puusa
lehtikuvaaja

Vieras

#12 Re: Re: Re: Tavoite?

18.08.2011 01:34

#9: Allekirjoitanko - en taida kuitenkaan nolata itseäni - Re: Re: Tavoite?

Kohtuullisuudella tarkoitetaan luonnollisesti viittaamasi Viestinnän Keskusliiton VKL:n jäsenyritysten ja Suomen Journalistiliiton toimitus- ja jäsenehtoihin. Adressi on tarkoitettu KAIKILLE eettisestä journalismista kiinnostuneille eikä vain median sisäpiirille tai freelancereille. Siksi se on yritetty laittaa muotoon, josta selviää vaivattomasti mistä on kysymys. Oikeudenmukaisuuden tai kohtuullisuuden käsitettä voi kukin arvottaa miten haluaa. Kyynisyyden tie on aika lyhyt. Tarvitsemme yhteistä rintamaa, jossa journalistit tukevat toisiaan. Myös sillä lailla pidetään hengissä laatujournalismi!

Alalla kauan

#13 yhteistä rintamaa

18.08.2011 15:05

Tarvitsemme yhteistä rintamaa, jossa journalistit tukevat toisiaan. Myös sillä lailla pidetään hengissä laatujournalismi!
-----
Kunpa tämä yhteinen rintama vain olisi olemassa!
Tällä hetkellä jokseenkin jokainen toimittaja on valmis viemään kuvaajan työn, jos se on mahdollista kuvaamalla itse materiaalinsa.
Amatöörikuvaajat antavat ilmaiseksi kuvansa lehtiin..
Toimittajat ovat äärimmäisen riitaisia keskenään.
Liittomme ei piittaa juurikaan kuvantekijöistä, heille on olemassa kirjoittavat toimittajat.
Päällikkötoimittajat jäävät liiton jäseniksi varmuuden vuoksi vaikka ei saisikaan.
Samaten päällikkötoimittajat muuttuvat yhdessä yössä työnantajan miehiksi ja alkavat sortaa esim friikkuja.
TV:ssä uutiskuvantuotannon ammattilaiset ovat kameramiehiä, joita kohdellaan sormia näpsytellen.
Suurimmassa osassa maakuntalehtiä on tiukka sisäinen sensuuri, hankalista asioista kirjoittaminen on yhä vaikeampaa.
Tekstimainonta kukoistaa räikeästi, journalistin ohjeista ei juuri piitata.
Keskustelua alan sisällä ei juuri ole, oma lehtemme journalisti pilkkaa kollegoitaan takasivullaan. ( marttinen)
Erot arvostuksessa ja kommunikoinnissa työpaikalla ovat suuret, esim kuvaajat ja graafikot ovat alaluokkaa, jotka istuvat työpaikkaruokalasa erillään toimittajista.
Alan koulutus on joko teoreettista ( tampere ) tai sitä ei juurikaan ole.
Ns. kokonaisvaltaista journalismia jossa kuva sana ja grafiikka ovat kontekstissa keskenään on vain HS:ssä.
Jne jne...olen tehnyt montaa työtä ja missään en ole kohdannut yhtä uudistumiskielteistä joukkoa kuin alallamme.
Miksi? En tiedä.
Vieras

#14

19.08.2011 03:53

hyvä asia ja oikeasti vain pieni porukka joka toimii. Hatunnosto! Kukaan muu ei saa yhtä huonoa palkkaa, edes siivooja tai jätskimyyjä, kun lehtikuvaaja. Peppuani en nostaisi 20 € KUVAPALKKION TAKIA! Kuvaaja tekee töitä oikeasti monta tuntia tuohon rahaan! Ei oikeasti järkeä ja vielä pitäisi antaa kaikki oikeudet ja riski, että lakimies soittaa perään. Tavataan siis 7 syyskuuta!
Pylykkänen

#15 Re: yhteistä rintamaa

19.08.2011 13:12

#13: Alalla kauan - yhteistä rintamaa

Onko alalla olemassa ns.ammattiliittoa? Sitä kautta tähän astkin on moni palkka- asia saatu aika lailla maassamme  kohennettua;joukkovoimalla.


Vieras

#16 freelancereiden teosto

19.08.2011 15:50

#2: - Re: Tavoite?

musiikintekijöillä on teosto, joka valvoo ja pitää huolen teoston jäsenten palkkioista, valvontaelin pitäisi saada aikaan tällekin puolelle

 

ihmettelen suuresti, miksi normikansalaiset lähettävät omia, jopa hyviä valokuvia lehtitaloille ilman mitään korvausta

 

lehtitalot järjestävät kilpailuja; ota paras kesäkuva yms.., lähetä meille paras kuva palkitaan pizzalla (karrikoitu palkinto). mutta melkein kahvipaketti palkinnolla ihmiset laittavat kuvia kilpailuihin. Llehtitaloille tulee ilmaista kuvamateriaalia. Nämä tällaiset kilpailut pitäisi kieltää. Tavan ihmiset on kyllä yhdensortin narsisteja, ovat tyytyväisiä, kun vaikka maakunnan ykkösessä näkyy oma kuva julkaistuna. Voi tyhmyyttä.

 

Laittakaa pystyyn vaikka kuvasto, joka valvoo freekkujen etuja sekä elin, joka valvoo kirjoittajafriikkujen etuja.

 

 

 

 

 

Seppo

#17 Suomalaiset toimittajat ovat rappiolla

21.08.2011 05:55

Suomalaiset journalistit tappoivat Mika Myllylän typerillä jutuillaan ja ovat pilanneet monen muunkin suomalaisen elämän. Kateelliset ja katkerat toimittajat leimaavat ihmisiä ja rikkovat yksityisyyttä. Toivon ettei tätä adressia allekirjoiteta, koska suomalainen journalismi ei ansaitse yhtään mitään parannuksia oloihinsa.
Jore Puusa

#18 Suomalaiset toimittajatko rappiolla

22.08.2011 16:01

Nimimerkkikirjoittaja noi moraalin kannalta on itse rappiolla kun ei uskalla käyttää nimeään.
Alkoholismi tappoi Myllylän ja lehdistön tehtävänä on kerto siitä että suomalainen urheilu on perustunut vuosikymmeniä dopingiin.
Toimittajat kirjoittavat saamiensa toimeksiantojen mukaan, prosessi on vieras yleisölle joka kuvittelee toimittajien olevan sooloilijoita, jotka ovat jotenkin mystisesti lehtien organisaation ulkopuolella.
Mitä parempaa journalismia, myös kuvajournalismia, sitä turvatumpi on demokratia.

Vieras

#19

23.08.2011 00:16

Lehdistön historia perustuu aatteiden historiaan. Kun Iso Lama iski Suomeen 1990-luvun alkuvuosina, tämä historia jäi taake. Tietenkin lehtitalojen keskinäinen kilpailu ja kukkotappelu jatkui, mutta se ei enää perustunut journalististen tiimien henkiseen mittelöön ja kilpailuun siitä, missä talossa tehdään parasta tutkivaa journalismia, vaan kylmään taloudelliseen kilpailuun, jossa journalisteista tehtiin talouden juoksupoikia. Tästähän on kysymys: free lancerin työstä rahastetaan kaikki irti sen sijaan että häntä kannustettaisiin ainutlaatuisiin journalistisiin innovaatioihin, niiden erityistä arvoa kunnioittaen! Matti Tuomisto
Pelkkä freetoimittaja

#20 Re: TÄMÄ PUUTTUU !!!!!

26.08.2011 16:23

#11: Jore Puusa - TÄMÄ PUUTTUU !!!!! 

 Tuo on valitettavasti niin totta. Paitsi, että ei voi sanoa, että kukaan toimittaja ei puutu siihen, että lehtitalot yrittävät säästää ja painostavat toimittajia kuvaamaan juttunsa. Olen itsepintaisesti kieltäytynyt kunniasta "kyllähän kamera pysyy sinunkin kädessäsi" "ei pysy" jne. mutta ongelma on iso ja kasvamassa. Toimittajien lisäksi lukijoilta tilataan halpiskuvia, joita sitten innokkaimmat menevät ottamaan onnettomuus- ja tulipalopaikoille ja aiheuttavat monia vaaratilanteita.

SJL olisi ehkä voinut ponnekkaammin ajaa freekuvaajien asiaa. Tekijänkorvausasioiden SJL on nukkunut Ruususen unta ja reagoinut aivan liian hitaasti alan ilmiöihin.

Miten muuten voi ajaa reilua journalismia, kun freet ja vakkarit ovat samassa liitossa?

 

Irmeli Grunau

#21 Minäkään en yhtään ymmärrä mistä tässä on kysymys.

27.08.2011 22:38

 

Mutta olenkin erittäin heikko lukija ja vähä-älyinen ympäristönikin mielestä. Tämä on varmaan sellainen teksti, että pitää olla akateeminen koulutus, jotta tämän ymmärtää. Minä näes olen Mensan esitestien mukaan imbesillin tasolla. Mutta suomalaisen imbesillinkin pitäisi jotain ymmärtää siitä mitä julkisuuden tontut ja hölmöläiset ja muumihahmot oikein touhuavat täällä Muumimaailmassa.

Voisko joku kirjoittaa tämän selkokielellä, sillä journalismista tällä hetkellä pitäisi keskustella kuten myös ihmisten täydellisessä uutispimennossa pitäminen siitä mitä täällä todella tapahtuu. Tämä on erittäin vakava asia varsinkin kun...

Irmeli Grunau

Aborttibloggari, abortti.blogspot.com

 

 

Uusliberalistien syy

#22 Uuusleberalistinen talousajattelu tekijänoikeuksien kimpussa.

06.09.2011 03:41

Uusliberalistinen talousajattelu lähtee hyvin yksinkertaisesti toimeenpantavasta ajattelusta. Otetaan taloudellinen voitto köyhemmältä paremmin toimeentulevalle,rikkaammalle.Ei ryövätä sitä suoraan eikä suoranaisesti "varasteta", vaan tehdään sellainen lainsäädäntö, että se näyttää lainmukaiselta. Nämä uusliberalistit, kun nyt hallitsevat eurooppaa ei siinä paljon vaihtoehtoja jää kuvaajille. Tekijänoikeudet ovat oikeuksia, joita ei missään tapauksessa saisi luovuttaa vastikkeetta äärimmäisen voitontavoittelun liekaan . Näillä vaatijilla ei näytä olevan minkäänlaisia moraalisia pidäkkeitä. Jos niitä pidäkkeitä ei ole meidän lainsäätäjilläkään, ei siinä valokuvaaja ja saatikka toimittaja vaatimuksineen ole minkään arvoinen. Mikä sitten on kohteen kuluttajansuoja? Kun menet kuvaamaan, ota sitten nimi paperiin missä kuvaa voi käyttää. Kaikessa tässä on yksi iso ongelma moraalisia oikeuksia ei voi myydä. Sen nämä uusliberalistisen talousajattelun maailmankatsomuksen omaksuneet tietävät hyvin. Vastuu on aina kuvaajalla. Nyt kovempana kuin relkele . Tässä on kysymys enemmästä kuin tekijäoikeuksista.

Vieras

#23

06.09.2011 20:34

rukoillaan vaikka tämän kommentin kautta että sais tapahtua herramme jeesuksen tahto kaikessa koska hän kyllä tämänkin tilanteen tietää tarkalleen, mutta hän odottaa meiltä että rukoiltais asianpuolesta Siunaten Sirkka

Vieras

#24

07.09.2011 19:26

Vihdoin jotain konkreettista tapahtuu. Kuinka monet ystäväni...kolleegani ovat kärsineet tästä viime vuosina aina pahentuneesta lehtitalojen hyväksikäytöstä/ylivallasta. Miten tällainen "asiallinen" yhteistyö voi olla tasolla (ALIHANKKIJA) FREELANCER joka on epäkunnioittavaa tänä päivänä. -80 luvulla, sitä käytettiin sanamuodossa alihankkija, mutta yhteistyökumppaneiden työtä arvostettiin ja siitä maksettiin! Olettaisin että nyt hyvät lehtitalojen päättäjät puhutaan kaikkien eri ammattiosaajien tietotaidosta. Myös teidän.
Näiden alojen ammattilaisilla on noin 5-6 vuoden opiskelut takana, niin kuin olettaisin teilläkin olevan. Lisäksi monella jopa 20-30 vuoden ammatttaito, joka nollataan tässä totaalisesti, saati juuri valmistuneet? Ei kaikilla lehtitalojen sisällä työskentelevilläkään ole kovin kummoiset oltavat. He... toivoisin ovat mukana tässä. Tiedä milloin hekin ovat VAAN Freelancereita.
Toimittaja minäkin, asian toimittaja

#25 Onpahan vetoomus/adressi....

08.09.2011 02:44

Oletteko huomanneet, että jo luodun adresssin teksitiä voi muokata ja silti alkuperäiset allekirjoitukset säilyvät ! Katso siis mihin nimesi pistät !!!!!
Verkkomedia.com kalastelee täällä tosi useasti allekirjoituksia täysin omiin tarkoituksiinsa, omilla kontakteillaan luotuina. En jaksa aseurata montako jo allekirjoitettua on alkuperästään muutettu. Onpahan osoitus siitä, että pieni kapinallinen, hiukan aivokäyristynyt porukka pallottelee itseään vielä tyhmempiä ! Kuvottavaa "journalismia" En allekirjoita.En allekirjoita muutenkaan yhtään FB adressia, ellen varmasti tiedä kuka sen alullepanija on. Kiitos "ystäväni" ku jaoit linkin kanssani.

Kommentoi adressia

Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Facebook
Tulisiko turpeen energiakäyttöä vähentää ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi?