Kielivalinnan puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kielivalinnan puolesta.

orja
Vieras

#201 pakottaminen ei ole oikein

29.12.2010 15:38

Vieraan kielen pakolla opettaminen on lähtökohtaisesti väärin. Löytyykö ihmisen historiasta yhtään esimerkkiä, jossa jollekin ihmisryhmälle olisi opetettu toinen kieli pakolla puhtaasti hyvää hyvyyttään?
Vieras

#202 Re:

17.01.2011 19:59

jYRKI
Vieras

#203 HUHTIKUUSSA ÄÄNESTÄMÄÄN !!

21.01.2011 11:37

VAALEISSA VOIDAAN TÄMÄ ASIA RATKAISTA KERRALLA. VALITTAVA VAIN OIKEAT TYYPIT EDUSKUNTAAN. --- ENNEN VAALEJA TEHTÄVÄ ASIAA TUNNETUKSI JA SIIHEN EI TAIDA OLLA KÖYHILLÄ KUN TÄMÄ NETTI. SUOMENRUOTSALAISET OVAT VOINEET PIMITTÄÄ, SUMUTTAA, HARHAUTTAA, HUIJATA JA AIVOPESTÄ TULLEN MENNEN LEHDISTÖSSÄ, RADIOSSA JA TV:SSÄ. VIROLAISEN AJOISTA LÄHTIEN ON HALLITUKSET OLLEE PAKKORUOTSIN KANNALLA. SIELLÄ ON PUHUNUT SUURET RAHAT JA POLIITTISET PELIT. --- TÄMÄ NETTI ON MAHDOLLISTANUT VAPAUDEN KANSALLE PUHUA JA ILMAISTA MIELIPITEENSÄ..... MITÄHÄN KAIKKEA PALJASTUUKAAN NÄISTÄ SUOMENRUOTSALAISTEN SÄÄTIÖIDEN JA POLIITIKKOJEN KYTKÖKSISTÄ KUHAN AIKAA VÄHÄN KULUU JA PÄÄTTÄJÄT VAIHTUVAT??? LIPPONENHAN ON IHAN AVOIMESTI SVENSKA.NU MANNEKIINI, MUTTA KUINKA MONTA MUUTA SIELLÄ ON NAIMISISSA SUOMENRUOTSALAISEN RAHAN KANSSA??
************ ÄÄNESTEMÄÄN HUHTIKUUSSA 2011 ***** MUUTOS ON MAHDOLLINEN *******
enginer
Vieras

#204 Tekniikassa ei ruotsinkieltä tarvita

02.02.2011 13:24

Teknillisillä aloilla työskentelee huomattava osa väestöstä,suurin osa sisämarkkioilla ja osalle tehtäviin liittyy yhteydet ulkomailmaan.Tekniikan yleismailmallinen kieli on englanti.Paikallistasolla saatetaan käyttää maan omaa kieltä,mutta kun viedään tuotteita,tietoa ja ollaan vuorovaikutuksessa tapahtuu se pääsääntöisesti englanniksi.Tämäjo siksi ettei synny väärinymmärryksiä saman asian tarkoittaessa eri kielissä erilaista lopputulosta.Tälle väestönosalle joka suuntautuu teknisesti pakkoruotsi on todella iso rasite koska he eivät sitä koskaan tule tarvitsemaan.Tekniikan aloille valmistuu sivutuotteena ruotsinkielen taitoisia se vähän mitä niitä tarvitaan.Kielivalinnan tulee olla vapaa,poliitikoilta sen tarpeellisuudesta ei pidä kysyä, eivät he sitä tiedä ja jokainen ääni on heille tärkeämpi kuin kenties oma rehellinen mielipide.
Vieras
Vieras

#205 Re: Tekniikassa ei ruotsinkieltä tarvita

02.02.2011 22:24

#204: enginer - Tekniikassa ei ruotsinkieltä tarvita 

 

31.3 kääntyy historian lehti. Nähdään eduskunnan portailla klo 15.00

TapioS
Vieras

#206 Äänestämään !

08.02.2011 16:35

Olen tätä pakkoruotsi-keskustelua ja kirjoittelua seurannut vuoden verran aktiivisesti. Folktinget, Svenska kulturfondet, SvenskaNu ja lukuisat nykyiset poliitikot (Virkkunen, Sasi, Urpilainen, Katainen, Stubb jne.) ovat niin jääräpäisiä, että ovat valmiita jopa aikaistamaan ruotsin opetusta. Ei muutosta tule, jollei saada uusia edustajia eduskuntaan. Muutos on mahdollinen, mutta vain äänestämällä uudet miehet ja naiset eduskuntaan. 17.4.2011 on mahdollista vaikuttaa, täällä kirjoittelu ei riitä.
Keijo Sarkkinen
Vieras

#207

13.02.2011 16:43

Hurrien kieltä ei Suomessa tarvita, jos joku on pakko, olkoon se englanninkieli.
turhaan 10 ruotsia tankannut
Vieras

#208 Vähän tasoa kiitos

16.02.2011 19:54

Lueskelin sivustoa ja ihmettelen, kuinka Lars Dahl niminen henkilö voi terrorisoida suhteellisen asiallista keskustelua. Tämä ei ole kyllä mikään uusi ilmiö kielikeskustelussa. Se vaikuttaa ihan organisoidulta asiallisen keskustelun sairaanloiselta, lähes päätoimiselta häirinnältä.
Ruotsinkielinen
Vieras

#209 Ruotsinkielinen

17.02.2011 12:34

Mielestäni ruotsinkielen opetus voidaan hyvin poistaa suomenkielisistä kouluista. Ei suomenkielisten tarvitse oppia sitä, se nimittäin antaa turhan etulyöntiaseman ruotsinkielisille lapsille, tulevaisuudessa heillä on paremmat mahdollisuudet kuin nyt pärjätä työelämässä. Ruotsinkielestä on niin paljon hyötyä kun haetaan töitä, meillä on niin paljon vientiä esim. ruotsiin, sekä suomessa on paljon yrityksiä mitkä ovat ruotsalaisia. Eli ruotsinkielenopetus pois suomenkielisiltä. Omilla lapsilla on sitten huomattavasti helpompaa tulevaisuudessa työhaussa.

Hannu Koho
Adressin tekijä

#210 Luepa Ruotsinkielinen tarkemmin

20.02.2011 12:57

Jos luet adressin uudestaan, huomaat ettei siinä vaadita ruotsin poistamista kouluista.

Ruotsi on kuitenkin vain yksi vieras kieli muiden joukossa, eikä mitenkään muita tärkeämpi.
Paitsi jälkeenjääneessä lainsäädännössämme. Ja lakia pitää muuttaa.
Vieras

#211 Re:

20.02.2011 16:08

#167: Antti Ikonen -  

 Raijan isä oli pankissa tissä

Jyse
Vieras

#212 ÄÄNESTÄMÄLLÄ TÄMÄ HOITUU.

24.03.2011 17:18

Äänestämällä PerusSuomalaisia saadaan muutos aikaan. Ainut puolue, mikä johtoa myöten on lopettamassa nöyryyttävää, kallista ja turhaa pakko-opetusta.
Tenrai
Vieras

#213

06.04.2011 20:25

Ruotsin kieli on omalla kohdallani osoitautunut ongelmaksi. Olen 15-vuotias ja myös minä joudun opiskelemaan pakkoruotsia. Olen opiskellut ruotsia kolmannelta luokalta asti, mutta kieli on osoitautunut minulle todella vaikeaksi. Englannin kieli kyllä sujuu, mutta ruotsi on aina ollut minulle todella vaikeaa, mikä valitettavasti näkyy koenumeroissa ja todistuksissa.
Käyn tälläkin hetkellä ruotsin tukiopetuksessa pienryhmässä neljän muun oppilaan kanssa.

Tunnen oloni usein ahdistuneeksi, kun yrityksistä huolimatta koe toisensa jälkeen menee rimaa hipoen läpi. Haaveammattini olisi eläinlääkärin ammatti ja mm. biologia on minulla ollut aina todella vahva aine ja olen innostunut oppimaan, kuitenkin olen huolissani siitä tuleeko minulla koskaan olemaan edes mahdollisuutta moiseen ammattiin huonon ruotsini takia.
Nykyään monet ammatit vaativat hyvän ruotsinkielen ja pelkään oman tulevaisuuteni takia. Jollakin se leipä pitäisi joskus vielä tienata. En halua joutua sossun elätettäväksi saati katuojaan. Eikö minullakin olisi sama oikeus toiveammattiini kuin muillakin, vaikka ruotsin kieleni ei olisikaan hyvä?
Sitäpaitsi olen sitä mieltä että suomi on suomi, ei suomiruotsi! Eihän ruotsissakaan opeteta pakollisena kielenä suomea, miksi siis meillä tulisi opettaa väkipakolla ruotsia?
Ruotsionturhaa
Vieras

#214 Siis mikä...

02.05.2011 13:28

Siis ihan oikeasto, toi ruotsi yksinkertasesti VITUTTAA! Pois moinen turhake kouluista heti! Toivottavasta perussuomalaiset ottaisivat asian esille
Jari S
Nokia

#215 Perusteluja

27.05.2011 19:21

Ruotsinkielen asema Suomessa on jäänteitä Ruotsin vallan ajalta. Siitä lähtien, kun Ruotsi "poistettiin" hallitsemasta Suomea, Ruotsin kielen asema on tasaisesti heikentynyt.
Vielä ennen toista maailmansotaa, ruotsin kielellä oli varsin vahva asema Suomessa. Tänä päivänä sitä ei ole, vaan lähinnä sitä - pois lukien ruotsinkieliset alueet - pidetään keinotekoisesti hengissä, eräänlaisessa henkisessä hengityskoneessa.

Ruotsin kielen opiskelua perustellaan monilla seikoilla, kuten täälläkin on todettu. Kaikki esitetyistä on kestämättömiä. Tässä muutama väite ja niiden kumoamisen perusteet.

"Ruotsinkielisillä on oikeus toimia omalla äidinkielellään"

-On toki, eikä kukaan sitä olekaan poistamassa tai pakottamassa pois Ruotsinkielisyydestä. Sen sijaan vähemmistön vaade siitä, että enemmistö opettelisi heidän kielensä on kestämätön minkä tahansa demokraattisen kriteerin mukaan.

"Ruotsinkieli edesauttaa muiden kielien oppimista."

-Varmasti auttaa, mutta jos vaikka Venäjän alkeita opetettaisiin vapaaehtoispohjalta kouluissamme, Ruotsin sijasta, niin todenäköisesti sama etumatka saataisiin venäjään näiden kolmen "pakkovuoden" aikana. Puhumattakaan sitten lukiosta.

"Ruotsi on kansalliskieli..."

- Ruotsi on kieli jota puhuu pieni osa kansastamme. Suomessa on Ruotsinkielisiä alueita ja siksi olenkin valmis kannattamaan ruotsinkielelle erikoista tukea VÄHEMMISTÖKIELEN asemassa. Aivan samoin kuin vaikka Saamenkieli nykyään. Näin kieli ei häviä vaan ne joiden äidinkieli se on, saavat edelleen omalla alueellaan opetusta ja palveluja omalla äidinkielellään. Mutta onko esimerkiksi Helsinki ruotinkielisellä alueella? Empä usko...

"Ruotsi on tärkeä kauppakieli"

- On, jos teet työtä yrityksessä joka tekee kauppaa Ruotsiin. Nykyisessä maailmassa kauppaa kuitenkin tehdään ympäri maapallon, jolloin ruotsin kieleen käytetty aika on lähinnä hukkaan heitettyä aikaa. Sen sijaan tärkeämpiä kieliä olisi Englanti, Saksa, Ranska ja Venäjä (ei välttämättä tässä järjestyksessä). Koska jos osaa kahta noista em. kielistä, pärjää missä vaan maailmalla.

Ja viel pari kukkasta Lars Dahlin kirjoituksista.

"Perustuslaissa Suomi määritellään kaksikieliseksi; laki on lähtökohtaisesti aina oikeassa."

- Tunnettu kehäpäätelmähän on, että laki kirjoitettuna on aina oikeassa.. sen enempää kyseenalaistamatta sitä. Onneksi juuri tässä sitä kyseenalaistamista tehdään.

"Myös ruotsinkieliset ja ruotsalaiset oppilaitokset ovat suomenkielisen tavoitettavissa. Kiintiöt eivät ole etniseen ryhmään sidottuja."

-Eikö? Käänetäämpä asia toisinpäin... Miksi Vaikkapa Helsingin yliopistossa on Ruotsinkielisille kiintiöt? Kiintiöt joiden sisällä Ruotsinkieliset pääsevät sisään huomattavasti pienemmillä pisteillä kuin Suomenkieleiset (ainakin oikeus ja lääketieteelliseen)

"Peruskoulun tulee antaa nuorille valmiudet pärjätä suomalaisessa yhteiskunnassa, ei ulkomailla."

-Ja Suomalaisessa yhteiskunnassa toimitaan 99% suomenkielellä. Vain ehkä Pedersöressä ei saa palvelua Suomeksi.. :D Muutenkin, Maailma kansainvälistyy koko ajan, niin myös Suomi. Mielestäni tähän kansainvälistymiseen olisi koululaitoksenkin hyvä herätä ja aloittaa opetus niillä kielillä joita tullaan tarvitsemaan, ei niillä jotka ovat opetusohjelmassa vain koska "ne on aina olleet siellä"

"Tasa-arvon toteuttamiseksi on välttämätöntä, että myös enemmistölle annetaan mahdollisuus oppia vähemmistön kieltä. Näin kaksikielisyydestä ei tule vähemmistön etuoikeutta, vaan koko kansan asia."

-Tässä ollaan asian ytimessä. Kuka kokee "mahdollisuudeksi" asiaa jota ei voi välttää valitsemalla toisin? Nykyinen käytäntö ei ole mahdollisuuksien antamista vaan niiden kaventamista. Kaksikielisyys saa olla, mikäli sillä tarkoitetaan Ruotsi-Suomi kieliakselia, ihan puhtaasti vähemmistön asia ja etuoikeus myös, jos niin halutaan sanoa. Sen sijaan näkisin mieluummin kaksi tai kolmekin kielisiä ihmisiä suomessa tulevaisuudessa, mikäli nämä kaksi muuta olisivat oikeastikin hyödyllisiä kieliä.


Summa Summarum. Ruotsinkieli Vähemmistökielen asemaan mutta tukien sitä niin, ettei äidinkieleltään Ruotsikieliset joudu Lapsipuolen asemaan omalla alueellaan. Sitä ei varmaankaan kukaan (tosissaan) halua. Ruotsi, samoin kuin Saame on olennainen osa kansamme historiaa, mutta virallisuutensa puolesta historiaksi se saisi jäädäkin.
Kaikenlainen Ruotsi-viha, mihin Suomenruotsalaiset usein viittaavat, on kuitenkin vain marginaali ilmiö. Minä, henkilökohtaisesti, en vihaa ruotsia tai ruotsin kieltä. Ajattelen asioita vain ja ainoastaan rationaalisuuden kautta.
Betz

#216 Tattaraa

17.06.2011 22:31

Nyt ois aika saada tähänkin adressiin vähän vauhtia :)

Vieras

#217

02.09.2011 21:14

pakko on aina paljesoittimesta.
raastaja

#218 Re: Uskomatonta !!!!

06.09.2011 17:24

#165: Kalevi Hiltunen - Uskomatonta

Ihan täysin pöllöä vaatia kaikkia opettelemaan ruotsin kieltä, tai mitään muutakaan, jolla ei olis käyttöä.  Eihän meillä ole pakkoa opetella venäjääkään, se on  vapaaehtoista.

raastaja

#219 Re: Uskomatonta !!!!

06.09.2011 17:24

#165: Kalevi Hiltunen - Uskomatonta

Ihan täysin pöllöä vaatia kaikkia opettelemaan ruotsin kieltä, tai mitään muutakaan, jolla ei olis käyttöä.  Eihän meillä ole pakkoa opetella venäjääkään, se on  vapaaehtoista.


Vieras

#220

08.09.2011 18:04

PAKKO RUOTSI POIS KOULUISTA
FINLAND WARRIOR

#221 AVAA SILMÄT NATSIFAFA

24.11.2011 12:36

 

Toi sun pelleily alkaa pikkuhiljaa ottaa jengiä päähän. Luulis että aikuinen ihminen ymmärtää asioista jotain ku lähtee niistä jotain pätemäänki. Jos toi pakkoruotsi sua ärsyttää nii paljon nii painuppa  v.i.t.t.u.u.n  sitte tästä maasta. Oon isänmaallinen suomalainen itte ja kunnioitan suomen historiaa. Mitä taas en kunnioita on tollaset tekopyhät natsipapat ketkä luulee et me ollaa joku saamarin saksa... Ruotsia on aina puhuttu suomessa ja tullaan aina puhumaan. Jos itte oot mukamas isänmaallinen ihminen nii alappa sitten käyttäytymää ku semmone. Oot tolla meiningillä lapsellinen, tekopyhä, epäisänmaallinen ja vielä häpeäks kaikille aidoille suomalaisille jotka tekee tätä maata varten jtn fiksua, kuten yrittää meijän oikeat huolet korjata.!!!


Vieras

#222

30.11.2011 15:46

mamut pois suomesta ruttia puhumasta lähetetään ne euhun prkel
gfgffhffg

#223 fgghgfgfg

20.01.2012 01:09

Ruotsin kieli joutaa vattuun pakollisista aineista, valinnaiseks se pitäis laittaa.
ei-looseri !!!!

#224 loosereita n. 4600 kpl. täällä !!!

22.02.2012 18:42

Voi teitä loosereita !!
Aika laimee imago: 4600 allek. kuudessa vuodessa ?
Liittykää mielummin pers-suomalaisiin rasisteihin te allekirjoittajat,
tai menkää koulun penkille, niin opitte edes jotain !!!!!!!
jepjep

#225

23.02.2012 14:03

Keinotekoinen ja ylihinnoiteltu kaksikielisyys tulee poistaa. Olen kunnalla töissä ja näen usein kuinka kalliiksi tämä kaksikielisyys tulee. Vapaa valinta eikä mitään pakkoja. Suomenkieli joka on meidän oikea isänmaan kieli tulee kuitenkin säilyttää pakollisena oppiaineena.