Pelastetaan Puroniemen leirikeskus

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Pelastetaan Puroniemen leirikeskus.


Vieras

#1

17.09.2011 21:20

Puroniemi on osa Suomen ortodoksista perinnettä, jota tulee varjella.

Vieras

#2

17.09.2011 21:32

I know that this is very important place for Finnish young orthodox. Here in France we know how to preserve our traditions. I hope that you'll preserve yours too!

Vieras

#3

18.09.2011 07:09

Arvoisa ONL johtokunta!
Me Puroniemen Leirikeskusen adressin kirjoittajat olemme huolissamme, että tämä hieno ja arvokas leirikeskus nyt myytäisiin ulkopuoliselle taholle. Paikkahan on merkitsee varmaan monille lämpimiä muistoja esim. rippikoulun käyntipaikkana. Pelkät lämpimät tunteet eivät tietenkään auta asiaan, sen ymmärrän. Voisiko nyt ajatella että sen käytön tehokkaammalla markkinoinnilla Leirikeskus saataisiin paremmin kannattamaan? Esim. Karjalais-seurat voisivat olla yksi hyvä kohderyhmä jotka käyttäisivät sitä tilaisuuksiinsa! En ole ainakaan toistaiseksi nähnyt Teidän ilmoituksianne tämän paikan mainoksia netissä muutakuin juuri nyt tämän adressin johdosta etsimällä löysin. Laitoin tästä adressista linkin Raja-karjala keskustelupalstalle jota paljon luetaan. Sielläkin voisi Puroniemeä mainostaa aivan hyvin ja myös Salmi sivuillani. Linkki http://salmi.phpbb-host.com/phpbb/index.php  sekä  www.salmi-orusjarvi.net 
- Antaisitte vielä ainakin jatko-aikaa Puroniemelle, jospa sen kävijät lisääntyivät kun tietoa olisi enemmän tarjolla.

Yst. terveisin Heikki .Jeronen  salmi(at)telemail.fi


Vieras

#4

18.09.2011 08:56

Eiköhän ortod.srk. ole vaihtoehdossa jotain muuta luopumiskohdetta. Leirikeskusta tarvitsee niin nuoret kuin vanhemmat yhteisiin tapaamiseen.

Vieras

#5

18.09.2011 16:44

Puroniemi oli mahtava leirikeskus, jossa vietin nuorena monet leirit!!! Jos vaan vielä voidaan vaikuttaa, niin yritetään saada tukea sen jatkoon...

Vieras

#6

19.09.2011 17:50

Adressiin on laitanut nimensä myös ei-ortodokseja,ainakin Rautalammilta, talkoohenkeä varmasti löytyy esim kunnostus ym toimiin. Onkohan ongelmana ollut, että ONL (Joensuu) on kaukana paikkakuntalaisista, nyt voisimme seurakuntalaisten keskuudessa aktivoitua ja markkinointia tulisi lisätä, paikkahan on mitä mainioin paitsi leirien myös perhejuhlien pitopaikkana.

Vieras

#7

19.09.2011 20:21

Kiitos kaikille tuntemattomille/ nimettömille ja Pauli Makkosen tuntemille ihmisille tuesta, jota olette osoittaneet Puroniemen leirikeskuksen puolesta.
Puroniemen kehittäminen oli Paulin sydämen asia hänen toimiessaan ONL:n toiminnanjohtajana 1980-luvulla. Hän jatkoi Alvi Houtsosen ansiokasta työtä.
Paulilla on ollut nyt aikaa miettiä ja muistella Puroniemen aikoja. Koska hän v. 2003 tapahtuneen aivo-infarkin jälkeen ei osaa lukea, kirjoittaa tai puhua, toimin hänen "äänitorvenaan". Kolmatta päivää luen hänelle nimiä listasta. Mieliala on apea, mutta jokainen tuttu nimi ilahduttaa.
Tämän viikon piti olla onnellista aikaa juhlapäivän odotuksessa, Pauli täyttää perjantaina 60 vuotta. Sitä juhlimme Saha soikoon-risusavottatalkoilla Pielavedellä. Risusavottaan hän on sisulla pyörätuolista ponnistanut ja saha on soinut jo neljä kesää!
Sydämelliset kiitokset kaikille tuesta!

Sirpauli (Sirpa ja Pauli) Makkonen

Vieras

#9 Re: Re:

19.09.2011 21:18

#8: - Re:

Hei  Makkosen ystävät!

- Olettepa hyvän adressin tehneet ja asialla onkin nyt kiire!  Olen levittänyt adressia perustamaani Raja-Karjala foorumiin ja Facebookiin, esim "Siirtokarjalaisten jälkipolvet" sekä karjalais-seuroihin. Näkyy tulevan vauhdilla lisää allekirjoittajia!   Lähetätte sitten tietysti tämän adressin perille ONL:lle?   Voisikohan Puroniemeä vuokrata myös karjalaseuran ryhmille? Toivottavasti Leirikeskus saisi nyt ainakin vähintään jatkoaikaa, sillä tuskinpa moni taloustilanteesta on ollut selvilläkään! Mielelläni auttaisin esim tiedottamisessa ja talkoissakin.

Siunausta ja paljon armorikkaita vuosia kaikille!

ja Puroniemelle  samoin!

Heikki Jeronen

salmi(at)telemail.fi   www.salmi-orusjarvi.net


Vieras

#10

19.09.2011 21:43

olisihan se mukava että lapseni saisivat käydä kristinoppi leirin puronniemessä kun olen sen siellä itsekin käynyt ja onhan paikka aikas legendaarinen kokoontumis paikka ollut jo aikoja meille ortodokseille.

Vieras

#11

20.09.2011 08:50

Olin ensimmäisellä leirillä Puroniemessä vuonna 1958. Kävin kristinoppikoulun silloin. Viimeksi kävin Puroniemessä paikan 50vuotis juhlilla, kolme vuotta sitten. Olen ollut myös Keiteleellä aikaisemmin leirillä. Kesällä 58 pidettiin kauniita puheita ja uskottiin, että tämä pysyy aina ONL:n leiripaikkana. Niin sanoi Alvi Houtsonen, Olavi Jokio ym. Nyt meillä on oma paikka. "Perinteet, kun Puroniemeen kätkettynä syömmeen pieneen, tuomme tänne Hiekan sannan rakkahimman rannan". Tämän laulun opin silloin yli viisikymmentä vuotta sitten ja muistan sen vieläkin. Nyt toivon nuorempien tarttuvan asiaan ja markkinoimaan Puroniemeä erilaisten tilaisuuksien pitopaikkana. Toivon, että paikka säilyy Ortodoksisella kirkolla, eikä joutuisi bisnesmiesten kynsiin.
Monia armorikkaita vuosia edelleen.
Heikki Vitsala, vm -41
Feda

#12

20.09.2011 12:51

Päätös Puroniemen Leirikeskuksen kohtalosta tehdään varmaan äänestyksen perusteella!
Voit liittyä ONL:n jäseneksi ilmaiseksi netissä => http://www.onl.fi/pages/onl.php
Vain osallistumalla ONL ry:n ylimääräiseen kokoukseen 25.9.2011 klo 13:30 Ortod.seminaarin tiloissa Joensuussa, Torikatu 41 voit vaikuttaa tähän päätökseen. Valtakirjaa ei voi käyttää koska sitä ei ole kirjattu sääntöihin. Yhdistykset ja yhtiöt voivat käyttää valtakirjaa (ry, oy, säätiö).

Zagonat nengalei  =  http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/usein_kysyttya.html#prh.ukk.item_6
Markkinatalous kukoistaa, ja saaduilla rahoilla ei pitkälle pötkitä! Mugai se on!

tervehyzin Feda


Vieras

#13

20.09.2011 15:48

Ensinnäkin sydämelliset onnittelut Paulille syntymäpäivän johdosta.
Kiitos kaikille teille jotka olette huolestuneet Puroniemen kohtalosta. Niin olen minäkin. Aloitin Puroniemen käynnin kriparilla vuonna 1961 ja sitä tehden olen vuosia käynyt leirillä töissä Puroniemessa. Monia iki ihania muistoja liittyy paikkaan, jotka kantavat elämän karikoissa.
Uskotaan, että ihme tapahtuu ja Puroniemi säilyy kaikkien niin nuorten kuin vanhempien kokoontumispaikkana.
Aivan liian ihana leiripaikka keskellä Suomea menetettäväksi.
Lahja Lökschy
iT

#14 Hyvät Puroniemen ystävät

20.09.2011 16:21

Leirikeskuksen tilannetta joitakin vuosia sitten tiiviisti seuranneena ONL:n työntekijänä pyytäisin huomioimaan joitakin tosiasioita. Puroniemi on kyllä rakas minullekin. ONL.n työkaudestani vietin seitsemän kesää ja useita viikonloppuja leirikeskuksessa ja ne olivat työni lämpimimmät muistot takaavat hetket. Mutta leirikeskusta ei kustanneta muistoilla. Jos harkitsette ryntäystä ONL:n kokoukseen äänestääksenne asiasta, pyydän käyttämään vakaata ja vastuullista harkintaa omaa äänestyspäätöstä muodostaessa. Muistakaa myös adressin otsikko, jonka mukaan Puroniemi ei välttämättä jää ONL:lle, ja jos jäisi mitä se aiheuttaisi järjestön tulevaisuudelle.

Ensimmäinen asia on ONLn tehtävä järjestönä. Kirkollisen elämän keskus on seurakunta. Niinpä luonnollinen nuorisotyön keskusyksikkö on seurakunta. Järjestöjen toimenkuva, on tässä järjestöjen luvatussa maassa muuttunut. ONL kamppaili koko minun siellä oloni ajan etsien perusteltua suuntaa toiminnalleen. Toisaalla painoi muisto järjestöstä suomalaisen järjestötöiminnan kulta-aikana ja toisaalla nykytilanne, jossa monet seurakunnat ottivat leirityön omaan haltuunsa (mm. Lieksa, Nurmes, Turku, Tampere ja Oulu sekä Lappi). Tämä vaikutti paljon Puroniemen käyttöasteeseen. Onko niin, että Puroniemellä on paikka ONL:n tulevaisuuden toiminnassa, jonka johtoajatukseksi on muodostunut seurakunnissa tapahtuvan nuorisotyön tukeminen? Järjestö ei saa institutioitua ja jähmettyä vanhoihin kaavoihin. Näiden samojen ongelmien kanssa kamppailee moni samanikäinen ja nuorempikin järjestö maassamme.

Toinen asia on Puroniemen käyttöaste, joka oli jo minun aikanani alle 60 vuorokautta ja josta omaa käyttöä oli noin 30 vuorokautta. Kirkollisia vuokraajia ei Puroniemellä ollut enää minun aikanani, mihin vaikutti käsitykseni mukaan huono sijainti. Lähellä on vain yksi pieni seurakunta, jolla ei lie varoja ottaa leirikeskusta haltuunsa. Leirikeskus on äärimmäisen huonojen kulkuyhteyksien päässä ja kaukana hyvän kokoisista kasvukeskuksista. On epärealistista odottaa käyttöasteen suurta kohoamista. Seurakunnat ovat selkeästi ilmaiseet sen, ettei heillä ole noin etäiselle paikalle käyttöä.

Kolmas asia on Leirikeskuksen kunto. Käsitykseni mukaan sen toimivaksi saaminen ei onnistu talkootyöllä tai hengellä eikä lahjoitusvaroilla. Ja toisaalta, jos paikkaa kunnostettaisiin, onko järjestön tehtävä sijoittaa rahojaan rakenteiden ylläpitoon sekä huolto- ja keittiöhenkilökunnan palkkaamiseen vaiko julkaisu ja nuorisotyöhön? Tämän talkoohengen olisi pitänyt nostaa päätään jo yli kymmenen vuotta sitten.

Neljäs asia on vastuu. Jos nyt jäsenistö haluaa säilyttää leirikeskuksen, kuka vastaa sen vaikutuksesta ONL.n tulevaisuuteen. Nykyinen, jäsenten valitsema, johtokunta on jäsenten siunaaman strategiatyöskentelyn pohjalta vienyt järjestöä selkeän vision mukaan kohti hyvää tulevaisuutta, jossa sille on paikka kirkon seurakunnallista nuorisotyötä tukevana ja täydentävänä yksikkönä. Tämä on nähty mm. kirkolliskokouksen päätöksissä lisääntyneenä tukena ONL.lle. Järjestö joka selvästi pohtii tehtäväänsä kirkon järjestönä ja nykyisessä taloustilanteessa on luotettava. Jos nyt kelkka käännetään takaisin, muodostaako jäsenistö uuden johtokunnan, joka ottaa myös vastuun päätöksen taloudellisista ja toiminnallisista vaikutuksista?

Itse olen työtehtävien vuoksi estynyt sunnuntaina, enkä pääse paikalle keskustelemaan asiasta. Minustakin olisi tärkeää, että leirikeskus säilyisi kirkon sisällä, mutta haaveena se ei saa johtaa pattitilanteeseen, joka vaikuttaa ONL:n kehitykseen kahlitsevana tekijänä. Mikään muutoshan ei halvenna Puroniemen tärkeää paikkaa menneisyydessä eikä sinällään ihmisille sen antamaa tukea elämässä. Eikä se, että järjestö tänä päivänä katsoo tulevaisuuteen eri kantilta tarkoita sitä, että työ olisi aikaisemmin ollut vääränlaista. Puroniemi kuului ONL:n toimintaan tiettynä aikana ja oli olennainen osa sitä. Siihen panostaneet ovat tukeneet silloin parhaalla tavalla kirkon nuorisotyötä. Nyt ajat ovat vain muuttuneet ja seurakunnat ovat ottaneet leirityön pitkälle omiin näppeihinsä - kuten kuuluu. Todellinen ongelma Puroniemen suhteen on se, mitä tehdä jumalanpalveluspaikkana toimineelle tilalle, jos sitä ei yksikään kirkollinen taho pelasta... Vielä en rohjennut adressia alekirjoittaa, mutta tämän takia sen voisin tehdä. Jos sen allekirjoitan ei nimeäni saa käyttää irrallaan näistä pohdinnoista.

Nämä ovat entisen työntekijän näkemyksiä asiaan. Jokainen tekee päätöksensä oman harkintansa mukaan, mutta jos tämä vuodatus toisi harkintaan mukaan joitakin realiteetteja. Järjestö toimii jokatapauksessa jäsentensä päätöksen ja tahdon mukaan, toivottavasti jäsenistön tahtoa on ilmaisemassa järjestön nykyinen kohderyhmä eli tämän päivän nuoret. Heitä koskevista päätöksistähän nyt on kyse, eikä meitä, jotka olemme joskus viettäneet rakasta aikaa Puroniemessä, jotkut jopa sille paljon antaen ja uhraten. Siksi ymmärrän asian kipeyden.

Lopuksi toivon siunausta ja kaikkea hyvää teille Puroniemen ja ONL:n  ystäville. ONL on toivottavasti jatkossakin tärkeä toimija kirkollemme ja sen nuorille. Tärkeä ja rakas se voi olla myös rakenteiden muutoksessa. Hyvä on, jos leirikeskukselle löydetään kunniallinen jatko, mutta se ei saa tulla kalliiksi ONL:n muulle toiminnalle tai tapahtua sen kustannuksella.

Ystävällisin terveisin

isä Tuomas Järvelin
Vuosina 2003-2009 miltei kaikissa Puroniemen tapahtumissa mukana ollut.

Mahdollisuuksia..

#15

20.09.2011 20:29

Puroniemeä tämän hetken tilannetta ja tulevaisuutta miettiessä voisi pohtia myös paikan vaikutuksia ja mahdollisuuksia ONL:lle, kirkkokunnalle, siirtokarjalaisille sekä paikalliselle väestölle. Tällä hetkellä siirtolaisväestö ja heidän perillisensä ovat ympäri maata. Olisi loistavaa, mikäli olisi paikka missä voisimme yhteisesti vaalia isiemme perinteitä ja tapoja esim. karjalankielisin leirein, perinneruoka- ja käsityökurssein. Unohtamatta tietenkään kirkollisenelämän tähän nivoutumista. Toivoisin ettei suuntaan eikä toiseen ainakaan hätiköityjä ratkaisuja tehtäisi, vaan pohdittaisiin näitä mahdollisuuksia avoimin mielin mahdollisten yhdessä toimijoiden kesken.
iT

#16 Re:

20.09.2011 21:44

#15: Mahdollisuuksia.. -

ONL.n kannalta kyse ei ole hätiköidyistä ratkaisuista, vaan asiasta, jota on kustannusarvioineen pohdittu vuodesta 2005 lähtien. Periaatteellisella tasolla jo tätä ennen. Kyllä tuollainen paikka on toki tarpeellinen. Mutta kyse on myös siitä mikä on ONL.n perustehtävä, eihän karjalaista perinnettä vaalivilla järjestöilläkään ole varaa pitää yllä omaa leirikeskusta.

Lisäksi täällä valiteltiin sitä, ettei ONL ole mainostanut paikkaa vuokralle. Kyllä sitäkin on kokeiltu erään toiminnanjohtajan aikana, mutta mainostus maksaa eikä vuokratulot kata helpostikaan mainoskuluja. Seuraava toiminnanjohtaja säästi sitten kuluja purkamalla mainossopimukset kannattamattomina, mikä oli ihan oikein.

Jos kirkkokunta haluaisi ylläpitää kaikille yhteistä leirikeskusta, se olisi loistavaa. Tätä mahdollisuutta on hiippakunnille Puroniemen osalta tarjottu, mutta kiinnostusta ei ole ollut. Rakenteisiin ei haluta sijoittaa, koska sellaisten kate on heikko tai miinuksella. Tiloja Suomessa on luostareiden ja seurakunnallisten leirikeskusten muodossa. Ja niiden osalta voi tehdä myös ekumeenista yhteistyötä ja niitä voivat muutkin järjestöt vuokrata.

ONL on omilla sivuillaan julkaissut taustamateriaalia aiheesta. Siihen kannattaa tutustua.

http://www.onl.fi/

Linkki tiedotteeseen sivun keskimmäisellä palstalla.

Minun osaltani keskustelu loppuu tähän. Kun puhutaan ratkaisuista, joiden vaikutukset ovat taloudellisesti 200 000 - 1 500 000 euron luokkaa kannattaa pitää pää kylmänä ja katse tiukasti faktoissa.


Vieras

#17 Re:

20.09.2011 21:51

#7: -  

Paulille monien, monien armorikkaiden vuosien toivotukset ja mitä lämpimimmät terveiset!

Työsi ONLssä ja Puroniemessä oli erittäin tärkeää ja äärimmäisen arvokasta. Olit, Pauli, myönteisellä tavalla hyvin tärkeä vaikuttaja niin monen meidän 1980-luvun ONL-aktiivin elämässä, josta Sinulle sydämelliset kiitokset. Niillä leireillä ja viikonlopputapahtumilla oli koko myöhempää elämää kantava, ehdottoman positiivinen vaikutuksensa, josta edelleen näin keski-iässä voi ammentaa.

Aurinkoisia risusavottapäiviä Paulille toivottaen

ja Puroniemen tulevaisuuden suhteen nykyiselle ONL-väelle viisaita, mutta toki ymmärrettävästi tarkoituksenmukaisia päätöksiä toivoen

Marina Misukka Espoosta


Vieras

#18 Re:

20.09.2011 22:24

#11: -

Hei, miten tuo Puroniemi-laulu oikein menee? Kuulin sen lapsena ja muistan siitä vain kertosäkeen pätkän. Hilu-täti sitä taisi meille opettaa.

Outi Ylinen os. Tuutti


Vieras

#19 Puroniemen pelastaminen

20.09.2011 22:39

HIekan leirikeskusen myyminen on hiertänyt ort.kirkko paljon ja pitkään ei anneta saman tapahtua pyhän Puroniemen leirikeskuksen suhteen. Rahalla perustellaan asioita, jotka ovat hengellisiä.
Onko raha tärkeämpi kuin hengellisyys? Puroniemeen liitty paljon pyhiä tunteita. Olemme perustamassa tukiyhditystä Puroniemen tukemiseksi. Jos saamme vaikkapa vain 1000 ihmistä vuodessa tukemaan Puronimenä 10E/nuppi/kk tekee se 120.000E/v! Puroniemen tappio on nykyään vain 7000E/v. Kumpi summa on suurempi? Ei hävetä pyhiä paikkoja rahan alttarille. Markinointia ei ole hoidettu,internetiä ei ennen tätä tukitoimintaa ole käytetty tehokkaasti, puutalkoitakaan ei ole järjestetty vaikka puuta tonteilla kovasti eikä muutakaan korjaavaa talkoota, miten näin huonosti on homma hoidettu.Tukiyhditys voisi olla osakeyhtiötyyppinen sisältäen äänivaltaa suhteessa sijoitukseen. Sijoitus sidottaisiin Puroniemeen! Tämä voi onnistua jatkossakin paljon paremmin yhdessä laajemman verkoston kanssa, kuin vain suppean nykyisen kanssa. Kansainväliset leirit esim.Pietarin katulapsille, jne EU -tuet käyttöön sos.toimintaan,kojaukseen. MItro Repo avuksi tässä asiassa? Laajemmat perpektiivit käyttöön?Voisimme sijoittaa johonkin konkreettiseen joka jäisi tulevillekin polville. Ystävällisin terveisin Juhani HÄnninen Suonenjoelta.

Vieras

#20 Puronimen pelastaminen

20.09.2011 22:42

Kauan,kauan elää tahtoisin Puroniemen aikaisissa muistaoissain, kauan,kauan, kauan elää tahtoisin, Puroniemen aikaisissa muistoissain. Olen sanoittanut myös laulun "Tule Puroniemeen - paratiisihin"
Laulun "Oi HOnolulu" -laulun nuotin mukaan.

Vieras

#21

21.09.2011 09:50

Monet lastenleirit vietetty Puroniemessä kuten myös kristinoppileiri 2004. Erittäin merkittävä paikka ortodokseille!

Vieras

#22 Puroniemi

21.09.2011 10:25

Puroniemen pelastus on jo hiukan henkilökohtainen asia.Olisi todella murheellista nähdä
Puroniemessä muuta toimintaa kuin mitä mummoni alueen myydessään tarkoitti.

Olkoon hän iäti muistettu!

 

Puroniemen parhaaksi

#23 Re: Puroniemen pelastaminen

21.09.2011 11:58

#19: - Puroniemen pelastaminen

Hyvä Juhani!  Jos Puroniemi menisi myyntiin, niin luulenpa että se repii pahasti Ort.kenttää ja erojakin kirkosta tulisi silloin tapahtumaan, näin ei soisi käyvän, jatkoaikaa vähintään ja jäitä hattuun!  Tukiyhdistys olisikin varmaan hyvä olemassa, ja sen hallituksen jäsenet mielellään lähellä Rautalampea! Paljonko jäseniä saisimme nopeasti kasaan? ONL:n työn painopiste on siis osin muuttunut, kuten edeltä voi lukea ja se on ihan ok. Seurakunnat perustavat omia leiripaikkojaan, mikä on osaltaan vaikuttanut Puroniemen käyttöasteeseen. Hyvällä markkinoinnilla eri kohderyhmiin voisi käyttöasteen saada ihan riittävään tasoon. Nykypäivänä ei mainostamiseen tarvitse satsata tuhansia eikä satojakaan euroja, nuoriso ja keski-ikäisetkin lukevat internettiä enemmän kuin lehtiä! Isä Mitron kun saisimme paikan suojelijaksi se olisi mahtava juttu, kysykää!  Visioita olisi minullakin mutta niistä sitten toiste lisää!

- PP-  " © Puroniemen parhaaksi"

Vanhat rulettaa

#24

21.09.2011 14:28

Vanhukset näköjään valtaavat ONL:n. Nuorten holtiton rahankäyttö pitää saada aisoihin. Järjestön arvot pitää saada kohdalleen ja toiminta palvelemaan kirkon nuorisoa ja lapsia. Aiempien vuosien arvokasta työtä ei pidä heittää romukoppaan vaan sen päälle tulee rakentaa uutta. Tarvittaessa vaikka koko johtokunta pitää vaihtaa jos liiallinen markkinatalous saa voiton nuorisotyöstäkin. Työntekijäin palkka tulee maksaa nuorisotyöstä ei toimistossa istumisesta. Osa-aikaisuus avuksi jos rahat ei riitä. Projektityöntekijät kehiin he eivät tarvitse lakisääteisiä kesälomia jolloin nuorisotyötä tehdään eniten.