Ilotulitteet kiellettävä yksityishenkilöiltä

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Ilotulitteet kiellettävä yksityishenkilöiltä.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

05.01.2007 03:36


Jorma Kirves
Oulu

#2

05.01.2007 13:33

Kaikille mielyttäväkö?sehän mielyttäis vain sua et voit mun puolesta pyyhkiä vaikka perseen tuolla adressilla:) vitun homo
Sanna C:C:C:
Oravainen

#3

07.01.2007 15:19

No mitä haittaa jos uudessa vuodessa EI ole raketteja? Pienet lapsethan niistä innoissaan ovat. Voitte mennä katsomaan raketteja jonnennkin "julkiselle" paikalle :).
Sanna C:C:C:
Oravainen

#4

07.01.2007 15:22

ja lisäys tuohon vielä: Ei se ole vain yhdelle silloin mielyttävä juhla. Se on monelle ihmiselle ja kaikille eläimillekkin silloin mielyttävä juhla. Ja maapallon ilma ei saastuisi niin paljoa kun joitain tehtaita lopetetaan. Ja sitäpaitsi onnettomuudet uutenavuotena vähenisivät. Ajatelkaa ihmiset hyvät LAAJEMMIN!
Joonas Solla
Anjalankoski

#5

07.01.2007 22:28

Nyt kyllä meni vittu hermot haista paska enenmän vittu vaikka autot saastuttaa luontoa kun kerran vuodessa ammutut raketit ja melua niistä enenmänki tulee EN HELVETISSÄ allekirjota
Joonas Solla
Anjalankoski

#6

07.01.2007 22:34

Niin ja lisäystä jos raketeista saa vuodessa noin 100-200 ihmistä jonkun silmä vamman aletaan vaikka laskemaan montako ihmistä kuolee auto kolarissa vuoden aikana älkää hyvät ihmiset ALLEKIRJOTTAKO

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

10.01.2007 18:52


Tuula-Maria Ahonen
Helsinki

#8

11.01.2007 00:19


Fiksut ihmiset ymmärtävät itsekin näissä ilmastonmuutosoloissa vapauttaa itsensä raketeista. En periaatteessa haluaisi sitä, että ihmisiltä kielletään jotain; toivoisin, että ihmiset itse ajattelisivat ja toimisivat kestävän kehityksen vaatimilla tavoilla.
Toivoisin myöskin, että fiksut kaupungit lopettaisivat verorahojen ilmaan räjäyttämisen. On tuhat ja yksi tapaa juhlia uutta vuotta; raketit eivät ole ne ainoa ja välttämätön. Olemme vain jumiutuneet tuohon typerään tapaan.
Luovuutta ja mielikuvitusta käyttämällä keksimme uusia tapoja.

Olen siis kahden vaiheilla, allekirjoittaako addressi vai ei. Olen osittain samaa mieltä, osittain eri mieltä. Mutta kirjoittanen addressin, koska se herättää keskustelua aiheesta, ja saa monet toivon mukaan miettimään asioita muistakin näkökulmista. Vanhat huonot tavat täytyy päivittää. Se mikä toimi joskus, ei toimi enää. Maailma muuttuu, ja meidän on muututtava sen mukana.


Mikko Hakonen
Jämsänkoski

#9

11.01.2007 13:08

Fiksut ihmiset ymmärtävät, mutta valitettavasti tämän lajin fiksuja on edelleen melko vähän.

Tähän saakka suurin osa ihmisistä on kiistänyt ilmastonmuutoksen ja pitänyt koko asiaa viherpiipertäjien vouhotuksena. Nykyisin muutos myönnetään yhä laajemmin samoin kuin sekin, että asialle pitäisi tehdä jotakin.

Nyt ollaan siinä pisteessä, että jotakin pitäisi tehdä, kunhan jotkut muut sen tekisivät, eikä minun tarvitsisi muuttaa mitään tottumuksiani.

Nykylaajuudessaan jokamiehen ilotulitukset aiheuttavat taajamien ilmaan semmoisen saastepiikin, jota liikennekään ei saa koskaan aikaan. Ja aivan turhaan.

Kun otetaan huomioon kaikki muut haittatekijät: tulipalot, vammautumiset, roskaaminen, kemiallinen luonnon saastuttaminen, ihmisten häiritseminen, vahinkojen yhteiskunnalle aiheutuvat kulut, rakkettien valmistukseen kuluva energia, niiden kuljetuskustannukset sekä tuhannet vammautumiset ja kuolemantapaukset vuosittain kiinalaisten alkeellisten rakettipajojen onnettomuuksissa, ollaan sellaisen asian kanssa tekemisissä, jossa yksityinen ihminen päätöksellään voi vaikuttaa todella paljon.

Valitettavasti näitä päätöksiä ei ole näköpiirissä. Päinvastoin, ilman rajoituksia ensi vuodenvaihteessa tullaan näkemään entistä hurjempi räiskintä.
Laura Lehtismäki
Turku

#10

11.01.2007 22:09

Kyllä kirjoitustyylistä huomaa, että Aku, Joonas ja Jorma ovat nimenomaan näitä teini-ikäisiä poikia jotka uutena vuonna (sekä sitä ennen ja jälkeen) eniten aiheuttavat häiriötä räjäyttelemällä papattejaan ja muita rasittavia, roskaavia, täysin turhia pikku paukkuja. Piittaamatta lainkaan kanssaihmisistä, saati nyt sitten mistään aikarajoituksista. Näitä jotka huvikseen ammuskelevat toisiaan, ohikulkijoita ja varsinkin koiria roomalaisilla kynttilöillä jne.

Todella hyvä adressi, pitää laittaa levitykseen.
Tuula-Maria Ahonen
Helsinki

#11

12.01.2007 01:04


Addressiin on tullut vuorokauden aikana 154 uutta nimeä, hyvä! Olen itse välittänyt osoitteen sekä Roska päivässä- liikkeen keskustelulistalle että Roskaliikkeen Ystävien tiedotuslistalle, joista molemmista on tullut ilahduttavan monta allekirjoitusta.Myös tyttäreni välittää osoitetta eteenpäin.

Juhlien viettotapoja on muutenkin syytä kyseenalaistaa ( vrt. vappu, Suomen suurin roskaamisjuhla) ; hyvä että näin on konkreettisesti ja yhteisesti aloitettu kyseenalaistaminen. Mediassa ei juurikaan voi keskustella juhlien vietosta; aihe menee hyvin nopeasti "vanhaksi", ja niin taas seuraava juhla vietetään vanhojen huonojen perinteiden mukaisesti. Tapojen muutoksiin tarvitaan kuitenkin keskustelua.

Helsingin Uutiset sentään vielä julkaisi 10.1 mielipidekirjoitukseni, jossa ehdotin kaupunkilaisäänestystä siitä, onko mielekästä räjäyttää verorahoja myrkkyinä ja roskina ilmaan, samaan aikaan kun kaupunki säästää kaikenlaisessa ihmisten hoitoon liittyvissä hyvin tarpeellisissa menoissa. Jos toisena vaihtoehtona olisi, että uudenvuoden rakettien rahat annetaan lasten, vanhusten tai sairaiden hoitoon, yhä useampi ajatteleva ja tunteva ihminen valitsisi jälkimmäisen, ja saisi paljon paremman mielen, kuin mitä rakettien tuottama "sotatila" antaa ...
Mikko Hakonen
Jämsänkoski

#12

12.01.2007 14:25

Hienosti toimittu! Tämän adressin ongelma on nimenomaan se, etteivät läheskään kaikki asian kannattajat välttämättä ole kovinkaan aktiivisia netin käyttäjiä tai eivät käytä tietokonetta lainkaan. Siksi olisi tärkeää, että jokainen allekirjoittaja osaltaan levittäisi tietoa ainakin omassa lähipiirissään.

Voimme varmasti myös avustaa sellaisia henkilöitä saamaan mielipiteensä esille, joilla ei itsellään netinkäyttötaitoja ole.
Joonas Solla
Anjalankoski

#13

14.01.2007 16:35

Onpas hieno uus vuos ilman rakettei Sitten jos niiden myynti loppuu alkaa oma tekoisten pommien väsäys bensasta ym: muusta mikä palaa/räjähtää Laura hyvin sanottu teinit niillä raketeilla tykkääkin leikkiä Ennenmin ammun rahat savuna ilmaan kun vaikka juon ja poltan ne
Tuula-Maria Ahonen
Helsinki

#14

15.01.2007 15:53

Mikko Hakonen kirjoittaa asiaa; hänen viestinsä herättämänä soitin Allergia- ja Astmaliittoon, heidän piirissäänhän löytyy paljon raketeista kärsiviä.
Tiedotussihteeri lupasi välittää Addressi-osoitteen jäsenille.

Joonas Solla, uudenvuoden raketeille voidaan kehittää paljon hauskempia vaihtoehtoja. Ei ihmisten tarvitse sitoutua huonoihin tapoihinsa,tämän tiedämme me lukuisat ihmiset, jotka olemme esimerkiksi lopettaneet tupakanpolton tai laihduttaneet menestyksellisesti. Huonoille tavoille voidaan sanoa yksin ja yhdessä iloiset jäähyväiset!Tuomas O
Espoo

#15

17.01.2007 20:07

On kyllä taas juuri näiden kukkahattutätien laatima adressi.
mitähän järkeä nyt tässäkin on?jos ilotulitteet vaivaat voivat kyseiset (noin 700) henkilöt lähteä vaikka erämäähän patikoimaan.Vaivaako se todella niin paljon jos yhtenä päivänä räjäyteyään kaikki säästöt taivaan tuuliin?
mene kellariin ensi uudeksivuodeksi

Hyvää päivä jatkoa urpot
Eva Date
Espoo

#16

18.01.2007 23:15

Ehdottomasti pitää kieltää. Tosi hyvä adressi ja minäkin vien sitä eteenpäin. Kiitos siitä. Nykyään tää kaupunkielämä on lukuisille koirille ja myös ihmisille yhtä helvettiä kun paitsi aattoyön sotatilan aikaansaamat melu- ja ympäristöhaitat räiskii nää keskenkasvuiset taliaivot niitä papattejaan ja mitä lie paukkuja jouluaatosta tammikuun loppuun. Todella hermoja kiristävää.
Eli en näe näissä ilotulitteissa mitään muuta kuin negatiivisia puolia. Ilman rikkipitoisuus kohoaa huippuunsa juuri aattoyönä, hirveä roskamäärä lojuu ympäristössä pitkät ajat ja ei nekään mitään ympäristöystävällistä ainetta ole kun maahan liukenevat. Ilotulitteita teetetään mm Intiassa lapsityövoimalla, jota ei pitäisi tukea. Monet koirat pelkäävät näitä hysteerisesti niinkin paljon, että joka vuosi niille joudutaan syöttämään rauhoittavia lääkkeitä suuret määrät. Myös hevoset pillastuvat ja stressaantuvat huippuunsa näistä räiskeistä. Puhumattakaan luonnonvaraisista eläimistä. Kaikenmaailman turhia vammautumisia tapahtuu runsain mitoin. Tunnen eräänkin jolta räjähti koko naama taivaan tuuliin vuosia sitten hänen ollessaan 18 vuotias. Ei kuitenkaan kuollut ja sitä naamaa rakenneltiin uudestaan vuosia. Normaalin näköiseksi tämä henkilö ei tule koskaan. Koko se rahamäärä mitä kuluu näihin turhuuksiin voitaisiin todellakin käyttää paljon järkevämmin.
Aivan varmasti on olemassa paljon hyviä ja ympäristöystävällisiä muotoja viettää uutta vuotta.
Terveisin,
mielummin kukkahattu ja eläinystävä kuin vähä-älyinen taliaivo

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

20.01.2007 00:35


Leena Kekkonen
Helsinki

#18

20.01.2007 15:18

Mielestäni yksityisten ihmisten Rakettien paukuttelu pitäisi kieltää,mutta kaupungit voisivat edelleen järjestää tasan klo 24,sitä voisi kaikki halukkaat mennä katsomaan,siivouskin järjestyisi,eikä tarvitsisi liikkua roskien ja voimakkaan rikin hajuisessa luonnossa ,olisi niin ihmisillä kuin eläimilläkin rauha,vielä omistaessani koiran oli pakko lähteä pois koko uuden vuoden ajaksi,koska pikkunassikat eivät välitä yhtään missä ja milloin nallejaan ja raketteja ampuvat,jos ihmisillä on niin paljon ylimääräistä rahaa tuhlattavaksi kun käyttävät raketteihin,niin voisivat lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen.
Tiina Kallioluoma
Pirkkala

#19

20.01.2007 20:41

En allekirjoita, koska ilotulitukset on hienoja katsella. Jos se kerta pilaa ilaston, niin kai niitä voi laittaa otain rajoituksia ilotulitusten ostamiselle! Me ainakin ostetaan YKSI pata per/uusivuosi. Jos kaikki suomalaiset(ja huom. kaikki suomalaiset eivät voi tai halua ostaa raketteja)ampuisivat YHDEN padan, lähetettäisiin ilmoihin semmoiset neljä miljoonaa. Ok, onhan se suurelta kuulostava luku, mutta jos se tapahtuu ainoastaan KERRAN vuodessa, se tuskin haittaa kovasti. Sitä paitsi, tiedän monia aikuisikäisiä, jotka mieluusti pitävät tästä perinteestä kiinni. Ja suojelkaa sademetsiä ja sukupuuttoon kuolevia eläin-, ja kasvilajeja, kuin että jäkättäisitte meille kerranvuotisesta tavasta.
Kiitos.
Eva Date
Espoo

#20

21.01.2007 00:09

Tässä nyt ensin lainaus Turun sanomista liittyen ko. saastuttamiseen.

"Turun Sanomat:

Ilotulituksista luontoon tonneittain raskasmetallia

Vuodenvaihteen juhlallisuuksissa luontoon joutuu Suomessa tuhansia kiloja erilaisia raskasmetalleja. Eniten maahan sataa luontoon hajoamatonta lyijyä, ja päästöjen joukossa on myös kuparia, kromia, arsenikkia ja kadmiumia. Lyijyn osuus, ympäristöministeriön arvion mukaan noin 2 000 kiloa, on jo niin suuri, että se ylittää lentoliikenteen vuosittaiset lyijypäästöt."

Sen jälkeen sanoisin, että ihmiset, jotka kantavat huolta kotimaansa saastumisesta kantavat myös yleensä huolta asiasta globaalisella tasolla. Kannatko sinä Tiina ja jos teet niin mitä olet tehnyt asian hyväksi?

Ja se räiskyttelyhän ei todellakaan rajoitu vain yhteen päivään. Olisikin niin. Se räiskyttely alkaa jouluaattona ja loppuu hyvässä lykyssä tammikuun puolessa välissä. Kysehän ei ole ainoastaan raketeista silloin kun puhutaan ilotulitteista vaan myös kiinan pommeista, paukkupatruunoista, papattimatoista tms.

Tässä maassa on niin paljon perheitä, joissa eläimet kärsivät kauheita traumoja tämän jatkuvan tavan vuoksi, että siinä on jo varteenotettava osuus maamme väestöstä jotka toivoisivat, että tämä tapa jäisi historiaan. Jos ilotulitteet on hienoja katsella, niin jokainen joka niitä haluaa nähdä voisi hyvinkin mennä katsomaan virallisia ilotulituksia, joita kaupungit voisivat edelleen järjestää.

Toivon, hartaasti Tiina hyvä, että ette koskaan itse vammaudu raketeistanne tai aiheuta sitä jollekin toiselle ja toivon myös, että käytte sen jälkeen siivoamassa jälkenne.
Sehän olis aika reilua, eikö niin.


Tiina Kallioluoma
Pirkkala

#21

21.01.2007 00:40

Itseasiassa täällä Pirkkalassa räiskytteöy alkaa uudenvuoden aattona kello kkudelta suurinpiirtein(tai ainakin sielläpäin missä itse asun) ja loppuu sitten jossain vaiheessa. Toki minun mielestäni on väärin, että alkaa noinkin aikasin ja loppuu noin myöhään. Meillä päin loppui sitten räiskyttely 1.1 kuudelta. Täytynee myöntää, että minua ja läheisiäni päin laukesui yksi raketti, mutta mustelmilla siit säästyttiin. Ja aina siivoamme jälkemme päivännäöllä, kun sitten sa loputkin porukasta krapulansa selvitettyä.
Mikko Hakonen
Jämsänkoski

#22

21.01.2007 15:27

Mäkivalmentaja Matti Pulli kirjoittaa tänään laajasti tästä aiheesta Keskisuomalaisessa. Otsikko kuuluu: Ilotulitteet - hulluuden ylistys. Täyttä asiaa koko juttu, kannattaa lukea!
Ritta Salmi
Vihti

#23

22.01.2007 15:36

En käytännön syistä kannata ilotulitteiden myyntikieltoa kansalaisille, mutta allekirjoitin silti vetoomuksen ja kehotan muitakin allekirjoittamaan. Periaattessa olisin valmis kieltämään ilotulitteet kokonaan, mutta kovalle kieltolinjalle meneminen aiheuttaa helposti enemmän ongelmia kuin ratkaisee.

Onkin selvää, että myyntikieltoa on turha toivoa/pelätä. Rajoituksia voidaan kuitenkin saada, ja sitä varmemmin, mitä enemmän nimiä kertyy. Jotakin on PAKKO tapahtua ensi uuteenvuoteen mennessä, sillä nyt tilanne on sietämätön. Ilotulitteet eivät saa olla kenellekään surutulitteita.

Tarpeen olisivat esim. kiellot vaarallisimmille, kovimmille ja pelkkään ääniefektiin perustuville paukuille, myynti- ja käyttöajan lyhentäminen sekä valvonnan tiukentaminen. Valvonnassa voisi poliisin lisäksi ottaa käyttöön vapaaehtoiset hengen partiot, joilla on oikeus takavarikoida ilotulitteet väärinkäyttötapauksissa. Yleinen mielipide pitää kääntää yletöntä räiskintää vastaan niin, että sakinhivutusta on tiedossa kaikille sääntöjen rikkojille.

Kymmenen hyvää syytä vastustaa ilotulitteita:
-Eläimesi tai naapurin eläimet pelkäävät (ja haluat turvata koiranetsijöillekin rauhallisen juhlanvieton)
-Kannat huolta luonnonvaraisista eläimistä
-Vastustat lapsityövoiman käyttöä (raketteja teetetään Aasiassa lapsilla)
-Alkuvuoden roskasaaste häiritsee
-Et halua raskasmetallipläjäystä puistoihin, luontoon ja peltomaahan
-Vastustat rahan tuhlaamista turhuuksiin
-Melu häiritsee, kovat paukut voivat viedä kuulon tai aiheuttaa tinnitystä
-Haluat minimoida turhat sokeutumiset ja muut ilotulitteiden aiheuttamat vammat
-Et pidä juhlallisena ilmaston rikkipitoisuuden nousemista huippuunsa juuri uutena vuotena
-Astmaatikot ja allergikot kärsivät räjähteiden kaasuista

Jos mikään yllä mainittu ei häiritse, vetoomus kannattaa silti käydä allekirjoittamassa kanssaihmisten vuoksi.

Itseltäni on mennyt täysin maku pois uudenvuoden juhlinnasta juuri tuon päiväkausia jatkuvan arvaamattoman paukuttelun takia. Miksi ihmeessä räiskintää saa luvallisestikin jatkaa vielä aamukuuteen asti? Oheisvammojen synty on sitä todennäköisempää kun kapakoista palaavat känninkäiset virittelevät panoksiaan, eivätkä eläimet saa hetken lepoa. Riittäisi hyvin, kun sallittu aika olisi esim. iltakahdeksasta yöyhteen. Silloinkin toivoisin, että pidettäisiin kiinni H-hetkestä klo 12, jolloin syntyisi kunnon juhlan tuntua vuoden vaihtumiseen, eikä tilanne olisi kohtuuton paukkuarkojen eläinten kannalta. Etsijäkoirat (http://www.etsijakoirat.info/index.php) ovat kuulemma olleet työllistettyjä viime vuodenvaihteessa.
Hannele Reini
Karstula

#24

22.01.2007 16:11

Mielestäni tarpeellinen adressi. Omistan 3 koiraa. Ne ovat aika isoja ja pelkäävät raketteja, joten ne peloissaan hajottavat paikkoja. Ensimmäisellä koirallani pelko on pahin. Se virtsaa sisälle, johtuen siitä että emme voi viedä sitä ulos kun raketit alkavat paukkua. Jos sen vie ulos tai päästää isoon tarhaamme, se sisälle tullessaan on aivan paniikissa, silmät pyörivät päässä, se läähättää, kuolaa ja juoksee päättömänä ympäriinsä. Viime vuonna ongelma ei ollut niin paha kuin tänä vuonna. Etsimme sille nyt lääkitystä siihen ja Ne eivät ole halpoja! Koiramme eivät myöskään nuku yöllä ollenkaan rakettien takia, vaan ne haukkuvat ja panikoivat koko yön. Seuraavana päivänä ne eivät jaksa tehdä mitään, vaan nukkuvat koko ajan. Myöskään me emme saa nukuttua, koska koirat haukkuvat. Uusi vuosi on meillä yhtä kaaosta. Onneksi se on vain kerran vuodessa, mutta sekin on jo liikaa.
Teemu Haatainen
Kajaani

#25

22.01.2007 18:28

Jos kerta perustellaan että "saastuttaa luontoa", niin eikö samalla kiellettäisi tupakointi, moottoroidut ajoneuvot, ynnämuut.

Viedään pikku elmereiltä ja muilta lapsosilta viimeisetkin ilot, kun pitää vain katsella porukoiden kännäämistä kun raketteja ei saa. Ja sitten teini ikäisenä aletaan itsekin juopottelemaan kun ei ole muutakaan järkevää tekemistä.

"(raketteja teetetään Aasiassa lapsilla)"

Tätä en kyllä usko.

Kommentoi adressia