Päiväkotien oman ruuanvalmistuksen puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Päiväkotien oman ruuanvalmistuksen puolesta .

Sari Korteniemi
Helsinki

#1

26.02.2007 10:11

Työssäkäyvänä, pienen tyttären äitinä minusta on ihanaa kun päiväkodissa on kokki joka osaa tehdä hyvää ruokaa. Lapset oppivat syömään monipuolisesti, noudattamaan hyviä pöytätapoja jne. Tapion päiväkoti Kalliossa on tästä loistava esimerkki! Siellä ruokaa valmistaa Jukka ja alle kaksivuotias tyttäreni on Jukan ansiosta muutaman kuukauden aikana kasvanut jo varsinaiseksi kulinaristiksi. Edellisessä hoitopaikassa ruuat tulivat keskitetysti keskuskeittiöstä ja taso oli- tosi laitosmaista. Eiköhän Suomessa oli laitoskeittiöt jo kokeiltu ja niiden taso tiedossa! Helsingin kaupungilla ei ole tarvetta tässä asiassa säästää, nyt olisi mahdollisuus toimia niin että lapsiperheet jäisivät kaupungin rajojen sisälle, veronmaksajiksi.
Tea Karjalainen
Helsinki

#2

21.03.2007 16:08

Minusta olisi hyvä, että keittiöt säilyisivät päiväkodeissa juuri adressissa mainittujen asioiden takia. Esikoiseni on ruoka-allergikko ja hänen päviäkotiin tulee ruoat Amicalta, eikä Palmialta.

Alkuun oli kommelluksia, Amica toimitti jälkiruoaksi puuron pojalleni, jos muut saivat esim lettuja. Siis poikani söi aamupuuron, jälkiruokapuuron ja välipalanakin oli usein puuro ja kotona iltapuuro. Jostain syystä ei puuro enää maistu... =)

Ko. päiväkotiin ei myöskään silloin tullut ruokalistoja. Nyt asia on korjaantunut, mutta silti tuon ruoan tekemisen näkemisen ihme jää lapseltani näkemättä. No onneksi saan tehdä ruoan alusta loppuun asti itse kotona (allergioiden vuoksi ei juuri eineksiä voi käyttää) ja sitä poika ihmeissään katselee kun ruoka ei tulekaan kärryillä pöytään... =)

Mutta kun ruokahuolto päiväkodeista poistuu ja kodinomaisuus vähenee, niin lapsemme viettävät sitten enemmän aikaa lasten säilytyspaikoissa, jossa on ohjelmoitua toimintaa leikinmukaisesti. Sepä kiva. Valitettavasti nyky-yhteiskunnassa ei voi jäädä kotiin siihen asti lapsi tulee esikouluikään, on mentävä töihin takaisin tienaamaan asuntovelkarahoja. Halvemmaksihan se tulisi yhteiskunnalle näillä tuilla, jos kotiäiteyttä oikeasti haluttaisiin tukea.
Maya Sviberg-Järnström
Adressin tekijä

#3 Nimilistan luovuttaminen

22.05.2007 14:31

Kiitos kaikille adressimme allekirjoittaneille!
Asia oli eilen kaupunginhallituksella / valtuustossa käsiteltävänä. Olemme toimittamassa adressin nimilistaa valtuuston jäsenille tänään ja huomenna. Jos haluatte vielä vaikuttaa soittakaa valtuuston jäsenille. Mitä enemmän yhteydenottoja sitä parempi! Tuula Haatainen, Sirpa Asko-Seljavaara, Sole Molander, Otto Lehtipuu, Tiia Aarnipuu, Sirpa Puhakka, Paavo Arhinmäki, Sanna Hellström ovat kaikki olleet asian tiimoilta yhteydessä minuun ja ovat olleet hyvin kriittisiä esitykseen.

Ystävällisin terveisin,
Maya Sviberg-Järnström
Maya Sviberg-Järnström
Adressin tekijä

#4 Asia uudelleen käsittelyyn!

05.06.2007 10:28

28.5. kaupunginhallituksessa asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi vasemmistoliiton, sdp:n ja vihreiden äänin 8-7. Periaatteessa virkamiehillä (Helsingin Talous- ja suunnittelukeskuksen organisaatioyksikkö: Vesa Paavolalla) on oikeus esitellä asia uudestaan aika piankin. Kaupunginhallitus haluaa kuitenkin asiasta lisäselvityksiä. Asia tulee luultavasti uudelleen käsittelyyn syksyllä. Eli nimienkeruu jatkuu siihen asti! Kiitos kaikille allekirjoittaneille.
Och samma på svenska... Och tack för alla underskrifter!
Med vänlig hälsning,
Maya Sviberg-Järnström
Aira Hasu
Helsinki

#5 Keittäjät osaa :)

12.03.2009 20:44

Edesmennyt äitini oli suurkeittiöemäntä ja varma tae hyvästä koti- ja kouluruuasta. Äitini ei töissä tehnyt ruokaa, sen tekivät keittäjät, mutta äitini vastasi ruuan mausta ja sen piti olla hyvää, että lapsille maistuu.

Olen ehdottomasti sen takana, että lapset saisivat päiväkodeissa oikein ihmisen tekemää oikeaa kotiruuan makuista ruokaa. Sitä pitäisi lasten ja nuorten saada koulussakin.
Olen ollut onnekas, sillä niin kauan kun äitini eli sain aina hyvää kotiruokaa. Tosin en ole asunut hänen kanssaan 25 vuoteen, mutta aina kun kävin äitini luona sain maailman parasta ruokaa.

Nythän monissa oppilaitoksissa syötetään säästösyistä elastisen makuista einesruokaa. Törmäsin itse tähän 4 vuotta sitten, kun kävin opiskelemassa ammattiopistossa. Ruoka oli järkyttävän pahaa ja epäilen suuresti sen ravintoarvoa. Jos minulle olisi lapsesta asti syötetty niin pahaa ruokaa, olisin varmaankin kääntynyt hyvin äkkiä pitsan purijaksi.

Ilman muuta lasten on saatava oikeaa ja hyvää ruokaa. Mielestäni tämä on asia, mikä pitäisi olla itsestään selvää, mutta valitettavasti ei ole.
Maya Sviberg-Järnström
Adressin tekijä

#6 Kaupunginhallituksen käsittelyyn 31.8.2009

24.08.2009 21:49

Kaupunginhallitus käsittelee päiväkotiruokailua 31.8.2009! Eli tavoittenani on toimittaa lista edelleen kaupunginhallitukselle loppuviikosta.
Yst. terveisin
Maya
Merja Räsänen
Vantaa

#7 Ruokahuollon siirtämisestä vielä!

07.09.2009 11:30

Ruokahuollon siirtämistä Palmiaan perustellaan valtuuston valitsemien strategisten linjausten perusteella ja verotulojen ehtyessä säästöihin vedoten. Ei ajatella ollenkaan, että kustannusten noustessa se on muusta toiminnasta pois. Ei se ole mitään säästämistä, jos toimintojen muuttuessa väliportaan lisäämisen tiimoilta ruokahuollon kustannukset kasvavat. Paikan päällä valmistettu ruoka on taatusti laadukkaampaa kuin matkojen päästä tuotettu laitosruoka. Samalla se on kustannustehokkaampaa. Ruuan säilyttäminen omavalvonnan mukaan ennen tarjoilua on päiväkodeissa sallittu korkeintaan 1-2tuntia. Muualta tuotettu ruoka vaatii säilymisen takia jotain ylimääräistä kestääkseen valmistusvaiheesta, pakkauksen, kuljetuksen, lämpimänä pitämisen, jakelun loppupäässä lapsen lautaselle!
Tea Karjalainen
Helsinki

#8 puolalaista perunaa, vadelmaa ja kotimaista valmisruokaa

07.09.2009 17:41

Heh. Eipä ole aikaakaan kun Palmian ruoissa todettiin Rakennusviraston keittiössä alkueläimen aiheuttama vatsatautiepidemia. Taisi olla viime vuoden marraskuussa (2008), jos oikein muistan.

Vähän aikaan sitten oli Tuusulassa porkkanaraasteesta levinnyt bakteeriepidemia kouluihin ja päiväkoteihin....

Tätä sitten valtuutetut haluavat töissä käyville äideille, kun he hoitavat lapsiaan kotona vatsataudin vuoksi. Sitten he olevat poissa töistä, käyvät lääkärissä ja töihinkin pahimmillaan joudutaan palkkaamaan sijainen. Minullapa on kaksi lasta ja harvoin ne sairastuvat samaan aikaan. Sitten siihen vielä itse päälle. Mutta tätä laskuahan ei maksa sosiaalivirasto tai palmia.

Tunnettu asia on että ulkomaalaisissa, usein puolalaisissa, pakastevadelmissa on norovirusta. Tämä alkueläinlähteeksi epäiltiin tuoreita lehtisalaatteja, jotka oli huuhdeltu tulomaansa vedessä, jossa sitä alkueläintä sitten oli ollut. Porkkanat olivat bakteerinsa saaneet huonosta säilytyksestä.

Kuka takaa ruoan laadun, silloin kun se tulee keskuskeittiön kautta ja vieläpä usein ulkomailta? Ja kun se tulee sieltä keskuskeittiöltä valmiiksi kuumennettuna ja tehtynä, sen laatua ei enää päiväkoti voi tarkistaa. Tai jos huomaavatkin ruoan tuoksahtavan, on seurauksena se että lapset ovat ilman ruokaa. Vai saako korvaavan erän pikatoimituksena lähettifirmalta? Epäilenpä...

Miten taataan erikoisruokavalioiden puhtaus, etteivät ne sisällä esim. allergiselle pienintäkään ainesosasta jolle hän reagoi, jopa hengenvaarallisesti.

Kävin itse tänään Palmian ruokalassa syömässä; kuorettomia kumiperunoita, mantelikalaa ja erilaisia salaatteja. Mantelikala oli ulkonäöltään aivan samanlaista kuin erään firman tekemä pakastemantelikala. Ja maistuikin samalle.

Mitäs sillä on väliä jos aikuiset syövät lounaana eineksiä, mutta lapsilleni haluan sen oikean ruoan. Mielellään haluaisin sen alusata asti tehtynä, mutta tuskin niin enää on mahdollista.

Keskuskeittiöt muuten laskevat ruoan määrän keskimääräisellä kalorimäärällä/henkilö. Lasten kanssa tämä menee pahasti metsään. Meillä pojat joskus syövät kuin rekkamiehet, siihen ei tuo laskentakaava päde. Sittenpä ne ovatkin nälkäisä koko päviän. Ja tietysti kiukkuisia/itkuisia.

Vantaalla eräässä päiväkodissa tuli yksityiseltä palveluntarjoalta ruoka, ja siellä tämä henkilökunta oli vain sen kolme tuntia päiväkodin käytettävissä. Lastenhoitajille jäi aamusta puuron keitto tai vaihtoehtoisesti antaa maissilastuja aamupalaksi. En pidä muroja kasvavan lapsen parhaana aamupalavaihtoehtona, kun parempiakin on. Siitä varmaan ovat ravintoteraupeutitkin samaa mieltä.

Kustannustehokkuudella poljetaan lasten ja vanhusten etua. Puistolan palvelutalossa on Palmian ruokatoimitus joka maksaa asikkaalle 350€/kk. Hän saa sillä ruoan ja pari pientä kuppia kahvia päivässä. Lisäkahvikupit maksavat 50snt/kuppi. Ruoan kalorimäärä on laskettu minimiin ja moni tuntee nälkää ruoan jälkeen. On arvot pielessä yhteiskunnassa kun elämän lopputaipaleella ei saa dyödä tarpeekseen. Asiasta on reklamaoitu useati Palmian sen alueen pomolle, mutta tuloksetta. Edelleen luvatut kaksi iltapal leipäviipaletta on saamatta, kuulemma.

Näännytetään lapset ja vanhukset nälkään??

Onhan Palmian ruokaravintoloissakin laskettu kuusi lihapullaa/annos aikuisillekin, että niin se voitto tehdään!!! Pidetään ihmiset nälissään.

Tämän vuoksi syön useimmiten itsetehtyä ruokaa työpaikallani, saan sen mitä tarvitsen, ilman pelkoa allergiareaktioista ja vatsa täynnä. Joskus on vaan pakko käydä ruokalassa.

Halutaanko Helsinkiinkin kalapuikkokonfikteja???

Luuletteko että Palmian (tai muun toimittajan) laatu pysyy samana kiristyvässä taloudessa, vaikka näin nytten luvattaisiinkin?

Miten kävi kävikään kunnallisen jätehuollon, josta tehtiin Rikaton OY? Sen tehtäviä hoitaa nykyään ylikansallin Sita Chez ja tekee voittoa jätteillä, jotka aikaisemmin olivat kunnalle edullisia kuskattavia....

Minkäläistä palautetta on tullut Helsingin bussiliikenteestä, veoliasta etc kun julkinen liikenne on liikelaitoistettu ja kilpailutettu? Nyt sinne joudutaan syytämään lisärahoituista ja kinutaan tukia valtiolta. Sitten vielä halutaan laskea julkisen lipun hintoja. Varmaankin lasten ja vanhusten sekä sairaiden kustannuksella(terveyskeskusten labrojen lopetuslista)

Kuvitteletteko että tämä on veronmaksajien etu? Tässä haetaan pakko ulkoistusta pitkällä tähtäimellä.

Lento- ja laivarahtina tuotu ruoka keskuskeittiölle ei voi millään olla kestävän kehityksen ideologian mukaista, ei sitten millään.

Minkähänlainen hiilijalanjälki on Helsingin kaupingilla kokonaisuudessaan sekä eri virastojen, laitosten, liikelaitosten ja osakeyhtiöiden osalta??? Tahtoisinpa tietää
Tea Karjalainen
Helsinki

#9 treffit 9.9.2009

07.09.2009 21:12

Kuulin juuri viestin, että epävirallinen mielenilmaus klo 16.45 kolmensepän patsaalta kaupungintalolle. Rohkeat mukaan!
Maya Sviberg-Järnström
Adressin tekijä

#10 9.9.2009 Kaupunginvaltuustoon

08.09.2009 09:54

Kiitos kaikille uusille adressin allekirjoittaneille! Olipa hauska yllätys että noin 1000 henkilöä allekirjoittaneet adressimme parissa viikossa.

Olen viemässä adressiamme muutaman muun aktiivisen vanhemman kanssa valtuustoon ennen huomista istuntoa 9.9.2009. Saimme audienssin klo 17.05-17.20 kahdeksalle henkilölle. Eli saamme myös mahdollisuuden sanoa lyhyesti mielipiteemme ennen kuin ojennamme heille adressin allekirjoittaneet.

Ystävällisin terveisin,
D. D Saleyi
Helsinki

#11

08.09.2009 10:36

Päivakotienomatkeittiot
Merja Räsänen
Vantaa

#12 Vielä kerran ruokahuollon siirrosta

09.09.2009 09:17

Päiväkotien ruokahuollon siirtämisen Palmialle toiveena olevat säästöt ovat kyseenalaisia. Käytännössä ne perustuvat nykyvuosina eläköitymisen kiihtymisen myötä laskettuun työvoiman vähenemiseen. Eli tilalle ei palkata uusia työntekijöitä. Koulu/päiväkoti yhdistelmät hoitaa Palmia jo nyt. Työvoimatarpeen ruuhkahuippujen tasaamiseen tarvittavan henkilöstön rekrytointi on myös epävarmaa, koska kouluilla ja päiväkodeilla on samaan aikaan loma-ajat asiakkaiden keskuudessa. Silloin ,kun tarvetta olisi, sitä ei riitä muista pisteistä niitten omien työkiireitten takia. Esimiesportaan lisääminen lisää myös kustannuksia. Tänään päiväkodeissa lapset voivat leipoa pullaa, mutta se tapahtuu heidän omissa ryhmähuoneissaan. Keittiöstä tulee taikina ja paistaminen tapahtuu keittiössä. Tietyt omavalvonta säännöt sanelevat sen niin käytännön toiminnaksi. Palmialle siirtymisen jälkeen se pullataikina tulee maksulliseksi raaka-aineineen ja paistamisineen.
Maya Sviberg-Järnström
Adressin tekijä

#13 Valtuustossa äänestettiin 9.9.2009

10.09.2009 00:26

9.9.2009 Valtuustossa äänestettiin Kustaankartanon vanhustenkeskuksen ja lasten päiväkotien keittiöiden siirtämisestä Palmian hoidettavaksi. Keskustelua käytiin yli neljä tuntia. Kokoomus, SDP ja ymmärtääkseni suuri osa keskustalaisista kannattivat siirtoa. RKP, SKP, KD, PerusS ja osa vihreistä olivat esitystä vastaan. Valitettavasti vastaan ääniä ei ollut tarpeeksi, joten esitys hyväksyttiin äänin 50-35.

Veimme nettiadressin allekirjoitukset iltapäivällä valtuustoon, paikalla oli jokaisesta valtuustoryhmästä edustaja. Eli päättäjät saivat tietää kuinka paljon esitystä ollaan "asiakkaiden" taholla vastustettu. Valitettavasti tämä ei riittänyt.

Jäämme odottamaan miten keittiöhenkilökunta reagoi esitykseen. Keskusteluissa tuli selvästi ilmi, ettei heitä ole asiassa kuultu. Moitittiin jopa vuoden 2006 takaisia YT-neuvotteluita laittomiksi, koska esitys on muuttunut kolmen vuoden aikana huomattavasti eikä näin ollen silloin käytyjä neuvotteluja enää voida pitää relevanttina ja näin ollen laillisina.

Kiitos kaikille nettiadressin allekirjoittaneille. Pidän adressia vielä jonkin aikaa netissä - eihän sitä koskaan tiedä jos vaikka sitä vielä tarvitsisi...
Maya Sviberg-Järnström
Adressin tekijä

#14 Valtuustossa äänestettiin 9.9.2009

10.09.2009 00:58

Pieni lisäys edelliseen: Vasemmistoliitto teki esityksestä hylkäysehdotuksen. Eli Vasemmistoliitto äänesti tietenkin myös esitystä vastaan.
Sakari Kestinen
Tampere

#15 Tukusta saa

10.07.2010 23:32

Tukusta saa lasipullo-kokista, pepsiä, spritee, 7uppia, fantaa ja jaffaa, eli perustakaa oma lasipullo-limsaoutletti tai lähettäkää jo tämä adressi kauppiaille!


Vieras

#16

26.03.2013 17:17

Kotiruoka on yksi tärkeinmistä hyvinvointi- ja kasvatustekijöistä lasten päivähoidossa. Ammattiihmisenä olen aina vastustanut suuria keittiöitä. Uskon myös, että oma keittiö on aina taloudellisin vaihtoehto.