Poroäidit, naiset ja tyttäret porotalouden puolesta

Lapinmies

#1

07.05.2012 00:03

Sehän kannattaa alkaa sitten kasvattamaan niitä poroja aidatuissa tarhoissa niinkuin muitakin maataloustuella kasvatettuja eläimiä.
Eipä tarvi paliskuntien enää maksella korvauksia muillekaan porojen aiheuttamista vahingoista.
Saadaan samalla myös liikenteen porokolarit minimoitua.
Kelkkoja ja mönkkäreitäkään ei enää tarvitse samalla tavalla ostaa kun tarhaporot ovat mukavasti siinä kodin vieressä :)
Kustannussäästöä! :)
Hämmästynyt

#2 #2

08.05.2012 10:11

Aika monia miespuolisia äitejä ja tyttäriä?

Vieras

#3

08.05.2012 11:56

Ihan oikealla asialla nuo poroäidit. Surullista seurata jatkuvaa, määrätyiltä tahoilta pohjoisen ihmisiin kohdistuvaa alistavaa menettelyä.

Vieras

#4

08.05.2012 13:04

Vihreiden pitäisi tehdä korvauksista kynnyskysymys hallituklsessa ololle
korvaukset ajan tasalle

#5

08.05.2012 13:05

Vihreiden pitäisi tehdä petokorvauksista kynnyskysymys hallituksessa ololle

#6

08.05.2012 13:23

korvaukset tulee näköjään sittenkin täysmääräisinä mutta jatkossa petojen määrää täytyy vähentää, ettei elinkeino kuole

Vieras

#7

09.05.2012 10:15

Poronhoito on yksi vanhimmista alkuperäisistä ammatinharjoittamisen muodoista pohjois-suomessa. Miksi Suomen valtio suojelee petoja? Eikö sen pitäisi taata lapsille turvalliset koulumatkat. Äideille ja isille mahdollisuuden ammatinharjoittamiseen/kehittämiseen...

Vieras

#8

10.05.2012 08:52

Tällainen hallituksen petopolitiikka tähtää myös kokonaisohjelmaan haja-asutus alueitten tyhjentämiseen.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

10.05.2012 10:26


poromies

#10

11.05.2012 23:07

Öhöm, allekirjoittaisin mutta suunnattomasti häiritsee tämä nais/miesnäkökulma. Olen sitä mieltä että meidän poromiesten tulee pitää yhtä, jakamatta miehiin ja naisiin. Itse olen naispuolinen poromies ja ärsyttää nämä heikompi osapuoli ym. stereotypiat joita tässä "viljellään". jos jotaki meidän pitäis tehdä niin koota voimamme ilman sukupuoliasetteluja. Nyt tuntuu että itse kukainen saa hienoja kuningasideoita eri puolilla poronhoitoaluetta ja näitä minimielenilmauksia on siellä ja täällä, mutta taitaa inflaatin kärsiä tällainen näpertely. Joten en allekirjoita vaikka asia ehdottoman tärkeä.

Vieras

#11

12.05.2012 00:17

Öhöm, sinä poromies-nainen(kumpaa sukupuolta sitten haluat edustaa)!! Oletkohan käsittänyt asian hiukan väärin, sillä yhteisellä asialla tässä ollaan ja koko poronhoitoalueen puolesta porotalouden jatkuvuuden turvaamiseksi! Itse käännät selkäsi omalle ammattikunnallesi, kun et halua tukea yhteistä asiaa. Miksei äidit ja naiset saa olla mielestäsi asiaa vetämässä eteenpäin? Tällä tavalla osoitamme kuinka naisetkin voivat olla vahvoja ja uskallamme tuoda julki sen, ettemme hyväksy sitä mitä valtiovalta tekee meille ja perheillemme! Ja porotalous perheisiin kuuluu niin poromiehiä kuin poronaisia. Yksin on vaikea vaikuttaa, mutta yhdessä meillä on paljon enemmän mahdollisuuksia!

Vieras

#12

12.05.2012 10:36

En halua edustaa kumpaakaan sukupuolta tosiaankaan enkä edelleenkään saa juonesta kiinni miksi tässä käytetään sukupuolijaottelua. Toki naiset saa olla asiaa vetämässä, ei siinä ole ongelmaa, en vain tajua/hyväksy tätä heikompi osapuoli-ajattelumaailmaa, samoin kuin tuossa ylläolevassa kirjoitit että naisetkin voivat olla vahvoja, onko joku sen joskus kyseenalaistanut? Sehän on päivänselvää. tämä erottelu vain minua nyppii, asia on tosin oikein hyvä.

Vieras

#13 Re:

12.05.2012 11:21

#12: -

Taitaa olla naisten ja lasten nimissä porot ?

Poroton

#14 Porot pois pihoilta

12.05.2012 16:01

Poronhoitolaki uusiksi ja porot ympärivuotiseen hoitoon omille maille pois porottomien ihmisten pihoilta, pelloilta, metsistä ja liikenteen seasta. En allekirjoita.
pirun kantturat

#15

12.05.2012 21:26

Pois porot liikenteen seasta aiheuttamasta turhia kolareita ja kuolemia. Läheinen ystäväni kuoli porokolarissa ja toinen vammautui pahoin. Oli tehohoidossa monta kuukautta ja eikä vieläkään ennallaan. Eipä tulleet poromiehet "lohduttelemaan". Perivät vaan vakuutusyhtiöltä rahat kun oli ajettu pororessukan päälle ja elinkeino meni. Mutta minkä arvonen oli ihmis-henki????
Hei haloo!!!!!!!!!!
En minäkään voi omia lemmikkejä ja kotieläimiäni tielle päästää ja sotkemaan toisten istutuksia ja kasvimaita.
Jos pidät poroja elääkses, niin ruoki ne omalla pihallas. Niin täytyy muidenkin tehdä. Ei auta lehmiä päästää metsään "vasomaan" ja liikenteen sekaan toikkaroimaan. Saatika koiraa pitää irti, senhän joku poromies "saa" mukamas ampua jos sattuu liian läheltä pihaa kulkemaan. Ei soittele poromiehet, että koiras on täällä. Kyllä ne antaa sille vihtavuori-myrkytyksen. Sama laki vain poroillekin ja isännille/emännille taikka sitten lapsille. Pitäkää kantturanne kotiaitauksessa.
Ja en minäkään adressia allekirjoita!!!!!!!!!!!
Kyllä olis kirveelle töitä!!!!!!!!!!!
mielummin Asla

#16 Petoja liikaa

12.05.2012 22:11

Jos oikein ymmärrän, niin tuon adressin pääviesti on se, että petoja on niin paljon, että yksi elinkeino on jo valitettavasti kadonnut osalta alkuperäistä poronhoitoaluetta.
Sudet ja karhut ovat suurpetoja.
On vain ajan kysymys kun pedot käyvät myöskin ihmisten kimppuun. On ollut nykyihmisten onni, että poroja, peuroja ja hirviä on ollut metsissä pedoilla mistä syödä. Kun tämä ruokareservi on kaluttu puhtaaksi, niin on jo ihmisten vuoro. Tämä on vain luonnonmukainen kulku, ei pedon vika - peto tarvitsee liharuokaa elääkseen ja raakaa lihaa se sitten ottaa nälkäänsä jossakin muodossa.

Pohjoisten ihmisten elättäjänä on ollut poro jo vuosisatoja.
Mielummin näin myös jatkossa kun vaihtoehtona ovat luonnon raiskaavat pörssikaivosyhtiöt tai yhteiskunnan elätettävät reservaattikansalaiset! Allekirjoitin adressin!!
tasamaan tallaaja

#17 Näinhän se menee!!!

12.05.2012 23:22

Eipä tarvisi pitkään hirviä pyytää ja muitakaan elukoita ulkona pitämään, jos "käppyrät" navetoihin teljettäisiin? Näläkäänsä se lihansyöjä ottaa lihan mistä vaan! Kasvattakaa vaan porokarjojanne, saavat paremmin koirat ja muut metsissä liikkujat rauhassa mennä!!!
"Se joka on täydellinen heittäköön ensimmäisen kiven"

#18 Re: Sanasta asiaa..

13.05.2012 01:02

#10: poromies -

Arvostan jokaisen oikeutta omaan mielipiteeseensä ja mielenkiinnolla seurailen kaikenlaisia mielenkiintoisia keskusteluja eri yhteyksissä. Enkä ihmettele yhtään miksi asiat eivät mene eteenpäin tai mitään muutoksia(parannuksia) ei tapahdu. Koska aina löytyy joku joka yhteisen päämäärän unohtaen haluaa jostain syystä teilata hyvätkin asiat..

Nyt on se hetki jokaisen poronomistajan miettiä halutaanko porotalous säilyttää vielä lapsillemmekin vaihtoehtona vai pistetäänkö pillit pussiin ja jatketaan valittamista sekä toistemme tekemisten/sanomisten arvostelemista..

 


Vieras

#19

13.05.2012 08:06

Liikaa jo nyt käytetään veronmaksajien rahoja poroihin!!!! Tuet pois!!! Tarhaan vaan elukat!!! ihmisten pihat sotkevat. Loppuu se porohomma,ei kukaan nuori ala jatkamaan.

Vieras

#20

13.05.2012 11:04

Kyselkää tai tulkaa asumaan poronhoitoalueen ulkopuolen allekirjoittajat! Minkälainen riesa on poroista!! sotkevat kasvimaat, pihat,särkevät männyntaimikoita. jos aidataan niin veräjien aukasu tosi työlästä kun tekee maataloustöitä,satoja kertoja pitää hypätä rattorista ulos ja takas. Saariselän pohjoispuolelle porot!!!

Vieras

#21 Re:

13.05.2012 11:19

#20: -

Te kaikki ylenpalttiset valittajat, muuttakkaa muualle. Poro on ja kuuluu pohjoiseen. Se on iät ja kaiket metsissämme elänyt, ja elää tulevaisuudessakin!

poromies

#22

13.05.2012 11:30

Porohomma loppuu,ei nuoret ala jatkamaan tämmöstä hommaa,näin käy!

Vieras

#23 Poromies

13.05.2012 11:34

menkää rutkuttajat etelään asumaan,niin saatte olla ihan omissa olloissa,ei tarvi valittaa tyhyjää.
kaupunkilaistunut maalainen

#24 Ihmetyttää että ei osata koskaan vetää yhtä köyttä

13.05.2012 12:44

Kommentoin tähän näille vastustajille. Muutamia vuosia kaupungissa asuneena ja asioihin etäosuuttä ottaaneena edelleen ihmetyttää se että ei osata vetää yhtä köyttä. Se on aina tappio varsinkin pienille paikkakunnille jos jokin elinkeino meinaa kadota. Porot ovat elinkeino siinä missä maatalous, lampaiden tms kasvatus vaikka se poikkeaa siinä että osan vuodesta porot ovat vapaana luonnossa. Täällä esitetään sitä, eikä poroa voi laiduntaa aitauksissa ympäri vuoden, mutta onko kukaan perehtynyt todella asiaan ja lukenyt tutkimustietoa siitä onnistuuko se ja onko sillä ympäristövaikutuksia. Kyllä, porot voivat käydä tallomassa mansikkamaita, viljelyksiä mutta nekin asiat ovat ratkaistavissa. Maatalous kuormittaa luontoa, luultavasti ympäristövaikutukset olisivat paikallisesti melko huomattavat jos siirryttäisiin ympärivuotiseen tarhaukseen myös porojen kanssa. Poro on myös matkailullisesti merkittävä tekijä, kiinasta ja japanista, kaukaa maailmalta ihmiset tulevat tänne mm. tämänkin eksotiikan takia. Tuovat rahaa ja tuloa pienille pohjoisen paikkakunnille. Tässä on myös tämä peto ulottuvuus, onhan se poro niiden ravintoa - mitä tapahtuu jos poro katoaa kokonaan. Kysyn vaan että minkä kimpussa pedot ovat sen jälkeen, tulisi myös miettiä asiaa eläinpopulaatioiden kannalta. Monet täällä ovat hyvin lyhytnäköisiä ja katsovat vain sitä omaa mansikkamaata, mutta asiani oli se että jokainen elinkeino tuo rahaa, veroeurot kiertää siinä missä meillä muillakin tienaajilla. Miettikää kuka tahan tukien varassa elinkeinoa pyörittävänä, että niiden ansiosta meillä on liha kaupassa suht edullista, viljaa viljellää. Jos näitä tukia viedään pois, meiltä häviiä muutakin kuin poronhoito ja hinnat nousee entisestään. Jos jokaiselta meistä otetaan palkasta pois vaikka 20% tällä tavalla kuin maatalous, peto ym tukia ollaan karsimassa, kuinka moni meistä siihen suostuisi muitta mukisematta?
Suurpedot ja Luonto ry

#25 ALLEKIRJOITIN HYVÄN ASIAN PUOLESTA:

14.05.2012 11:29

Yhdistyksemme tahtoo tukea ajamaanne tärkeää asiaa. Asiamme on yhteinen - suurpetopolitiikka räjähtää silmille jos emme YHTEISRINTAMASSA taistele järjetöntä vallalla olevaa suurpetopolitiikkaa vastaan.

Tervetuloa yhdistyksemme jäseneksi ajamaan YHTEISTÄ ASIAA:
http://suurpedotjaluontory.nettisivu.org/liity-jaseneksi-yhdistykseen/

Yhteistyöterveisin:
Suurpedot ja Luonto ry:n puolesta
Puheenjohtaja
Marko Lind
internetsivumme: http://suurpedotjaluontory.nettisivu.org