Pelastetaan Lapuan hiippakunta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Pelastetaan Lapuan hiippakunta.

Tosi tärkeää

#1

17.01.2013 21:49

Hyvin merkittävä näkökanta on mielestäni myös se, että hiippakuntien joukossa on ja pysyy tulevaisuudessakin edes yksi maaseutuhiippakunta, jollaiseksi Lapuan hiippakuntaa voidaan luonnehtia.Näin myös hiippakuntien sijainti kertoo tasa-arvoisesta yhteiskunnasta,jossa nähdään henkisenä rikkautena yksi maaseudulla sijaitseva hiippakuntakeskus.Lapua on kiistatta silloin piispanistuimelle aivan oikea paikka.
minä itte

#2 mitähän tekis?

18.01.2013 19:56

oon ruvennu ajattelemahan notta tykkääskö tua Yläkerran Isäntä musta viälä vähemmän jos mä tuamiokapitulin ja piispanistuumen maharollisen siirron jäläkehen lopettaasin kirkollisveron maksamisen, eli Suameksi sanottuna eruaasin kirkosta protestiksi?
Markku

#3 Maakuntien puolesta

18.01.2013 20:07

Seinäjokisten maakunnan kauppaaminen aika vois jo loppua. Ehdotankin kaikkien naapurikuntien boikotoimaan kaikkia Seinäjokisia liikkeitä aluksi vaikkapa helmikuun ajan aluksi.
Eero

#4 Hölmöilty sitä on ennenkin

18.01.2013 20:29

Vaikkei tämä nyt varsinaisesti asiaan liitykään, todettakoon silti, että Espoon hiippakunnan piispanistuin meni ihan vika paikkaan. Lohjalle se olisi pitänyt laittaa eikä Helsingin naapuriin. Mitä jos Helsingin ja Espoon kaupungit yhdistyvät joskus lähivuosina? Taitaa siinä mennä isolla rahalla tehdyt hiippakunnan tilat kaupattavaksi, vaikka hometta ei olekaan löytynyt muualta kuin kaupunkikeskeisesti ajattelevien päättäjien korvien välistä.
Yllin poika

#5

19.01.2013 11:47

Lapualla on ehdotettu teesien naulaamista. Lutherin tapaan, kirkon oveen. Ja vuorokauden veisuuta Lapuan Tuomiokirkossa prorestina. Näkyviä mielenosoituksia tarvitaanm netissä ei koko kansa käy.
Tuomiorovasti

#6 Re: mitähän tekis?

19.01.2013 20:23

#2: minä itte - mitähän tekis?

Rakkaat tukijat!

Asia on tärkeä ja vakava, mutta miettikääpäs kenen nilkkaan iskee kirkosta eroamiset? Ei kapitulin vaan Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan. Siksi toivonkin, että mielipiteitä ilmaistaisiin muilla keinoin. Kirkosta erotessa kärsijä olisi eroaja ja oma seurakunta ja sehän ei ole homman tarkoitus?! Koitetaan siis saada äänemme ja mielipiteemme ilmi muilla keinoin.

Seurakunnan elämä ja toiminta jatkuu joka tapauksessa, on kapituli sitten siellä tai täällä. On siis hyvä asettaa nämä asiat oikeisiin mittasuhteisiin!

Mietintääsi siis oma suositukseni: älä tok eroa...!

Ystävällisin terveisin

tuomiorovasti

Tosi kysymyksessä

#7

19.01.2013 21:00

No, entä jos Lapuasta tulee kuntaliitoksen myötä kappeliseurakunta?
Mitä seuraa? Vaikea arvata? Ei ole. Suurseinäjoki nielaisee sekä tuomiokapitulin että kirkollisveron!!

Vieras

#8

19.01.2013 21:39

En ymmärrä, että Hiippakunta siirretään Seinäjoelle !
Piispan ei tarvi asua siellä missä on Tuomiokirkko seurakunta, on todella iso ja turha prossessi siirtää !ja onhan tuomiokirkkoseurakunta ollut aika kauan Lapualla !En kyllä tajua, mistä tämmönen ajatus on tullut ?
Mietin kirkosta eroamista, en yhtään ihmettele vaikka kirkosta erotaan ! Saattaa ola aivan muutaman ihmisen tai jonkun ihmisen ajatus aivan jostain ihmeen syystä !, ehkä ei viihdy Lapualla ?
lentosotakoulu

#9

20.01.2013 09:20

Pelastetaan Lapuan hiipakunnan piispan virka sillä missä sen pitääkin olla ; Lapualla, pohjanmaalla joten kaikki sen puolesta takaamaan jatkon ja pysymisen
lakeudella eikä missään muualla.Onhan hyvä säilyttää jotain tuleville polville perintöä jonka isät ja äidit ovat hyväksi ja oikeaksi kokeneet !
Olen valmis vaikka " parrikaadeille " arvokkaan asian puolesta ! mukana ; eeva haapsaari . KAUHAVA
Kaarina

#10 Valtapolitiikkaa

20.01.2013 09:25

Hiippakunta-asiassa Seinäjoen päättäjät ovat omalle tyylilleen uskollisina haalimassa tärkeää toimintaa naapurilta Seinäjoelle. Näinhän Seinäjoki on usein toiminut, ei aina reilusti, mutta taitavasti kylläkin ja usein onnistuen. Melkein tyhjästä kasvatetaan suuria asioita ja esitetään ne vakuuttavasti.
Tuomiokapitulin siirtoajatus tuntuu epäluottamuslauseelta nykyiselle sijaintipaikkakunnalle ja sellaisena julmalta, aiheettomalta tempulta. Lapua on perinteikäs, kunnioitusta herättävä, monenlaisen hengellisen elämän keskuspaikka. Toivon, että päättäjät eivät nouse Seinäjoelle menevään valtapoliittiseen junaan, vaan kannattavat tuomiokapitulin pysyttämistä Lapualla.

Vieras

#11 Jopjou

20.01.2013 14:37

Harkitsee vakavasti kirkosta eroa jos piispa siirtyy. Miksi suomessa aivan kaikkea pitää muuttaa. Mistään ei tuu ikinä historiallista ja pysyvää. Esim postin torvi v.s pallo.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

21.01.2013 02:03Vieras

#13 Ei sovi kirkolle

21.01.2013 08:36

Mahtaako Seinäjoella olla vapaana tai valmistumassa tiloja ja joku luottamusmies on ajatellut että tuomiokapituli olisi hyvä vuokralainen niin ei jää tilat tyhjäksi. Lisäksi erikoista perustella siirtymistä myös liikenteellisistä syistä, kyllä nykyisin pääsee Lapualle ihan riittävän hyvin. Kyllä Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa piispanistuin pitää olla maalla ja kansan keskellä, sieltä täällä hyvinvointi ammennetaan.
Tyhjätäänkö ympäristö

#14

21.01.2013 14:28

Piispanistuin kuuluu Lapualle. Seinäjoki ei sitä tarvitse enempää imago- kuin muistakaan ähkysyistä. Muuallakin on elämää kuin täällä "pääkaupungissa".
Pentti Lemettinen, rovasti

#15

22.01.2013 12:37

Adressin vetoomusteksti on – niin kuin pitääkin olla – maltillinen. Kiitos laatijoille.

Kysymys ei liene hiippakunnan pelastamisesta vaan tuomiokapitulin sijainnista – ei myöskään myötätuntoisuuden hakemisesta Lapualle paikkakuntana vaan siitä, että kapitulin sijainnilla Lapualla on ollut ja on syvällistä ja myönteistä merkitystä hiippakunnalle ja luterilaiselle kirkolle.

Kysymys on siitä, että hiippakunnan hallinnon sijainti tai tässä tapauksessa sijaintipaikkakunnan muuttaminen on teko ja ele, jota varmasti tulkitaan herkällä korvalla. Millainen ele on muuttaa viimeisiä alueellisia palvelumuotoja neutraaleista vaihtoehdoista maakuntakeskukseen? Adressissa on kysymys siitä, että tuomiokapitulin sijainti Lapualla on tukenut ja tukee kapitulin ja hiippakunnan tasapuolisia vaikutusmahdollisuuksia kaikissa hiippakunnan maakuntakeskuksissa. Kolmen keskenään erilaisen maakuntakeskuksen hiippakunnassa alueellisen tasapainon tärkeä rakennusaines on tuomiokapitulin ja – kirkon sijainti Lapualla.

Palaisin vetoomustekstin ohi sijaintipaikkakuntakeskustelun juurista kahteen, homeongelmaan ja aloitteeseen sijaintipaikan muuttamisesta. Homeisessa kodissa ei kenenkään pidä asua eikä homeisessa työhuoneessa tehdä töitä. Homeongelmat on poistettava. Se on normaali menettely. Tuomiokapitulin kohdalla se tarkoittaa piispalan ja kapitulin vanhan osan korvaamista uusilla tiloilla. Kapitulin uuden osan käyttöä voidaan tarvittaessa jatkaa. Tämänkertaista aloitetta kapitulin siirtämisen selvittämisestä eivät ole tehneet seinäjokelaiset. Se on syntynyt kapitulissa. Tosin hiippakuntavaltuuston seinäjokelaiset edustajat ehättivät tekemään aloitteen myöhemmin syksyllä.

kansalainen

#16

22.01.2013 18:14

Me Seinäjoen maltilliset seurakuntalaiset luotamme Lapuaan tässä kohden edelleen.Maakunnassa sopua ei muutenkaan ole tarpeeksi.
Kaikki yhtä teatteria

#17 Lapuan hiippakunta

23.01.2013 12:03

Voitaisiin lakkauttaa kustannussyistä.Rahapula vaivaa valtiota,niinkuin myöskin kirkkoakin, on turvauduttava säästöihin ja kulujen vähentämiseksi.Tarvitaan työtä ja toimeentuloa suurelle määrälle maahanmuutaja palolaisillekin.Järjestämällä koulutusta ja mahdollisuusia muuttaa, vapaa liikkuminen ei sitoisi kirkkoakaan.Vanhoista perinteistään kiinni pitävä kirkko, on monessakin suhteessa uudistunutkin, ajan hengen mukaisesti
Globalisaatio on kirkonkin vienyt mukanaan ja käy entistä kauniimmaksi päiväpäivältä.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

23.01.2013 17:39


Andrei

#19 Yhteistyön halveksijoita

23.01.2013 18:45

On hyvä, että lapualaiset heräsivät paikkakuntansa puolustamiseen. Sen olisi tosin voinut alkuunsaattaa jo muutama viikko aikaisemmin. Mitä seinäjokisiin tulee, niin ainakin osaan sen virkamiehistä ja päättäjistä on tarttunut suuruudenhulluus. Nummisuutarien Eskon mentaliteetti on yleistä: "Minkä minä kirjoitin, sen minä kirjoitin." Näinä keskittämisen vuosina Seinäjoelle on nyt keskitetty suurin piirtein kaikki ammattikoulutus, valtion virastot, jne, jne, jne. Lieneekö enää yksi ja ainoa siellä, joka osaa enää ajatella nokkaansa pidemmälle, "maakunnan satraappi", Kari Hokkanen, joka sanoo: "Seinäjoki tarvitsee maakuntaa". Peräseinäjoen, Nurmon ja Ylistaron se jo onnistui hotkaisemaan. Moniaita liittymislupauksia on jo syönyt ja saanut niiden periferiassa asuville unettomia öitä aikaiseksi. Nyt on ilmeisesti pyrkimys saada koko Lapua kiristelemään hampaitaan. Tänä globalisaation aikakautena ei ilmeisesti enää pidä paikkaansa sananlaskutkaan: "Ahneella on "sellainen" loppu." Lieneekö enää etelä-pohjalainen luonnekaan entisellään. Käännämmekö jo mekin vain toisen poskemme lyötäväksi?
On jo muutamaan kertaan tärkein asia sanottukin, mutta tunnetusti kertaus on opintojen äiti.
Yhtyykö luterilainen kansankirkkomme nykykeskittäjien kuoroon ja keskittämällä siirtää hiippakuntamme pääpaikaksi Seinäjoen? Se olisi selän kääntämistä maaseudulle, josta käsitykseni mukaan kansankirkkomme vahvimmat tukijat löytyvät. Tällainen erhe voi aiheuttaa arvaamattomia seurauksia. Kirkolla ei ole varaa sellaiseen halveksivaan eleeseen, kun sillä jo muutenkin on tarpeeksi vaikeuksia. Halleluja!
PK

#20 Lapuan hiippakunnan tilalle Etelä-Pohjanmaan hiippakunta

24.01.2013 02:56

Lapuan hiippakunta on "repaleinen", se käsittää nykyisen Etelä-Pohjanmaan alueen lisäksi osan Keski-Suomesta ja osia Rannikko-Pohjanmaasta, Satakunnasta ja Pirkanmaasta.

On saatava uuteen maakuntajakoon pohjautuva Etelä-Pohjanmaan hiippakunta. Sen tulee käsittää nykyisestä E-P:sta, Keski-Pohjanmaasta ja Rannikko-Pohjanmaasta koostuvan uuden Etelä-Pohjanmaan alueen, samoin kuin jo on kolmen vastuualueen E-P:n elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä poliisiuudistuksen myötä syntyvä uusi poliisilaitos. Koska niiden luonnollinen päätoimipaikka kuuluu Seinäjoelle, niin myös Etelä-Pohjanmaan hiippakunnan tuomiokapituli ja piispanistuin.

Jumalan sana on arvokas millä tahansa kielellä, siksi hiippakunnan on oltava kaksikielinen. Hallintoa ja toimintaa johtaa Etelä-Pohjanmaan piispa, ei vain yhdelle kaupungille nimetty "Seinäjoen piispa" tai "Lapuan piispa".
HANNU RANTA

#21 Re:

24.01.2013 10:18

#15: Pentti Lemettinen, rovasti -

Olisit, Pentti, voinut kumminkin selkeästi, vahvasti ja pelkäämättä kertoa myös ( pappi kun olet ) vaikkapa siitä kuinka Lapualla - ja nimenomaan Lapualla - on veisattu aina, niin rauhan aikana kuin sodasta palattaessa. Lapualaiset ovat veisanneet ystäväkodeista lähtiessään ja teatteriesityksen jälkeen. Pentti! Otaksun, että olet lukenut Olavi Kareksen kirjoittaman viisiosaisen Heränneen kansan vaelluksen ja saman Kareksen tekemän elämäkerran N. G. Malmbergin elämästä, elämäkirjan nimeltä Palava kynttilä.

 

Maltillista tahi ei: mutta minusta papit voisivat puhua väkevästi Lapuan lähes 200 vuoden ajan todellisuutta olleesta väkevästä hengellistä elämästä, johon kuuluvat oivalliset virret ( veisatuimmat vrt. Oi  Herra, jos mä matkamies maan ovat lapualaisten tekemiä. ) ja kohtikäyvät puheet. Prosentuaalisesti ajatellen - väkimäärään nähden - ehkei vieläkään ole miltään muulta paikkakunnalta tullut pappeja niin paljon kuin Lapualta. Rakenteista toki saa puhua, mutta henkeä, ja uskallan sanoa Henkeä, ei pidä unohtaa. Ei henkeä eikä liikehdintää. Ei sitä mikä yhä on. Siitä paljolti kiitos monille 1800- luvun ja 1900-luvun papeille ja muille heränneille, jotka rohkeasti ja ymmärtäen syöksyivät ytimeen. Niin pitää olla myös tulevaisuudessa. Siihen auttaa sekin, että tunnustetaan historia ja tunnustetaan, että meitäkin ennen on ajateltu. Joskus jopa nykyistä ydykkäämmin. Lapuan puolesta hautaan asti.

Muuttohaukka

#22 Missä piispa nukkuu...

25.01.2013 08:29

Piispan asunnon sijainti on vähemmän tärkeä. Verotulot sensijaan mielellään Lapuan kaupungin käyttöön.
Kapitulin tms.:n työpaikat ovat asukkaille ja kaupungille tärkeät Niiden puolesta nimeni kirjoitin.
Imagon(piispa asuu Lapualla) merkitys pakkakunnalle on perin vähäinen. Kovin vähän esim. minulle on merkitystä sillä, asuuko Helsingin piispa piispa keskellä Helsinkiä vai Espoossa. Kummassakin unettaa yhtähyvin, luulisin.
VK 382

#23 Lapua-Seinäjoki

25.01.2013 15:13

Mistä kaikki alkoikaan, siitä homeesta ja sitten tuli myös se trendi sana hiilijalanjälki. Home, kuten on monesti ja monaalla todettu/kirjoitettu, että se on korjattavissa tai rakennettavissa uudet tilat. Hiilijalanjälki, olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon kapitulin työntekijät junaa todellakin käyttävät, kun menevät Jyväskylään tai Turkuun. Taitaapi olla niin, että Helsinki on ainut suunta, minne junalla mennään. Junat pysähtyvät myös Lapualla ja sitä on näppärä vaihtaa Seinäjoella.

Kuinka moni yritys siirtää "pääkonttoriaan" reilun parikymmentä kilometriä. Ei yksikään, kyllä sitä sitten siirretään kunnolla, satoja tai tuhansia kilometrejä tai jopa maata tai maanosaa. Siirtoa Seinäjoelle perustellään verkostoitumisella ja yliopistokaupungilla. Nyky-yhteiskunnassa ei verkostoituminen voi olla 20 kilometristä kiinni. Jyväskylä on oikea yliopistokaupunki, Seinäjoella on yliopistojen sivupisteitä.

Kuulimpa, että Seinäjoelle olisi tulevaisuudessa helpompi rekrytoida työntekijöitä kun Lapualle, onko muka näin? Nykyaikana kenenkään työmatka ei voi olla 20 kilometristä kiinni.

Mutta kun tätä touhua on nyt sivusta tiiviisti seurannut, on kirkastunut muutamia asioita. En enää ihmettele, miksi kirkon työpaikkoihin ei ole tunkua ja miksi ihmiset eroavat kirkosta.

Olenkohan väärillä jäljillä, mutta eikös kapitulin työntekijöidenhän tulisi, vai tulisiko, tukea seurakunnan työntekijöitä tekemään perustyötä! Emme tee strategioilla mitään, jos ne eivät jalkaudu ihmisten keskuuteen. Ihmisten kohtaamisesta ja tukemisesta elämän erilaisissa tilanteissa, siitä alkaa sitouttaminen kirkkoon ja seurakuntaan. Tunne ihmiselle, että olen tärkeä kirkolle ja omalle seurakunnalleni.

Ja jos joskus nyt niin kävisi, että Lapua liitetään Seinäjokeen, niin kapitulin paikka voi silloinkin olla Lapualla, Seinäjoen sivukylällä.

Mietin, mitä tämä tekee kirkolle, kirkkoon liittymiselle tai eroamiselle. Minkä kuvan se antaa kirkosta ja kirkon toimintatavoista seurakuntalaisille ja hiippakuntalaisiile. Onko signaali kirkosta positiivinen vai negatiivinen?

Toivon hiippakuntavaltuustolta päätöstä, että kapituli jää Lapualle. Toivon, että kun edustatte koko hiippakuntaa, näette että Lapua on ainoa oikea paikka. Kapitulin lausunto edustaa paljon suppeampaa väkimäärää, kun te arvoisat hiippakuntavaltuuston jäsenet. Hiippakuntavaltuusto, teidän päätettävänänne on nyt tarkeä asia, joka jää myös historiaan. Minkälaisen jäljen haluatte kirjoittaa Lapuan Hiippakunnan historiaan?

Tapahtukoon niin kuin on tarkoitettu!

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

26.01.2013 20:10Vieras

#25

27.01.2013 11:41

Hieno homma