LAUNEEN KOULUN LAPSET HÄDÄSSÄ!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista LAUNEEN KOULUN LAPSET HÄDÄSSÄ!.

Minni Salminen

#301 VÄISTÖTILAT!

05.04.2013 12:06

Tilakeskuksen Arola kertoi eilisessä kokouksessa, että he ovat tehneet kyselyn, jonka mukaan KUKAAN Launeen koululta ei tahdo siirtyä väistötiloihin vielä tänä keväänä.

Tämän kommentin jälkeen, koulun henkilökunnan edustaja huudahti, että keneltähän tätä asiaa on kysytty - ei ainakaan kouluhenkilökunnalta!

Samaa ihmettelemme me vanhemmat - ei meiltäkään ole kysytty tahdommeko me lapsemme väistötiloihin tänä keväänä. TAHDOMME - VÄLITTÖMÄSTI - SEHÄN ON JO KAI KÄYNYT SELVÄKSI.

On todella kummallista, kuka tähän kyselyyn on sitten vastannut!?!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

05.04.2013 12:42


Minni Salminen

#303 Ottakaa yhteyttä valtuutettuunne - siihen ketä äänestitte! Tai vaikka kaikkiin!

05.04.2013 13:20

Tässä osoitteet!

milla.bruneau@lh.lahti.fi seppo.hakala@lh.lahti.fi juhani.hilkemaa@pp.inet.fi hannu.himanen@lahti.fi matti.kataja@asianajotoimistomattikataja.fi ville@lahtisenville.fi francismccarron@hotmail.com martin.mustonen@summerup.fi arja.nikkanen@lahti.fi arja.nikkanen@phnet.fi einaripohjo@gmail.com jorma.ratia@ratia.fi juha.rostedt@canncolor.fi helena.salakka@gmail.com jari.salonen@muoviyhdistys.fi mltaavila@gmail.com leena.kaartinen@gmail.com marjo.loponen@outlook.com leena.mantere@phnet.fi timo.raiha@phnet.fi lasse.koskinen@markpoint.inet.fi raimokotala@gmail.com nina.laihanen@pp.inet.fi martti_makela@yahoo.com tarmo.moykky1@saunalahti.fi jussiravalt@hotmail.com maaritmtuomi@gmail.com saila.lehtomaki@stalatube.com kaarina.suhonen@phnet.fi bogalettin@hotmail.com martti.heino@phnet.fi sirkku.hilden@gmail.com susanna.iivonen-pekesen@lahti.fi katja_ilmoniemi@hotmail.com mika.kari@eduskunta.fi pekka.komu@gmail.com ulla@kinoiiris.com kari.lempinen@itella.com erkki.nieminen@lahti.fi kari.salmi@phnet.fi antti.sirvo@pp.inet.fi ville.skinnari@enterprise-institute.com eero.vainio@sdp.fi anneli.viinikka@phnet.fi antti.holopainen@a-klinikka.fi pekka.a.jarvinen@pp.phnet.fi matti.kauppila@hotmail.fi vuokkokautto@gmail.com elisa.lientola@gmail.com aleksi.mantyla@vihreat.fi kirsti.vaara@oreea.fi ovartia@edu.lahti.fi
tapani.ripatti@yle.fi

jorma.ratia@ratia.fi sari@sariniinisto.fi merja.vahter@lahti.fi jari.hartman@phnet.fi jari.hartman@lskt.fi sirkku.hilden@gmail.com susanna.iivonen-pekesen@lahti.fi maaritmtuomi@gmail.com antti.holopainen@a-klinikka.fi ilkka.viljanen@lahti.fi jaskanissinen@hotmail.com
Marita Jerkku

#304 JÄTTIMÄINEN HÄSSÄKKÄ

05.04.2013 15:00

LAUNEEN KOULUN LAPSET HÄDÄSSÄ

TORSTAI OLI TOIVOA TÄYNNÄ:

Tilat:
-oikeastaan ensimmäisen kerran ääneen myönnettiin koulun remonttisuunnitelma. Pitkällä tähtäimellä kohde toisensa perään. Jotenkin jäi sellainen vaikutelma, että joku lukee suunnitelmaa nyt kuin Raamattua. Ei jätetä omille oivalluksille tilaa. Eteen päin mennään taakse vilkuilematta. Vahvistui se oma käsitys remontin järjettömyydestä. Miksei peliä ole pistetty poikki jo vuosia sitten.
-ongelman laajuus kielii sen suuruudesta. On opettajia, jotka reagoivat kaikkialla. Joten luonnollisesti oppilaitakin.
-osia kiinteistön rakenteista suoraan maakosketuksessa -lattioitten lisäksi.

Oireet:
-oireitten vakavuus ja moninaisuus. Nuoren ihmisen elämää rajoittavia vatsakramppeja, päänsäärkyjä, pahoinvointikohtauksia. Kaikki sellaisia, että niitä ulkopuolisen vaikea todentaa. Nuoret joutuvat todella koville vakuuttaakseen lähipiirinsä ja koulun oireittensa todellisuudesta. Sen lisäksi, että ne hämmentävät, pelottavat ja satuttavat. Saati sitten ne loppuelämää koskevat vakavat sairaudet.
-sen lisäksi, että lapset ovat epäterveellisessä ympäristössä, tuovat he koteihin vaatteissan ja tavaroissaan epäpuhtauksia, mikä taas voi johtaa muittenkin perheenjäsenten oireiluihin

Asenne:
-Raha Raha Raha Raha Raha eli sen puute haisi ruokalassa niin voimakkaasti että silmiä kirveli. Mun palli mun palli mun palli siinä sivussa. Jokaisella pomonsa jolle vastaa pienistä budjeteista ja ettei niitä ylitetä.
-silloin kun ihminen on haavoittumimmillaan hänen lapsiensa asioitten ääressä on oltava hyvin varovainen siinä miten itseään ilmaisee ja mitä asennetta sanattomalla vuorovaikutuksella välittää. Tässä Arola epäonnistui pahasti.
-on helppo ryhtyä sosiaalidemokraatiksi:) Niin vakuuttavasti Skinnari asiansa ilmaisi. Koulu on mätä, pitää purkaa, pitää tehdä päätös. Ei mitään juupatijaapati ja katellaan potaskaa.
-vanhemmat vaihtuu. On helppo syöttää samaa mitä on korjattu ja mikä seuraavaksi -tarinaa. Valitettavasti tätä jatkunut jo niin monia vuosia, ettei millään suunnitelmalla ja hyvää tarkoittavalla toimenpiteellä ole mitään painoarvoa, kaikki on kuultu ja nähty ja sana on kiertänyt. Nyt ei enää jaksa. Nyt on vain se yksi tavoite. KOULU PURETTAVA.
-rehtori vakuutteli ettei ole vaiennellut kenenkään suita eikä kyseenalaistanut lasten oireita. Monilla eri näkemys. Lisäksi hän kuvaili kuinka kaikki opettajat karkailevat ovista ja ikkunoista. Arvoisa rehtori! Sulje ne! SULJE KOULU! Rehtorin toimenkuvaan kuuluu suojella työntekijöitään ja lapsia EI KÄYTTÖKELVOTTOMIA RAKENNUKSIA!
- miten kyseiset virkamiehet voivat tehdä päivätyönsä hissuttelemalla ja vähättelemällä. MIKSEI KUKAAN HEISTÄ OLE VIHELTÄNYT PELIÄ POIKKI? Eikä eilisessä asenteessa ollut merkkiäkään, että viheltäisi.

SE PÄIVÄ TULEE, KUN LAPSET KYSYVÄT VANHEMMILTAAN MIKSI ANNOIT OLLA MUN SIINÄ KOULUSSA SAIRASTUMASSA!

MONET PERHEET MIETTIVÄT MUUTTOA ALUEELTA, KUN EIVÄT JAKSA ENÄÄ TAISTELLA!

Mitä vaadimme:
KOULU PITÄÄ PURKAA JA UUSI RAKENTAA!

NYT ei katsella menneitä eikä osoitella sormilla. Nyt haastetaan TÄMÄN PÄIVÄN vastuunkantajat. On aika toimia:

Rehtori ja koulutoimi: Viheltäkää peli poikki.
Tilakeskuksen hemmot: lopettakaa urakoitsijoitten etsimiset ja hakekaa purkufirmoja.
Poliitikot: mahdollistakaa kaikki tämä. LAHTELAISET LAPSET TARVITSEVAT APUA! TÄNÄÄN!

Elias Severi 9 v:" Miksei sitä koulua vaan pureta ja rekenneta uutta? Miksi tämä kaikki jättimäinen hässäkkä?"

Marita Jerkku
3 lapsen äiti
veronmaksaja
Tykkää · · Markkinoi · Jaa
Pirjo

#305 Re: Re:

06.04.2013 19:19

#288: - Re:

Noin puhuu asiasta täysin tietämätön. Häpeä! Tämä on asia, johon tulee reagoida vuosikymmenten hyssyttelyn jälkeen!!!!!!!!


Vieras

#306

06.04.2013 20:09

Ajankohtaisessa kakkosessa oli 22.1.2013 juttu Viialan keskustan koulun Kylmäkoskelle suuntautuneesta home-evakosta. Oppilaat kertoivat, että ääni katoaa homekoulussa. AVI:n työsuojeluviraston tarkastus sai aikaan evakon. Tyttöoppilas kertoi jutussa päänsärystä ja jalkakivusta, äiti lääkärissä ravaamisesta, tytön lämmöstä ja niveloireista. Keskustan koulun rehtori on tietoinen seurauksista: Työkykyynkin vaikuttavia vakavampia ja kalliiksi tulevia sairauksia altistuneille voi tulla vasta vuosien päästä, hän huomauttaa.


Vieras

#307

07.04.2013 08:22

Oppilaille täytyy saada puhtaat opiskelutilat,jotta he voisivat keskittyä opiskeluun eikä sairasteluihin.Samoin henkilökunta jne.

Vieras

#308 Re:

07.04.2013 08:47

#307: -

Aivan oikein ! ennen kuin tilat puretaan olisi hyvä kutsua Suomen homeasiantuntijat - hometalkoot - testaamaan mittareitaan ja tekemään tutkimuksia autenttiseen tilaan ja tilanteeseen. Ja kun talo puretaan, vaurioituneita rakenteita voisi testamentata - lahjoittaa hometutkimukselle, jotta muuallakin ymmärrettäisiin ja päästäisiin käsiksi nopeammin tilanteeseen, jossa rakennuksen elinkaari on tullut loppuun ja aiheuttaa terveydellisen vaaran.


Vieras

#309 Re: JÄTTIMÄINEN HÄSSÄKKÄ

07.04.2013 09:50

#304: Marita Jerkku - JÄTTIMÄINEN HÄSSÄKKÄ

Vatsaoireet -> tutustu aiheeseen märkä betoni & valinomysiini ja kereulidi (bacillus cereus) oireet = pahoinvointi!

(Bacillus cereuksen tuottama oksetustoksiini, kereulidi, on valinomysiinille lähisukuinen aine...)

Niilo

#310

08.04.2013 08:40

Löytyykö kaupunkimme päättäjistä vastuuhenkilö joka uskaltaa ottaa todellisen vastuun Launeen koulun sisäilmaongelmien, n.700 lapsen ja lähes 50 opettajan altistumisista erilaisille hengityselin sairauksille,lähes jatkuvalle yskälle ja päänsärylle. Toisten ihmisten terveydellä leikkiminen on aika vaarallinen alue. Siihen ettei ole varaa uuteen kouluun tai vanhan todella perusteelliseen ja todellisten ammattilaisten suunnittelemaan remonttiin on turha vedota. Otamme vain lainaa konsernipankista kuten kaupunkimme johto päätti muutama viikko sitten kun kyse oli todella tarpeettoman toriparkin rahoituksesta. Kumpi on tärkeämpi terveet lapsemme ja opettajamme vai todellinen ja jatkuva rahasyöppö toriparkki.

Vieras

#311 Re:

08.04.2013 09:24

#310: Niilo -

LAINAUS
Kosteus- ja homevaurio-ongelma aiheuttaa merkittäviä inhimillisiä kärsimyksiä, jotka vaikuttavat myös oppilaiden oppimistuloksiin, ongelma on myös kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti huolestuttava. Kansanterveyslaitos on laskenut, että yksi estettävissä oleva lapsen homeperäinen astma säästäisi yhteiskunnan terveydenhoitokuluja 434.000 euroa ja aikuisen astma 200.000 euroa (KTL julkaisu B5/2002). Koulujen korjausinvestointien säästöt ovat täysin järjettömiä. Se, mikä koulurakennusten kunnossapidossa ja huollossa laiminlyödään sekä kuntien talousarvioissa korjausinvestointien osalta kuvitellaan säästettävän, kostautuu moninkertaisesti sosiaali- ja terveyspuolella. Myös itse korjaamisen kustannukset kasvavat sitä mukaa, kun vauriot ja niiden seuraukset saavat edetä. Tämä absurdi toiminta köyhdyttää huomattavasti kuntia, jolloin rahaa varsinaisen peruskoulutoiminnan kehittämiseen on yhä vaikeampi löytää.

Parakki-oppilas

#312 Re: Ongelmia jo 90-luvulta saakka!!!

08.04.2013 11:19

Pääsin pois 2007. Yläaste tuli käytyä parakissa. Ei itsellä ainakaan silloin ollut oireita. Nykyään työskentelen rakennusalalla ja oireilen aina kosteusvauriotyömailla. Sattumaako?

 

 

Minni Salminen

#313 Erään äidin terveiset valtuutetuille!

08.04.2013 16:29

Tässä erään äidin kirje kaupunginvaltuutetuille:

"Lahden kaupunginvaltuutettu

Asiani koskee Lahden Launeen peruskoulua ja nimenomaisesti rakennusta, johon peruskoulun oppivelvollisena lapseni kuuluu.

Haluan tuoda Teidän tietoon oman näkemykseni lapsen vanhempana rakennuksen nykytilasta, tiedän, että Teidän ja yleisessä tiedossa on Launeen koulun sisäilmatilaongelmat, joten toivon Teidän käsittelevän esittämäni kysymykset kokouksen yhteydessä ja jos ette niin edes itsellenne.

Lapseni siirtyi vuonna 2011 Launeen koulun kuudennelle luokalle Renkomäen koulusta. Koulua oli käyty n. 2 kuukautta, jolloin oireilut alkoivat, jatkuvaa päänsärkyä, kurkkukipua sekä vatsakouristelut.

Näiden oireiden takia lapseni joutui olemaan poissa toistuvasti koulusta, oireiden ollessa pahempana.

Peruskoulun terveydenhoitajan kanssa tilannetta käytiin läpi, josta meidät ohjattiin Launeen terveyskeskuksen lääkärin vastaanotolle (koulu lääkärille ei ollut aikoja). Verikokeita ja nieluviljely tehtiin, mutta mitään selitystä näiden avulla ei löydetty oireisiin. Lääkärin totesi, kyllä ”merkilliseksi” oireiksi nämä ja niiden toistuvuus ja huomio myös koulun tilanteen näihin.

Kouluvuosi päättyi ja lapseni ei sairastanut kertaakaan kesäloman aikana, ei edes päänsärkyä. Kävimme kesällä koulun terveydenhoitajan vastaanotolla, koskien 7 luokalle siirtymistä ja tässä yhteydessä käsittelimme lapseni menneen vuoden toistuvia poissaoloja sairastumisen johdosta ja miten selviämme tulevista vuosista samassa koulurakennuksessa, ainoa ”pelastus” saattoi olla, että lapsi siirtyy yläasteen puolelle, jossa kiertävät luokat eri tunneille.

Nyt lapseni käy yläasteen tiloissa koulua ja oireilua on edelleen.

Miten Lahden kaupunki, jonka valvonnassa ja päätösvallassa on koulurakennuksesta huolehtiminen voi laittaa terveen lapsen rakennukseen, jossa hän sairastuu?

Mitkä on vaikutukset lapseeni, ei vain sairastuminen=> lapsi ei ole fyysisesti/henkisesti kunnossa koko lukuvuoden aikana, koska oireet eivät häviä ja palautuminen terveeksi ei tapahdu. Miten lapsi voi pysyä opetuksessa mukana ja JAKSAMINEN. Tähän voisi helposti itselleen vastata, että lapselle kuuluu Perusopetuslain 16§:n mukainen tukiopetus, mutta tiedän tähän itse vastauksen jo esikoislapseni käydessä (Launeen koulu) ja myös sairastaessa, miten käytännössä asia on, resursseja ei ole tämän toteuttamiseen, kuten niin monesti vastuksen sain.

Mitkä vaikutukset on tällaisissa tilanteissa , kun lapsi ei saa sitä pohjaa peruskoulun opetuksesta, (tahtomattaan sairas) tulevan nuoruuden opiskeluun, mielestäni ERITTÄIN suuri kysymys ja vaikutukset voivat olla todellakin pitkälle, äärimäisessä tapauksessa opiskelupaikan puuttuminen (huono todistus->ei pääse) ja tästä voi seurata nuoren syrjäytyminen. Suomen Tasavallan Presidentti, uutiset 7.9.2012 , nuorten syrjäytymisestä: Tässä asiassa me kaikki olemme tekijöitä!

Lopuksi esitän kysymyksen, miten Lahden kaupunki noudattaa Opetus- ja Kulttuuriministeriön julkaisemaa Perusopetuksen laatukriteerit (julkaisu 2012:29) kohtaa Perusopetuksen laatukriteerit 3.3. Laatukortit, luku 10, itse en vain löydä tähän vastausta?

Lapsellani on motivaatio ja halu opiskeluun.

Vaadin, että Lahden kaupungin tekee asianomaiset päätökset rakennuksen osalta ensitilassa kuntoon, ei rakennuksen jatkuva korjaaminen tuo tilanteeseen ratkaisua.

Asiallisesti
Äiti"
Meitä niin monta

#314 Re: Erään äidin terveiset valtuutetuille!

08.04.2013 17:22

#313: Minni Salminen - Erään äidin terveiset valtuutetuille!

Mulla kanssa samanlaiset kokemukset esikoisen kanssa. Kesälomat terveenä ja viimeistään syskuun lopulla alkoi tajuton yskä. Keskitalvi oli pahinta päänsärkyineen ja yskineen. Jokaisesta sairastamisesta laitoin terveydenhoitajalle sähköpostin. Hän aina vastasi. Laitoin myös rehtorille. Hän ei vastannut kertaakaan.

MYÖS KOULUT YSTÄVÄLLISIKSI

#315 HYVÄ LAHTI

09.04.2013 06:25

Lahdesta halutaan lapsiystävällinen kaupunki. Linjaus sisältyy kaupunginhallituksen maanantaina hyväksymään strategiaan ja visioon kaupungista houkuttelevana ja elinvoimaisena ympäristökaupunkina, joka luo edellytykset asukkaidensa hyvinvoinnille.

Uusi valtuusto on työstänyt omanlaista strategiaa seminaareissa alkuvuoden aikana ja lyö sen lukkoon kuun puolivälissä.

Kovin suuria muutoksia ei ole edelliseen verrattuna luvassa. Tietyt asiat koettiin ryhmätöissä hyviksi ja niitä on haluttu pikemminkin terävöittää kuin laventaa.

Esimerkiksi keskustan kehittämisestä kuten kävelykeskustasta on lausuttu aiempaa vahvemmin. Elinkeinopolitiikassa on tuotu ympäristöteknologian ja cleantechin rinnalle perinteistä yritysystävällisyyttä ja yritysten houkuttelua.

Lapsiperheiden ja työikäisten saaminen oli kirjattu jo edelliseen strategiaan. Lahti haluaa edelleen kasvaa prosentin vuosivauhtia. Työikäisen väestön osuuden tulisi lisääntyä 0,3 prosenttia vuodessa ja työpaikkoja syntyä vuosittain tuhat lisää vuoteen 2016 mennessä.
Minni Salminen

#316 Tilannepäivitys - Launeen koulu!

09.04.2013 08:03

Kävimme eilen tutkimassa papereita koululla.

Niistä kävi ilmi, että koulun tiloista on löytynyt sädesientä ilmanäytteissä.
Ei raja-arvot ylittäviä tuloksia, mutta löytynyt kuitenkin.
Tilakeskuksen Arola väitti torstain kokouksessa että ei ole löytynyt sädesientä.
Tällä tavallako sitten se kuuluista luottamus vanhempiin löytyy?
Olisihan hän voinut kertoa, että on joo löytynyt, mutta ei raja-arvoja ylittäviä tuloksia.

Kysyimme ympäristöministeriöstä noista raja-arvoista ja he vastasivat, että ilmasta otetut homenäytteet ovat niin epävarma mittausmenetelmä, että niiden perusteella ei voi päätellä yhtään mitään jonkun tilan terveellisyydestä. Menetelmä ei toimi siis ongelman olemassaolon kieltävänä menettelynä. Toisin päin toimii, jos ilmassa on hometta, (niin kuin oli) lähde pitää selvittää.

Toinen akuutti tieto jonka saimme eilen koululta, on se, että viimeisimmät mittaukset ovat olleet nimenomaan sisäilmamittauksia – eikä rakennemittauksia – syystä että rakenneongelmat, kosteudet ja homeet ovat jo niin hyvin tiedossa, että niitä ei tarvitse tutkia.

Osa paikoista koetaan niin vaikeaksi korjata, kun pitäisi purkaa ensin päältä rakenteita pois, että siihen ei olla ryhdytty.

Kolmas tieto on se, että atk- ja musiikkiluokka sekä kirjaston tilat oli Tilakeskuksen mukaan tarkoitus ensi kesänä kapseloida, mutta Insinööritoimisto on sanonut, että se ei ole riittävä toimenpide vaan tiloista tulee kaataa rakenteet, eli seinät. Ottivat vielä Insinööritoimiston toimesta rakennenäytteet varmistukseksi näistä tiloista, vaikka ilmanäytteet eivät siis osoittaneet mitään. Nämä rakennenäytteet eivät ole löytäneet perille koululle, mutta niiden perusteella seinät tullaan kaatamaan.

Tässä tapauksessa korjataan jo kertaalleen korjattua, toisin tämäkin kuin mitä Arola torstain kokouksessa kertoi. Arola kuittasi ihmeteltyäni, samojen tilojen uudelleenkorjaamista, että mitään sellaista ei korjata, mitä ollaan jo aikaisemmin korjattu. Näin se luottamus vanhempiin tosiaan saadaan uudelleenrakennettua.

Tiedoksi myös, että sain palautetta heti torstain kokouksen jälkeen ja myöhemmin s-postitse useamman yhteydenoton aiheesta, miten kokouksessa mukana olleet vanhemmat olivat kokeneet Arolan ja Kilposen suhtautumisen minua kohtaan. Kukin päätelkööt itse, mitä nämä viestit pitivät sisällään.

Vieras

#317 Re: Tilannepäivitys - Launeen koulu!

09.04.2013 09:55

#316: Minni Salminen - Tilannepäivitys - Launeen koulu!

sädesieni = Streptomyces-bakteerit ja valinomysiini-toksiini

Kosteus ja mikrobivaurioituneissa  rakennuksissa esiintyvistä
aktinobakteereista Streptomyces
griseus
ja Streptomyces anulatus sekä Streptomyces
somaliensis tuottavat rasvaliukoista valinomysiini - toksiinia =
myrkkyä, joka tuhoaa  ihmisen luonnollisia NK- puolustussoluja (natural
killer cell
).

Ihmisen puolustuksen ensivaiheessa toimivat NK- tappajasolut menettävät
valinomysiinin vaikutuksesta osan myös sytokiinituotannostaan, (sytokiini =
välittäjäaine) jolla NK- solut tiedottavat muille puolustussoluille elimistölle
vieraista soluista. Aktinobakteereista "sädesieni-bakteerin" tuottama
valinomysiini- myrkky on rasvaliukoinen ja kemiallisesti pysyvä joka kertyy
elimistöön, erityisesti maksaan.  *) *)

Rasvaliukoisuus on ominaisuus joka saa valinomysiinin imeytymään esteettä
ihmisen kehossa solukalvojen läpi, suoraan solun mitokondrioihin. Valinomysiini
pysäyttää myös nisäkässolujen värekarvojen liikkeen, josta monet elimet,
erityisesti keuhkot ja haima ovat riippuvaisia.

Valinomysiini on myrkyllinen myös muille immuunijärjestelmän soluille, mutta
ei aiheuta välitöntä solutuhoa (apoptoosi= solun itsetuho) kuten NK-soluilla
tapahtuu. Valinomysiini aiheuttaa ihmisen puolustukselle suurta tuhoa joten
sisäilman puhtauteen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Aktinobakteereista Streptomyces- suvun
bakteerit
esiintyvät yleisesti  (80 %:sti) kosteusvauriorakennusten
mikrobinäytteissä. Kosteusvaurion pitkäaikaisuus ja kilpailevat mikrobisuvut
vaikuttavat myrkyn tuottoon ja kilpailevien mikrobilajien määrään kastuneessa
rakenteessa.

Streptomyces albus ja Streptomyces halstedii bakteerit
esiintyvät yleisesti  kosteusvauriorakennuksissa ja maassa. Molemmat tuottavat
geosmiini- nimistä myrkkyä, joka aistitaan " hometaloista " tuttuna
maakellarimaisena hajuna.

http://www.haistahome.fi/kosteusvaurioissa+esiintyvat+mikrobit/streptomyces-bakteerit+ja+valinomysiini-toksiini/

*)*)

VALINOMYSIINI:

Erittäin myrkyllinen antibiootti. Imeytyy rasvaliukoisena aineena solukalvojen läpi mitokondrioihin. Suomessa ainetta on löytynyt oirehtivista päiväkodeista ja kouluista. Myrkyllisyys vaihtelee, eräät kannat voivat olla 1000 kertaa muita myrkyllisempiä.


Vieras

#318

09.04.2013 10:22

www.tyosuojelu.fi/fi/biologisetvaarat
Työturvallisuuslain 40 §, otsikkona biologiset tekijät edellyttää, että työntekijän altistuminen turvallisuudelle tai terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttaville biologisille tekijöille on rajoitettava niin vähäiseksi, ettei näistä tekijöistä aiheudu haittaa tai vaaraa työntekijän turvallisuudelle tai terveydelle taikka lisääntymisterveydelle. Biologisia tekijöitä ovat esimerkiksi erilaiset mikro-organismit, kuten homeet, bakteerit, sädesienet ja virukset.

Edellisen työturvallisuuslain (299/58) nojalla on annettu valtioneuvoston päätös työntekijöiden suojelemisesta työhön liittyvältä biologisten tekijöiden aiheuttamalta vaaralta (1155/1993). Se vastaa työntekijöiden suojaamisesta vaaroilta, jotka liittyvät biologisille tekijöille altistumiseen työssä, annettua neuvoston direktiiviä 90/679/ETY. Lisäksi on voimassa sosiaali- ja terveysministeriön päätös biologisten tekijöiden luokituksesta (921/2010).

Määritelmiä
Biologisilla tekijöillä tarkoitetaan •mikro-organismeja mukaan lukien ne, joita on muunneltu geneettisesti, soluviljelmiä ja ihmisessä eläviä loisia, jotka voivat aiheuttaa jonkin tulehduksen, allergian tai myrkkyvaikutuksen
Mikro-organismilla tarkoitetaan •solumaista tai muuta kuin solumaista mikrobiologista rakennetta, joka kykenee lisääntymään tai siirtämään perimää;
Soluviljelmällä tarkoitetaan •monisoluisista organismeista peräisin olevien solujen kasvattamista elatusalustalla.

Biologisten tekijöiden vaaraluokitus

Biologiset tekijät jaetaan neljään vaaraluokkaan. Vaaraluokan mukaisesti määräytyvät erilaiset valtioneuvoston päätöksen edellyttämät toimenpiteet, kuten torjuntakeinot, ennakkoilmoitukset ja altistuvien työntekijöiden luettelointivelvoitteet sekä terveystarkastustarve.


Vaaraluokkiin ryhmittelyyn vaikuttavat seuraavat seikat: •aiheuttaako biologinen tekijä ihmiselle sairautta
...
Liikunnallinen

#319 Terveellistä liikuntaa

09.04.2013 12:23

Liikuntasalissa urheillessa alkaa päätä särkemään 2 tunnin oleskelun jälkeen. Nenästä tulee verta, ihoon tulee kutiavia läiskiä ja silmät kutiavat todella paljon. Tämäkö on sellainen sali, jossa nuorten tulee PAKOTETUSTI liikkua ja harrastaa liikuntaa. Jos jostain tulee negatiivinen mielikuva liikunnasta niin tämä on ainakin yksi niistä. Jos koulutiloissa on samanlaista, niin ihmettelen suuresti miten vanhemmat antavat lastensa ylipäätänsä kyseisessä koulussa olla.
Ehdottomasti ollaan näiden vanhempien puolella, jotka tekevät tätä arvokasta työtä muidenkin lasten hyväksi. Ihmettelen vain sitä, että näyttäisi kuin nämä aktiiviset ihmiset olisi lueteltavissa yhden käden sormilla. MISSÄ MUUT VANHEMMAT? Vai kuuluvatko kaikki yli 700 muun lapsen vanhemmat siihen joukkoon joka ajattelee "Kyllä joku muu hoitaa". Vai ovatko muut vanhemmat välinpitämättömiä omien lastensa terveydestä ja heräävät vasta kun lapsi sairastaa?

Tsemppiä ja jaksamista!

Vieras

#320 Re: Terveellistä liikuntaa

09.04.2013 13:38

#319: Liikunnallinen - Terveellistä liikuntaa

Hei,

En usko välinpitämättömyyteen enkä laiskuuteen. Vetovastuu on oltava pienellä porukalla, mutta kun kutsu tulee luottamus kaikkien osallisuuteen on korkealla. :)

Minni Salminen

#321 Luottamus?

09.04.2013 13:56

Olisimme olleet menossa tänäänkin julkisiin tiloihin Launeen koululle tutkimaan papereita yhdessä kunnanvaltuutetun ja asiantuntijan kanssa.

Rehtori Taipale kuitenkin kielsi Tilakeskuksen Arolan ohjeiden mukaisesti, meitä koululle paperiden vuoksi tulemasta ja ohjeisti, että jatkossa vain Tilakeskus oman asiantuntijansa kanssa näyttää papereita Tilakeskuksen tiloissa.

Aikaisemmin rehtori Taipale on siis kutsunut meidät avoimesti raportteja katsomaan.

Mistä kummasta tämä "läpinäkyvyys" ja molemminpuolinen luottamus kumpuaa?

Vieras

#322 asbestiako?

09.04.2013 15:07

Miksi tilataan alipaineistusta? mitä tarkoittaa IVS työt?
http://www.sisailmayhdistys.fi/files/attachments/ailan_lisaykset/haapalainen_kimmo.pdf
https://liidit.fi/leads/view/1520796764
Urakat sisältävät pääpiireissään lattiakorjauksia sekä maanpaineseinien alipaineistuksia. Kohteessa on myös IVS-töitä.

Työ suoritetaan ajallla 10.6. - 2.8.2013.

Tarjouspyyntöasiakirjoihin liittyvät laskentasarjan kuvat eivät ole tämän hankintailmoituksen liitteenä, vaan

lähetämme kuvat pyydettäessä sähköisesti osoitteesta

tilakeskus@lahti.fi

Kohteen esittelyajankohta on 15.4.2013 klo 9.00

Pasi Rantatupa puhelin 0400 498 146.

Vieras

#323 Re: asbestiako?

09.04.2013 15:09

#322: - asbestiako?

IVS-menetelmä

Puhdistusjärjestelmä perustuu kanavien alipaineistukseen
alipaineistajalla.
Laitteessa käytetään lian kerääviä mikro- sekä
rasvansuodattimia ja puhdistettu ilma johdetaan ulos. IVS-menetelmä soveltuu
pyöreille sekä suorakaidekanaville, kanavien desinfiointiin sekä
asbestikanaville.

Kiinteistön piirustusten ja perustietojen pohjalta tehdään
työsuunnitelma


Vieras

#325

09.04.2013 17:11

http://www.lkkp.fi/yleista/uutisarkisto/home-pois-hides-puhdistuksella/
Home pois Hides -puhdistuksella

HIDES-puhdistusmenetelmä on kehitetty kosteus- ja homevaurioituneiden kohteiden irtaimiston ja kalusteiden puhdistamiseen ja desinfioimiseen. Menetelmällä puhdistetaan tehokkaasti epäpuhtaudet ja hajut myös esim. vaatteista ja urheiluvarusteista. HIDES-käsittely perustuu käsiteltävien tavaroiden mekaanisen puhdistamisen sekä mikrobien desinfioimisen yhteisvaikutukseen.

"Olemme puhdistaneet menetelmällä lukuisien kohteiden, lähinnä kosteus- ja homevaurioituneiden kohteiden irtaimistoa ja kalusteita hyvällä menestyksellä.

HIDES-käsittelyllä on viimeksi puhdistettu esim. Lahdessa Liipolan ja Launeen koulujen sekä Jämsässä Seppolan koulun irtaimistoa", kertoo LK Kiinteistöpalvelujen liiketoimintapäällikkö Jari Jaakkola. "Myös koulujen opetusvälineenä käytettävät täytetyt eläimet sekä kirjat ovat kokeneet puhdistusmenetelmän tehokkuuden", jatkaa Jaakkola.