SUOMALAISEN MUOTOILUN TULEVAISUUS - MUOTOILUINSTITUUTIN ALASAJO?


Vieras

#1

04.04.2013 10:59

Näinlö hyvin konserni kuulee omiaan. Muotoilu on ollut Lahden kaupungin strategian menestystekijä jo pitkään ja tulee olemaan jatkossakin. Muotooilua on kuritettu jo viemällä taide kyljestä ja elokuva. Ei se pelkkä teollinen muotoilu yksin kukoista, tarvitaan monialisuutta.
allekirjoitan mutta

#2 Adressin tarkoitus

04.04.2013 11:51

Voisitteko määrittää tarkemmin adressin tavoitteen?
LP

#3

04.04.2013 12:14

Koulutusvastuita muutetaan - ja siihen tarvetta. Miksi kouluttaa ihmisiä työttömäksi? Valtakunnallisesti pitää katsoa päällekäisyyksiä pois ja juuri sen takia LAMKista tehdään muutoksia tulevaa varten.

Vieras

#4 Re:

04.04.2013 12:20

#3: LP -  

 Ilman suomalaisen muotoilun ja sen perinteen jatkajia ja kehittäjiä Suomi ei pärjää. Siksi designin ja taiteen puolesta on pantava kaikki peliin eikä rämettää kansallisia vahvuuksiamme alan opintoja heikentämällä. Kysymyksessä on myös Lahden kaupungin sekä koko Suomen maine.


Vieras

#5 Re:

04.04.2013 12:52

Toki kulttuurialasta on karsittu resursseja, mutta miksi karsia hyvästä koulusta, jonka opiskelijat sijoittuvat hyvin työelämään sekä jatko-opintoihin niin Suomessa kuin muualla maailmassakin.


Vieras

#6 Re: Adressin tarkoitus

04.04.2013 13:00

#2: allekirjoitan mutta - Adressin tarkoitus

"Mikäli koet tärkeäksi suomalaisen muotoilun huippuosaamisen edistämisen ja kansainvälisesti arvostetun koulutusinstituution säilyttämisen, allekirjoita adressi."

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

04.04.2013 13:04Vieras

#8 Re: Re: Adressin tarkoitus

04.04.2013 13:05

#6: - Re: Adressin tarkoitus 

 Hyvä - minäkin allekirjoitan!


Vieras

#9 Re:

04.04.2013 13:06

#3: LP -

Totta päällekäisyyksiä on, mutta korjaantuvatko ne jos Lahden muotoiluinstituutistakin tehdään keskinkertainen muotoilukoulu?


Vieras

#10 Re: Adressin tarkoitus

04.04.2013 13:07

#2: allekirjoitan mutta - Adressin tarkoitus

Yhtenä tavoitteena on saada näkyvyyttä asialle. Mitä useampi ihminen seisoo asian takana on meillä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa tuleviin muutoksiin. Haluamme osoittaa päätöstentekijöille, ettemme hyväksytilannetta.


Vieras

#11

04.04.2013 13:31

Adressin tarkoitus on hyvä. Päättäjät puolestaan uivat pohjamudissa vailla kosketusta sen enempää todellisuuteen, ministeriöön kuin kunnianhimoon. Sen sijaan, että opiskelijat näköjään ovat heille vain tilastoyksiköitä, päättäjien pitäisi olla rohkeita ja luottaa luovan alan kykyihin. Onko Muotoiluinstituutin alasajossa kysymys suoranaisesta lain rikkomuksesta?
Raindog

#12 En allekirjoita

04.04.2013 13:53

Ei kannata kouluttaa ihmisiä kortistoon.

Vieras

#13 Re: En allekirjoita

04.04.2013 14:08

#12: Raindog - En allekirjoita

Sen takia tämän koulun puolesta taistellaan, koska täältä ihmiset valmistuvat jonnekkin aivan muualle kuin kortistoon. Tämän tietää kaikki, jotka ovat vähääkään asioista perillä.


Vieras

#14 Re: En allekirjoita

04.04.2013 15:44

#12: Raindog - En allekirjoita

Muotoiluinstituutti on omalla alallaan ja kansainvälisestikin erittäin arvostettu oppilaitos, josta on valmistunut monia kansainvälisesti menestyneitä suunnittelijoita ja muotoilijoita. Muotoiluinstituutista valmistuneilla alansa ammattilaisilla on huippukorkea työllistymisprosentti, ne ketkä päätyvät kortistoon ovat luultavasti muista ammattikorkeakoulun yksiköistä. Esim. insinöörejä koulutetaan liukuhihnalta.

Raindog

#15 -

04.04.2013 16:04

"Sen takia tämän koulun puolesta taistellaan, koska täältä ihmiset valmistuvat jonnekkin aivan muualle kuin kortistoon. Tämän tietää kaikki, jotka ovat vähääkään asioista perillä."

Muotoilulla itsensä elättävät voidaan Suomessa laskea kymmenissä. Muotsikasta valmistuu todella paljon suoraan kortistoon tai muille aloille ihmisiä. Muotoilijan ja kuvataiteilijan ammateissa on korkeimmat työttömyysprosentit Suomessa. Muotoiluinstituuttiin pitäisi ottaa viisi - kymmenen opiskelijaa vuodessa. Nyt sinne pääsee kuka tahansa, ei tarvitse olla minkäänlaista visuaalista hahmotuskykyä tai yleissivistystä. Olen itse valmistunut sieltä, tiedän kyllä mistä puhun.
Olen kyllä Muotoiluinstituutin säilyttämisen kannalla, mutta sen pitäisi perustella itse itsensä ilman mitään adresseja. Muotoilijoiden kouluttaminen on todella kallista ja sen pitäisi maksaa itsensä takaisin yhteiskunnalle jotenkin.

Vieras

#16 Allekirjoitan

04.04.2013 16:10

Mikään oppilaitos ei ole automaatti, josta singahdetaan suoraan duuniin. Muotoiluinstituutti kuitenkin on oppilaitos, josta valmistuneet sijoittuvat alansa töihin huomattavasti paremmin kuin muiden opiskelupaikkojen verrokkiryhmät keskimäärin. Haloo Lahden kaupunki, kuuleeko kukaan? Haloo Suomi.

Vieras

#17 Re: -

04.04.2013 16:14

#15: Raindog - - 

Höpöhöpö. Jos tässä maassa ei olisi allekirjoitettu adresseja, ei olisi peruskoulua, suomenkielistä yliopistoa, julkista terveydenhuoltoa, kirjastoja, sananvapautta, ilmaista ammattikorkeakouluopetusta, itsenäistä Suomea.


Vieras

#18 Re: -

04.04.2013 16:37

#15: Raindog - - "Muotoilulla itsensä elättävät voidaan Suomessa laskea kymmenissä"

 

Ei ole kyse siitä, että joka ikinen Muotoiluinstituutista valmistunut elättäisi itseään juuri klassisissa muotoilijan/medianomin tehtävissä, sillä tutkinnollamme voi työllistyä lukuisiin erilaisiin työtehtäviin, ei vain suunnittelijan virkoihin. Tilastot kuitenkin puhuvat puolestaan, ei voi kiistää, etteikö instituutistamme työllistyisi tilastollisesti huomattavan paljon paremmin, kuin monista muista Suomen taide- ja muotoilualan kouluista. (Erittelemättä sen kummemmin mihin työhön täältä valmistuneet pääsevät.) 

Ja näin sivukommenttina: Vaikka muotoiluala ei juurikaan kiinnostaisi, on hyvä pitää mielessä, että joka ikinen tuote ja palvelu minkä ostat/saat/omistat on joku suunnitellut (pitäen mielessä, että meillä myös esim. moni teollisen muotoilun opiskelija toimii palvelumuotoilun saralla). Eivät nekään tyhjästä synny!


Vieras

#19

04.04.2013 19:27

Suomen kokoiseen maahan riittää yksi muotoilua ja akateemista tutkmimusta tarjoava muotoilukorkeakoulu. En ymmärrä muotoilijana, miksi maassa pitää olla useita keskenään kilpailevia muotoilukoulua sekä opetukseltaan laadullisesti epätasainen AMK verkosto. Sekä Aalto-yliopiston maisterina ja medianomi AMK:na uskallan väittää, että Aalto on ainoa opinahjo muotoilun saralla, jossa yrityselämän tarpeita vastaava monialaisuus (design, tekniikka ja talous) toteutuu konkreettisesti. Tästä syystä en kirjoita.
Aalto-yliopiston maisteri, ex-Muotsikkalainen

#20 Re:

04.04.2013 20:42

#19: -

Koulutustarjonnassa pitää olla monipuolisuutta, yksi korkeakoulu ei palvele kenenkään tarpeita. Aalto-yliopiston maisterina uskallan väittää että myös Aalto-yliopiston sisällä opetuksen laatu on erittäin epätasaista. Näin on varmasti myös monen muun koulun kohdalla. Näenkin Aalto-yliopiston arvon juuri monialaisuudessa, mutta pitää huomioida samanlaista yhteistyötä on kuitenkin toteutunut jo vuosia ennen Aalto-yliopiston perustamista monen AMK:n sisällä (kuten juuri LAMK).
Lahden Muotoiluinstituutti on aikanaan perustettu yrityselämän tarpeita vastaavaa monialaisuutta varten. Muotoiluinstituutin jokaisen koulutusohjelman sisällä opiskellaan jokaista suuntautumisvaihtoehtoa hieman. Kannattaa tutustua Bauhaus -koulun konstruktiiviseen opetussuunnitelmaan, johon pohjautuu myös nykyinen Muotoiluinstituutin opetussuunnitelma.

Hohhoijaa

#21 Re: -

04.04.2013 20:44

#15: Raindog - -

"Muotoilulla itsensä elättävät voidaan Suomessa laskea kymmenissä."

Taidat olla trolli tai et tiedä yhtään mistä puhut. Naurettavaa.

Ilona

#22 Muotsikan käynyt

04.04.2013 22:58

Olen Muotsikan käynyt ja valmistunut -97. Edelleenkin arvostukseni kouluami kohtaan on korkealla. Olen todella huolestunut siitä mitä Lahdssa nyt mahdollisesti säädetään, etenkin erittäin pahoillani koulun muutaman legendaarisen opettajab puolesta. Sääli vaan, että uskoni näihin nettiadresseihin on nolla, joten valitettavasti en usko, että heilminen tällä saitilla koulua pelastaa. Jotain järkevämpää pitäisi asian eteen tehdä.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

04.04.2013 23:33


Raindog

#24 Re: Re: -

05.04.2013 03:19

#17: - Re: -

Ai adresseillako se peruskoulu ja itsenäinen Suomi perustettiinkin?
Jos haluatte vaikuttaa jotenkin tähän asiaan, olkaa yhteydessä opetusministeriöön. Siellä ne asiat päätetään. Itse asiassa ne on päätetty jo edellisellä vaalikaudella, joten ei kannata odottaa kovin suuria muutoksia.
Muotoiluinstituutti syö jo nyt enemmän resursseja kuin muut LAMKin koulutusalat, joilta valmistutaan ihan oikeasti omien alojen töihin. Koulutuspaikkoja ja henkilökunnan määrää ei vedetä hatusta, ne perustuvat tarpeisiin.


Vieras

#25

05.04.2013 08:26

Toivottavasti tämä adressi ei tee hallaa koululle ja hakijamäärille, kun levitetään virheellistä tietoa:
- Opettajan irtisanominen ei tarkoita, että hänen pitämät kurssit häviävät opetuksesta.
- Irtisanottujen tilalle ei saa palkata uusia, mutta kyllä sivutoimisia saa palkata eri osastoille kuten ennenkin
- Opetussuunnitelma toteutuu
- Adressi ei ole sopiva paikka huhupuheille

Olen itsekin huolestunut Muotsikan tulevaisuudesta ja tämän adressin tarkoitus on varmasti hyvä, mutta faktat kuntoon. LAMK:in puolelta infoaminen on tosin ollut huonoa, joten ei tämä huolestuneiden opiskelijoiden vika ole.

Ja tämä adressi tuskin oli opiskelijayhdistyksemme virallinen kannanotto.

Kommentoi adressia
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Facebook
Pitäisikö kesäajasta luopua?