Onkemäen koulu

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Onkemäen koulu.


Vieras

#1

22.05.2013 05:58

EI kaikkia pikkukouluja voi lopettaa!!! Liikaa on tehty virheitä jo tähän mennessä!
Lieke

#2 Toinen entinen oppilas

22.05.2013 11:28

Kävin alakouluni eskarista lähtien Onkemäen koululla, joka siinä vaiheessa liputti luonnonläheisyyden ja yhteisöllisyyden puolesta, ja se näkyi. Biologian ja maantiedon tunneilla saatettiin lähteä metsään tai järvenrantaan tutkiskelemaan ympäristöä. Liikuntatunneilla hyödynnettiin suuria latureittejä ja läheisiä kotia, joenrantaa ja kyläläisten ylläpitämää jääkenttää. Joulut jaettiin kyläkerhon kanssa ja toisia tuettiin. Toki pienestä kyläkoulustakin löytyy omat ongelmansa, mutta mikään niistä ei yllä lähellekään niitä hyötyjä, joita se suo. Olen ylpeä siitä, että kävin Onkemäen alakoulun, enkä vaihtaisi sitä kokemusta mihinkään.
uusi äänestys edes

#3 Ole Sinäkin mukana

22.05.2013 13:16

vaikuttamassa siihen että meille kerrotaan missä, miten ja millä hintaa me oikeasti ollaan eu:ssa:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11
Jaa linkkiä eteenkinpäin - kiitos!

Vieras

#5

23.05.2013 10:04

On hyviä esimerkkejä, miten pienetkin koulut voivat pärjätä hyvin myöskin silloin kun mittarina on talous, joka nykyään ohjaa mm. näitä asioita. Ihmisten elinpiiri laajenee koko ajan isojen kaupunkien ympäristöön, jolloin niistä "kuolevista kyläkouluista" tuleekin elintärkeitä. Kääntäisin katsetta eteenpäin ja säilyttäisin tämän koulun.
melkein vesilahtelainen.

#6

24.05.2013 06:25

Hienoa, että on herätty Onkemäen koulun puolesta.
Olen tutkinut koulun todellista historiaa ja löytänyt tiedon lupapäivistä. Keisari ja keisarinnan
syntymäpäivistä, jolloin oli lapsilla lupapäivä koulusta. Entäs nyt. Ehdotankin, jotta presidenttimme Sauli Niinistön syntymäpäivänä olisi lapsilla lupapäivä koulusta.

Vieras

#7

24.05.2013 10:25

http://lvs.fi/2013/05/23/onkemaen-koulun-lakkauttaminen-ei-tuo-vesilahden-kunnalle-saastoja/

Lisää perusteluja koulun toiminnan jatkamiseksi löydät yllä olevasta linkistä.

Vieras

#8 Mallia naapurikunnasta

25.05.2013 04:42

Lempäälän kunnassa on päätetty säilyttää kaikki kyläkoulut. Näin kasvukunnan isoimmat koulut eivät ylikuormitu. Mikäli sitten kyläkoulun oppilasmäärä näyttää vähenevän, niin silloin koulukyyditykset voivat tapahtua kyläkoululle päin. Lempäälässä halutaan, että koko kunta säilyy elinvoimaisena. Eikö Vesilahdessakin voitaisi tehdä näin? Etenkin kun kasvukunnan ongelmat ovat Vesilahdessa samanlaiset kuin Lempäälässä; koko ajan joudutaan rakentamaan lisää ja painimaan tilanahtauden kanssa. Nyt kannattaa ottaa koulujen sulkemiseen aivan uudenlainen näkökulma. Sulkemisten aika on ohi...
pohdiskelija

#9 Kyläkoulu voi tuoda myös säästöä.

25.05.2013 06:37

Vesilahden alakouluissa on todettu sisätilaongelmia ja joku luokka on jouduttu siirtämään jo yläkoulun puolelle. Sinnekään ei määräänsä enempää mahdu jos ongelmat kasvavat. Toinen asia on nyt kaavoitetut rakentamattomat sekä tulevat kaavoitettavat tontit. Nämä tuovat kouluihin laajennuspaineita, vaikka nykyisetkään laajennukset eivät riitä. Oppilaita voitaisiin kuljettaa yhtä hyvin Onkemäelle kuin pois sieltä. Tämä olisi sekä taloudellisesti että terveydellisesti järkevää. Miksi lopettaa ainoa koulu, jos EI ole todettu sisätiläongelmia? Jos kouluun tuodaan lisää oppilaita niin kustannukset/oppilas tulevat laskemaan samalle tasolle kuin muissa isommissa kouluissa ja jos otetaan huomioon laajennukset se tulee jopa säästämään kustannuksia koko kunnan tasolla. Eli me kaikki kuntalaiset hyödymme siitä.
Inka Valtamo
Adressin tekijä

#10 Oravat-perhepartio & Onkemäen koulu

26.05.2013 08:13

Minulla on ollut onni ja ilo toimia partiolippukunta Vesilahden Valkohäntien Oravat-perhepartion vetäjänä viiden vuoden ajan. Oravien kokoontumispaikka on ollut Onkemäen koululla ja kokoontumisiin on voinut olla mukana koko perhe, mummit, kummit ja muut läheiset. Olemme kokoontuneet myös maastossa, kodilla, vetäjän kotona ja lippukuntamme leiripaikassa Mustalammilla. Retkemme ovat suuntautuneet pääasiassa Vesilahden aluella oleviin kohteisiin. Tukikohtamme on kuitenkin ollut Onkemäen koulu ja sen pihapiiri kaukaloineen.


Lippukuntamme ja sitä kautta Oravienkin taustayhteisönä toimii Vesilahden seurakunta, mikä on tuonut mukananaan paljon hyvää toimintaamme. Oravien kokoontumisissa on käynyt myös paljon vierailijoita ja asiantuntijoita eri aloilta. Olemme tehneet yhteistyötä Onkemäen koulun ja Onkemäen Kyläkerho ry:n kanssa.


Oravat-perhepartio on koonnut yhteen perheitä Onkemäeltä, Riehusta, Kirkonkylästä ja Ylämäeltä. Partion kautta lapset ja aikuiset ovat saaneet uusia ystäviä myös muilta kyliltä lippukunnan yhteisissä tapahtumissa.


Oravat-perhepartion toiminta on omalta osaltaan ollut lisäämässä yhteisöllisyyttä eri-ikäisten ihmisten kesken kylällä ja laajemminkin Vesilahdessa. Eri-ikäiset lapset ja vanhemmat ovat tutustuneet toisiinsa, mikä on koettu positiiviseen asiana. Lapsille ja aikuisille on ollut tärkeää, että harrastus on löytynyt läheltä ja että sinne on voinut tulla koko perheen kanssa.
Vanhemmilla on ollut mahdollisuus ottaa myös vastuuta sen verran kuin haluavat. Viiden vuoden aikana on muutama vanhemmista suorittanut myös Partiojohtajan peruskurssin.


Nyt meillä kaikenikäisillä Oravilla on suuri huoli siitä, että jos Onkemäen koulun toimintaa ollaan alasajamassa, niin samalla olemme vaarassa menettää kokoontumispaikkamme. Kylältä ei löydy tilalle muuta paikkaa, missä voisimme jatkaa toimintaamme.


Monen Valkohännän partiopolku on vaarassa päättyä, jos mahdollisuutta kokoontumisiin ei omalla kylällä ole.
Partiovasemmalla
inka


Vieras

#11 Luovia ratkaisuja

26.05.2013 09:30

Voitaisiinko Onkemäen koulusta kehittää luontopainotteinen / ympäristöpainotteinen / terveyspainotteinen / luontoliikuntapainotteinen / tutkivaan oppimiseen painottuva koulu..., jonne voisi hakea oppilaita myös muualta kuin Onkemäen koulupiiristä? Entä aiemmissa kommenteissa esille tulleet hyvän sisäilman tuomat mahdollisuudet allergisille perheille? Koulu, missä on hyvä hengittää.

Vieras

#12 Koulun merkitys kylälle ja kylän merkitys koululle

26.05.2013 09:32

Onkemällä on tehty valtavasti talkoita kyläläisten toimesta koulun eteen ja koulu puolestaan on tuonut kylälle elinvoimaa ja ollut merkityksellinen kohtaamispaikka kaikenikäisille. Tällaista yhteisöllisyyttä ei saa hävittää.
inka

#13 Re: Luovia ratkaisuja

26.05.2013 09:53

Ymmärtääkseni nykyäänkin voi hakea lapselleen koulupaikkaa mistä vaan toisen koulupiirin koulusta. Vastaanottava koulu tekee päätöksen oppilaaksiottamisesta. Koulumatkat joutuu maksamaan itse.
Tuomas

#14 Lakkautetaanko mielikuvien pohjalta?

26.05.2013 11:26

Kun kyläkouluista päätetään, voi helposti käydä niin, että päätöksissä tukeudutaan mielikuviin tutkitun tiedon sijasta. Yksi tällainen mielikuva taitaa kuulua näin: "Palvelujen keskittäminen on nykyaikaa. Se tuo ilman muuta säästöjä". Onko asia todella niin kuin mielikuva väittää? Ei välttämättä.
Jos nyt harhaudutaan lakkauttamaan Onkemäen koulu vain mielikuvan pohjalta, että se toisi säästöjä, tällainen ajattelu olisi mielestäni lyhytnäköistä. Onko oppilaiden kouluttaminen nyt sitten halvempaa Kirkonkylällä kuin omalla kylällä? Jokunen opettaja saatetaan laittaa pellolle pois palkkalistoilta, se toisi kyllä säästöjä. Toisaalta koulukyytien kustannukset nousevat taas. Matkat pitenevät ja kuljetusoppilaiden määrä kasvaa, kun Onkemäen koulun lähellä asuneet oppilaat tulevat nyt kuljetusoikeuden piiriin. Polttoaineiden hinnatkin nousevat. Eikä kouluympäristön laatua, luonnon läheisyyttä ja pienen koulun yhteisöllisyyden merkitystä, edes voi laskea excel-taulukossa. Silti näiden tekijöiden pitäisi painaa merkittävästi päätöksenteossa.
Onkemäen kiinteistö on terve, toisin kuin kirkonkylän. Nyky-Suomessa julkisten rakennusten sisäilmaongelmat ovat maanvaiva, tervettä rakennusta ei pitäisi päästää kylmenemään!

Sitäpaitsi, onko meille annettu selvitystä siitä, paljonko Krääkkiön ja Ahtialan koulujen lakkauttamisella säästettiin? Ei ole.

Entäpä tulevaisuus? Väkiluku ja lapsiperheiden määrä tulee todennäköisesti kasvamaan - ja silloin voi olla edessä Kirkonkylän koulun laajentaminen, jos elinvoimaisia kyläkouluja ei ole ottamassa vastaan oppilasmäärän kasvua. Se niistä säästöistä sitten, kun Pekkaniskat ja rakennuskontit ovat kylällä taas nostamassa . Tässä vaiheessa kuulen korvissani lakkautuksen kannattajien perusteluja: "no, jos niin käy, niin sitten kyläkouluja voidaan avata uudestaan..." Ei varmasti. Ihmismuisti tahtoo olla niin lyhyt, ettei käytettävissä oleva terve kyläkoulu enää tule mieleen siinä vaiheessa.

Kirjoittaja on itsekin pienen kyläkoulun kasvatti, kasvatustieteen yo ja tuleva luokanopettaja.

Vieras

#15 Myös taajaman ulkopuolella asuville mahdollisuus lähiliikuntaan

26.05.2013 15:17

Jos koulu loppuu, samalla katoaa luistelukenttä, piha-alue, leikkipuisto = lähiliikuntapaikka kyläläisiltä. Syrjemmälläkin halutaan liikkua ja pitää huolta kunnosta.
inka

#16 Voi kommentoida

27.05.2013 06:03

http://lvs.fi/2013/05/23/onkemaen-koulun-lakkauttaminen-ei-tuo-vesilahden-kunnalle-saastoja/#respond

Tätä linkin kirjoitusta voi kommentoida siellä sivulla olevan kommenttikuplan kautta :)

Antti

#17 Sulkeminen taloudellisesti typerä ratkaisu

27.05.2013 07:21

Kuusi vuotta sitten Ahtialan ja Krääkkiön koulujen sulkemista vastustimme myös ihan taloudellisin perustein kertomalla, että reilun 30 tuhannen vuotuinen säästö pakottaa Narvan koulun laajentamiseen muutaman vuoden kuluessa. Nyt tuota laajennusta toteutetaan ja vaikka se tehdään ilman pienintäkän kasvuvaraa, rahaa menee pari miljoonaa. Mielestäni kehnoa säästämistä.
Onkemäen kohdalla on juuri sama tilanne. Kaikissa muissa kouluissa tilat on täynnä. Jo pelkästään kunnan talouden vuoksi pitäisin koko kouluverkon ennallaan. Kaikkea muuta tehostamista ja kehitystä pitää tietysti tehdä.

Muuten olen sitä mieltä, että pienet koulut pitää säilyttää.
Mauri
Vieras

#18 Onkemäen koulu säilyy

27.05.2013 08:34

On tärkeää että Onkemäen kyläkoulu säilytetään: kylän kehityksen keskus on koulu, useat kaavojen läpiviennit lisäävät paineita KK:n kouluun, kunnossa olevia tiloja ei ole KK:n alaasteella tarjota tilalle;Nyt Onkemäki pystyy vastaanottamaan allergisia ja astmaattisia oppilaita ja koulussa on yhdessä tekemisen meininki. terv, Mauri Ranta

Tuula

#19 Koulukyyti Kirkonkylältä ja Narvasta Onkemäkeen!

27.05.2013 12:27

Mielestäni koulukuljetukset voisivat toimia toisinkin päin, eli isoista koulupiireistä pikkukouluihin. Ei varmaan olisi sen kalliimpaa tuoda oppilaita pikkukouluun kuin isoonkin.
Monelle oppilaalle olisi hyväksi päästä pienen koulun turvalliseen ympäristöön, jossa opetajalla on mahdollisuus tukea oppilaan mahdollisia erityistarpeita. terv. Tuula

Vieras

#20 Re: Sulkeminen taloudellisesti typerä ratkaisu

27.05.2013 21:05

#17: Antti - Sulkeminen taloudellisesti typerä ratkaisu

Eikös teillä siellä vesilahden kunnassa asioista ole päättämässä ainakin yksi liikennöintiyrittäjä jonka omat autot ajaa koulukyytejä? suattaapi olla hiukan eri mieltä asiasta, ehkäpä taloudellisesti onkin parempi mitä pidempi koulumatka koululaisilla on.....

Maarit

#21 Kiitos kaikille allekirjoittaneille ja asian eteen toimiville, apua edelleen tarvitaan!

28.05.2013 14:57

Hei kaikki!

Kiitos jokaiselle adressin allekirjoittaneelle. Teidän kannatuksellanne on merkitystä, sillä näin yhteisen asiamme tärkeys tulee nähdyksi! Kuitenkin edelleen uusia allekirjoittaneita tarvitaan.

Iloksemme koulun lakkauttamisasia on saanut hieman uuden käänteen eilisessä valtuuston kokouksessa: nyt tehtävässä selvityksessä selvitetään aiemman lopettamisen sijaan Onkemäen koulun toimintaedellytyksiä. Kiitos jokaiselle valtuutetulle, joka teki asian eteen töitä!!!

Tässä vaiheessa me allekirjoittaneet puolestamme voimme auttaa kaikkia valtuutettuja puoltamaan koulun säilyttämistä esimerkiksi kirjaamalla tänne ylös hankkeita/asioita, joiden avulla koulun toimintaa voidaan kehittää talousnäkökulmat huomioiden tai joiden kautta kunnan menot keventyisivät. Etsitään yhdessä keinoja, jotka edistävät koulun toiminnan jatkumista.

Kiittäen ja yhteistyöterveisin!

inka

#22 Paikallislehden juttu kunnanvaltuuston kokouksesta

29.05.2013 03:23

Juttu löytyy täältä:

http://lvs.fi/2013/05/28/vesilahti-vetaa-vyota-kireammalle/

Jutusta poimittua:

"Kunnanjohtajan ehdotuksiin kuului myös Onkemäen koulun sulkemisen selvittäminen. Koulun säilyttämisen puolesta pidettiin monta puheenvuoroa kunnavaltuuston kokouksessa. Valtuutettu Miia Amee (ps) kysyi, onko koulun lakkauttamisen kustannuksia todella selvitetty, johon Paloniemi vastasi, että tätä juuri ollaan tekemässä. Erkki Tarvainen (sd) taas puolusti kyläkoulun merkitystä yhteisöllisyyden luojana.

Lopulta kunnanvaltuusto päätyi muuttamaan tervehdyttämisojelman sanamuotoa sellaiseksi, että sulkemista ei ohjelmassa sanana mainita. Päätettiin selvittää Onkemäen koulun toiminnan jatkamista tämän vuoden aikana."

 

Ylimmässä kuvassa on Onkemäen koulun väkeä takarivissä :)

inka

#23 Perinteiset paperiset adressit Onkemäen koulun puolesta

29.05.2013 04:27

Hei,
laittakaahan sanaa kiertämään, että nyt on mahdollisuus allekirjoittaa
adressi myös perinteisesti paperille seuraavissa paikoissa:

Grilli-Kahvila Koskenvoima: https://www.fonecta.fi/yritykset/Vesilahti/114417/Grilli-Kahvila+Koskenvoima

https://www.facebook.com/pages/Grilli-Kahvila-Koskenvoima/156178417771731




Pizzeria Makasiini

http://www.makujenmakasiini.fi/

vieras

#24 Oppilasraja

30.05.2013 03:36

Onkemäen koulun toimintaedellytysten selvittäminen on varmastikin varsin helppo ja lyhyt prosessi, sillä Vesilahden kunnanvaltuuston pöytäkirjoista taitanee löytyä päätös, jossa toimivan koulun oppilasrajaksi on määrätty 18 oppilasta. Onkemäen koulussahan on tällä hetkellä 31 oppilasta, mikä ylittää reilusti tuon lakkauttamiseen säädetyn oppilasrajan.


inka

#25 Lukijan mielipide -palsta paikallislehden kotisivulla

31.05.2013 09:38

Tästä linkistä: http://lvs.fi/aiheet/lukijalta-2/lukijalta/

löytyy lukijoiden mielipiteitä mm. Onkemäen koulun tilanteeseen.

Kannattaa käydä lukemassa.