Kasvisruokapäivä kouluihin

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kasvisruokapäivä kouluihin.

Janne Kiiskilä
Haapavesi

#1 Mjaa

03.06.2008 00:15

Hyväksyisin jos järjestetään myös päivä jolloin syödään ainoastaan lihaa tai "veget" popsisivat joku päivä sitä oikeaa ruokaa.
Iina Savela
Mäntyharju

#2

03.06.2008 17:30

Olen itse peruskoulua käyvä kasvissyöjä, mutten allekirjoita. Yksinkertaisesti siitä syystä, koska mielestäni sekasyöjien on saatava syödä omaa ruokaansa ja kasvissyöjien omaansa. Kasvissyöjilläkin kyllä pitäisi oppilaitoksissa sekä muualla olla oikeus sekä mahdollisuus saada myös täysin vegaanista ruokaa. Nykyään näkee yhä enemmän juhlissa sekä muissa virallisissa tilaisuuksissa kasvisruokavaihtoehdon, mikä on erittäin kiitettävää. Vegaaninen tai lähes vegaaninen maailma olisi ehkä paras vaihtoehto, mutta käytännössä mahdoton. "Minähän en mitään pupunruokaa popsi."
Maria Katajamäki
Tampere

#3

03.06.2008 18:42

On käsittämätön vääryys että vielä 2000-luvulla on olemassa harhaluulo, jonka mukaan kasvisruoka ei ole oikeaa ruokaa. Salaatti ja keitetyt perunat, millä vegaanit joutuvat valitettavan usein kouluissa pärjäämään, eivät muodosta täysipainoista ateriaa. Lihan karsiminen ruuasta pois ei tee annoksesta kasvisruoka-tittelin arvoista. Olisi erittäin suotavaa, että koulujen keittäjät viimeinkin tutustuisivat vegaaniseen ruokaan ja ruoka-aineisiin, jotta pystyisivät tarjoamaan vegaanikoululaisille kunnollisen, täysipainoisen kouluruuan.
Rasmus Rajasalo
Suomi

#4

05.06.2008 12:13

Tämä on hyvä idea.
tomppa pitkanen
varpaisjärvi

#5 no en

07.06.2008 23:43

meidän koulull on jo tarpeeksi kasvis ruokaa kotona saa rehua popsia ihan riittämiin
tomppa pitkanen
varpaisjärvi

#6 no on

07.06.2008 23:43

mitä järkeä olla vege ?
Jessei Kainomaa
Hanko

#7 ei mitää

08.06.2008 18:59

Sitä luullaan taas maailma pelastavansa kun ei syö sitä naapurin sikaa tai lehmää. Lehmät paskoo ja tuottaa kaikkee kaasuja nii siinä teille syy ilmaston lämpenemiseen hipit. Syökää pari lehmää sieltä laitumelta nii autatte pelastamaan maailman.
Hanna Nelimarkka
Jyväskylä

#8 Voi herranen aika

08.06.2008 23:55

Kyllä minä allekirjoitin, ihan siitä syystä, että ei se tee varmastikaan kellekään pahaa yhtenä päivänä KUUKAUDESTA syödä toisena lämpimänä ateriana puhtaasti kasviksia. Hyvänen aika, kaikki puhe siitä miten suomalaiset - ja kaiken maalaiset - syövät liian vähän kasviksia, ja tällainen ehdotus saa näin nyreän vastaanoton? Uskon vakaasti, että monelle kasvisten syöminen on "hankalaa" koska ne nähdään mauttomina - kuukausittainen kasvispäivä voisi toivottavasti todistaa, että ilman eläinkunnan tuotteitakin saa aikaiseksi hyvää ruokaa. Onhan niitä kaiken maan teemapäiviä muitakin, miksei siis kasvissyönnille omansa?
Juho Ukkola
Hollola

#9

09.06.2008 19:55

En todellakaan tajua mikä järki tässä on.
1) Jos on tälläinen vegaani päivä, niin eihän se tarkoita että ruoka-annos olisi terveellinen. Muistaakseni piti olla 1/2 lautasellista salaattia tms. 1/4 perunaa tms. ja 1/4 lihaa tms.
2) Jos olisi tälläine "terveys ruoka" päivä pdetään myös päivä jolloin syödään pelkkää lihaa.
3) Muistaakseni lehmät tuottavat metaanikaasua, ja näin saastuttvat ilmakehää, siis jätetään se pupunruoka pupuille ja mennään syömään pari jauheliha pihviä, ja tehdään hyvä teko ilmaston kannalta.
Hanna Nelimarkka
Jyväskylä

#10 Ei lihaa vaan proteiinia

09.06.2008 22:14

Juho Ukkolalle;

On totta, että käytännössä sekasyöjien latasmalli näyttää tuollaiselle, mutta todellisuudessa lihalla tarkoitetaan vain jotain proteiinipitoista, ja kasvissyöjille tämä tarkottaisi esim. papuja ja soijaa. Ihan varmasti saa täysipainoisen aterian koottua myös pelkistä kasviksista. Ja niitä lehmiä ei olisi niillä laitumilla niin kauheasti, jos sinä et ostaisi kaupasta niitten maitoa ja lihaa - harva niitä lemmikkeinään pitää. Eli jos ilmastoon haluat vaikuttaa, kannattaa harkita tuota "pupunruokaa" uudelleen. Ei kysyntää - ei tarjontaa. Ei lihansyöjiä, ei lihakarjaa.
Sanna Lähdesniemi
Vaasa

#11

09.06.2008 22:48

Mun mielestä tää on hyvä idea, varsinkin jos todellakin TEHTÄISIIN sitä kasvisruokaa, eikä vaan heitetä sinne jotain epämääräistä. Koulujen kasvisruuat näyttävät (ja lihaa syömättömän ystävän mielestä maistuvatkin) suhteellisen kaameilta. Myös kasvissyöjien päivittäiseen ruokaan voitaisiin tehdä parannusta, mutta olisihan se mukavaa jos edes yhtenä päivänä kuussa kasvissyöjät voisivat syödä samaa ruokaa kuin muutkin.
Touko Jaakkola
Hämeenkoski

#13 Lihansyönti ei vähennä karjaa

12.06.2008 23:43

Lainaus:
"Sitä luullaan taas maailma pelastavansa kun ei syö sitä naapurin sikaa tai lehmää. Lehmät paskoo ja tuottaa kaikkee kaasuja nii siinä teille syy ilmaston lämpenemiseen hipit. Syökää pari lehmää sieltä laitumelta nii autatte pelastamaan maailman."

Toinen lainaus:
"Muistaakseni lehmät tuottavat metaanikaasua, ja näin saastuttvat ilmakehää, siis jätetään se pupunruoka pupuille ja mennään syömään pari jauheliha pihviä, ja tehdään hyvä teko ilmaston kannalta."

Ettekö te ymmärrä markkinataloudesta yhtään mitään? Ei karjan syönti vähennä vaan päinvastoin lisää karjan määrää. Tällöin tarpeettoman suuri osuus lihaa ruokavaliossa vain pahentaa ilmastonmuutosta.
Jouko Nyman
Tampere

#14

13.06.2008 12:58

Mitä jos vaikka ei söisi nautaa, vaan
ihan riistahirveä?
Ossi Kangasharju
Lohja

#15

15.06.2008 22:29

Kauhea ajatus. Suurin osa koululaisista vihaa vegeruokaa, joten miksi ihmeessä heille pitäisi antaa jotain mikä on heidän mielestä vastenmielistä. Kouluissa on kyllä vaihtoehto kasvisyöjille ihan varmasti...
Pertti Peräkartio
Helsinki

#16 Ok

16.06.2008 03:29

Niinjoo. Ja tottakai viel antivegaani -päivä! Ja sit sellanen päivä et syödään pelkkiä hampurilaisia ku minä haluan. Ajattele hieman.
Milla Valkeasuo
TRE

#17

18.06.2008 21:35

Mmm-m. Pitäisikö myös järjestää hyönteisruokapäivä kouluihin? Hyönteisethän ovat tunnetusti terveellisiä ja Suomessa niin tuntemattomia vielä ruoka-aineena. Eikö olisi hienoa sellainen vaihtelu vieläpä kouluissa.
Natalia Lääperi
Tampere

#18

19.06.2008 02:47

"Niinjoo. Ja tottakai viel antivegaani -päivä! Ja sit sellanen päivä et syödään pelkkiä hampurilaisia ku minä haluan. Ajattele hieman."

"Mmm-m. Pitäisikö myös järjestää hyönteisruokapäivä kouluihin? Hyönteisethän ovat tunnetusti terveellisiä ja Suomessa niin tuntemattomia vielä ruoka-aineena. Eikö olisi hienoa sellainen vaihtelu vieläpä kouluissa."

Tässä ei ole kyse jokaisen makumieltymyksistä. Sittenhän kouluissa tarjoiltaisiin joka päivä hampurilaisia. Kouluruokaloissa pyritään valmistamaan ateria, joka on monipuolinen ja ravitseva. Varsinkin jos kasvisruokaa tarjottaisiin, se olisi hyvin terveellistä ja ravitsevaa. Koululaiset saisivat myös erilaisia makuelämyksiä, ja tutustuisivat erilaisiin kasvisruokiin, mikä omasta mielestäni on tärkeää. Kai se olisi hyvää vaihtelua ainaisen nakkikeiton, sitruunakalan ja jauhelihakastikkeiden sijasta?


"Mitä jos vaikka ei söisi nautaa, vaan ihan riistahirveä?"

Itse näkisin sen ainakin erittäin kalliina kouluille. Lisäksi hirvikannat kutistuisivat lähes olemattomiin. Eli sinänsä mahdoton ajatus.
Jouko Nyman
Tampere

#19

19.06.2008 04:15

"Mitä jos vaikka ei söisi nautaa, vaan ihan riistahirveä?"

"Itse näkisin sen ainakin erittäin kalliina kouluille. Lisäksi hirvikannat kutistuisivat lähes olemattomiin. Eli sinänsä mahdoton ajatus."

Tarkoitin nyt tätä vastalauseena ihan vaan naudanlihan syönnille. Koulut sikseen. Kysymys oli siitä, että kun täällä alettiin itkemään lehmien tuottamista kasvihuonepäästöistä. Tässäkin otetaan huomioon lihansyönti kohtuullisissa määrissä, eli hirvikannan sallimien rajojen puitteissa. Omasta mielestäni lihaa syödään liikaa, mutta sen syömisen lopettamisen vaatiminen on silti kohtuutonta.

Petro Niemelä
Loimaa

#20

20.06.2008 23:45

Lukiota käyvänä kasvissyöjänä täytyy tunnustaa, että kouluissa on suhteellisen yksipuoliset kasvisruuat, mutta en ymmärrä mitä järkeä on pakottaa lihansyöjät kärsimään siitä, vaikka he eivät samaa aatemaailmaa noudakaan. Se saisi muut ihmiset vain huonolle tuulelle. Mutta toisaalta onhan koulussa jotain terveysruoka juttujakin, niin ehkä yksi sellainen voisi olla kasvisruokapäivä? Sitä paitsi, nälkäpäivänä syödään lihasta vapaata ruokaa...
Petro Niemelä
Loimaa

#21

21.06.2008 00:03

Niin, ja ei ne nautojen metaanipäästöt ole se varsinainen syy miksi lihantuotanto rasittaa luontoa, nimittäin kasvipohjaisiin ruokiin nähden vastaava määrä lihaa kuluttaa yli kymmenkertaisen määrän resursseja, kun ensin kasvatetaan rehua eläimille, ja sitten ruokitaan niitä, ja kasvaessaan ne syövät enemmän kuin loppujen lopuksi tuottavat...
Michail Jaction
Jurmaa

#22

25.06.2008 15:02

Lihatuotannolla on myös hyvä puolensa: se ei säikähdä ilmaston lyhytaikaisia ja radikaalejakaan muutoksia, kuten hallaa, rankkasateita yms.
tommi pakarinen
suomi

#23

25.06.2008 19:19

Hieno ajatus! Yksi päivä viikossa jolloin suurin osa oppilaista jättäisi kokonaan syömättä! En todellakaan allekirjoita. Antaa kasvissyönnin olla jokaisen oma ratkaisu, ketään siihen ei saa pakottaa!
jere kolehmainen
järvenpää

#24

11.09.2008 05:06

Pitäisikö minun aloittaa adressi ihmissyönti-päivästä?

Esim joka viikko heikoimmin matematiikan kokeessa menestynyt työnnettäisiin lihamyllyn läpi perjantain jauhelihamakaronilaatikkoon.
Iiro Wasen
Turku

#25 Jaa'a

11.09.2008 06:43

Luulisin että jossain terveysjutussa mainitaan että ihminen tarvitsee myös proteiinia päivittäin jota nyt sitten sattumoisin saa lihasta.

Toiseksi toi maitotuotteiden kielto sinä päivänä on huonosti perusteltu. Maitohan on ihmisen yksi ainoista D-vitamiinin ja kalsiumin lähteistä ja jollei lehmiä lypsä niin niille tulee tauteja.

Ja vielä viimitteks tuo ekosysteemin vaikutus ei ole referoitu joten saisiko siitä näyttöä sen todellisuudesta.

Sori en allekirjoita.