LASTENSUOJELULAKI UUSIKSI

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista LASTENSUOJELULAKI UUSIKSI.

Hiukan parempaa valmistelua kiitos

#26

05.09.2013 12:12

Tässä adressissa on jo niin paljon asiavirheitä ja epäloogisuutta, ettei voi tätä ihan vakavasti ottaa. Adressissa mm halutaan että lasten asioista vastaava sosiaalityöntekijä purkaa välittömästi huostaanoton jos kolme asiantuntijaa sitä suosittelee. Miten nyt annettaisiin henkilön jolla ei ole valtaa suorittaa huostaanotto, purkaa se?
Solveig Holmström

#27 Lastensuojelu hukkatiellä

05.09.2013 12:18

Ote mielipidekirjoituksesta: "Lastensuojelu hukkatiellä"

Vuodesta toiseen törmäämme tragedioihin, joissa sosiaalitoimi hajottaa perheitä, muodostaa omia käsityksiään heppoisin perustein, vähät välittää valtavista kustannuksista ja aiheuttaa väärillä huostaanotoilla elinikäisiä traumoja, jotka näkyvät mielenterveyshoidon kasvavina kustannuksina.
Tuhoisa on esimerkiksi meillä suosittu nimetön, kostomielessä tehty kantelu.

Osa lastensuojelustamme on toivottomassa tilassa.
Suomen lastensuojelu on hukkateillä muun muassa. siitä syystä, että Suomessa lastensuojelu on vajaakoulutettujen vastuulla. Lisäksi lastensuojelu raportoi lasten asioista erittäin huonosti. Raportoinnissa saattaa olla vääristymiä, koska raportoinnissa siinä pyritään organisaatiolähtöisyyteen. Virheet käännetään organisaation näkökulmasta tehdyksi erinomaiseksi työksi - virheettömäksi työksi.

Lähes 18 000 lasta on Suomessa kodin ulkopuolella. Kun laskee, että nämä
lapset, vanhemmat ja isovanhemmat merkitsevät yli 100 000:ta
suomalaista, ei voida puhua sivistysvaltiosta. Monet ovat sairastuneet, jopa
kuolleet.

Lapsen riistämistä pois omasta ympäristöstään ei saisi tehdä mielivaltaisesti jonkun sosiaalityöntekijän subjektiivisen arvion mukaan. Moni katsoo tulleensa väärin kohdelluksi, mutta on varmasti paljon tapauksia, jotka eivät päädy hallinto-oikeuteen.

Heikki Päivike, puheenjohtaja
Solveig Holmström, varapuheenjohtaja, lapsiasioiden valiokunnan puheenjohtaja
Marja Lamberg, potilasvaliokunnan puheenjohtaja
Potilas- ja sosiaaliapu ry
posa@potilasjasosiaaliapu.fi
Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 12.10.2012 ja Hufvudstadsbladetissa 15.12.2012

Vieras

#28 Re: Lastensuojelu hukkatiellä

05.09.2013 12:33

#27: Solveig Holmström - Lastensuojelu hukkatiellä

Ottaen huomioon, että jokaisella vanhemmalla on oikeus saattaa huostaanottopäätös halinto-oikeuden käsiteltäväksi, niin mielivaltaisuus on aika väärä sana.

Mutta mitäpä väliä sillä on, kun tarkoitus on vain haukkua mielikuvilla ja sanavalinnoilla.

Kyllä on Suomi huono paikka elää. Ehkä teidänkin kannattaisi anoa poliittista turvapaikkaa Venäjältä.

 

 


Vieras

#29

05.09.2013 13:18

Muistakaa aina, että Eerikankin isä piti huostaanottoa perusteettomana ja hyvän asianajajan avustuksella sai lapsensa takaisin.
Perusteeton huostaanotto on aika subjektiivinen käsite.
uskon tietäväni mistä puhun

#30 Hyvässä hengessä

05.09.2013 13:54

#29
Todella hyvä pointti tähän väliin.
Niinhän se menee, että useimmiten vanhemmilla eri käsitys kun huostan tehneillä sossuilla, ja he varmasti tekevät päätöksiään usein paineen alaisina. Eerikan tapauksessa taisi tosin olla joku sukulaisuus suhde joka tähän vaikutti, mutta jääkön sen puiminen.
Moni asia on huostaanottolaissa päin p...tä, mutta totta on että perusteettomia huostia löytyy ja paljon.
Vanhemmat ajetaan nurkkaan, ja useimmat eivät tiedä/osaa/uskalla vaatia lain mukaisia oikeuksiaan.
Hyvä lastensuojelutyö on sitä, että myös vanhempia niin kuin myös lapsiakin kuunnellaan, eikä päätöksiä tehdä kulloisenkin päivän mielialan mukaan.
Myös se täytyy muistaa, että usein sossuilla ja vanhemmalla menevät sukset ristiin heti huostaanoton alkuvaiheessa ja ollaan jo valmiiksi asenteellisia niin puolin kuin toisin.
Toivotaan, että jonain päivänä elämme maailmassa jossa ei näitä turhia huostia ole. Aina kuitenkin muistettava se, että yksittäinen avun tarpeessa oleva lapsi voi jäädä ilman sitä apua ja valvontaa jos asennoidutaan niin, että jokainen huostaanotto on tuomittava.
Huostaanotosta vain ei saisi tehdä pysyvää ratkaisua, ellei lapsen terveys ja hyvinvointi todella vaarannu kotona, muutoin pitäisi pyrkiä siihen, että perhe saadaan yhteen ja lapsilla on hyvä olla.

Vieras

#31

05.09.2013 14:47

https://www.facebook.com/suvi.korhonen.12

Tuolta löytyy lisätietoja adressin kirjoittajasta. Sieltä löytyy mm. kirjoitus hänen tapauksestaan nimellä "äidin tuska" (laiton huostaanotto)

Suvi Korhonen, Kinnula

#32 Totuus ilmi

05.09.2013 14:50

Näissä kirjoituksissä näkyy, että näillä kritisoijilla ei ole minkäänlaista kokemusta Suomen lastensuojelun tilanteesta.
Valitettava totuus on, että suomessa tehdään vuosittain paljon turhia ja laittomia huostaanottoja.
Kävin sosiaali- ja terveysministeriössä juttelemassa näistä lastensuojelulain epäkohdista ja sain huomata että sekä kentältä että alan ammattilaisilta oli tullut paljon viestiä siitä, että nykyinen lastensuojelulaki ei toimi ja, että siihen tarvitaan radikaalia muutosta.
Tällaisenaan laki mahdollistaa törkeää perheiden hajoittamista hepposin perustein ja perheen piinan pitkittämistä mielivaltaisesti.

Vieras

#33

05.09.2013 15:45

Eli kaikki kritisoivat ovat automaattisesti väärässä ja huostaanotettujen vanhemmat ainoita joilla on oikeus sanoa mielipiteensä lastensuojelusta tai sen lainsäädännöstä.

Te muut, maksakaa veronne ja olkaa hiljaa. Kyllä nuo vanhemmat huolehtivat siitä, että rahat käytetään täysimääräisesti heidän hyväkseen.

Vieras

#34

05.09.2013 15:50

Erittäin hyvä adressi. Kuitenkin, kaikki se, mitä tässä adressissa sanotaan huostaanotoista, olisi pitänyt ulottaa koskemaan myös kiireellisiä sijoituksia.
Suvi Korhonen, Kinnula

#35 Totuus ilmi

05.09.2013 16:05

Miksi olet noin katkera! Kirjoitin, että kritisoijilla ei ole kokemusta. Ja ne koilla on tietävät asioiden hyvät ja huonot puolet.
Ei ihan näin

#36

05.09.2013 16:46

Erittäin huvittava kommentti, että kritisoijilla ei ole kokemusta Suomen lastensuojelusta. Onkohan lainkaan tullut mieleen, että meitä kenellä on lastensuojelusta positiivisia kokemuksia, on myös tuhansia. Meitä erottaa vain se, että olemme myöntäneet oman vajavaisuutemme vanhempina, emmekä syytä omista virheistämme muita.

Vieras

#37

05.09.2013 17:22

Hyvä kysymys. Saavatko ne tuhannet, joilla on positiivisia kokemuksia lastensuojelusta kritisoida tätä adressia ja sen virheitä tai huonoja ehdotuksia?
Suvi Korhonen, Kinnula

#38 Totuus edelleen ilmi

05.09.2013 18:00

Okei! Tarkennetaan! Kritisoijilla ei ole kokemusta lastensuojelusta tai he ovat päässeet tekemään yhteistyötä hyvien sosiaalityöntekijöiden kanssa. Valitettavasti Suomessa on paljon niitä joilla on oikeus olla tyytymättömiä sosiaalihuollon toimintaan ja aivan syystä! Törkeän paljon lainrikkomuksia tehdään sosiaalihuollon hoitaessa perheiden asioita. Tämän ovat myös moni AMMATTITAHO pistänyt merkille. Eli tämä ei ole vain meidän väärinkohdeltujen mielipide.

Tästä eteen päin voitte vapaasti kritisoida. Kaikkia ei voi miellyttää, eikä kaikki näe asioiden kahta puolta.

Vieras

#39 Re: Re: Lastensuojelu hukkatiellä

05.09.2013 18:30

#28: - Re: Lastensuojelu hukkatiellä

Hallinto-oikeudessa on kuukausien jonot. He eivät pysty tekemään päätöksiä kohtuuajassa.

Ja monessa tapauksessa he ovat vain "leimasimen jatke" eivätkä halua tai kerkiä perehtymään asioihin puolueettomasti.


Vieras

#40

05.09.2013 19:19

Eli tätä adressia ei saa kritisoida sellaiset ihmiset, joilla ei ole henkilökohtaista kokemusta lastensuojelusta? Siitä huolimatta, että lainsäädäntö koskee kaikkia Suomen kansalaisia ja lastensuojelu maksetaan kaikkien verorahoilla.

Eli meillä ei ole oikeutta sanoa mielipidettämme siitä, mihin meidän maksamia veroeuroja käytetään? Entäs kansanedustajat, jotka lakeja säätävät? Saavatko edes he sanoa mielipiteensä? Ministerit? Kunnanvaltuutetut?
!!!!!!!!

#41 Re:

05.09.2013 20:12

eerikan mummi eli eerikan isänäiti oli erään pienen kunnan perusturvajohtaja ja isän suvussa on lastenkoti. Eli varmaan isä sai kotiin tytön.

#29: -

 

Solveig holmström

#42 Re: 650 miljoonaa euroa

05.09.2013 21:29

#40: -

"Eli tätä adressia ei saa kritisoida sellaiset ihmiset, joilla ei ole henkilökohtaista kokemusta lastensuojelusta? Siitä huolimatta, että lainsäädäntö koskee kaikkia Suomen kansalaisia ja lastensuojelu maksetaan kaikkien verorahoilla."

En ymmärrä "vieras 40":n kommenttia? Mitä asiaa kritisoit? Minä ainakin kritisoin kuntien tapaa hoitaa peruspalvelut lastensuojelun rahoilla.

Valtio maksaa 650 miljoonaa euroa vuodessa valtionosuuksina kunnille huostaanotoista. Eikö jo tällainen summa rahaa voisi käyttää paremmin kuin sijoituspaikkojen ylläpitoon? Kriitikot saavat ajatella mitä ajattelevat, mutta verorahojen käyttöä koskee jokaista veronmaksajaa. Minä kritisoin kuntien sosiaalityöntekijöiden/johtavien sosiaalityöntekijöiden asennetta "tuhlata" määrättömästi rahaa kodin ulkopuolisiin sijoituksiin, kun laki nimenomaan velvoittaa sosiaalityöntekijöitä ensisijaisesti järjestämään perheille avohuollon tukitoimia. Mutta siihen ei löydy rahaa, koska valtionosuudet ohjautuvat kuntien kassoihin huostaanottojen kautta.

Eikö olisi aika herätä ja ihmetellä miksi huostaanotot senkun vaan lisääntyvät ja yhteiskunnassa pahoinvointi jatkuu, vaikka lähes 18.000  lasta on jo sijoitettu pois kodistaan? Mitä parannusta tämä on tuonut Suomen hyvinvointiyhteiskunnalle? Olemme jo pohjoismaiden kärjessä huostaanottoluvuissa. Eikö ole mitään tarvetta tarkentaa, "missä ollaan menty metsään" kun uutta lastensuojelulakia (2008) säädettiin?


Vieras

#43

06.09.2013 04:38

Eli kaikille halukkaille avohuollon tukitoimia? Eli jokaiselle, jolle ei tuo siivoaminen nyt oikein nappaa, on järjestettävä ulkopuolista siivousapua? Kun nyt vähän väsyttää.

Mitäs avohuollon tukitoimia on järjestettävä niille lastensa pahoinpitelijöille?

Vieras

#44

06.09.2013 04:50

lastensuojelulla pitää olla faktatietoa etten kuin toimii!
Solveig holmström

#45 Re:

06.09.2013 10:59

#43: -

"Mitäs avohuollon tukitoimia on järjestettävä niille lastensa pahoinpitelijöille?"

Lasten pahoinpitelijöille tulee "avohuolto" vankilaan. Näin myös niille, jotka pahoinpitelevät lapsia sijaishuollossa!

Avohuolto on lastensuojelun ensisijainen tukimuoto, mutta sitä ei ole saatavilla kaikissa kunnissa. Ei Suomessa vieläkään ymmärretä, että lastensuojelu on kaksijakoinen. On paljon perheitä, jotka eivät kuulu lastensuojeluun, esim. erityislapset ja lapset, joilla on oppimisvaikeudet,  mutta kunnan peruspalvelut (esim. terveyspalvelut, koulut) eivät kykene hoitamaan tehtäviään.

Toivoisin, että turha saivartelu ja pedanttisuus loppuisi ja että keskusteltaisiin, miten tätä lastensuojelua tulisi parantaa.


Vieras

#46

06.09.2013 12:28

Lastensuojelua voi parantaa vain ohjaamalla siihen lisää rahaa. Kirjoittakaa kansanedustajille ja ministereille ja kunnanvaltuutetuille.

Laissa ei ole vikaa, on vain liian vähän rahaa käytettävissä.
Solveig Holmström

#47 Re: Ei raha ratkaise asenneongelmat

06.09.2013 17:22

#46: -

Lastensuojeluun menee valtion budjetista 650 milj. euroa, eli saman verran kun lukiokoulutus tai poliisibudjetti.

Ongelmat ovat kunnissa, jossa sitä rahankäyttöä ei osata hoitaa järkevällä tavalla.

Ongelma on myös kuntien byrokraattisuus jne....

Viran täyttäminen on ongelma, kun eivät saa palkata sellaisia ihmisiä, jotka olisivat sopivia tehtävään. Tehtävään valitaan sellainen henkilö, jolla on korkein koulutus, riippumatta siitä, onko työtehtävään sopiva vai ei.

Ongelma on vajaakoulutettujen sossujen palkaaminen kun työtehtävään ei hakeudu päteviä henkilöitä. Jos työolosuhteet olisivat kunnossa ja palkka paikallaan, eivät pätevät sossut lähde vaihtamaan alaa.

Ongelma on myös lastensuojelulain epätarkat pykälät, jotka antavat sossuille mahdollisuuden ovelasti kiertää lakia. Lakia on tarkennettava, jotta ei tulisi tulkintavaikeuksia eikä annettaisi sossuille tarpeetonta harkintavaltaa.

Ongelma on myös virkamiehen löysä virkavastuu, eli miten eettisesti  ja puolueettomasti virkamies työnsä tekee.

Kun ongelmat on monessa eri hallintokunnissa huomattu, niin mikä estää niiden ongelmien purkaminen? Kirjeitä on lähetetty moneen paikkaan, mutta toistaiseksi on vastausten saaminen loistanut poissaolollaan.

 

 


Vieras

#48

06.09.2013 18:40

ASIAA, valankäyttö pienten lasten kustannuksella on rikollista toimintaa.


Vieras

#49 Re:

06.09.2013 18:41


Vieras

#50

07.09.2013 14:00

Onkohan tuossa nyt ristiriita kun toisaalta vaaditaa lastensuojelutyöhön vain muodollisesti päteviä työntekijöitä ja toisaalta "sopivia" työntekijöitä?