Aseiden totaalikiellon vastustaminen

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Aseiden totaalikiellon vastustaminen.

Erkka Hasu
Kotka

#101 Palvelus ja Asekorttijärjestelmä

05.12.2008 19:48

"Aseiden hallussapitolupa pitäisi olla sidoksa asepalveluksen suorittamiseen aseellisessa palveluksessa, koska jos em . reissusta kieltäytyy jostakin syystä, niin luulisi että kieltätymiselle löytyy eettinen tai muu peruste myöskin vapaa-ajan harrastukseen jossa käytetään asetta."

Minä voin tarvittaessa kieltäytyä totaalisesti koko asepalveluksesta mikäli maanpuolustustaitojen ylläpitoa vaikeutetaan kohtuuttomasti aselakiteknisin syin. Vuosi 09 on meikällä aikaa katsoa, kuinka ison saavin AAHY on saanut täytettyä ruskealla sosialistivirkamiesperäisellä eritteellään.

"Vihreitä" aatteita ja muita eläinvapaustaistelijoita tukevat aseistakieltäytyjät olisivat toki asia erikseen, mutta loppupeleissä vaikuttaa kohtuuttomalta, että aselupa on kiinni siitä, miten hyvin valtiota "palvelee". Aseilla kun ei aina olla henkisesti puolustamassa maata, vaan niillä voidaan metsästää, ampua kiekkoa, tarkkuutta, toiminta-ammuntaa, siluettia ja vaikka mitä. Suurella osalla näistäkään ei ole mitään tekemistä sotimisen (harjoittelunkaan) kanssa, ne vaan on helppo rinnastaa siihen sillä mekaaninen väline niiden harjoittamiseen on jokseenkin sama.

___

Asekorttijärjestelmä olisi potentiaalinen vaihtoehto nykyiselle lakimallille. Se mahdollistaisi kestävän kehityksen ampumaharrastuksen ja karsisi hetken mielijohteesta hankittavat aseet sekä lupaprosessissa voitaisiin tosiasiallisesti kiinnittää huomiota, millainen henkilö asetta hakee, sillä hakumenettely tehtäisiin vain asekorttiluokkaa haettaessa ja kertaluontoinen paperisota ei tulisi liian kalliiksi tai hakijaa rasittavaksi.

Tuossa on yksi ehdotukseni asekorttijärjestelmäksi.

HTTP://WWW.NETTISIVU.ORG/ASELAKI
mikko niemi
Turku

#102 ei ihan näin...

05.12.2008 23:33

"Aseluvan saannin tärkeimpänä ehtona pitää olla asepalvelun kunniallinen suorittaminen varusmiehenä SA:ssa. Kuuluminen reserviläisjärjestöihin aktiivisena ampumaurheilun harrastajana voisi olla lisäsuosituksena luvan saannille.

Sivarit, aseistakieltäytyjät ja muut asekoulutusta saamattomat eivät luonnollisesti aseenkantolupaa kaipaa eivätkä tarvitse, eikä sitä heille pidä myöntääkään. Koulutappajista ei kumpainenkaan ollut asepalvelusta varusmiehenä loppuun suorittanut."

Mites sitten naiset ja jonkin sairauden esim. diabetes tai astma sairastajat, ei ne kelpaa armeijaan eikä tosiaan ole oikein kieltää heitä harrastamasta ammuntaa. Tai vammaiset ja onnettumuuksissa loukkaantuneet? Muitakin syitä armejan väliin jättämiseen löyty kuin asenne tai mielenterveysongelmat...

Nimimerkillä: tunnen diabetestä sairastavan SRA-ampujan ja savikiekkoammuntaa harrastavan pyörätuolissa liikkuvan ampujan.

Ja oliko pekingin olympiavoittaja käynyt armeijan?
Hannu Rämä
Kotka

#103 Viel varusmiespalveluksesta

06.12.2008 20:44

Lainaus edeltä:
"Aseluvan saannin tärkeimpänä ehtona pitää olla asepalvelun kunniallinen suorittaminen varusmiehenä SA:ssa. Kuuluminen reserviläisjärjestöihin aktiivisena ampumaurheilun harrastajana voisi olla lisäsuosituksena luvan saannille.
Sivarit, aseistakieltäytyjät ja muut asekoulutusta saamattomat eivät luonnollisesti aseenkantolupaa kaipaa eivätkä tarvitse, eikä sitä heille pidä myöntääkään. Koulutappajista ei kumpainenkaan ollut asepalvelusta varusmiehenä loppuun suorittanut."

Tämä ehdotus putkahtelee esiin aina silloin tällöin, ikään kuin ratkaisuna sattuneisiin ikäviin tapahtumiin. Ehdotuksen tekijä ei ole kuitenkaan ajatellut asiaa läheskään loppuun asti, ei oikeastaan alkua pitemmälle tai sen kaikilta kanteilta. Itse asiassa ehdotus on aivan mieletön ja sitä paitsi täysin mahdoton oikeudenmukaisesti toteuttaa.

Varusmiespalveluksen suorittaa nykyään vain n. 80% ikäluokasta, onpa mukana vuosittain toki muutama nainenkin. Loput jättävät palveluksen suorittamatta ja suorittavat asevelvollisuutensa sivareina tai heidät on palveluksesta syystä tai toisesta kokonaan rauhan aikana vapautettu. Myös jo aloitetun varusmiespalveluksen keskeytymiseen on useita syitä. Syitä palveluksen suorittamatta jättämiseen on esim. sukupuoli, vakaumus, sairaus tai ruumiin vamma, huono fyysinen kunto, sopeutumattomuus tai useimmiten syyksi oletettu ja esitetty mielenterveyden häiriö. Vastaavia syitä löytyy myös palvelusten keskeyttämisten taustalta.

Huomattava on, ettei mikään näistä syistä nykyään välttämättä ole kenelläkään lopun ikää pysyvä olotila. Mielipiteitänsä ja vakaumustaan voi aina muuttaa, suurin osa mielenterveyden häiriöistäkin paranee, siis kokonaan paranee ja jopa sukupuolensa voi nykyisin vaihtaa! Jotkut sairaudet tai vammat toki saattavat olla pysyviä, mutteivät silti aina aseluvan este.

Parikymppisenä vaikuttanut olotila, mielipide tai mielenterveyden häiriökään ei saa leimata ketään loppuiäkseen kykenemättömäksi tai pätemättömäksi sinällään yhtään mihinkään. Aseen hankkimis- tai sen hallussapitolupaakin harkittaessa (ei siis kantolupaa) on pohdittava vain hakijan senhetkistä ja mahdollista tulevaa tilaa siinä hengessä, että voiko hänen haltuunsa aseen turvallisesti luovuttaa. Useimmissa tapauksissa voi, jos vain muut edellytykset täyttyvät. Varusmiespalveluksen suorittamisella tai sen suorittamatta jättämisellä ei sellaisenaan ole yhtään mitään tekemistä asian kanssa. Joillakin siihen liittyvillä syillä saattaa vaikutusta olla, mutta vain jos ne ovat yhä edelleen relevantteja aselupia harkittaessa. Korostan sanoja ”joillakin”, ”saattaa” ja ”yhä edelleen”. Sitä paitsi, yllä esitettyjä syitä esiintyy varusmiespalveluksen suorittaneiden keskuudessakin kyllä aivan riittävästi, ellei jopa enemmänkin.

Varusmiespalveluksen aikana saadussa ase- ja ampumakoulutuksessa ei ole mitään sellaista, mitä ei harrastustarpeisiin hyvin nopeasti voisi omaksua. Metsästyksen tai ampumaurheilun harrastaminen edellyttää lisäksi aivan jotain muuta, kuin sotilaspassin. Sitä paitsi Jokelan tapauksessa tekijä oli vasta 18-vuotias eli palvelus ei ollut vielä edes ajankohtainen!

Itsenäisyyspäivää toivottaen!
Mika Koivula
Kalajoki

#104 Eipä

08.12.2008 12:08

Tuo auttanut näköjään mitään vaikka reserviläinen lehdessä oli linkki tähän ko. adressiin. Allekirjoituksia tulee turhan vähän.
Metsästäjä- Ampuja
Suomi

#105 Herätys! Nukkuvat harrastajat.

13.12.2008 16:34

Ihmettelen suuresti kun nimiä adressissa on edelleenkin näin vähän?
Aseisiin liittyviä harrastajia on suomessa 500.000-700.000 mutta vain n. 5% on
vaivautunut allekirjoittamaan adressin ja edes sillä tavalla tuomaan päättäjien
tietoon mitä kansan parissa asiasta ajatellaan. Eipä näytä kovin paljon kiinnostavan harrastajia saammeko jatkaa harrastustamme, vai alammeko kaikki
keräämään postimerkkejä? Mielestäni ei ole mitään utopiaa saada muutama satatuhatta nimeä adressiin jos pieni osakin harrastajista olisi oikeasti
kiinnostunut harrastuksensa tulevaisuudesta?

En toki väitä, että adressi suoraan vaikuttaa tulevaan aselakiin, mutta ainakin
päättäjät joutuvat miettimään asioita tarkemmin jos heille toimitettaisiin jopa
satoja tuhansia nimiä käsittävä mielipide adressi. Näin suuren harrastajajoukon
mielipidettä ei voitaisi ohittaa ihan vaan olan kohautuksilla.

Vaihtoehtoinen tapa on tietenkin puolustautua siten, että piiloudutaan kaikki
sänkyjemme alle ja sammutetaan valot ja toivotaan etteivät aseiden vastustajat
huomaa meitä ja unohtavat kieltää meidän rakkaat harrastuksemme?

Eduskuntavaalit ovat parin vuoden kuluttua ja aseharrastajista perheenjäsenineen
kertyy semmoinen miljoona ääntä, sillä määrällä jonkun puolueen koko tulevaisuus
voidaan tuhota. Keskustapuolue sai jo vähän esimakua tulevasta viime vaaleissa
kun heidän päämiehensä, nuoleskelijoineen päästelivät suustaan järjettömiä
möläytyksiä Jokelan ja Kauhajoen jälkimainingeissa.

Taannoin Belgiassa asekiellon läpi runnonut puolue menetti seuraavissa parlamenttivaaleissa kaikki paikkansa, tähänkö kepukin pyrkii, alku ainakin
näyttää lupaavalta?

Seuratkaamme tarkoin mitenkä eri puolueet asiaamme hoitavat ja muistetaan se seuraavissa vaaleissa sekä äänestetään puoluekannoista välittämättä meitä ja
harrastuksiamme puolustaneita. Toivotaan parasta, mutta varaudutaan pahimpaan.
Timo Kohvakka
Helsinki

#106 Aseet ja maanpuolustus

16.12.2008 04:56

Tahtoisin kiinnittää huomiota muutamaan yhteisvaikutuksellaan Suomen turvallisuuden vaarantavaan lainkohtaan. Nämä yhdessä eivät ole voimassa, mutta tätä pakettia ollaan kasaamassa hallituksen toimesta kovaa vauhtia.

-Viisumivapaus Venäjän ja Suomen välille
-Totaaliasekielto
-Uusi ulkomaalaislaki
-Maan vapaa osto-oikeus muille kansallisuuksille

Nyt on tulossa kova lama, joka poikkeaa edellisistä siinä, että se on maailmanlaajuinen. Monet maat tulevat kokemaan taloudellisen katastrofin. Ajatellaan pelkästään sitä, että myös Venäläisiä kohtaa ankeat ajat, ja heidän toimeentulotasonsa romahtaa radikaalisti. Tällöin he voivat tulla rajan yli suoraan Suomeen ilman suuria kustannuksia pelkällä passilla. Me emme voisi humanitäärisiin syihin vedoten heitä käännyttää, vaan joutuisimme ottamaan kaikki sisään. Suomi venäläistyisi hyvin nopeasti. Näin meidät voitaisiin alistaa valvontaan ilman varsinaista sotaa. Mikäli meiltä lisäksi kerätään aseet sitä ennen pois, olisimme erittäin huonossa asemassa omassa maassamme. Sotilaallisesti on tärkeää että kansalaiset omistavat aseita. Tämä on tärkeää etenkin pienissä maissa. Jos kansa on aseeton, maa on helppo valloittaa nopeasti hyvin pienillä joukoilla ja pitää myös hallinnassa. Myös hyökkäyksen kynnys laskee jos maa on aseistamaton. Valtiolle olisi kaikkein halvinta maanpuolustusta ohjata kansalaiset omatoimiseen aseenkäsittelyyn ja aseiden hankkimiseen. Nyt kun Yhdysvallat on kadottamassa otteensa maailman johtopallilta, on Venäjälle avautunut pelipaikka. Heidän olisi jopa järkevää tukea tälläistä valloitusta valtion puolestakin. Tämä pitäisi lainsäädännössä ottaa huomioon.

Näiden lakien yhteiset vaikutukset huomioiden ihmettelen miksi päättäjämme ajavat näitä ulkopuolisille tahoille hyödyllisiä lakeja eteenpäin. En usko ettei sotilaalliset asiantuntijat ole huomanneet tätä riskiä ja varoittaneet riskistä hallitusta.
Teppo Kuusisto
Vantaa

#107

17.12.2008 12:33

Brittipojan ampujalle elinkautinen

STT, 16.12.2008

Lontoolainen oikeusistuin tuomitsi 18-vuotiaan nuoren miehen tiistaina elinkautiseen vankeuteen runsas vuosi sitten tapahtuneesta teinipojan murhasta.

Rhys Jones, 15, tapettiin, kun hän oli pelaamassa jalkapalloa pubin parkkipaikalla Croxtethissa Liverpoolissa viime vuoden elokuussa.

Paikalle saapui polkupyörällä kolme nuorta, joista yksi avasi tulen käsiaseella ampuen kolme laukausta. Yksi luodeista osui Jonesia kaulaan ja hän kuoli matkalla sairaalaan.

Poliisin mukaan Jonesin ampunut poika tulitti vanhalla, ensimmäisen maailmansodan aikaisella pistoolillaan kilpailevan nuorisojengin jäseniä ja osui Rhys Jonesiin. Kaksi muuta paikalla ollutta jengiläistä saivat seitsemän vuoden tuomiot.

Kolmelle muulle, jotka avustivat ampujaa tämän vaatteiden, polkupyörän ja aseen kätkemisessä luetaan tuomiot myöhemmin. Ampuja voi tuomion mukaan päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan 22 vuoden kuluttua.

-että näin Iso-Britanniassa, jossa aseistariisunta poisti väkivallan.
Saku Tikka
Lapua

#108 Katsokaa, ketä äänestätte!

17.12.2008 14:57

Metsästäjä-Ampuja kirjoitti: ...."Eduskuntavaalit ovat parin vuoden kuluttua ja aseharrastajista perheenjäsenineen kertyy semmoinen miljoona ääntä, sillä määrällä jonkun puolueen koko tulevaisuus voidaan tuhota.

Taannoin Belgiassa asekiellon läpi runnonut puolue menetti seuraavissa parlamenttivaaleissa kaikki paikkansa, tähänkö kepukin pyrkii, alku ainakin
näyttää lupaavalta?

Seuratkaamme tarkoin mitenkä eri puolueet asiaamme hoitavat ja muistetaan se seuraavissa vaaleissa sekä äänestetään puoluekannoista välittämättä meitä ja
harrastuksiamme puolustaneita."


Nuorissa on tulevaisuus! Vai onko sittenkään?
http://www.sonk.fi/demariopiskelijat-ampuma-aseen-omistaminen-ei-ole-kansalaisoikeus/?searchterm=ampuma

Matti Järvinen
Sulkava

#109

18.12.2008 13:06

Mikä hiton vaino tää taas on?

Kuinkas paljon muuten alkoholi tappaa ihmisiä vuodessa (satoja)ja tekee monien läheisten (tuhansien) elämän helvetiksi! Mitä jos alkoholi kiellettäisiin näiden harvojen juoppojen takia? Mitä siihen sanoisivat enemmistö eli kohtuukäyttäjät? Raittiit kyllä kannattaisivat kieltoa.Ja olisivat siis valmiita kieltämään kaikenlaisen kohtuukäytönkin.

Tuo on sellainen esimerkki joka on täysin verrannollinen tähän asekieltokeskusteluun. Eli on sellaiset harvat kahelit joille asetta ei saisi myöntää,sitten tavalliset ampumaharrastajat,ja sitten ne jotka eivät harrasta,ja nuo viimeksimainitut ovat myös valmiita käsiasekieltoon noiden harvojen kahelien takia.
Matti Järvinen
Sulkava

#110

18.12.2008 13:10

Tuohon edelliseen lisäisin vielä seuraavaa: Joku varmaan sanoisi tuohon että ei ihminen tarvitse välttämättä asetta. No,ei ihminen tarvitse välttämättä alkoholiakaan. Kroppa toimii ilman sitä vallan mainiosti.
Ari Hämäläinen
Pornainen

#111

18.12.2008 14:17

>Joku varmaan sanoisi tuohon että ei ihminen tarvitse välttämättä asetta.
>No,ei ihminen tarvitse välttämättä alkoholiakaan.

Ihminen ei tarvitse myöskään moottoripyörää, huvivenettä, kesämökkiä, lomamatkoja, viihde-elektroniikkaa... ampumaharrastus on itselleni täysin saman tärkeysluokan asia kuin jollekin toiselle on vaikkapa kesämökkeily. Siitä saa käsityksen miltä tuntuu, kun harrastus uhataan kieltää. Miksei mökkeilyä yritetä kieltää, säästyisi ihmishenkiä (liikennekuolemat, hukkumiset) ja luonnonvaroja, eikä minun tarvitsisi tien päällä pelätä hulluna mökille tai sieltä pois kaahaavia :-/

Jaakko Mäki
Seinäjoki

#112 Järjetöntä..

18.12.2008 21:43

Ensiksikin, jos haluat tappaa paljon ihmisiä niin kemiran typpilannoitteesta ja dieselistä saa toimivaa räjähdettä eikä RDX:n tekeminenkään mitenkään mahdotonta ole (esim. oklahoma ja myyrmanni)

Olen pyrkinyt olemaan oikeista kriminaaleista erossa mutta onhan sitä muutamaa pistoolia ja revolveria tarjottu. Paras esimerkki oli alkuperäisissä tehtaan rasvoissa oleva suomi-konepistooli, 1500 mk ei kysymyksiä kiitos..

Ihmisen voi tappaa paperiliittimelläkin vaikka ei mcGyver olisikaan, kukkahattutädit voisivat mielellään pureutua oikeisiin ongelmien syihin oireiden taivastelun sijaan.

Jos aseiden kieltäminen ongelman ratkaisisi niin punaiset muovikahvaiset morapuukot pitäisi poistaa myynnistä ensimmäiseksi.
Ano Nyymi
Porvoo

#113

23.12.2008 15:52

"Tiedän aseiden totaalia ei voida kieltää, muuten menis Suomen puolustuskyky.
Vai meinataanko uudet sodat käydä pehmustetuilla pampuilla?
Elina Väli (Helsinki, 14.11.2008 19:20)" Muuten hyvä ajatus, mutta pehmusteisiin voisi tukehtua ja sitten voitaisiin tehdä niin, että jokaisesta murhasta tukehduttamalla sodassa näillä pehmusteilla voisi antaa vankeusrangaistuksen.^^ Sarkasmilla mennään. Aivan yhtä fiksut jutut mulla, kuin niilläkin, jotka aseet ja kaiken muunkin yrittävät kieltää. Idioottimaista puuhaa...

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

24.12.2008 14:40


pentti savolainen
rovaniemi

#115 Lisää nimiä listaan

31.12.2008 14:00

Kertokaa hyvät nettiä käyttävät aseharrastajat tästä isillenne(jotka eivät käytä nettiä)
Oma ampumista harrastava isäni ei ollut kuullut asiasta, mutta kun kerroin, tuli hänen metsästysseurastaan runsaasti nimiä hetkessä.
Ei kaikki asu netissä.
Soittakaa ihmisille.
pentti savolainen
rovaniemi

#116 Nimi kahteen kertaan

31.12.2008 14:06

Nimeni tuli epähuomiossa kahteen kertaan.Voisitko poistaa 31pvn nimeni listasta.(allekirjoitin ekan kerran jo pari viikkoa sitten.
Hyvää ja pauke rikasta uutta vuotta kaikille ampumalajiharrastajille tasapuolisesti lajiin katsomatta.
jan häggblom
ruotsinpyhtää

#117 tulevaisuuden puolesta

01.01.2009 17:03

Nyt kun suomessa ollaan kovalla kiirellä kieltämässä/rajoittamassa käsiaseden saantia niin pitäisi muistaa/ajatella muutamia asioita esim: nämä käsiaseiden vastustajat kovasti vouhottavat että EI kukaan siviili tarvitse käsiasetta kuin viran omaiset ja puolustusvoimat mutta kun suomen todellinen armeija olemme me jotka harrastamme ammuntaa ja metsästystä(95% armeiijan käyneitä) tietenkään kaikki eivät sitä harrasta mutta palataan aikaan ja vuoteen 1939-1945 niin ei suomen puolustus voimilla ollu jakaa käsiaseita(ei ole vieläkään) mutta suurella osalla silloisista sotilaista toivat omat käsiaseet mukanaan ja niillä pelastettiin monta kiperää tilannetta(kun oltiin kotopuolessa harjoiteltu) ja ihmes henkeä luojan kiitos muuten mekin puhuisimme moskovaa ja hesarin tilalla Bravdaa. mutta mietitäänpä nykysuomen hieman 90 luvun laman seurauksena suomen mielenterveys ohjelmat ja muut palvelut ajettiin alas mutta samaan aikaan suomessa piili tuleva ongelma pinnan alla internet ja tietokoneet/pelikoneet tekivät tuloaan ja muutenkin suomessa silloin moni lapsi ja nuori aikuinen jäivät täysin ilman huomiota aikuisilta mutta tilalle tuli silloin duumin kaltaiset pelit joita muuten amerikan puolustusvoimat käyttävät poistamaan estoja/pelkotiloja tappamaan ihminen nyt kun tuo ikäryhmä on kasvanut aikuiseksi niin silloisen hallituksen säästotoimet ovat kantaneet hedelmää ja sen jälkeiset hallitukset tai edes presidentit eivät ole edes yrittäneet tehdä mitään ongelman hyväksi vaikka asia on ollut aívan yleisesti tiedossa mutta nyt ollaan niin kovasti olevinaan enkeleitä ja pyhiä kieltämään aseet suomesta(mukana paljon henkilöitä jotka olivat eduskunnassa lamaaikaan) suomeen on tullut aika paljon oman edun ajajia eduskuntaan jotka lukevat vain iltapäivä lehtiä jne jne ja sellaisia jotka ratsastavat milloin milläkin jonninjoutavalla julkisuus tai muulla typerällä aasialla. mutta asiaan tuossa yksi venäläinen mies kertoiminulle että ei se ole ongelma jos aseet kielletään kyllä niitä venäjältä saa eikä hintakaan ole paha 70 euroa ei ole kallis eli ei se asekielto poista niitä aseita tai mikään rajoituskaan vaan silloin suomeen syntyisi ammattimainen asebisnes ja silloin kukavaan hullu saisi niitä ja tuskin mikään laki heitä estää laittamasta sitä takin taskuun kun lähetään baanalle illalla ja tulee sanomista jossain jonossa ja ammpuu toisen kuoliaaksi ennen samassa tilanteessä olisi tullut vain tappelu tai jossain kirkaassa päivän valossa vaikka parkkipaikalla joku pappa peruttaa eteen niin ampuu sen hetken mieli johteesta ennen olisi vain soitettu torvea ja näytetty keskisormea tai joku 12 vuotias jota joku kiusaa
koulussa päättää hakea luvattomalta asekauppiaalta aseen jota ei tasan varmasti yhtään kiinosta mihin tuo sen aseen hakee ja loppu onkin tutun kuulosta eli valtion kannattaa punnita hyvin tarkkaan kiellot ja rajoituksen koska suomessa on vielä mahdolista pitää jäjestystä ja lakia kun valtio pitää yllä kontrollia ja saatavuutta mutta rajoitukset ja kiellot ajavat kohti kaaosta kun se asia ei ole niista aseista riippuva vaan käyttäjästa huomioikaa se etta jos jollain on rikos rekisteriä niin ei saa asita muuta kuin laitonta tietä pitkin ja suomessa on aika suppeat markkinat sillä saralla vielä mutta 2009 vuosi voi olla se vuosi kun suomeen tulee uusi rikollisuuden ala eli jos suomessa haluatte pysyvän lain ja järjestyksen katsokaa ketä aanesttätte ja laittakaa nimiä adressiin ja MUISTAKAA EI ASE TAPA VAAN ASENTEET
joni kuivanen
pori

#118

01.01.2009 22:34

adressin allekirjoittajat:

hankkikaa elämä niitä saa s-marketista puoleen hintaan
Bertil Johansson
Helsinki

#119 Ammunta on hyvä harrastus

02.01.2009 17:52

Itse olen harrastanut ammuntaa lapsesta saakka ensin isäni kanssa ja sitten myöhemmin omien lapsieni kanssa. Radalla käynnyt ja koko päivän yhdessä ulkona touhuaminen on parasta mitä tiedän. Olisi todella sääli, jos harrastamisesta tehtäisiin niin vaikeaa, että nuoria ei enää saataisi harrastuksen piiriin. Ihmettelen suuresti monien kansanedustajien ja jopa presidentin kielteistä suhtautumista ammunnan harrastamiseen. Suomessa lajille on pitkät perinteen ja lukuisat arvomitallit ovat hyvää mainosta Suomelle.
Ari Hämäläinen
Pornainen

#120

03.01.2009 10:19

>adressin allekirjoittajat:
>
>hankkikaa elämä niitä saa s-marketista puoleen hintaan

Kiitos huolenpidostasi, mutta minulla on jo elämä. Nyt vaan yritän vaikuttaa ettei siitä elämästä otettaisi isoa siivua pois.

Begt Von Alftan
Tammisaari

#121

06.01.2009 15:56

Ampuma-aseet on monelle myös harrastus siinä kuin joku muukin harrastus ja oleellinen osa elämää.
Kyseessä on itse asiassa erittäin vanha ja perinteinen harrastus suomessa.
Ikävät tapahtumat olisi voitu estää mikäli lupapolitiikka olisi ollut järkevä...miksi myönnettiin lupa henkilölle joka ei kuulunut mihinkään seuraan eikä ollut näyttöä harrastuksesta.
Tämän vuoksi ei tarvi kaikkea alaan liittyvää harrastustoimintaa lopettaa.

Mikäli lopetetaan niin sitten on erittäin suuri syy lopettaa myös moottoripyöräily, mönkijät, moottorikelkat, huviveneet. Nämä tappavat vuodessa harrastajia ja sivullisia enemmän kuin aseet ja ovat täysin tarpeettomia, ne ovat lähes pelkästään hupikäyttöä varten. Aseillekin löytyy enemmän hyötykäyttöä. Autoillakin tehdään vuodessa kymmeniä itsemurhia...kielletäänkö siis autotkin...

Ne joita haittaa se että jollain asiallisella harrastajalla on kaapissaan harrastusvälineitä menkööt välittömästi psykiatrille tarkastamaan päänsä skitsofrenian pahenemisen pysäyttämiseksi. Elämän laatunne voi samalla myös parantua.
Topsukka dsaa
koti

#122 jaaha

12.01.2009 14:08

en todellakaan allekirjoita.. älytöntähän se on jos aseita ruvetaan pois antamaan.
Bertil Johansson
Helsinki

#123 Aseharrastuksen puolesta

12.01.2009 16:46

#122 jaaha
en todellakaan allekirjoita.. älytöntähän se on jos aseita ruvetaan pois antamaan.
Topsukka dsaa (koti, 12.1.2009 14:08)
***********

Siis et allekirjoita mitä? Mahdoikohan lukea adressia lainkaan läpi....

Bertil Johansson
Helsinki

#124 Aseluvan haltija on vapaata riistaa

13.01.2009 20:20

Aseluvanhaltija ei ole enää samanarvoinen aseettoman kanssa.

Tavallisessa elämässä tulee monasti suutuspäissään heitettyä "mä voisin tappaa sut". Tämä lausahdus unohtuu kuitenkin nopeasti eikä sillä sen enempää mitään tarkoiteta. Se on puhekieltä.

Mutta jos aseluvan haltija erehtyy sen lausumaan, silloin alkaa melkoinen sirkus. Mielensä pahoittanut kutsuu poliisin, joka kiikuttaa kiivastuneen samantien putkaan ja vie aseet mennessään.

Missä on oikeus ja kohtuus. Eikö samalla järjellä kaikki vihastuspäissään tappouhkauksia lausuneet pitäisi ottaa kiinni ja tyhjentää kodeista kaikki teräaseet.

Onko järki jättänyt yhteiskunnan?

Bertil Johansson
Helsinki

#125 VIHA

14.01.2009 22:53

Julkaistu: ASE-lehti 6/2008; MEDIA SALASI TÄRKEIMMÄN

Myyrmanni, Jokela, Kauhajoki MEDIA SALASI TÄRKEIMMÄN

Mikko Niskasaari

Kauhajoen veritekojen jälkeen tiedotusvälineet eivät etsineet syytä, vaan helppoa syntipukkia. Häly nostettiin käsiaseista, koska ei haluttu käsitellä ongelmaa. Tutkijoilta median lietsoma käsiasehysteria ei saa mitään tukea.


Kauhajoen koulutuskeskuksessa 23.9.2008 kajahtaneista laukauksista ei ollut kulunut kahta tuntia, kun valtiovalta jo ryhtyi piilottelemaan niiden syitä. Ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan pääministeri Matti Vanhanen puhui vain Jokelan kouluammuskelusta marraskuussa 2007 ja Kauhajoen murhenäytelmästä. Vanhanen myös lanseerasi ajatuksen käsiaseiden täyskiellosta.
Nuoren miehen vuonna 2002 Myyrmannin kauppakeskuksessa tekemää pommi-iskua ei Vanhaselle ei ollut olemassakaan, eivätkä ministerit ole halunneet puhua siitä myöhemminkään.

Myyrmannin pommin unohtaminen sopi myös suurimmalle osalle tiedotusvälineistä. Kahdessa ensimmäisessä Kauhajoen ampumisten jälkeen ilmestyneessä Helsingin Sanomien numerossa ei edes mainittu Myyrmannin pommia. Noin täydellinen unohdus tuskin oli tahatonta. Lähes yhtä niukka linja oli myös iltapäivälehdissä ja useimmissa muissa sanomalehdissä. Vaikenemiselle on syynsä.

Lainaus:
"Myyrmannia ei voi selittää käsiaseilla. Tekona se on kuitenkin periaatteessa samanlainen, kuin Jokelan ja Kauhajoen tapaukset"
, toteaa sosiologi Jussi Särkelä. Hän on Mielenterveyden Keskusliiton entinen toiminnanjohtaja, joka analysoi joukkomurhien taustoja tänä syksynä ilmestyneessä kirjassaan Koulumurhat.

Akatemiatutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista perehtyi muutama vuosi sitten Myyrmannin pommi-iskuun.

Lainaus:
"Tarkastelin sitä aikoinaan parissa artikkelissani ja sain niistä kommentteja tyyliin "miksi sä nyt tuosta kirjoitat?". Myyrmannia pidettiin ikään kuin harmillisena tapahtumana, se haluttiin nähdä jopa vahinkona. Pidin luterilaisen kansanuskon ilmentymänä, ettei sitä hyväksytty poliittiseksi väkivallaksi. Tämä on lintukotoajattelua: "ei meillä tapahdu sellaista". Jokelan jälkeen tuli paljon selvemmäksi, mistä Myyrmannissa saattoi olla kysymys"
, Aaltola kertoo.

Hallituksella oli tarve saada asia rajatuksi mahdollisimman nopeasti mahdollisimman yksinkertaiseksi. Jokelan jälkeen hämmästeltiin yleisesti koulujen heikkoja resursseja, suuria luokkakokoja, terveydenhoitajien vähyyttä. Tähän luvattiin parannuksia ja Jokelaan palkattiin kiireellä 32 erilaista psykoterapeuttia korjaamaan vahinkoja. He työskentelevät siellä edelleenkin. Hallitus ei kuitenkaan perunut yleistä ohjelmaansa leikata kouluista lähes 2000 virkaa. Leikkaukset jatkuvat myös Kauhajoen jälkeen.

Piti siis unohtaa Myyrmanni, ja keskittää huomio käsiaseisiin. Vaihtoehtona olisi miettiä, mitä on tapahtunut Suomessa, jossa nuoret, 18-22 -vuotiaat miehet ovat kuudessa vuodessa tehneet kolme sellaista joukkomurhaa, jollaisia tässä maassa ei ole nähty sitten vuoden 1918. Muutoksen syitä pohdittaessa olisi lähdettävä ainakin vuodesta 1991, pahimmasta lamavuodesta. Sen jälkeen hallitusvastuussa ovat olleet kaikki suuret ja lähes kaikki pienemmätkin puolueet. Siksi eduskunnassakaan ei etsitä syitä, vaan helppoja syntipukkeja. Se on loogista, mutta epärehellistä.

Oudompaa on tiedotusvälineiden halu haudata ongelma. Myyrmannin ja vielä Jokelan jälkeen tiedotusvälineet haastattelivat runsaasti eri alojen tutkijoita, koettaen löytää selityksiä tapahtuneille. Kauhajoen uutisoinnissa heitä kuultiin huomattavasti vähemmän, media toimi kuin hallituksen talutusnuorassa. Vain sisäministeri Anne Holmlundin kimppuun käytiin - koska hän ei lähtenyt varauksetta mukaan käsiasehysteriaan.


Aseet ja mielisairaus eivät selitä

Myyrmanni ei kelvannut kuvaan, jonka tiedotusvälineet Jokelan ja Kauhajoen joukkomurhista loivat, mutta mielisairaus kelpasi. Jokelan tappajan osalta "syylliseksi" on tarjottu jopa hänen käyttämiään masennuslääkkeitä. "Se on täyttä hölynpölyä. Lähes 400 000 suomalaista käyttää niitä joka päivä", muistuttaa Jussi Särkelä.

Mielisairautta oli helppo kaupata kansalle, koska teot sinällään ovat tietysti tavallisen ihmisen silmissä mielettömiä. Mielisairaus-teesillä luotiin kuva, että on yleinen vaara aseenomistajien sekoamisesta. Teesi väittää jokaisen aseluvan lisäävän väistämättä ampuma-aseilla tehtävien henkirikosten riskiä. Mielisairaus sopi saumattomasti käsiasehysteriaan, jonka lietsomisen käynnisti pääministeri Matti Vanhanen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan 23.9 kello 13.

Mielisairauteen sopi myös puhe syrjäytymisestä, vaikka tosiasiassa yksikään kolmesta joukkomurhaajasta ei ollut syrjäytynyt. Jokelan tappaja opiskeli loppuun asti menestyksellä kohti ylioppilaskokeita. Myös Kauhajoen ampuja pärjäsi koulussaan varsin hyvin ja viihtyi murhia edeltäneen illan leppoisassa kaveriporukassa televisiota katsellen. Koulunkäynnin keskeyttämisestä, työttömyydestä, alkoholi- ja huumeongelmista tai muista syrjäytymisen tunnusmerkeistä ei ollut kenenkään kolmen kohdalla tietoakaan.

Lainaus:
"Tapaukset eivät ole mielenterveyskysymys. Tekijät olivat tavallisia nuoria, mutta he uskoivat johonkin, johon me muut emme usko. He olivat luoneet oman maailmansa",
toteaa Vesa Puuronen, Kuopion yliopiston kasvatussosiologian, erityisesti nuorisotutkimuksen dosentti.

Lainaus:
"Valtavalla määrällä ihmisiä on jonkinlainen mielenterveysongelma. Miten niistä voitaisiin saada selitys tällaisiin tapauksiin? En pidä mielenterveysselitystä järkevänä vastaavien tapausten ehkäisemisen kannalta",
sanoo akatemiatutkija Mika Aaltola.

Lainaus:
"Kun skitsofreenikko tappaa metrossa kirveellä ihmisen, se on mielenterveyskysymys, siinä ei ole mitään ideologiaa takana.. Sen sijaan nämä teot ovat ideologisia".


Myös murhien selittämisen käsiaseiden saannilla tutkijat murskaavat täysin.

Lainaus:
"Käsiaseista puhuminen on todellisten syiden väistämistä. Ei aselaki ollut ennen Jokelaa löystynyt. Eikä ase tapa, sitä pitelevä ihminen tappaa. Käsiaseet ovat helppo keino päästä puhumasta syistä"
, huomauttaa Jussi Särkelä. Kirjassaan hän ampuu - jos kielikuva sallitaan - vielä kovemmilla:

Lainaus:
"Aselainsäädännön tiukentaminen nyt loisi pian hyvänolontunteen, että riittävä on tehty koulusurmien ehkäisemiseksi. Syyt jäisivät, eivätkä pyssyt ole ainoita surmavälineitä. Myyrmannissa oli naulakääröön kiedottu pommi. Luultavasti käsiaseiden saannin ehkäiseminen johtaisi niitä tuhoisampien aseiden käyttöön".


Pommin rakentaminen on pelottavan helppoa. Myyrmannin pommimies sai tarvikkeet kaupasta ja ohjeet internetistä.

Koulu laistaa vastuunsa

Vaikka tutkijat etsivät joukkomurhien syitä osin eri suunnilta, heidän kirjoituksissaan ja haastattelulausunnoissaan on myös yhteinen punainen lanka. Se on viha ja vihakulttuurit. Erityisen selvästi se näkyi Jokelassa tappaneen Pekka-Eric Auvisen tapauksessa..

Lainaus:
"Keskeinen osa Auvisen maailmankuvaa oli usko siihen, että ihmiskunta jakautuu suureen, älyllisesti heikkotasoiseen ja arvottomaan massaan ja älykkääseen eliittiin, johon hän itse uskoi kuuluvansa. Tällä ajatuksella löytyy yhtymäkohtia niin Adolf Hitlerin kuin Friedrich Nietzschenkin ajatuksiin. Myös esimerkiksi muutamien yhteiskuntatieteilijöiden propagoimat ajatukset perityn älykkyyden ja kansakuntien vaurauden välisistä yhteyksistä mahdollistavat, nuoruuden ehdottomuudella loogiseen loppuunsa vietyinä, samantyyppisiä ajatuskulkuja. Pentti Linkolan ajatusten perusteella voi päätyä sellaisiin johtopäätöksiin kuin Auvinen. Koska Auvinen ajatteli suuren osan ihmisistä olevan arvottomia ja uskoi itse kuuluvansa eliittiin, jolla on jumalankaltainen valta päättää kuka elää ja kuka kuolee, on johdonmukaista, että hän teki mitä teki",
dosentti Vesa Puuronen toteaa.

Lainaus:
"Meillä on muodostunut ajatustapa, että ihmisellä on oikeus olla mitä mieltä tahansa. Se on tietysti ihan totta, niin on, mutta toisaalta tämä on johtanut välinpitämättömyyteen. Jokelassa opettaja kommentoi jälkikäteen, että Pekka-Eric Auvisen näkemykset olivat olleet aika erikoisia. Ne olivat niin erikoisia, että niitä oli käsitelty jopa opettajainhuoneessa. Tulos oli, ettei Auvisen näkemyksiä pidä haastaa",
ihmettelee Puuronen. Hänen mielestään olisi pitänyt toimia aivan päinvastoin. Olisi nimenomaan pitänyt ottaa lukiolaisen ajatukset yleisen väittelyn kohteeksi luokassa.

Lainaus:
"Ei riitä että ajatusten todetaan olevan erikoisia, vaan lisäksi olisi pitänyt selvästi todeta monien Auvisen ajatustensa olevan ihmisvihamielisiä, sisäisesti ristiriitaisia ja epätieteellisiä. Nuorten kanssa tulisi keskustella, heidän ajatuksiaan tulisi kuunnella, mutta niitä tulisi myös uskaltaa ja pystyä kritisoimaan. Jos lukionopettajat eivät pysty osoittamaan Auvisen kannattamien ajatusten virheellisyyttä tai eivät halua niihin puuttua, niin voi kysyä onko opettajien ammattitaito riittävä."

"Kyllä kouluissa opettajia on. Kysymys on siitä, otetaanko tällaisen tarvetta huomioon opettajien koulutuksessa. Pyrkimyksenä on pikemminkin välttää ideologista vastakkainasettelua ja poliittista väittelyä. Kouluista puuttuu yleinen, kaikille tarkoitettu opetus, jossa puidaan maailmankatsomuksellisia kysymyksiä".


Niinpä lukiolainen jäi kehittelemään ajatuksiaan internetin mustimmissa keskusteluryhmissä, jossa eri syistä katkeroituneet ihmiset ruokkivat toistensa vihaa yhteiskuntaa kohtaan, ja ihailivat esimerkiksi Columbinen kouluampujia.

Poliittista väkivaltaa

Akatemiatutkija Mika Aaltola rinnastaa kolme suomalaista joukkomurhaa itsemurhapommittajiin. Niillä kaikilla oli maailmalta tutut itsemurhaterrorismin tunnusmerkit: enempi vähempi rasistinen motiivi sekä yhteys laajempaan, samanmieliseen ideologiseen verkostoon, näissä tapauksissa pääosin internetin välityksellä. Myös tekijäin ikä, sukupuoli, tekotavat ja paikat olivat itsemurhaterrorismista tuttuja.

Kaikki kolme toteuttivat, omasta mielestään, suurta lähetystehtävää. Tarkoituksena oli puhdistaa yhteisö tai ainakin heidän oma lähipiirinsä "huonoista" ihmisaineksista. Takana oli kieroutunut käsitys darwinismista, usko vahvimman oikeuteen tehdä mitä haluaa.

Aaltola varoittaa tällaisilla teoilla olevan taipumus levitä, niitä kopioidaan.
Lainaus:
"Todennäköisyys, että Myyrmannin ja Jokelan kaltaiset teot toistuvat, kasvaa sitä mukaan, mitä enemmän niitä on".
Hänen mielestään tekoihin voisi puuttua käsittelemällä niitä terrori- ja rikollisjärjestöjen toimintana.

Suomen rikoslaki määrittelee terroristisessa tarkoituksessa tehdyille rikoksille tavallista kovemmat rangaistukset (säädökset ovat rikoslain 34a luvussa). Terroristiseksi tarkoitukseksi rikos voidaan luokitella neljän eri kriteerin perusteella, niistä ensimmäinen on tarkoitus "aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa". Kaikki kolme 2000-luvun joukkomurhaa täyttävät tämän kriteerin.

Lukuisissa rikoksissa, esimerkiksi petoksesta ja kavalluksesta henkirikoksiin jo yritys on rangaistavaa, mutta sen sijaan valmistelu ei ole. Poikkeus säännöstä on terroristisen rikoksen valmistelu, joka on kriminalisoitu; maksimirangaistus siitä on kolme vuotta vankeutta. Siten jo nykyinen lainsäädäntö mahdollistaisi puuttumisen joukkomurhan valmisteluun. Kumma kyllä, Mika Aaltolan alunperin Helsingin Sanomissa esittämä ehdotus Myyrmannin, Jokelan ja Kauhajoen tapaisten tekojen katsominen terroristisiksi sai hyvin nuivan vastaanoton sekä tiedotusvälineissä, että poliisin piirissä.

Suojelupoliisin päällikkö Ilkka Salmi ilmoitti heti, etteivät nämä iskut "kuulu Supon toimenkuvaan". Kun turkistarhaiskut 1990-luvulla alkoivat Suomessa yleistyä, suojelupoliisi osallistui aktiivisesti militanttien eläinoikeusliikkeiden seurantaan, mutta poliittiset joukkomurhat eivät siis kuuluisi Supon toimenkuvaan. Supon tehtävien tärkeysjärjestys on perin mielenkiintoinen.

Poliisineuvos Salmi joutuikin hieman lieventämään kantaansa, ja ilmoitti, että tällaisenkin toiminnan seuraaminen kuuluu Supolle, rikollisen toiminnan osalta. Salmi käytti termiä uusrikollisuus.

Lainaus:
"Tämä on aika ongelmallinen termi. Yleensä rikollisuuden tarkoitus on tuottaa taloudellista hyötyä. Nämä teot eivät ole sellaisia, vaan ideologisia",
Mika Aaltola protestoi.

Lainaus:
"Näitä tekoja ei ole pakko nimittää terrorismiksi, josta monilla ihmisillä tulee mieleen esimerkiksi isku New Yorkin WTC -torneihin syyskuussa 2001. Mutta poliittisesta väkivallasta on kysymys".


Terrorismille on syynsä. Ehkä juuri siksi terrorikäsite torjutaan. Sehän olisi samaa, kuin myöntää, että yhteiskunnassamme on mennyt jotain todella pahasti pieleen, eikä se ole aselaki.