Ambulanssit välittömään lähtövalmiuteen myös Varsinais-Suomessa


Vieras

#2


Pirkanmaalla säästöt ei onneksi menneet läpi, toivottavasti potilaan hyvinvoinnista ei tingitä Varsinais-Suomessakaan!
Salskiuros

#3


Taitaa vaan asia olla pikkasen myöhässä, Vsshp nettisivujen mukaan palveluntuottajat valitaan 9.10 ja luulisin että myös silloin päätetään toiminta valmiudesta.
Kyytimies

#4 Re: Ei myöhässä, mutta kiire on vaikuttaa!


Kyytimies

#5 Pahin skenaario


Pahimmillaan Varsinais-Suomeen voi jäädä 11 varallaolo yksikköä. Onko se hyvää ja tasapuolista ensihoidon laatua

Vieras

#6


Ehdotamasti tarvitaan ambulanssia tääläkin saaristossa.
Patte

#7 Avustaja


On aivan selvää että tarvitaan apua sillon kun on tarvetta.Maaseudulla ja saaristossa on pitkät etisyydet.Ei kaikki ambulanssit voi olla kaupungissa kerrostaloen lähellä.

Vieras

#8


Jäihän niitä varallaolo yksiköitä edelleen myös Pirkanmaalle että ei tuo nyt niin putkeen menny sitten kuitenkaan!!!Ihmiset vaan on eri puolilla Suomee eriarvoisessa asemassa!!!Ei voi mitään!!!

Vieras

#9


Ei 15 min. lähtövalmiutta pitäisi sivistysvaltiossa olla... Tätä tuli työksi tehtyä, tiedän, mistä puhutaan!!!

Vieras

#10 Re:


#8: -

Matkoille ei voida mitään, mutta jos lähtö tapahtuu 15 minuutin kuluttua hälytyksestä ja kohteeseen on matkaa se 5 minuuttia, niin tavoittamisaika on 20 minuuttia. Mielluummin vain se 5 minuuttia kun menee matkaan kuin 20 minuuttia, koska lyhyt viive on potilaan etu. Voidaan ainakin yrittää päästä siitä 15 minuutista eroon ja herättää keskustelua.


Vieras

#11


Ootte hyvällä asialla. Näitä asiastatietämättömiä näköjään löytyy ikävä kyllä vieläkin jotka eivät tajua ajan merkitystä näissä hätätapauksissa.
ari lans

#12 säästöjä


Halvinta kunnille olis, että laitetaan ambulanssit 2 tunnin varallaoloon. Ei tarvitsisi maksaa kalliita tehohoitojaksoja vaan luonnollinen poistuma hoitaisi heikot ja sairaat pois. Nimimerkillä sivistysvaltio

Vieras

#13


Erittäin TÄRKEÄ !

Vieras

#14


www.facebook.com/tappovartti

Vieras

#15


ari lans, erittäin hyvin sanottu =)
Asiantuntija Satakunnasta

#16 Ei pidä paikkaansa Taijan jutut


Se, että ambulanssi on max.15 min varallaolossa, ei tarkoita sitä että tulee 15 minuutin viive lähtöön. Se on lähdettävä viimeistään tämän ajan sisällä, useimmiten lähdetään muutaman minuutin sisällä kiireellisiin tehtäviin. Nyt tahallisesti provotaan taas. Kyllä varalaolo on ihan tarkoituksenmukaista harvaan asutulla seudulla. Kuitenkin yöllä ensihoitajat nukkuvat, kuten potilaatkin ennen kohtaustaan :) - oli välitön valmius tai ei. Lähdöt ei lisäänny, mutta uni painaa yötyön tekijöitä yhtälailla, oli valmius mikä vaan. Kyllä yksityiset ovat päässeet nopeisiin toimintavalmiusaikoihin myös varallaolossa. Julkaiskaa tilastot ja lopettakaa MUTU-jauhaminen!  p.s. ovat laittamassa monella alueella suomessa käpykyliin mukamas "hereilläolopäivystystä" yöaikaan. Sillä ei lisätä potilaiden saamaa hoitovalmiutta, vaan ainoastaan lisätään kuntien kustannuksia!!


Vieras

#17 Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut


#16: Asiantuntija Satakunnasta - Ei pidä paikkaansa Taijan jutut

Kyllä siitä se viive tulee jos ensihoitaja on kotonaan odottamassa hälyjä. Väkisinkin. Eh:n palkka pienenee jos keikkaa ei ole vaikka päivystää ja 15min lähtöaika tarkoittaa monen kohdalla sitä että pitäisi istua autossa valmiina jotta ehtisi. Ellei asu asemasta tien toiisella puolella. Kauempaa asuvat ei ehdi ikinä.

Vähän eri asia nukkuuko eh asemalla josta suoraan lähtö lanssilla vai lähteekö hälytyksen saatua kotoa josta lanssiin.

 


Vieras

#18 Re: Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut


#17: - Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut

Höpö höpö. Jos ambulanssin hoitaja on pelaamassa sählyä tai punttisalilla päivystysaikana kun häly tulee, viive sama kun hakee päivystyskaverin 2 km päästä ambulanssilla. Tämä on taas tätä edunvalvontaa, ei muuta. hoidon vaikuttavuus potilaihin ei nouse, sen sijaan kuntien kustannukset kyllä! Taijakin oli aikoinaan jos oikein muistan, Porin ambulanssipalvelussa päivystämässä. Koti oli tallista tien toisella puolella, lähtö kesti varmaan sen 3 minuuttia. Ja halpaa oli Ulvilalle! Ei rahat kunnilla riitä siihem että ihmiset loikoilee asemilla ja odottaa sitä yön ainoaa tehtävää joka kestää ehkä sen 1,5 tuntia ja taas lopun aikaa kuorsataan jotta voisi mennä sivuhommiin kun aamu taas koitaa. kuka minnekkin, vaikka vaan pitämään ensiapukursseja tai luennoimaan SAMK tms.


Vieras

#19 Re: Re: Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut


#18: - Re: Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut

Kaikkihan asuvat 2km päässä tai tien toisella puolella :)

Todellisuus

#20 Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut


#16: Asiantuntija Satakunnasta - Ei pidä paikkaansa Taijan jutut

Päivystin taas viime yönä 15min varallaolevassa yksikössä. Päivystelen kotona, 6km päässä asemasta. Lähtö kestää aina sen vartin.

Henkiä päivittäin vaarantava ammattilainen

#21 Varallaolo on jäänne historiasta


#16: Asiantuntija Satakunnasta - Ei pidä paikkaansa Taijan jutut

Ambulanssien välitön lähtövalmius tuo totta kai kustannuksia, pitäähän ensihoitajien palkat jostain maksaa. Ne ovat kuitenkin olemattomia verrattuna kustannuksiin, jotka aiheutuvat jo yhden työikäisen kansalaisen työkyvyn menettämisestä sairaskohtauksen tai onnettomuuden jälkeen sen takia, että kansalainen ei ole päässyt riittävän nopeasti ammattimaiseen hoitoon. Esimerkiksi aivoinfarktin saanut menettää ennen hoitoonpääsyä joka minuutti noin kaksi miljoonaa aivosolua, jotka voivat maksaa hänelle työkyvyn menettämisen loppuelämäksi. 15 minuutissa tämä tekee siis 30 miljoonaa aivosolua, ja tässä vaiheessa ambulanssi monessa paikassa vasta lähtee liikkeelle. Kunnalle tämä tarkoittaa lisälaskua erikoissairaanhoidon ja kuntoutuksen pitkittymisestä, puhumattakaan kunnalta saamatta jäävistä verotuloista. Ja hintaluokkana näissä kustannuksissa puhutaan jo miljoonista euroista. Alkaa muutaman sadantuhannen euron panostus heti lähtevään ambulanssiin näyttää yhtäkkiä halvalta!

 

Varsinais-Suomessa TYKS on juuri avannut hienon, kalliin päivystyksen T-sairaalaan. Päivystysosa on suunniteltu potilaiden nopeaa ja sujuvaa hoitoa silmällä pitäen, sisältäen erilliset tilat ja henkilökunnan hätätilapotilaille, joihin yllä kuvattu aivoinfarktipotilas kuuluu. Kuitenkin hoitoonpääsyn ensimmäinen lenkki, ambulanssit, päivystävät osan vuorokautta 15 minuutin lähtövalmiudessa ja näin romahduttavat koko hienon ajatuksen ammattimaisesta, sujuvasta ja ennen kaikkea nopeasta hoitoonpääsystä.

 

Yksityinen yrittäjä yrittää tietenkin saada autonsa liikkeelle mahdollisimman nopeasti, minuuteissa, näyttäähän se hyvältä juuri tilastoissa ja takaa taas (kunnalle halvan 15 minuutin) sopimuksen muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Tämä lähtöaika revitään kuitenkin yrittäjän ja työntekijöiden selkänahasta, varallaolokorvauksen ollessa noin 30% tuntipalkasta eli noin 3-4 euroa. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa siis sitä, että jos työntekijällä on kotoaan työpaikalle 12 minuutin matka, hänen on lähdettävä 3 minuutissa hälytyksestä ehtiäkseen töihin. Varallaoloaika määritellään työntekijän vapaa-ajaksi, mutta yritäpä viettää rentoa vapaa-aikaa kolmen minuutin lähtövalmiudessa ympäri vuorokauden! Jos työntekijä ei asu alle 15 minuutin matkan päässä asemapaikasta, on hänen käytännössä oltava asemalla valmiudessa, samalla 3-4 euron tuntipalkalla. Tällaiseen ei suostu kukaan millään muulla alalla, vaan varallaolokorvaus on yleisesti vähintään 50% tuntipalkasta ja aikaa töihin saapumiseen on 1-2 TUNTIA. Asemalla nukkuessa tai punttisaliltakin työntekijä kyllä pääsee autoon 60-90 sekunnissa, mikä on yleinen lähtöaikavaatimus välittömässä valmiudessa, ja auto lähtee liikkeelle. Eli ehdottomasti tämä on myös ensihoitajien edunvalvontakysymys. Palokunnan ja poliisin osalta välitöntä lähtövalmiutta ei varmasti kyseenalaista kukaan?


Vieras

#22 15 min


asiantuntija Satakunnasta: Tuolla logiikalla voisi myös lääkärit, poliisit, ydinvoimalan valvovat työntekijät itse asiassa kaikki siirtyä varallaoloon. On se kumma, että vaaditaan ensihoitajilta venymistä samalla vaatien lisää koulutusta. Kukaan täysijärkinen ei tee varallaoloa käytyään ensin peruskoulun jälkeen 7,5 vuotta kouluja hoitotasolle päästäkseen. Vaikea on ymmärtää asiantuntijan perusteluja. Ensihoito, laadukas se maksaa ja niin sen kuuluukin maksaa.
Valeasiantuntija

#23 Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut


#16: Asiantuntija Satakunnasta - Ei pidä paikkaansa Taijan jutut

Itse useamman vuoden tein aikanaan varallaoloa. Lähtö onistui nopeimmillaan 11-12 minuutissa, koska en asunut aseman vieressä. Tällä viiveellähän esim. elvyttämään olisi käytännössä turha enää lähteä. Toivottavasti kyseinen asiantuntija on samaa mieltä nopean avunsaannin turhuudesta vielä silloin jos joskus itse tarvitsee ensihoitoa. Itselläni on jo parempi työpaikka, mutta ihan oman turvallisuuteni vuoksi en haluaisi kotipaikkakunnalleni 15 minuutin ylimääräistä viivettä kiireelliseen hoitoon. Omalta kohdalta kun olen jo menettänyt lapsenuskon, että ei mulle koskaan mitään voi sattua :)

Kepa

#24 Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut


#16: Asiantuntija Satakunnasta - Ei pidä paikkaansa Taijan jutut

Arvon asiantuntija satakunnasta näytät tietävän tarkkaan mistä puhutaan. Haluan avata tätä keskustelua myös hivenen potilasturvallisuuden ja työntekijän kannalta.

Puhuttaessa 15 minuutin varallaolosta työntekijöillä on oikeus saapua työpaikalleen 15 minuutin kuluessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit asua vaikka 10 minuutin ajomatkan päässä etkä pääse lähtemään yhtään sen nopeammin. Lisäksi varallaoloa ei lasketea työaikaan ja työtuomioistuimen mukaan työntekijöille on tehtävä täydet listat. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että työntekijä tekee päivän töitä (ensihoidon olosuhteet tuntien ja lisäksi sikäli mikäli vsshp:n tavoite toteutuu 12 tuntia) ja sitten hän siirtyy varallaoloon, mikäli keikkaa ei ole. Mikäli tehtäviä kuitenkin on, niin ne ajetaan. Pahimmillaan tämä voi tarkoittaa sitä, että ambulanssi henkilöstö tekee vuorokauden tai jopa pitempään töitä yhteen putkeen. Kun varallaoloa ei lasketa työaikaan, niin hän voi jatkaa vielä seuraavankin päivän. Varallaolo siis saattaa aiheuttaa vaaran niin potilaille, kuin myös muille tielläliikkujille. Lisäksi kaikki tehtävät, mitkä tulee varallaoloaikana tulee nykyisen tietämyksen valossa maksaa ylityönä. Säästöt varallaolosta ovat siis kohtuu pienet.

 

Se miltä tuntuu painaa puolitoista vuorokautta keikkaa putkeen... Voin sanoa että kovassa kännissäkin kykenee tekemään nopeammin ja vieläpä parempia ratkaisua. Nykyisessä kuntatalouden tilanteessa on erittäin ikävää, että ensihoito aiheuttaa kustannuksia. Nykyinen säädöspohja vain on sellainen, että ihmiset on asetettava palveluiden tarjoamisessa tasa-arvoiseen asemaan. Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri on linjannut asian jo aimmin siten, että alueen kaksi vähiten tehtäviä suorittavaa ensihoitoyksikköä, Nauvon ja Taivassalon yksiköt ovat sijoitettu ympärivuorokauden välittömään valmiuteen.

 

Se mitä tulee yksityisten nopeisiin vasteisiin perustuu lähinnä yrittäjien omaan panokseen. He päivystävät kotonaan ja ovat lähteneet mahdollisimman nopeasti. Työsopimussuhteisilta ei tätä voida kuitenkaan enää vaatia. Ja uusien oikeuden linjausten mukaan 15 minuuttia ei riitä varallaolon kriteeriksi, vaan on näin ollen nähty työaikana. Joten tulevaisuudessa varallaolon hintaetu tulee kapenemaan, siten että heikommasta palvelusta (15 minuuttia) tullaan maksamaan lähes sama hinta, kuin välittömästä. Yksityisen hintaetu perustuu kilpailutuksiin ja sitä kautta saatuihin kustannussäästöihin. Säästö ovat tulleet laadusta tinkimällä, kiskomalla ylimääräistä työntekijöiden selkänahasta ja yrittäjien omaan kovaan työpanokseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että hintaa ollaan dumpattu potilaan laadukkaan ensihoidon kustannuksella.

 

 

 

VPK EVY

#25 Re: Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut


#24: Kepa - Re: Ei pidä paikkaansa Taijan jutut

Kyllä sopeuttaa pitää. On sitä lopetettu poliisin, rajavartiolaitoksen ja paljon muitakin kriittisiä palveluita, hätäkeskuksia vähennetään. Terveyskeskuspäivystyksiä lakkautetaan ja pahimmillaan joutuu ajamaan 150 kilsaa lääkäripäivystykseen. Ei ambulanssienkaan tarvitse olla minuutti ja matka, jos muustakin säästetään. Poliisia et saa hädässä haja-asutusseudulla 30 minuuttiin oikeen missään, lähtee siinä henki jos pyssyllä uhataan ja toteutetaan teko joka hirveä. Eli apua ei ole aina saatavilla, siihen tässä joudutaan tottumaan, Rahaa ei ole. Turha on olla joka hiton kylässä ambulanssi välittömässä valmiudessa, on siellä muitakin tulossa ennen ambulanssia, esimerkiksi ensivaste. Miksi ei ensivaste sitten ole välittömässä valmiudessa joka puolella suomea, sehän se potilaan pelastaa!! Rajut verenvuodotm tajuton ja VF. Ensivast eon se joka on lähinnä ja sen tulisi olla välittömässä valmiudessa. Hyvät kommentit Satakunnan asiantuntijalla!

Kommentoi adressia