Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella..

eläkeläinen

#151 Re: Turhaa panikointia

21.10.2013 11:12

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

Eläkeläislääkärikin on lääkäri ja kirjoittaa joskus reseptejä. On siis kehitettävä joko ilmainen nettiversio tai säilytettävä paperireseptit. Ei kai se nyt potilaille ole ongelma hakea lääkettä apteekista sähköisellä reseptillä, ei potilas siinä tarvitse  mitään tietokonetaitoja.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

21.10.2013 11:21Vieras

#153

21.10.2013 12:53

Yksin sahkoinen resepti ei tule riittamaan, ja on potilaan edun vastaista.

Vieras

#154

21.10.2013 16:05

Adressi on erinomainen asia. Haluan ehdottomasti pitää läääkeeni minun ja lääkärini välisienä asiana niin, ettei kuka tahansa pääse vaikkakin luvatta vilkuileman lääketietojani ympäri Suomea. Lisäksi kyseessä on lääketurvallisuus, mikäli en itse hallinnoi lääkemäärystäni, en voi todentaa annostuksen tai siällön oikeellisuutta tai voimasssaoloaikoja.
Tantsu

#155

21.10.2013 16:40

Tässä viedään kaikilta eläkkeellä olevilta ammattilaisilta reseptin kirjoitusoikeus.
Ystävän apuakaan ei voi antaa.
Kaikki terveyskeskuksiin hakemaan reseptiä, siis myös itselleen!

Vieras

#156

21.10.2013 17:32

Erittäin tärkeä hanke! En tiedä intiimimpää kuin lääkärin ja potilaan välinen suhde, joten ulkopuolisten mahdollisuus päästä näkemään reseptejä on pelottava - onhan lukemattomia esimerkkejä väärinkäytöksistä, ja tuskin niistä edes murto-osa on tullut julkisuuteen. E-reseptin takana lienee aikomus myydä tietokannat; muita perusteluja kaikkien pakottaminen niiden käyttäjiksi en pidä valideina. Pelottavaa on myös se, että potilaalta riittää suullinen lupaus tarkasteluun. Sen antamisestahan ei jää mitään todistetta.
Oi aikoja...

#157 Hmm

21.10.2013 17:49

Eläkeläisasiakommentit erinomaisia. Samoin, jos olet mökillä ilman tietokonetta tai kännykkää, joihin tämä uusi hieno järjestelmä pitää ilmeisesti jollain ilveellä hankkia kotioloihin tai muuten reseptinkirjoitusoikeus liittyy vain ja ainoastaan työpaikkaan!!????Eikö saa ja voi auttaa lähimmäisä paperiversiolla tai peräti radikaalisti puhelimitse enää jatkossa?
Tietokone ei jousta

#158 Ensikokemus sähköreseptistä

21.10.2013 18:04

Ajelin 15 km valokuvaan varmennekorttia varten passi taskussa. Huonosti kävi. Kuvaus ei onnistunut, koska olin mennyt väärään aikaan. Kysyin, voisinko saada tilalle uuden ajan. Vastaus oli: Ei ole mahdollista. Sinun pitää mennä kotiin ja tehdä varaus sähköostilla. Että sillalailla. Tämä oli ensi kokemus "joustavasta" e-reseptistä-
Yli vuoden bittireseptejä nikkaroinut

#159 Paperireseptillä on paikkansa

21.10.2013 19:02

En ole vielä ainakaan vielä onnistunut luomaan sähköisesti ex tempore- reseptiä. Tai reseptiä, jossa on useampi pakkauskoko. Vaihtoehto täytyy olla!
farmaseutti

#160 Re:

21.10.2013 19:22

#142: HAMMASLÄÄKÄRI -

"Sähköinen resepti on varmaan kätevä, mutta kustannukset pienyrittäjälle 2 Burana-reseptiä kuukaudessa kirjoittavalle erikoishammaslääkärille aivan liian korkeat. Liittyminenkin on tehty liian hankalaksi ja aikaavieväksi. EIKÖS APTEEKKI VOISI SIIRTÄÄ NUO PAPERIRESEPTIT TIETOJÄRJESTELMÄÄNSÄ."

 

MISTÄ lähtien apteekkihenkilökunta on se, joka määrää lääkkeitä?? Ainoastaan lääkärit pääsevät lisäämään reseptejä sähköiseen järjestelmään? Me apteekissa vain toimitetaan lääkärin käskystä eli reseptin mukaan kyseisen lääkkeen on se sitten paperinen tai sähköinen.

 

Kuinka moni oikeesti ymmärtää paperireseptin merkintöjä? Apteekissa kuuluu kertoa, onko jäljellä ja kuinka paljon.

 

Ja sitä paitsi sähköisestä reseptistä VOI kieltäytyä, mikäli haluaa vain paperireseptin. Lähes päivittäin tulee ihmisiä samalla tarinalla: " Oho, hukkasin paperireseptin. Lääkkeet loppu. Voinksmä saada jotain etukäteen?" Sori et voi. Sähköinen resepti ei katoa minnekään. Järjestelmästä tehdään todella monia varmuuskopioita niin apteekissa kuin ylemmässäkin tahossa. Jokaisesta toimitetusta lääkkeestä tulee pieni tarra, joka kiinnitetään pakettiin tai vaihtoehtoisesti potilasohjeeseen. Tässä tarrassa on kerrottu kuinka paljon lääkettä on jäljellä ja mihin asti resepti on voimassa. PALJON selkeämmin kuin vanhoissa paperiresepteissä.

Kun asiakas (potilas) asioi apteekissa niin eikö ole mukavampaa, ettei jonottamiseen mene yhtäpaljon aikaa kuin "ennen vanhaan". Aikaisemmin apteekissa farmaseutin piti kirjoittaa kaikki reseptit uudestaan koneelle (lääkärihän on sen jo kertaalleen kirjoittanut). Nyt sähköisen reseptin myötä mm. annosohje on valmiiksi kirjoitettu eikä aikaa kulu enää niin paljon näpyttelemiseen.

 

On resepti paperinen tai sähköinen niin kyllä te ihmiset hyvänenaika tiedätte mitä syötte!  Tai ainakin toivoin niin.

 

Älkää jaksako marmattaa joka asiasta vaan ottakaa asioista selvää ennen kuin avaatte suunne. Kehitys menee eteenpäin. Voi olla, ett 10 vuoden päästä ihmiset pyörittävät silmiään "Ai mitä mulle tuli paperinen resepti, miten vanhanaikaista!" :)


Vieras

#161

21.10.2013 19:36

jos eläkkeellä olevana lääkärinä kirjoitan n. 20 reseptiä vuodessa sukulaisille, ystäville, itselleni en todellakaan tarvitsisi kallista ja monimutkaistakin järjestelmää mökille tms. Olen saanut aikanaan reseptinkirjoitusoikeuden, ja haluaisin pärjätä vanhoilla systeemeillä, ja pitää oikeuteni. Kyllä menisi vaikeaksikin lähettää ystävät, tuttavat ja kylänmiehet reseptinhakuun terveyskeskukseen 50 km:n päähän. Aikaa ja rahaa vaivasta puhumattakaan tuhlaantuu.
Yksityislääkäri saisi mennä vielä "vanhoilla eväillä".
vieras

#162 Re: Re:

21.10.2013 19:41

#160: farmaseutti - Re:

Voi hyvänen aika. Että oikein monta varmuuskopiota, no onpahan ainankin sitten enemmän mahdollisuuksia hakkeroida tiedot näkyviin, ne jotka sen osaavat ja sitä tekevät.

Itse en ainakaan jonottanut apteekissa yhtään sen kauempaa kun oli paperiresepti, kun nyt kun on sähköinen. Taidat olla niin hidas farmaseutti, että kannattaisi opetella se kymmensormi järjestelmä, niin menisi nopeammin.

Ja vielä selkeämmin kerrottu, ai siinä missä se on millinkorkuisilla kirjaimilla, minä en ainakaan näe ilman suurennuslasia sitä.

Vuonna 2023

#163 Re: Re: Re:

22.10.2013 04:32

#162: vieras - Re: Re:

#160:lle

 

Joo, tulevaisuudessa saatamme varmaan toimittaa reseptit telepaattisesti keskuskeskussapteekkiin, eikä pikkupuljuja ole enää olemassakaan, posti tuo lääkkeet kotiin.Eihän potilaalla ole muuta merkitystä apteekkareille kuin, että hän kantaa rahaa  ( ei, kun ei kannakaan, kun se tulee sähköisesti kortilla). Ei paperia, ei kyniä...mutta nyt on nyt ja tulevat vuodet on sinetöity, ei ole sähköiselle reseptille muuta vaihtoehtoa vielä keksitty kuin paperinen ja puhelinresepti. SLL:n markkinoimaa kevyttä webbiyhteyttä ei ole olemassakaan vielä. Saattaahan olla, ettei potilaan tarvitse vaivautua enää vastaanotollekaan, vaan hänet hoidetaan netin kautta, onhan webbikamerat jo nyt keksitty. Jees, mahtavaa...kenenkään ei tarvitse kohdata ketään. Farmaseutti saa etsiä itselleen uuden ammatin...vaikkapa kouluttautua mikrotukihenkilöksi tai peräti koodaajaksi :)

Niin kauan, kun ei ole toimivaa varajärjestelmää eReseptille tarvitaan paperivaihtoehto. Ottaa se sitten 3 tai 6 tai 10 vuotta.


Vieras

#164 Re: Turhaa panikointia

22.10.2013 06:26

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia 

Itse e-reseptin kannattajana en voi kuitenkaan hyväksyä sitä tosiasiaa, että aina sähköiset verkot eivät toimi tai ole käytettävissä. Myöskään terveyskeskus tai sairaala, joka ei voi kirjoittaa reseptejä pariin tuntiin toimii huonosti. Tälläisessa tilanteessa on hyväksyttävä myös vaihtoehtoiset (=paperiset / puhelinmääräykset) reseptimuodot.

Tai otetaan esimerkki: päivystävä lääkäri tulee töihin ja huomaa henkilökortin olevan kotona/autossa/lukkojen takana kaapissa. Miten homma etenee? Soitetaan paikalle toinen lääkäri, pyydetään poliisia hakemaan henkilökortti kotoa vai pyydetään potilaita palaamaan asiaan seuraavana päivänä?

PKV-lääkkeiden osalta e-reseptipakko on helpommin hyväksyttävissä, mikäli tällä saadaan väärinkäyttöä vähennettyä.

sari

#165 KOrvessakin tarvitaan reseptejä

22.10.2013 06:28

En tajua miksi paperiversiota ei voi säilyttää rinnalla. Kaikki toiminta ei Suomessakaan keskity suurin keskuksiin. osa tekee työtä "todella krovessa", jossa kännykkäkään ei toimi. Miksi asioista pitää siis tehdä vaikeita???
Asiantuntija

#166 Hyvä adressi. Tomppeli idea - THL vai Kela takana + it yritykset

22.10.2013 13:07

Resepti on luottamuksellinen ja paperiversio pitää säilyttää vaihtoehtona! Käytäntö lienee satoja vuosia vanha. Kirjoittakaa ystävät lukijapalstoille ja kansanedustajillenne.
Asiantuntija

#167 Re: Re: Turhaa panikointia

22.10.2013 13:09

#164: - Re: Turhaa panikointia

Huumehörhö voi ja saa kieltää e-reseptin!

Hyvä ja tarpeellinen adressi

#168 Ns ruotsinkielinen versio / sukulaisille ja itselle?

22.10.2013 13:22

Kaksikielisellä alueella toimivana niin täytyy sanoa, että ns ruotsinkielinen versio on lähes mahdoton ymmärtää ajoittain myös/ varsinkin ummikkoruotsinkielisille.
Monestakin syystä rinnakkaissysteemina on säilytettävä paperiversio, muuten rajoitetaan selvästi lääkäreiden reseptinkirjoitusoikeuksia ( esim sukulaisille, itselle).
Tilastonikkari

#169 Vanhuus pelottaa tässä maassa

22.10.2013 14:09

Väestöstä 14% eli 758 286 on yli 67- vuotiaita eli eläkeikäisiä. Yli 100-vuotiaitakin on yli 10 000 ( vuoden 2012 väestölaskennassa). Tämä 14% lienee se väestönosa, joka eniten lääkäripalvelula ja esim. lääkkeitä käyttää ja tarvitsee. Mielelläni tietäisin, mitä he ajattelevat sähköisestä reseptistä tai paperireseptistä tai kaikkien palvelujen muuttamisesta sähköisiksi. Pankkipalveluja tarvitsevat kaikki.
Eipä ole tainnut kukaan edes kysyä. Miksi kysyisi? Nyt eletään tietokoneiden ja käyttöjärjestelmien ehdoilla; ihminen on täysin toisarvoinen asia. Reseptiasiassakin voi kysyä onko järjestelmä potilasta varten vai potilas järjestelmää varten. Alkaa näyttämään, että potilas on välttämätön paha koko terveydenhuollossa...uskomatonta, mutta totta. Paperiresepti säilyköön hamaan tulevaisuuteen!
Tiedot säilyvät ikuisesti

#170 Arkaluontoisten sairauksien hoito vaikeutuu

22.10.2013 14:25

Jotkut ihmiset käyvät "salaa" hoidattamassa mielenterveysongelmiaan yksityisellä psykiatrilla. Jatkossa nämä sähköiset psyykenlääkereseptit ovat kaikkien potilasta hoitavien lääkäreiden tiedossa, kuten esimerkiksi työpaikkalääkäreiden. Eli jatkossa tällaisten ihmisten kannattaa ehdottomasti kieltäytyä esimerkiksi psykiatrin määräämistä masennus- tai neuroleptilääkehoidoista. Tällaiset lääkkeet voivat vaikuttaa negatiivisesti myös julkisella puolella annettaviin hoitoihin. Pari viikkoa sitten tuli ruotsin television ohjelma, jossa tiettyjä potilasryhmiä (alkoholi, skitsofrenia, dementia) syrjittiin siten, että heitä ei huolittu (Ruotsissa)sydänvalvontaosastolle akuuttien sydänvaivojen takia. Sydänvalvontaosaston lääkäri sanoi ohjelmassa suoraan, että eräskin potilas olisi otettu välittömästi hoitoon sydänvalvontaosastolle, jos hän ei olisi sairastanut skitsofreniaa.

Itse en tarvitse mielialalääkkeitä mutta miettisin kyllä kaksi kertaa ennen kuin ottaisin vastaan sähköisen psyykenlääkereseptin, jonka tiedot ovat luettavissa vielä 30 vuoden kuluttua.


Vieras

#171

22.10.2013 14:26

Lisänäkökohta: Eläkkeelle siirtyneiltä lääkäriltä menisi mahdollisuus satunnaisten reseptien kirjoittamiseen, elleivät he hankkisi kotiin kallista järjestelmää!
Voi voi

#172 Re: Re:

22.10.2013 15:20

#160: farmaseutti - Re:  

 

Kannattaisi varmaan farmaseutin itsensä perehtyä lakialoitteeseen vähän paremmin eikä marmattaa muiden hölmöyttä. Tällä hetkellä sähköisestä reseptistä voi kieltäytyä mutta jatkossa ei,paperireseptejä tai muitakaan vaihtoehtoisia tapoja määrätä lääkkeitä ei olisi.Puhumattakaan siitä että kun nyt viedään reseptit apteekissa koneelle niin ne voisi aivan samalla tavalla viedä reseptikeskuksen järjestelmään. Ehkä farmaseuttikin on kuullut että järjestelmiä joskus päivitetään ja muutetaan? Kehitys kehittyy joo. Tämä kehitysehdotus nyt vaan ei ole elinkykyinen.

Vieras

#173

22.10.2013 16:15

Lastenlääkärinä seuraan lasten sairauden
muuttumista, ja tarvittaessa soitan puhelin-
reseptin apteekkiin kotoa, minne tuskin saan
E-reseptin mahdollisuutta kohtuulliseen hintaan.
Samoin reseptin antaminen olisi vaikeaa mm.
kesämökiltä käsin. Myös reseptien uusiminen
olisi hankalaa tai ehkä mahdotonta. (Puhelin-
reseptejä anna vain tuntemilleni lapsille -
usein perheistä, jotka tunnen jo kolmannessa
polvessa). Juhani Lappalainen, lastenlääkäri
vieras

#174 Re: Vanhuus pelottaa tässä maassa

22.10.2013 16:17

#169: Tilastonikkari - Vanhuus pelottaa tässä maassa

Kyllä näille vanhuksille järjestetään kyselyjä siitä miten haluaisivat jatkossa asioiden toimivan. Mutta jos vanhuksista haastatellaan kymmentä, joista yksi sanoo, että tämä uudistus käy niin yhdeksän muun ääni unohtuu.

Niin kävi kun heiltä kysyttiin pankkipalveluista. Yhdeksän kymmenestä vanhuksesta olisi halunnut säilyttää perinteisen tavan maksaa tiskillä laskunsa, mutta kun joukosta yksikin sanoo, että osaanhan minä koneellakin maksaa, niin se on siinä. Näillä muilla ei sitten olekaan mitään väliä.

Sehän se on, että ihmisiä ei haluta enää palvella vaan kaikki siirretään pikku hiljaa verkkoon, unohdetaan ihminen. Alkuun luvataan vaikka mitä, mutta totuus on toinen, nyt jo alkaa farmaseutit apteekeissa hermostumaan ihmisiin jotka kyselevät sähköisen reseptin tietoja, koska odotetaan, että kaikilla on koneet ja pankkitunnukset joilla tietojaan tarkistelee.


Vieras

#175

22.10.2013 19:07

Lääkärilapsiperheen arkea: äitiyslomaa viettävä lääkäriäiti diagnosoi kuopuksellaan silmätulehduksen, esikoisellaan märkäruven ja itsellään virtsatietulehduksen, kirjoittaa paperireseptit tai soittaa kesämökkikunnan apteekkiin ja hoitaa koko porukan sujuvasti mökillä. Uuden uljaan e-uudistuksen jälkeen äiti tekee edelleen itse diagnoosit, mutta joutuu itsekin sairaana jonottamaan väsyneiden ja tartuttavien lastensa kanssa toisen lääkärin vastaanotolle naapurikunnan tk:ssa ja maksamaan tästä palvelusta (e-resepteistä). Ja kaikki tämä vain siksi että toimikortti unohtui toiseen käsilaukkuun tai että mökkinetti ei taas tänään toiminutkaan tai että aurinkopaneelin energia ei riittänyt enää e-reseptin tarpeisiin. Ja kuitenkin äiti oli yrittänyt varautua tilanteeseen hankkimalla sekä kotiin, mökille että mummolaan tarvittavat atk-välineet ja yhteydet.
Vastaavia ongelmia voi kokea eläkkeellä, sairauslomalla, perustutkimuslabrassa tai muuten vaan omilla teillään kuljeksiva lääkäri. Toimikortti ei kai vielä kuitenkaan mahdu älypuhelimeen ja sormenjälkitunnistus kortin sijasta taitaa olla terveydenhuollon tietojärjestelmiin liian vaikeaa tekniikkaa.