Rauha Palestiinaan ja Lähi-itään

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Rauha Palestiinaan ja Lähi-itään.

Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#1 Rauha voidaan saavuttaa yllättävillä toimenpiteillä Lähi-idässä


[orig. kirjoitus - sunnuntai, heinäkuu 30, 2006]
-mutta sopii juuri hyvin tähänkin massapommitukseen ja siviiliuhrien tilanteeseen

Saudi-Arabia ja EU voimistavat vaateita aselevosta ja rauhanneuvotteluiden aloituksesta sekä päämäärättömän siviilien tappamisen lopettamiseksi. USA on selvästi EU:ssa kytketty Israelin rinnalle vaadittaessa pommitusten lopettamista. Kansalaiset molemmin puolin haluavat rauhaa.

Libanonissa islamistit ja kristityt ovat löytämässä hädän hetkellä toisensa yhdistäen maansa päämääriä. USA on antanut selvästi Israelille luvat puhdistaa Hizbollah pois uhkien joukosta sietäen siviiliuhrit tavoiteltaessa lopullista ratkaisua. Israel selittää rajoitetun sodan välttämättömyyden turvaksi rauhan saavuttamiselle, Hizbollah rakettien uhan eliminoituessa.

Syyria uhittelee osallistumisella saadakseen samalla pontta Golanin kukkuloiden palauttamisesta vuoden 1967 sodan Israel miehityksestä. USA haluaa elimoida kytkökset oman politiikkansa häiriövaltioiden Syyrian ja Iranin osalta Libanonin kriisiin.

Israel voi tehdä yllättävän vedon ja poikkeuksellisesti tuoda esille seuraavanlaisen ilmoituksen koko maailmalle:

Turvattuamme omien kansalaistemme arkielämän ja vapauduttuamme rakettihyökkäysvaaroista, lopetamme välittömästi pommitukset ja vetäydymme niin Libanonista kuin Golanin kukkuloilta. Lisäksi saadessamme vangitut sotilaamme terveinä takaisin, vapautamme välittömästi halutut vangit siinä suhteessa, kuinka siviiliuhreja on puolin ja toisin tullut.

Pommitusten ja rakettihyökkäyksien tuhot ja vahingot korvataan vastavuoroisesti maittain siinä suhteessa mitä kansainvälinen ja puolueeton asiantuntijaryhmä tutkimuksessaan toteaa. Jälleenrakennuksessa voidaan toimia yhteistyössä Libanon-Israel, siinä suhteessa mikä on vahinkojen todellinen määrä osapuolien siviilikohteissa.

Lisäksi aloitamme näiden toimenpiteiden vahvistetusta molemminpuolisesta hyväksynnästä heti uudet neuvottelut muurin kulusta palestiinais- ja israelilaisalueiden osalta edellytyksellä, että Hamas tunnustaa heti Israelin olemassaolon ja suvereeniuden. Tämän jälkeen Israel helpottaa rajankulkua ja molemminpuolista kaupankäyntiä ja työntekoa.

Näiden Israelin tekemien ilmoitusten jälkeen muu maailma kiittää. EU tukee rahallisesti palestiinalaisia takaisin jaloilleen ja USA rahoittaa merkittävästi vapautuvilla varoilla, USA:n vetäessä merkittävän määrän joukkojaan Irakista, Israelin ja Libanonin uudelleenrakentamista.

Yllättävä veto voi laukaista tilanteen. Rohkea tunnustus, osallistuminen, kädenojennus ja yhteistyöhön kutsu voivat nostaa rauhantahdon pinttyneimpiinkin sotahaukkoihin puolin ja toisin. Tavalliset työtä tekevät kansalaiset puolin ja toisin haluavat rauhaa ylläpitääkseen perhettä, kasvattaakseen varallisuuttaan ja nauttiakseen pelottomasta ilmapiiristä.

Presidentti Martti Ahtisaari voidaan nimittää EU:n, USA:n, Venäjän ja Kiinan yhteisenä ehdokkaana hoitamaan neuvottelut ja ohjaamaan operaatiot sovitulla tavalla lopulliseen maaliin ja ratkaisuun.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
Michail Jaction
Jurmaa

#2


Kaikista huvittavinta(tai pelottavinta) on se, että kokoomusnuoret pitävät Israelin hyökkäystä täysin hyväksyttävänä.
Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#3 Yrittävätkö juutalaiset lopullista ratkaisua?


[orig. lauantai, heinäkuu 22, 2006]

YLE 1 esitti tiistai-iltana sattuvasti dokumentaarisen elokuvan Lopullinen ratkaisu. Elokuva käsitteli vain yhden jäljelle jääneen dokumentin pohjalta Kolmannen Valtakunnan (Saksa 1933-1945) salaista kokousta Wanseessa. Saksalaiset tuolloin dokumentin mukaisesti pohtivat lopullista ratkaisua saksalaisuutta riipivään ja omatuntoja vieläkin häiritsevään juutalaisten tuhoamiseksi.

Israel teloitti lopullisen ratkaisun käytännön vastuuhenkilön Jerusalemissa vuonna 1962. Saksa on pyytänyt jo kansleri Willy Brandtin aikana virallisesti anteeksi isiensä tekoja mm. Israelissa Holocaustin muistomerkillä.

Aihe on äärimmäisen tulenarka, vieläkin. Keskitysleirien muisto elää jälkeläisissä ja vielä niissä muutamissa, jotka sen oikeasti näkivät. Omatuntonsa menettänyt saksalainen sukupolvi on poistunut ja Saksa on vihdoin löytämässä identiteettinsä itsehäpeän jälkeen uudelleen Euroopan ja EU:n talousveturina. Hävinneen ei ole lupa puolustautua, eikä Saksa ole sitä koskaan vaatinutkaan, vaan on osannut pyytää anteeksi kärsineiltä.

Miksi YLE 1 esitti juuri nyt kyseisen elokuvan, kun juutalaiset pommittavat systemaattisesti sanojensa mukaan olemassaoloaan uhkaavia Hizbollahin sissejä, kuin myös Hamasin taistelijoita, jotka kotitekoisin raketein ja ihmispommein varoittamatta iskevät Israelin alueelle. Israel tappaa sissien lisäksi lapsia, naisia ja vanhuksia selitellen, että Hizbollah ja Hamas ovat kätkeytyneet siviilien sekaan. Israelin armeija ei koe itsehillintää, vaan tuhoavat päivästä toiseen itselleen lopullista ratkaisua. Juutalaiset miehittäjinä haluavat selityksensä mukaan sodalla rauhan rajoilleen.

Israelin olisi syytä muistaa, että meneillään oleva totaalinen ylivoimasota yhdistää sen vihollisia aikaansaaden rauhanneuvottelut umpikujaan, siksi suureksi on tapettujen siviilien määrä Palestiinan - ja Libanonin alueilla kasvanut. Väkivalta lietsoo väkivaltaa, eikä mikään ole luvatun maan jumala tuhoamaan naapuriensa viattomien ihmisten henkiä, elämisen mahdollisuuksia ja omaisuutta.

Suomella on nyt EU:n puheenjohtajamaana oiva tilaisuus tuomita silmitön tappaminen ja tuhoaminen, niin juutalaisina, hamaseina, jihadeina kuin hizbollaheina. EU voi yksinkertaisesti laittaa molempien osapuolten kauppatuotteet boikottiin niin kauaksi aikaa kuin "lopullisen ratkaisun" sota päätetään ja istutaan samaan pöytään neuvotteluihin.

Ennakkoluulottomuus voi alkaa presidentti Ahtisaaren tarjoamisesta välittäjäksi. Parempi neuvotella ja löytää yhteinen rauhanomainen rinnakkainelo kuin "lopullinen ratkaisu", jossa kaikuu kolkosti historian hyytävä ja tyly kaiku. Liiaksi ärsytetty ja epätoivoon työnnetty ihminen taistelee itsensä hengiltä vieden vihollisen mukanaan. Väkivalta ei tee lopullista ratkaisua, sen historiakin näytti. Kykeneekö Israel kumppaneineen pyytämään anteeksi Shatilan ja Sabran pakolaisleirien muistomerkillä syyttömästi tapetuilta?

Ilkka Luoma
Michail Jaction
Jurmaa

#4


Mikäli USA tai joku sen tukema valtio "torjuu uhkia" sotilaallisin toimin, se on aivan normaalia. Jos tätä samaa yrittää Venäjä tms, se on paha juttu ja rauha pitäisi saada heti ja hyökkääjää tulisi rangaista.
Michail Jaction
Jurmaa

#5


USA lähettää satoja tonneja aseita Israeliin. USA kertoo, etteivät aseet liity Gazan operaatioon. Näin kertoivat tämän aamun Ylen tv-uutiset. Aivan kuin tavoitteena olisi eliminoida muslimit vähän kerrallaan.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)Michail Jaction
Jurmaa

#7


Eliminoida molemmat jotta molempiin maihin voisi hyökätä? Israel SAA aseita usalta, ei usa niitä itse käytä.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)Janis Petke
Espoo

#9


Lisääpä samalla lapsityövoiman lopettaminen adressiisi, kun tässä kerran maailmaa parannetaan. Tämänkaltaisilla adresseilla maailma paranee vähän kerrallaan.
Antero Svartgård
Helsinki

#10


Mitään muna-kana-asetelmaa ei oikeastaan ole. Juutalaiset ovat asuneet alueella yli 3000 vuotta, ja Jerusalem on aina ollut juutalaisten pääkaupunki. Islam taas syntyi vasta 600-luvulla.

Pidän Israelin hyökkäystä Gazaan hyväksyttävänä. Hamas on vuonna 1987 perustettu järjestö, jonka ensisijaisena tavoitteena on tuhota Israelin olemassaolo kokonaan. Monet maat (EU, Yhdysvallat yms.) luokittelevat sen terroristijärjestöksi. Ehkäpä kommari-Michael voisi selittää miksi Israelilla ei ole oikeutta puolustaa itseään, ja miksi sen pitäisi sietää Hamasin raketti-iskut maahansa?
Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#11 Pohjois-Korea ja Israel pullistelevat aseilla


[orig. tiistai, heinäkuu 11, 2006]
Pohjois-Korea ja Israel pullistelevat aseilla

EU ja lähes kaikki maat tuomitsevat Pohjois-Korean ohjuskokeet vaaraksi maailman rauhalle. Israelia ja palestiinalaisia kehoitetaan malttiin ja rauhanomaisuuteen tunnustamalla, että vain he voivat sopia keskinäiset asiansa. Kaikki muut maat saavat tehdä ohjuskokeita, paitsi Pohjois-Korea. Mikään muu maa ei saa harjoittaa yksipuolista miehitystä, rangaistusmatkoja vieraan maan alueelle ja siviilien murhaamista korkeateknologialla, paitsi Israel.

Otsikon asetelma on yllättävä, mutta siinä piilee kaksi erilaista mielivaltaa. Pohjois-Korea katsoo itsellään olevan samanlainen sotateknologian tuotekehitys- ja testausoikeus kuin kaikilla muilla maillakin. Muu maailma ei katso hyvällä Pohjois-Korean kokeita ja tuomitsee maailman yksinäisimmän ja yhden köyhimmistä maista vaarana maailman rauhalle. Israel on saanut rauhassa testata ja kokeilla jo vuosikymmenien ajan, amerikkalaisten hiljaisella tuella omat atomikokeensa, saavuttaen iskuetäisyydelleen lähes kaikki merkittävät arabien ja islamistien kohteet.

Näissä kahdessa asiassa paistaa länsimainen kaksimielisyys ja vahvemman laki. Israelille myönnetään oikeus miehitykseen, atomiaseeseen ja suoraan väkivaltaan selostuksella, että juutalaiset saavat turvata luvatun maansa rauhaa ja kansalaisten turvallisuutta. Israel käyttää monikymmenkertaista tekniikkaa ja voimaa kiusallista naapuriaan kohtaan, joka ei voi vastata yksipuoliseen miehitykseen kuin kotitekoisilla ihmispommeilla ja raketeilla, joiden teho on murto-osa Israelin voimankäytöstä. Molemmin puolin murhattujen, miltei aina viattomien ihmisten, kuolinsuhde on tyly; Israel likvidoi miltei 3-10 kertaisen määrän (riippuen tietolähteestä), kuin palestiinalaiset viimeisen 15 vuoden aikana. Länsimaisen ajattelun ja oikeudentunnon pitäisi tuomita molempien murhat ja kannustaa vahvempaa olemaan viisaampi ja tekemään konkreettinen aloite.

Pohjois-Korea tuntuu olevan uhka jopa EU:lle, koska Suomen Vanhanenkin on huolissaan ja pyytää Pohjois-Koreaa lopettamaan kokeensa ja vetäytymään kiltiksi neuvottelijaksi länsimaiden ohjastamaan ruotuun. Pohjois-Korealla ei ole oikeutta testata mahdollista voimankäyttöä, mutta Israelilla näyttää olevan oikeus suoraan ja massiiviseen voimankäyttöön lähinnä siviilejä kohtaan.

Israelia torutaan hellästi ja juutalaiset vastaavat tuhoamalla palestiinalaisten sähköntuotannon, räjäyttämällä laillisesti valitun palestiinalaishallinnon rakennuksia ja ottamalla vangiksi ketä haluavat. Palestiinalaiset ottivat yhden sotavangin ja Israel on teljennyt vankiloihinsa arviolta toistatuhatta naista ja lasta, jotka edustavat vangitsijansa mielestä pahaa terrorismia, itse tulittaen siviilikohteita taistelukopterein ja hyökkäysvaunuin.

Pohjois-Korea asettelee juuri nyt neuvottelukorttejaan kaikkialla vallitsevaan tyyliin, toivoen olevansa yksinäisenä sutena hiukan uskottavampi, jos edes jokin ohjuskoe onnistuisi. Mm. USA on kauko- ja satelliittivalvonnallaan huomannut, etteivät juuri mitkään kokeet ole menneet halutulla tavalla, mutta se tietohan ei kuulu kansainväliseen jakoon ja siitä luodaan uhka koko maapallolle.

Näyttäisi siltä, että ainoastaan mm. Suomen armeijan edustajilla, on realistinen näkemys Pohjois-Korean kokeista ja kyvyistä. Esim. Suomessa käytetään sitä kuuluisaa suomalaista maatiaisjärkeä tietäen, että modernit asejärjestelmät vaativat niin monimutkaisen teknologian, että yksinkertaisesti Pohjois-Korealla ei ole siihen mitään käytännön mahdollisuutta.

Sitä vastoin Israel sai sitä ympäröivän, yksipuolisesti todetun, uhan puitteissa kehittää kaikessa rauhassa huippuaseet sisältäen myös atomipommin. Miksi Israel sai kehittää ja miksi Pohjois-Korea ei? Tämä on kysymys, johon voisi saada vastauksen mm. USA:n George W.:ltä, Japanin pääministeriltä, EU:n vuorossa olevan puheenjohtajamaan pääministeriltä kuin myös EU:n komission puheenjohtajalta.

On aikamoista liioittelua asettaa voimavaraton Pohjois-Korea maailmanrauhan uhkaajaksi, kun toisaalla Israel saa toimia täysin suhteettomin panoksin käytännössä siviilejä kohtaan. Vahvemman laki on vallitseva laki. Israelilla on vahva suoja; George W. USA:sta. Pohjois-Korealla ei ole ketään, ainoastaan ehkä Kiinan hienoinen ymmärrys polittisesti tyhjiöön puristetusta maasta, joka koettaa luoda kuvittelemalleen uhalle vastavoimaa, kuin myös neuvotteluasetelmaa kohta alkaviin neuvotteluihin.

Miksi lähes koko muu maailma on näin yksipuolinen ja -silmäinen tuomitessaan jyrkästi Pohjois-Korean, mutta antaen juutalaisten harjoittaa likvidointipolitiikkaansa? Todellisuudessa molemmat maat, niin Israel kuin Pohjois-Korea, asettelevat neuvottelukorttejaan suotuisaan asentoon, jotta aloitusasetelma neuvottelupöydässä olisi mahdollisimman edullinen. Ongelma on vain siinä, että toinen tuomitaan ja toinen käytännössä ei. Jokainen normaalisti ajatteleva ihminen tietää tarkasti, kumpi on suurempi uhka rauhalle, ja tämä todellinen uhka-alue on huomattavasti lähempänä meitä eurooppalaisia.

Molemmat maat, Israel ja Pohjois-Korea, pitäisi asettaa YK-yleiskokouksen eteen ja katsoa tilanne koko maapallon kannalta, jolloin jokaisella suvereenilla maalla on äänestysoikeus. Mikäli äänestys suoritettaisiin, lopputulos olisi jo nyt tiedossa, siksi ymmärrettäviä näiden kahden toisistaan täysin erilaiset konfliktiherkkyydet ovat. Toinen on retoriikkaa ja toinen suoraa väkivaltaa väkivallan vuoksi. Maailmanyhteisön pitäisi tuomita molemmat, vaikka vain toinen käyttää huipputeknologian ohjuksia suoraan toimintaan murhaten kostoksi toisen kotitekoisten ohjusten vuoksi. Mitä mieltä olisivat itse kansalaiset Pohjois-Koreassa, Israelissa ja palestiinalaishallinnon alueella?

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
Michail Jaction
Jurmaa

#12


Kommari-Michail sanoa: Israelin synnyttyä tuhannet palestiinalaiset joutuivat pakolaisiksi seuduilta, joilla he olivat asuneet ehkä jopa kauemmin kuin juutalaisia on ollut edes olemassa. Gazan operaatiolla Israel vain lisää Hamasin yms. ääri-islamistijärjestöjen kannatusta ja juutalaisvihaa.
Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#13 Israelin itsekäs valloituspolitiikka


{orig. sunnuntai, toukokuu 28, 2006]

Israel ja USA pääosissa ovat onnistuneet lyhytnäköisessä politiikassaan asettamaan vastakkain palestiinalaiset. Rahan valta on suuri. Nälän koittaessa ollaan valmiit taisteluun vaikka maamiehiä vastaan. EU säesti parlamentarismin ylimpänä ystävänä rahahanojen sulkemista demokraattisesti valitulle Palestiinan Hamas-johteiselle hallitukselle.

Hamas ei ole tunnustanut Israelia, ...vielä. Saavuttaessaan laillisissa vaaleissa enemmistön palestiinalaishallintoon, ei Israelin tunnustus ollut päällimmäisiä asioita. Voittajan täytyy aina purkaa ylimääräinen tunnekuohu ennen kuin palataan arkeen. Hamas on kuitenkin koko vallassoloaikansa välttänyt ja estänyt omat iskut israelilaisia kohtaan. Hamas opettelee hovikelpoiseksi.

Israel ja USA:n George W. Bushin hallinto päällimmäisinä näkivät aikansa tulleen ja vaikeuttavat kaikin keinoin demokraattisesti Palestiinan kansan valitseman hallituksen toimintaedellytyksiä. USA uhraa omia, pahasti vajeellisen liittovaltion, varoja Irakiin pontimena demokraattisesti valittava uusi Irak, jossa kansa vapailla vaaleilla valitsee hallintonsa. Palestiina teki näin ja USA osoittaa suurta kaksinaamaisuutta näiden kahden eri maan asioissa. USA:n edut ja valvottavat etupiirit ovatkin hyvin erilaiset. USA pelaa aina Israelin päätyyn ja Irakissa politiikkaa ohjaa energia. Palestiinalla ei ole mitään, ainoastaan kansallistunteensa, jota nyt murennetaan Hamasin ja Fatahin vastakkainasettelulla.

Israelin yksipuolisesti rakentama muuri eristää myös sen itsensä. Muuri on ajattelujäänne turvasta, ymmärtämättä, että lopullinen rauha tulee rinnakkain- ja sisäkkäinelosta, jossa kumpikin tunnustaa toisensa. Ihmisinä, muurin molemmin puolin, kummallakin on samanlainen nahka ja ruoansulatus kuin myös toiveet hyvästä elämästä. Molemmin puolin peruskansalaiset ovat väsyneitä loputtomaan kahinointiin. Ääriainekset rapauttavat tavallisen kansan orastavat toiveet uteliaisuudesta kokea toisen erilainen maailmankatsomus. Hamas kykenee turvaamaan järjestyksen Palestiinassa.

Hamas ei ole asettanut kyseenalaiseksi Mahmud Abbasin presidenttiyttä. Israelin uudella pääministerillä Ehud Olmertilla pitää olla kyky hillitä omia äärijuutalaisia aineksia. Äärijuutalaiset eivät ole sen enempää Jumalan valitsemia kuin palestiinalaisetkaan. Jumala on luvannut maan kaikkien ihmisten asuttavaksi. Noin 3000 vuotta sitten Egyptin suuret faaraot hallitsivat nykyisiä palestiinalaisten ja israelilaisten alueita. Nykyiseltä Turkin alueelta tulleet heettiläiset olivat egyptiläisten vakiovastustajia päätettäessä kaupallisista eduista ja rajankulusta.

Venäjä näkee tasapainoittajan aseman uutena ratkaisijana valtariidassa. Presidentti Putin ymmärsi kutsua Hamasin vierailulle Moskovaan ja järjestää rahoitusta Palestiinan hallinnon ylläpitämiseksi. Venäjän asema on mielenkiintoinen, kun ajatellaan, että Israelissa on suuri Venäjältä/entisestä Neuvostoliitosta tullut juutalaisvähemmistö. Israelissa on ollut havaittavissa jännitteitä uusmaahanmuutajien ja aiemmin alueelle tulleiden välillä.

Israelilla ei ole mitään etuoikeutta muurien pystykseen, kuin ei myöskään valloitettuihin alueisiin. Palestiinalla ei ole myöskään mitään etuoikeuksia, vaan yhteistoiminta säätää rinnakkaiselon, jossa toivottavasti taloudelliset aktiviteetit estävät myöhemmät väkivaltaiset välienselvittelyt. Molemmat osapuolet kansalaisina pelkäävät vallitsevaa jännitettä. Israel ylläpitää alueen vahvinta asevoimaa "itsetodisteluna" vastineeksi sotaiselle retoriikalle, mihin arabimaat useasti ilmaisuissaan pyrkivät. Länsimaalainen tulkinta ei aina ymmärrä retoriikan luonnetta.

Myötämielisyys, valloitettujen alueiden luovutus takaavat parhaiten rauhan alueelle, sillä palestiinalaiset ovat yhtä väsyneitä jatkuvaan sotaan, murhiin ja väkivaltaan. Ihmiset haluavat rauhassa elää arkielmäänsä; syödä, jatkaa sukua ja harjoittaa uskontoansa sekä tyypillisä tapojaan.

Israelin taloudellisesti vahvempana ajattelisi ymmärtävän vastaantulon ja näin parhaiten takaavan itselleen normalisoituvan yhteiskuntaelämän. Israelin sotahaukat eivät halua tasapainoa. Pitääkseen valtaansa yllä, haukat haluavatkin lietsoa väkivaltaa ja pelon ilmapiiriä. Toisen puolen samankaltaiset äärinekset helposti ryhtyvät samaan; kierre on valmis. Israel ei voi kostaa muinoin juutalaisten kohtaamia kärsimyksiä. Mikään inhimillinen kristillisyys ei kehoita vastaamaan pahaan pahalla.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#14 Paluu lähihistoriaan avaa silmiä näkemään


torstai, tammikuu 26, 2006
Hamas nousee ja Ariel Sharon siirtyy syrjään

Lähi-itä; palestiinalaiset ja israelilaiset peruskansalaiset haluavat rauhaa ja turvallista rinnaneloa. Johtajat on varustettu periaatteilla, joista ei aina tuota rinnaneloa synny. Historialliset vaikuttajahahmot ovat poistumassa; Jasser Arafat poistui viimeiselle portille jo aikaisemmin ja Ariel Sharon vetäytynee sairaseläkkeelle, saaden ansaitsemansa elämän loppuehtoon toivottavasti ymmärtävänä siviili-ihmisenä.

Hamas on kurinalainen ja järjestäytynyt yhteisö, jolla näyttäisi olevan kysyntää ja kannatusta omien joukossa. Hamas on islamilainen yhteisö, joka kykenee pitämään yllä järjestystä. Mikäli tämä organisoitu yhteisö saa laajasti tunnusteellisen statuksen, voisi se purkaa vuosikymmenien kasvaneen korruption ja byrokratian palestiinalaisia pitkään "johtaneesta" Fatah-puolueesta. Hamas on suunnitellut valmiiksi hovikelpoistamisensa ja lopettanee välittömästi iskunsa valmistautuen olemaan vahva, mutta luotettava neuvottelukumppani Israelille.

Hamasin on helppo päivittää periaatteitansa ja ilmaista rauhanomaisen rinnakkainelon juutalaisten kanssa poistaen haitallisen Juutalaisvaltion tuhoamisdoktriinin. Hamas on riittävän voimakas osaltansa viemään Tiekartan läpi niin, että siitä on todellista hyötyä ja saatavuutta myös palestiinalaisille. Israel on odottanut pitkään todellista neuvottelukumppania ja nyt se on näköpiirissä. Israelin tulee sitä ennen järjestellä omat ääriainekset järjestykseen pois neuvottelujen häirinnästä.

Palestiinalaiset ovat ja pysyvät kuten Israel ja juutalaiset. Lähi-itä on ollut riittävän kauan ruutitynnyri ja nyt on patoutuneiden paineiden purkuun mahdollisuus. Palestiinalaiset ovat lähes kaikki islamilaisia ja Hamas on heidän edustajansa. Mikäli palestiinalaiset äänestävät demokraattisesti Hamashin valtaan, on asetelma aivan uusi. Uudet tilanteet ovat kautta-aikojen luoneet myös muutoksen tuulia. Neuvottelupöytä odottaa nyt oikeasti ja siihen mahdollisuuteen tulisi tarttua.

Lähi-idän rauhoittuminen aloittaa uuden aikakauden, joka vääjäämättä rauhoittaa myös muita palopesäkkeitä, joissa Islam on yhtenä osallisena. Al-Qaida purkautuu luontaisesti, kun ei ole "kyteviä nuotioita". Sitä ei enää tarvita, se muuttuu hyödyttömäksi kannattajilleen. Viime kädessä normaali ja tavallinen kansa eri tulehduspesäkkeissä haluaa rauhaa tavalliseen elämäänsä. Hamas ja Israel voisivat nyt löytää toisensa. Kukaan ei olisi voinut uskoa, kuinka kaksi todellista ja katkeraa vihollista maailman historian suurimmassa yhteenotossa Neuvostoliiton ja Saksan 1941-1945 Itärintaman sodassa voisivat nyt olla niin hyvissä väleissä kuin ovat tänä päivänä Saksana ja Venäjänä. Sitä paitsi on aikaisemminkin tapahtunut ääritoimijoiden "hovikelpoistumista" ja neuvottelukyvyn jalostumista.

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#15 Paluu historiaan - kädet ovat ennenkin olleet veressä


[orig. lauantai, tammikuu 14, 2006]
Ristiriitojen suurmies, Israelin pääministeri Ariel Sharon

Ariel Sharon on Israelin voimamies, jonka historia hakee vertaistaan. Hän oli mukana jo kapinavaiheessa koko Palestiinan ollessa brittien hallinnassa. Luvattu maa, aina sen mukaisesti kuinka kenenkin uskonto määrittää, on niin juutalaisten kuin palestiinalaistenkin. Ariel Sharon oli ennenkaikkea sotilas, jonka toimet ulottuvat ristiriitaisesti niin 50-, 60- , 70- ja 80-luvuille. Hän sai epäiltävästi "kätensä verille" Shatilan pakolaisleirin teurastuksessa. Sharon kuitenkin ikääntyessään alkoi purkamaan Israelin 1967-miehitystä.

Vahva johtaja yhdistää kansaa, niin nytkin. Kaikkien huulilla on pääministerin tuleva kohtalo. On selvää, että hän poistuessaan jättää tyhjiön, joka tosin täyttyy nopeasti, kuten Golda Meirin ja Jitzhak Rabinin jälkeenkin. Sharon oli ikuinen vastataistelija jo edesmenneelle palestiinalaisten vastineelle Jasser Arafatille. Arafatin poistuessa maallisilta taistelukentiltä voisi kuvitella Sharonin jääneen yksin, yksin ilman suurinta vihollistaan, jota Ariel Sharon yritti likvidoida ja eliminoida useissa eri toimintayhteyksissä. Olisi miltei voinut ajatella Sharonin toivoneen olevansa Arafatin hautajaisissa, mutta protokolla esti sen; siksi "rakkaita" joskus pahimmat viholliset voivat olla.

Israelin tahraton ja kirkas kilpi on tahraantunut Ariel Sharonin aikakautena ja Sharon tietää sen. Hän, kuten muutkin suurmiehet haluavat tehdä lopullisena työnään jotain sellaista, mitä heiltä ei voisi odottaa. Sharon oli oikea mies purkamaan yksipuolista ja laitonta Israelin miehitystä. Vain hän oli riittävän karismaattinen tunnustamaan tehdyt virheet miehityksessä. Nimenomaan Sharon, sotilaana puolustaessaan ja hyökätessään antaumuksella sekä oikeutuksella 1967 ja 1973 sodissa saaden valtiolleen lisäalueita "turvaksi" myöhempää varten, voi nyt purkaa miehitystä. Aika on nyt kypsä ja palestiinalaisten enemmistö kuin myös juutalaistenkin, on kyllästynyt ja väsynyt jatkuvaan varuillaoloon ja rauhanomaisen rinnakkainelon aika voi alkaa.

Sharon on 77-vuotias, vanha, mutta terveenä vahvatahtoinen johtaja, jolle ei toivoisi samaa kohtaloa kuin sai Suomen oma vahva mies, presidentti Urho Kekkonen sairastuessaan, jääden ilman tervettä ja ansaittua eläkeaikaa, kuten ovat hänen seuraajansa saaneet. Ariel Sharon ansaitsee ristiriitaisuuksista huolimatta kunnioituksen lopulta huomaamansa erehdyksensä korjaamisesta. Sharon on ymmärtänyt rinnakkainelon mahdollisuuden ja hänen johdollaan olisi oikeutettua viedä työ loppuun, mutta aika on käymässä vähiin.

Israelin ja Palestiinan lopullinen rauhantahto tuo myös maailmalle uuden viestin, joka voisi purkaa myös muitakin "kriisipesäkkeitä". On mielenkiintoista nähdä, mitä Kuuban Fidel Castro vielä keksii ennen vetäytymistään (George W. ei kuitenkaan "ymmärrä" antaa periksi ennen Fideliä). Libyan Muammar Gaddafi on jo oman "hovikelpoistamisensa" aloittanut iän karttuessa. Israel tunnustaessaan Palestiinan olemassaolon oikeasti, saa myös helpotusta eloonsa ympäri maailman, koska heidätkin tunnustetaan laajasti yhtä lailla oikeutetuksi tähän maailmaan.

Ilkka Luoma
Jarkko Sinisalo
Kuopio

#16


"miksi Israelilla ei ole oikeutta puolustaa itseään, ja miksi sen pitäisi sietää Hamasin raketti-iskut maahansa?"

Itsensä puolustaminen ja kansanmurhan pirteet omaava hyökkäys on snadisti eri asioita.

Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#17 300 murhattua lasta?


Mitä se on? Mikä jumala siunaa tälläisen tappotahdin?
Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#18 Sokeutta huomata muita ihmisiä


Millään ihmisryhmällä ei ole ylivertaista asemaa - kaikki uskonnot ovat samalla viivalla "universumin käyttöjärjestelmän" edessä. Millään uskonnolla ei ole oikeutta systemaattisesti murhata toisia, ei edes käännytystyössä - olivat ne sitten kuinka tahansa jonkun esiuskonnon jälkeläisiä. Juutalaiset kylvävät pahuuden siementä omaksi vahingokseen. Päämäärä on rauha ja paluu 1967 rajoille.

Ilkka Luoma
Adressin tekijä

#19 Rauha on palaamassa Lähi-itään


Juutalaiset vetäytyvät - Israelin vaalien vaalikamppailu maksoi hirvittävän hinnan. Juutalaiset tappoivat rujosti vastoin omaa käskyänsä: "Älä tapa" - yli 1300 palestiinalaista, joista lapsia oli vajaat 400 ja muita siviilejä n. 700.

Tue rauhaa ja osallistu, kuten tekivät Suomen juutalaisten ystävät tukiessaan marssilla "Älä Tapa" - tuota jumalan antamaa käskyä näyttävästi. Kiitos Suomen juutalaisten ystäville.

142 maata tuomitsi siviilimurhat ja vaativat välitöntä tulitaukoa . juutalaiset taipuviat muun maailman edessä ja Hamas seurasi perässä - toivottavasti Hamas ei nyt provosoi yhtään herkkäliipasimisia juutalaisia.

Rauha on nyt mahdollista!

Ilkka Luoma
Veera Tuomi
Vieras

#20 Miksi juutalaisia vihataan niin paljon?


Miksi juutalaisia vihataan/ rakastetaan kaikkialla maailmassa?

Lainaus: (Juutalaisten luvattu maa - Israel täytti 62 vuotta [14.5.] jatkuvan varuillaan olon ja alkujaankin väkivaltaisen synnyn varjossa)

[24032008 ... maailman varustautunein maa elää jatkuvassa valmiudessa ~ mm. iranilaisten presidentti on "uhannut" retoriikassaan tuhota juutalaisten valtion, elleivät nämä ymmärrä löytää ratkaisua ikiaikaiseen vastakkain asetteluun itsensä sekä palestiinalaisten ja islamistien välillä ... ]

Juuri nyt Israel kuristaa Gazan-vyöhykettä - muutamaa miljoonaa palestiinalaista - mm. polttoaineen, sähkön ja kulutusmateriaalien osalta. Juutalaisilla on syynsä - he saavat niskaansa Gazan-vyöhykkeeltä raketteja, joiden on kerrottu olevan vastinetta juutalaisten iskuille palestiinalaisia kohtaan. Muna - kana?

Juutalaisuutta värittää jatkuva väkivalta, kauppa ja rahanvaihto - kuin osaaminen, taito ja sinnikkyys pitää kiinni omista tavoistaan läpi vuosisatojen. Juutalaiset ovat yksi alku-uskonto - kristityt ja muhamettilaiset pohjaavat omia suuntiaan juutalaisuudesta.

Miksi juutalaisia on miltei aina vainottu ja kadehdittu? On helppoa löytää ainakin yksi vastaus: ihmiset ovat läpeensä kateellisia menestyjille; juutalaiset ovat kiistatta yksi menestyneimmistä ryhmistä maailmassa. Juutalaisten sinnikkyys päämääriä ja omia pyrkimyksiään kohtaan on ihailtavaa ja sehän herättää alitajuntaisen alemmuuden tunnetta muissa, jotka eivät samaan pysty.

Sekin lienee varmaa, että monia raivostuttaa juutalaisille asetettu etuoikeusasema. Suuret maapallon valtavirrat eivät voi hyväksyä, että "joku kansa" voisi olla jumalan valittu ja sekään ei mene hyväksyntään, miksi juuri jollekin kansalle on olemassa luvattu maa. Juutalaisten tulkinta erikoisasemastaan globaalissa maailmassa on aksiooma, jolle ei enää löydy perustetta - yksikään jumala ei ole niin epäoikeudenmukainen, että lupaisi vain yhdelle luvatun maan.

Maapallo on yhteinen - kaikille roduille, uskonnoille ja ryhmille, jotka osaavat huomioida vastakkaistenkin aatesuuntien ja päämäärien olemassaolon. Palestiina ja Israel ovat maapallon yhteistä aluetta, joilla elää sinne juurtuneet kansat ja ihmiset. Valtava muuttoaalto hiersi alueella jo olleita ja kansainyhteisö kuin kolonnialistit olivat lupauksiaan antaneet ja pettäneet.

Juutalaisia ja Saksan Kolmatta Valtakuntaa - Adolf Hitlerin totalitaarisesti autoritääristä yhteiskuntaa, yhdistelee moni asia - vertailun hätkähdettävyydestä huolimatta. Juutalaiset ovat pitäneet aatteensa puhtaana vuosisatojen ajan - Kolmas Valtakunta halusi pitää oman rotunsa puhtaana, oletti sen olevan ylikansaa, olettipa sillä olevan tehtävän. Juutalaiset olettavat olevansa herran valittuja, koska heidän ja kristittyjenkin pyhäkirja sen on hyväksynyt ja myöntänyt.

Niin Kolmannen Valtakunnan kuin juutalaistenkaan eriyttävällä itselleen myönnetyllä eriarvoisuudella ei ole pohjaa maapallollisessa sulattamossa, jossa enemmistöä pitävät ei-kristityt, ei-juutalaiset ja ei-arjalaisrodun edustajat. Juutalaisilla ja arjalaisilla ei ole mitään etuoikeutta muihin nähden.

Juutalaisia kohtaan tunnettu viha - on tekopyhyyttä mennä tätä kieltämään, sillä ilman vihaa juutalaisia ei olisi koskaan näin (aika-ajoin) systemaattisella tavalla vainottu ja alistettu. Hitlerin Saksaa vihattiin "länsidemokratioissa" samoista syistä kuin juutalaisia yleensä - tietty ylivoima, osaaminen, sinnikkyys, ylivuotava omien päämäärien esilletuonti ja niiden myötä tapa toimia vain omaksi edukseen. Juutalaiset ovat selviytyjiä, Saksan Kolmas Valtakunta ei selvinnyt, vaikkakin aatesuunnan jatkuva pahanmuistutus on ylläpitänyt monissa paluun mahdollisuuden odotusta.

Eräät kristityt syyttävät juutalaisia Jeesuksen tappamisesta, vähintäänkin tapattamisesta. Pyhä kolminaisuus on vain osa maapallon uskontokäsityksistä. Arjalaisten lietsoma rodullinen ylemmyys oli vieläkin pienempi vähemmistö maailman kansojen joukossa. Maapallo on yhteisö, jossa harmonisen ymmärryksen kasvu hyväksyä luontokin osaksi inhimillistä ihmisyyttä takaisi jatkuvuuden vähemmälle väkivallalle.

Jokainen itsesuojeluvaiston omaava puolustaa itseään. Jokainen etnisesti ja kansallisesti eheä maa puolustaa myös itseään. Niin juutalaisilla kuin palestiinalaisillakin on oma suvereeni osuutensa maailmassa. Alistajia on aina vihattu, kuten ylivertaisia osaajia, jotka selviytyvät jopa ylitsepääsemättömistä vaikeuksista. Osaajilla on myöskin kannattajansa ja ihailijansa, entisestään lisäämässä vastakkainasettelua.

Juutalaiset ovat "etnisesti mahdollisimman puhtaita" ja yhteenkuuluvia (suuntauksistaan ja tulkinnoistaan huolimatta) - säännöt ja tavat säilyvät vuosisadasta toiseen. Yhtenäiset ryhmät herättävät katkeruutta vähemmän menestyneissä. Ryhmävoima on yhteinen piirre niin jatkumossa olevalle juutalaisuudelle kuin kansallisen historiansa karille ajaneessa 1930-luvun Saksan kansallissosialismissa.

Maailma on muuttunut ja oppinut näkemään avoimemmin, mitä tapahtui Kolmannessa Valtakunnassa ja mitä tapahtuu Lähi-idässä. Historian jatkuva paheellistaminen ei muuta tapahtuneita, mutta tämän päivän rinnakkaiselon empaattisempi hyväksyminen muuttaa tavallisten palestiinalaisten ja Israelin juutalaisten asemaa.

Historian synnit ovat maksetut - viimeinenkin Kolmannen Valtakunnan sotarikollinen on jo kuollut ja saanut viimeisen tuomionsa. On varmaa, että niin juutalaisten kuin palestiinalaistenkaan puolelta ei kaikkia sotarikollisia ole tuomittu, ainakaan kansainvälisessä oikeudessa. On elettävä tätä päivää ja hyväksyttävä mm. Lähi-idässä - molemmille luvatussa maassa - vallitseva tavallisten ihmisten elinoikeus maallansa ja tavallansa - toivottavasti purettavan muurin molemmin puolin.

Vihaa ei ratkaista vihalla, vaan vahvemman hyväksynnällä ja anteeksiannolla. Juutalaiset tietävät ja ymmärtänevät tämän, koska ovat kestäneet vainot ja alistukset vuosisatojen ajan. Sokea omien asioiden jatkuva painotus ja ylivertaistus ei koskaan lopeta kateutta ja vihaa, varsinkaan mittakaavoissa, mitä historia tietää kertoa. Ylläpidetty pahanmuisto ja viha tekijöitään kohtaan jäytää pahemmin kuin myönnytys ja anteeksianto.

Meillä on kaikilla paikkamme. Emme kykene nykyisillä teknologioilla palloamme konkreettisesti ja taloudellisesti jakamaan täysin erillisiksi reviireiksi. Tunnustetaan toisemme ja jättäkäämme erilaisuudet kullekin tapojensa ja perinteidensä mukaisesti - toisiaan häiritsemättä - vaalimaan kunkin omaa yhteenkuuluvuutta.

JK.
"Asioista vapaasti ja ennakkoluulottomasti puhuminen ja keskusteleminen on avain ymmärryksen laajentumiselle. Herkkä aihe juutalaisuudesta on juuri nyt ajankohtainen ja se vaatii muutoksien mahdollistamiseksi uusia avauksia - "halki, poikki ja pinoon' tuottaisi tässä tapauksessa eheän ja rakenteeltaan kestävän talon asua, ... kullekin - on aika puhua asiat rohkeasti" --- otsikon kysymys oli nyt kysyttävä.
...

LÄHDEVINKKEJÄ:
--- http://www.livius.org/ja-jn/jewish_wars/jwar07.htm... ---
--- http://en.wikipedia.org/wiki/Israel ---
--- http://www.mideastweb.org ---
[lainaus: Tieteen Kuvalehti/ Historia 7/2008 - http://www.tk-historia.fi
ISSN 0806-5209]

KESKUSTELULINKKI:
--- http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?f=13... ---

Tuomas Ylistö
Vieras

#21 Tukiko Israel tällä lailla Pohjois-Koreaa?


[][][](卐)[][][]

#22 SETÄ AADOLF


 

 

HOOH TEITÄ (JA NY SANON IHAN ANTISEMITISTISESTI) VALKO JUTKUJA PÉRSETIINALAISIA JUDEHALUHU AGBAREITA (JUUTALAINEN ON SUURI) SILLÄ KAIKKI HA TIETÄÄ ETTÄ ROTU TESTIN MUKAAN JOKAINEN PÉRSETIINI ON 100% SESTI JUTKU JA VAAN KÄÄNNYNNÄINEN JA ESINAHATON JA ISONENÄINEN JA SILINTERIHATTU VAIHTUNU VAA FETSIIN MUSTAAN JA TÄHTI DAVIDIN VÄRI MUUTTUNU VIHREÄKSI POVESSA KATEUDESTA SINISEN KUUN ALLA ALKOHOLISTILLE ARABILLE (JUUTALAINEN AITO) JA INVESTIMENT BANKKIIRI ON TOINTA JOTA PÉRSETIINALAISET LÄSKIT KAPITALISTIT KAPITALISTI SIAT TYÖSKENTELEE MONISSA ARABI MAISSA JA SAMAN LAINEN ONGELMA KU ERÄÄT SAKSAN MAASSAS EU:N ENSIMMÄISEN 3:VALTAKUNNAN AIKANA JA ENNEN EU:N TOISTA TULEMISTA 4:JÄTTÄ VALTAKUNTAA

 

ANTI SEMITISMIÄ NAAMAAN NY* :

()

MYÖSKI TEILLE VIHER JUDE TÄHTEN VALKO JUTKUILLE !

 

TERKUT TERVEISIN N NIINKU NATZI JA ILMAN HOMOO NIINKU NEO OMOO

        ()        


Vieras

#23


*ALKAA OLLA PIKKU HILJAA KYRPÄÄNTYNY VÄSYNY IÄN IKUISEEN JUTKUT JA RÄTTIPÄÄT BULLSITTIIN ...

 

:(

 

NE ON SOTINU IÄT JA AJAT JA KOHTA YLI JO 50.000 VUOTTA JA JOIDENKI ARVIOIDEN MUKAAN JO 200.000 VUOTTA ...

 

VOIS EU LOPETTAA PÉRSEILYNSÄ JA SUOMI PYSYY FETSIEN JA SILINTERIEN KONFLIKTEISTA JA VÍTUN KAUKANA


Vieras

#24


EU SUOMI MODERN POLITIIKKAA OMA KANSA KUOLKAA VAIKKA SYYHYPUNKKIIN JA KAIKKI RAHAT SODOMILIAAN JA PÉRSETIINAAN JA PÁSKASTANIIN

 

JA  SUOMEN  KANSA  KUOLKAA  NÄLKÄÄN  JA  TYÖTTÖMYYTEEN  SATEESSAA  UUS  ASUNNOTTOMUUTTAAN  ... ⋰ ⋰ ⋰     :(

 

KU ON EU SÄTKYNUKEILLA SUOMEN HÚORA EDUSKUNNALLA KIIRE TAPPAA NY JUTKUJA JA HUOMENNA TAPPAA PALEALEITA JA SITTE TAAS TAPPAA IHAN NORMAALI ARABEJA ...

 

 

SAIRAS ON TEIJÄ YKSINKERTANEN HOMMA , IDJOOTTI EU SÄTKYT NUKET ... MUT KAI SE IRAKIN ÖLJY NIIN KIINNOSTAA TEITÄ ET SIINÄHÄ SE SAATI LIBYAN ÖLJY TAI AFGANISTANIN ÖLJY PUTKI SAATI SERBIAN MAAKAASU...

Kommentoi adressia