Opettajankoulutus kuuluu Kajaaniin

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Opettajankoulutus kuuluu Kajaaniin.

Jukka-Pekka Alanko
Suomussalmi

#1 Erikoistua/avata uusia uria?


Juujuu.

Tottakai opettajankoulutus Kajaaniin kuuluu. Ainakin 30v sitten oli mahdottoman mukavaa, vaikka aika muistot kultaakin.

Olisiko Kajaanilla aika aukoa uusia uria?

Oletteko muuten panneet merkille, että edellisellä kerralla kun
opetussuunnitelmien perusteet peruskoulussa muuttuivat, niin puhuttiin
yhtenäiskoulusta.

Ei ala- ja yläasteita jne... Arvellaan varmaan, että jossain sellainen olisi
toteutunut?

Ei muuten toteudu, ennenkuin opettajien koulutusta aletaan yhtenäistää.
Miksi kukaan ei julkisuudessa käy keskustelua tällaisista asioista;
yhdistettäisiin luokkamuotoisen ja "lehtorimuotoisen" opetuksen(koulutuksen)
parhaat puolet ja samalla palkkaus.

Olisiko Kajaanilla saumaa tällaiseen eteenpäinkatsomiseen? Vai eikö
Kajaanissa uskalleta puhua, kun lehtoreita koulutetaan Oulussa??

JP
Unto Ritvanen
Sotkamo

#2 Sivistys luo hyvinvointia


En ole päivääkään käynyt koulua tai opiskellut Kajaanissa, joten katson olevani objektiivinen arvioimaan vireillä olevia opettajainkoulutuksen lakkautussuunnitelmia. Luettuani numerofaktojakin sisältäviä uutisia ja kannanottoja asiasta, en voi kuin todeta, että Kajaanin koulutusyksikön (ja samalla koko yliopistokeskuksen) näivettämissuunnitelmat eivät voine perustua muuhun kuin siihen samaan mammuttitautiin, joka yleensäkin vaivaa yliopistomaailman "kehittämistä". Tieteellisten tutkimuksen huippuyksiköiden syntyminen saattaa edellyttää ympärilleen enemmän ns. kriittistä massaa, mutta yliopistollinen peruskoulutus ei vaadi kaikkien tieteenalojen läsnäoloa.
Päinvastoin suhteellisen pienellä paikkakunnalla - kuten Kajaanilla - on paljon hyviä puolia tarjottavanaan opettajankoulutusyksikön toiminnalle - opettajille, tutkijoille, opiskelijoille ja muulle henkilökunnalle. Tärkeimpänä niistä ihmisen kokoinen ympäristö.

Pitäkäämme Kajaanin yliopistokeskuksen puolta!
Risto Ikonen
Joensuu

#3 Pienillä on paikkansa


On aikansa elänyttä ajatella, että pienet opettajankoulutusyksiköt olisivat yliopistojen filiaaleja. Ne ovat itsenäisiä korkea-asteen opetusta antavia yksiköitä, jotka nimellisesti on sijoitettu jonkun ison yliopiston reviirille. Kyse ei ole Oulun yliopiston sisäisestä päätöksestä. Kysymys kuuluukin, kenellä on oikeus purkaa aikoinaan tehdyt hajasijoittamispäätökset?

Hyväksyn täysin, että yliopistot niille suodun autonomian turvin miettivät uudelleen tehtäväjakoaan. Oulussa toimivalla yliopistolla on siksi täysi oikeus katkaista yhteistyökuvio Kajaanin yksikön kanssa. Kajaaniin suunnattuja voimavaroja ei kuitenkaan pidä tämän jälkeen siirtää Oulun käyttöön. Tällaisen päätöksen voisi tehdä vain taho, joka nykyrakenteesta on alunpitäen päättänyt. Siis eduskunta.

Jos Oulu ei halua jatkaa Kajaanin yksikön hallinnointia, tehtävän voi ottaa hoitaakseen joku toinen korkea-asteen oppilaitos. Olisivatkohan Lapin yliopisto tai Kajaanin Ammattikorkeakoulu kiinnostuneita tehtävää hoitamaan?
Toivo Peppanen
Adressin tekijä

#4 tiedottamisesta


Alan syöttämään tänne kaikki käsiini saamat Kajaanin opettajankoulutusyksikön alasajoa käsittelevät lehti-, radio- ja uutisleikkeet. Toivottavasti ne saavat ihmiset tiedostamaan tilanteen koko törkeydessään sekä herättävät värikästä keskustelua puolesta.

Lähipäivinä avaan aiheeseen liittyen myös Facebookiin ryhmän. Ryhmän nimi tulee olemaan "Kokylle kunniaa!". Liittykää sankoin joukoin ja kehottakaa kaikkia tuttaviannekin liittymään!
Toivo Peppanen
Adressin tekijä

#23 Myös Kajaanissa noustiin barrikadeille, STT/Kaleva: 2.2.


Toivo Peppanen
Adressin tekijä

#24 Opiskelijat ja henkilökunta marssivat OKY:n puolesta, YLE Kainuu 2.2.


Toivo Peppanen
Adressin tekijä

#25 YLE Pohjois-Suomen uutiset 2.2.


Kommentoi adressia