Erityistukea tarvitsevien lasten oikeus oppimiseen turvattava!

Erityistukea tarvitsevien lasten oikeus oppimiseen turvattava! / Tiedotteet / KANSALAISALOITE LAADITTU, ALLEKIRJOITA NYT! / Kommentit


Vieras

#1

20.05.2014 18:37

Tosiaan, en voikaan allekirjoittaa, kun en ole Suomen kansalainen. Paikallisvaaleissa saan siis äänestää, mutta kansalaisaloitetta allekirjoittaa en.

Vieras

#2

20.05.2014 19:09

Olen jo allekirjoittanut! Asia on todella hyvä!
Noora Peltoniemi
Adressin tekijä

#3 Re:

20.05.2014 19:12

#1: -

adressin kai saat allekirjoittaa? :)

Epätietoinen

#4 Kansalaisaloitteesta

20.05.2014 20:06

Kansalaisaloitteen sisältö-tekstissä lukee "Nykytilassa keskiverto erityisluokalla 6-8 lasta, 1 erityisopettaja jolla nimenomainen pedagoginen pätevyys sekä 4-5 niinikään koulutettua koulunkäyntiavustajaa". Missäpäin Suomea erityisluokilla on 4-5 koulunkäyntiohjaajaa yhdellä luokalla? Vai tarkoitetaanko tässä jotain muuta? Tampereella ainakin erityisluokilla on käsitykseni mukaan yksi erityisopettaja ja pääsääntöisesti yksi koulunkäynninohjaaja 8-10 lasta kohden. Onko muilla paikkakunnilla noin paljon enemmän avustajia luokissa?

Vieras

#5

20.05.2014 20:57

Luokassa työskentelevän henkilökunnan määrään vaikutta MILLAINEN erityisluokka on kyseessä. Esim. autismi- ja TOI-luokissa avustajia on yksi per oppilas, kun taas pidennetyn oppivelvollisuuden luokissa (lievemmin kehitysvammaisten ym ryhmät) avustajia on usein kaksi. Joissakin erityisluokissa avustajia on vain yksi. Tämä kaikki tietenkin mukaan lukematta mahdollisia henk.koht. avustajia. Oppilasmäärä max. 8 tai 10. Oman kokemukseni perusteella yksi opettajan lisäksi yksi avustaja on usein aivan liian alimitoitettu tiimi, ryhmästä riippuen ope ja kaksi avustajaakaan ei aina tunnu riittävän.

Vieras

#6

20.05.2014 23:15

Kiitos arvokkaasta työstäsi.

Vieras

#7

21.05.2014 05:42

Kiitos, kun jaksat taistella meidän kaikkien puolesta! Allekirjoitettu!
Noora Peltoniemi

#8 Re: Kansalaisaloitteesta

21.05.2014 05:44

#4: Epätietoinen - Kansalaisaloitteesta 

 Kaikkein vaikeimmin ns. vammaiset, eli eniten tukea tarvitsevat lapset ovat (tai ainakin pitäisi olla) nykyisellään erityisluokissa, joissa oppilasmäärä on 6-8 oppilasta, sekä avustajia tarpeen mukaan 4-5. Tämä siis koskee ENITEN tukea tarvitsevia. Sitten on hieman lievempää tukea tarvitsevat, ja siinä nuppiluku on toki eri. Tällä kommentilla haettiin sitä, että eniten tukea tarvitsevat saavat säilyttää sen tuen, mitä on mahdollista tälläkin hetkellä saada. Sillä jos aloitteeseen olisi kirjattu pienempi määrä, ei meillä olisi siihen tulevaisuudessa enää mitään sanottavaa, jos määrää sitä kautta täsmennettäisiin - miinusmerkkisesti.

Kaiken kaikkiaan tärkein pointti tällä hetkellä on kuitenkin se, mikä aloitteessakin on, että avustajia EI tule jatkossakaan lukea osaksi oppilas-opettaja suhdetta. Se on se ongelma, mikä aiheuttaa tämän tuen vähenemisen riskin, KAIKILLA tukea tarvitsevilla lapsilla!

 

 


Vieras

#9

21.05.2014 06:58

Hyvällä asialla ollaan.
Täsmennystä päättäjillekin
Vieras

#10 Erilaiset erityisluokat

21.05.2014 11:11

Aloitteessa mainitut lukumäärät hieman ihmetyttävät. Keskivertomäärän lisäksi voisi toki mainita, että osalla erityisluokista maksimikoko on 10 oppilasta. Avustajia ei suinkaan ole joka erityisluokalla kokoaikaisesti. Esim. omassa 10 oppilaan luokassani avustajaresurssia on 7-10h/vk. Oletan aloitteessa mainittujen lukujen tarkoittavan esim. vaikeavammaisten luokkia. Tekstistä voi muodostua virheellinen kuva muille kuin eo:n ammattilaisille... 6-8 oppilasta, 1 erityisope ja 4-5 avustajaa... Näyttää paperilla ylelliseltä! (ja voi siksi houkuttaa säästämään juuri tuosta syystä...)


Muutoin olen kyllä aloitteen kannalla!

Noora Peltoniemi
Adressin tekijä

#11 Re: Erilaiset erityisluokat

21.05.2014 14:44

#10: Täsmennystä päättäjillekin - Erilaiset erityisluokat

Välitin terveisesi aloitteen edustajalle Minna-Maaritille. Tekstejä ei voi enää missään tapauksessa muuttaa, kun aloite on jo tarkastettu. Mutta tämähän onkin vain aloite lainsäädännön laatimiseksi. Tässä tapauksessa ennallaan pysymiseksi. Ei ehdotelma uudeksi laiksi. Aloite on haastaavaa täsmentää, koska erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja erityisluokkia on niin monenlaisia.

Tärkeintä on herätellä päättäjät tällä pitämään lainsäädäntö ennallaan. Ja ennen kaikkea viimeinen lause on tärkein: avustajia ei voida lukea osaksi oppilas-opettaja suhdetta.

Kiitos huomiostasi!

Erityisope

#12 Luokkien koot

21.05.2014 15:22

On todellakin tärkeää huomata, että erityis- eli nykykielellä sanottuna pienluokkia on todella monenlaisia. Vaikeimmin kehitysvammaiset ja muuten haastavat (autistit yms. ) opiskelevat luokissa, joissa voi olla ennintään 6 oppilasta. Keskivaikeat ja leivästi kehitysvammaiset luokissa, joissa voi olla nykyisen peruskouluasetuksen mukaan 8 oppilasta. On tärkeää ajaa näiden molempien ryhmien etua eli sitä, että kummassakaan ryhmässä ei oppilasmäärää nosteta. Muista erityisluokkien oppilasmääristä ei ole nykyisessä perukouluasetuksessa mitään opilasrajaa. Monissa kunnissa rajana pidetään 10 oppilasta. Yhdenkin oppilaan lisäys tuo lisää levottomuutta luokkaan ja opettaminen vaikeutuu. Nyt pärjätään juuri ja juuri, jos ryhmät täysiä. Ei anneta periksi!

Vieras

#13

21.05.2014 16:28

Nuutti ja Neemi ovat jo isoja poikia. Näimme viimeksi leppävaarassa, kun asuitte Lillimarin naapurissa. Olen Lillimarin äiti.