Lapsen vieraannuttaminen rangaistavaksi

Nähkää metsä puilta

/ #45 Väärä laastari

26.03.2013 03:35

Vieraannuttaminen on niin paljon laajempi asia kuin tapaamisten onnistuminen, joten tuntuu ihan käsittämättömältä tämmöinen lakialoite, joka yrittää hoitaa isoa ja vakavaa asiaa pikkuruisella laastarilla määritellen vieraannuttamisen pieleen.

Se on totta, että tapaamisten täytäntöönpanot pitäisi hoitaa nopeammin ja tehokkaammin, mutta yhtälailla pitäisi olla paremmat keinot palauttaa lapsi lähivanhemmalle heti kun etävanhempi ei niin tee. Ja nykyisten vuoroviikkoasumisten ohessa ei voida puhua lähi- ja etä-vanhemmista. Vai eikö vuoroviikkosysteemissä toisen vanhemman mustamaalauksella ja viranomaisten käyttämisellä vieraannuttamiseen ole lapsen psyykkiselle hyvinvoinnille merkitystä? Varsinkin kun tuota vieraannuttamista tehdään yleensä sen takia, että loppupelissä halutaan muutosta asumiseen/tapaamiseen ja se voi aivan hyvin olla paperilla se "etä" joka sitä muutosta hakee.

Mielestäni tuo tapaamisoikeuden toteutuminen ja vieraannuttaminen pitäisi erottaa toisistaan asioina. Tapaamisoikeuden toteuttaminen on helppo laki kunnostettavaksi. Vieraannuttaminen sen sijaan vaatii jo pelkästään asiana paljon enemmän tutkimusta ja apukeinoja sitä kohtaaville.

Tämän lakialoitteen mennessä läpi meillä on pian paljon lapsia, jotka viedään vastentahtoaan tapaamisiin ja sitä kautta sitten taas vahvistetaan vieraannuttamista.

ps. Olen siis "vuoroviikkolähi", joka kaksi kertaa kuukaudessa ottaa vastaan raivopäisen lapsen, joka kertoo "totuuksia" minusta ja suvustani, tuhoaa tavaroita ja lyö, potkii ja puree. Eikä kukaan osaa auttaa...